– Vidim da ste se raspisali o HT-u pa valjda na to mislite, prodao sav HT na 380-390, takva je moja strategija!
– Previše toga se događa oko te dionice i ne želim u tome sudjelovati!
– Ko zna šta će biti s BF, svjedoci smo da se uvijek događa suprotno! Kad se samo sjetim naslova “Mirovinci ulaze – blue chipovi rastu”!
– Vidim da s HT-om razmišljate dugoročno, tako i ja s ATPL!
– Ova cijena ATPL ispod 2700 i još k tomu ovako dugo je stvarno prava prilika! Osim toga, iz ATPL su izašli mnogi koji su uletili na ATH i panično prodavali zadnjih mjeseci! U HT-u je još puno takvih ostalo, ko zna kako će oni reagirati idućih mjeseci na bilo kakvu pozitivnu ili negativnu vijest!
– Od dionica sve u ATPL i VIRO na ovim razinama, moja strategija!
– Živjeli!
– Vidim da ste se raspisali o HT-u
– Previše toga se događa oko te dionice i ne želim u tome sudjelovati!
– Ko zna šta će biti s BF, svjedoci smo da se uvijek događa suprotno! Kad se samo sjetim naslova “Mirovinci ulaze – blue chipovi rastu”!
– Vidim da s HT-om razmišljate dugoročno, tako i ja s ATPL!
– Ova cijena ATPL ispod 2700 i još k tomu ovako dugo je stvarno prava prilika! Osim toga, iz ATPL su izašli mnogi koji su uletili na ATH i panično prodavali zadnjih mjeseci! U HT-u je još puno takvih ostalo, ko zna kako će oni reagirati idućih mjeseci na bilo kakvu pozitivnu ili negativnu vijest!
– Od dionica sve u ATPL i VIRO na ovim razinama, moja strategija!
– Živjeli!
– potpuno se slažem s Vašim izborom, ali uvijek postoji to ali,
– i ATPL i VIRO sam kupovala po puno manjim cijenama, puno toga i isprodavala uz dobru zaradu.
– i jedna i druga firma nisu me puno usrečile s svojim dividendama.
– kad sada pogledam HT, i njegovu dividendu, pa tu se jednostavno ne može pogriješiti.
– tržište je još jako nestabilno i oprezno.
– sve cijene mogu još i dosta dolje.
– i HT zbog svega što ste naveli bi trebao ići dolje, ali ali ali ali,
– HT daje i bezobrazno veliku dividendu.
– ne znam gdje se u svijetu može kupiti tako likvidna i tako dobra dividendna dionica.
– ne znam koliko će HT u budućnosti biti dobra dionica,
– ali za sada ne vidim neku jaku i ozbiljnu konkurenciju.
– ali pri većemu padu tržišta može HT doći i na 250kn, pa i na 200kn,
– ali po meni to mogu biti samo prilike života za jeftinu i dobru kupnju,
– dividende će biti i dogodine, možda ne ovako velike ali će je svakako biti.
– i na koncu, bar ja samo od te dividende mogu lijepo i živijeti.
– a cijena će u budućnosti sigurno doći na neku pravićnu.
– i nikako mi nije jasno zašto ju fondovi zbog velikog prinosa žestoko ne kupuju nego ruše i ovu sadašnju cijenu.
– ali možda dođe iz vani i koji pametni fond i okrene sutuaciju.
– kada je bila prodaja PLIVE iznenadila sam se podatkom kako ju je jedan Američki fond posjedovao 17%.
Pozdrav !
Ivana, dobro razmišljanje koje i moja malenkost dijeli. Ima još jedna stvar. Konkurencija, koja je dužna do grla, ako ne i preko glave, u uvjetima poskupljivanja kredita, pitanje kako će opstati u borbi sa velikim i nezaduženim HT-om.
misko: ” – Vidim da ste se raspisali o HT-u – Previše toga se događa oko te dionice i ne želim u tome sudjelovati! – Ko zna šta će biti s BF, svjedoci smo da se uvijek događa suprotno! Kad se samo sjetim naslova “Mirovinci ulaze – blue chipovi rastu”! – Vidim da s HT-om razmišljate dugoročno, tako i ja s ATPL! – Ova cijena ATPL ispod 2700 i još k tomu ovako dugo je stvarno prava prilika! Osim toga, iz ATPL su izašli mnogi koji su uletili na ATH i panično prodavali zadnjih mjeseci! U HT-u je još puno takvih ostalo, ko zna kako će oni reagirati idućih mjeseci na bilo kakvu pozitivnu ili negativnu vijest! – Od dionica sve u ATPL i VIRO na ovim razinama, moja strategija! – Živjeli! ” – potpuno se slažem s Vašim izborom, ali uvijek postoji to ali, – i ATPL i VIRO sam kupovala po puno manjim cijenama, puno toga i isprodavala uz dobru zaradu. – i jedna i druga firma nisu me puno usrečile s svojim dividendama. – kad sada pogledam HT, i njegovu dividendu, pa tu se jednostavno ne može pogriješiti. – tržište je još jako nestabilno i oprezno. – sve cijene mogu još i dosta dolje. – i HT zbog svega što ste naveli bi trebao ići dolje, ali ali ali ali, – HT daje i bezobrazno veliku dividendu. – ne znam gdje se u svijetu može kupiti tako likvidna i tako dobra dividendna dionica. – ne znam koliko će HT u budućnosti biti dobra dionica, – ali za sada ne vidim neku jaku i ozbiljnu konkurenciju. – ali pri većemu padu tržišta može HT doći i na 250kn, pa i na 200kn, – ali po meni to mogu biti samo prilike života za jeftinu i dobru kupnju, – dividende će biti i dogodine, možda ne ovako velike ali će je svakako biti. – i na koncu, bar ja samo od te dividende mogu lijepo i živijeti. – a cijena će u budućnosti sigurno doći na neku pravićnu. – i nikako mi nije jasno zašto ju fondovi zbog velikog prinosa žestoko ne kupuju nego ruše i ovu sadašnju cijenu. – ali možda dođe iz vani i koji pametni fond i okrene sutuaciju. – kada je bila prodaja PLIVE iznenadila sam se podatkom kako ju je jedan Američki fond posjedovao 17%. Pozdrav !
Tehnika je po ovim cijenama = zicer. Nije ni HT loš, samo ga treba nakon 16.04. odmah riješiti, inače…………..
Čitam izjavu predsjednika AZ fonda, pa kontranapad HANFE, pa US jobs data, pa gledam kako je CHF počeo divljat. Presretan sam što sam povukao lovu prije ovog kaosa. Leverage sam drastično smanjio (možda greška, jer će biti jeftine kupnje, no vrijeme će pokazati). I dalje sam 100% u kešu. Radim lagano na prebacivanju na druga tržišta.
I dalje mislim da ovo tržište može ići jedino dolje (u najboljem slučaju stagnacija), uz kratkoročne oporavke. Razmišljao sam o povremenom uletavanju na te kratkoročne pozitivne valove, ali jednostavno se ne osjećam ugodno uz takav stil ulaganja.
Sljedeći tjedan nam stiže izvješće fondova. Po mijem mišljenju izrazito bitno.
HT ispod 250kn, pa ja bih ga željela i na ispod 200kn. – neki bi se sigurno pitali je li skup i na 30kn i koliki je rizik to kupiti. – HT na 200 – 250kn, – pa to je jednostavno prilika života. – prodavala bih puno toga i kupovala samo to. –
ovo je sta ja tupim cijelo vrijeme… utjecaj BF ce biti veci na ostatak burze nego na HT… kad cijena HT padne postat ce dobra prilika za kupnju i naravno da ce to srusit ostale dionice jer ce ljudi masovno prebacivat lovu u HT… sva ova korekcija se temelji na jeftinom HT-u koji je izvuko lovu iz ostalih dionica…
Poštovanje!
Mene zanima na koji datum ja trebam posjedovati dionice HT-a da bi mi bila isplaćena dividenda?
I dalje mislim da ovo tržište može ići jedino dolje (u najboljem slučaju stagnacija), uz kratkoročne oporavke.
Taj stav je i moj, međutim, kako proći kroz to sve? Kako sačuvati imovinu ako nam prijeti inflacija ili možda još i zaraditi?
Prvo je pitanje koliko će uopće trajati i do koje razine ćemo se spustiti? Hoće li sve dionice linearno padati ili će ići selektivno dolje tj, hoće li se baloni brže ispuhivati?
Da li je zaštita čuvanje novaca u čvrstoj valuti, zlatu ili okretanje drugim tržištima?
Ivana se vidim drži Grahama i to je i moj stav. Kupiš jeftino dionicu, bereš dobru dividendu i prije ili kasnije dionica će doći na svoju pravu vrijednost. Hoćemo li se zeznuti ako HT kupimo na ovoj razini? Možda. Ali možemo se zeznuti i ako je ne kupimo, ne dobijemo dividendu, a dionica ne padne onoliko koliko smo očekivali.
Ako uzmemo npr. jučerašnju cijenu od 333kn, uz dividendu 29,56kn, ispada da je povrat na uložena sredstva skoro 9%, ne računajući eventualnu kapitalnu dobit kad se tržište vrati u normalu. P/E je 11, što je ispod prosječna vrijednost (dugogodišnji prosjek P/E za dionice se obično uzima 14). I na kraju uzmimo da HT-ov profit konstantno raste. U odnosu na prošlu godinu je veći za čak 11%.
Što se tiče braniteljskog fonda…
Jučer sam čitao da će napraviti da se neće moći odmah povući sredstva. Znači kad se udjelničar odluči da ga se isplati morati će čekati 2 mjeseca, sa time da u slučaju da se predomisli može u svakom trenutku odustati.
Poštovanje! Mene zanima na koji datum ja trebam posjedovati dionice HT-a da bi mi bila isplaćena dividenda?
Da, valjalo bi u tančine odradit te datume ( BF, dividenda)
ivana7: ” HT ispod 250kn, pa ja bih ga željela i na ispod 200kn. – neki bi se sigurno pitali je li skup i na 30kn i koliki je rizik to kupiti. – HT na 200 – 250kn, – pa to je jednostavno prilika života. – prodavala bih puno toga i kupovala samo to. -” ovo je sta ja tupim cijelo vrijeme… utjecaj BF ce biti veci na ostatak burze nego na HT… kad cijena HT padne postat ce dobra prilika za kupnju i naravno da ce to srusit ostale dionice jer ce ljudi masovno prebacivat lovu u HT… sva ova korekcija se temelji na jeftinom HT-u koji je izvuko lovu iz ostalih dionica…
Ona je još uvijek dobra prilika i mislim da se konstantno i događa prelazak iz drugih dionica ili u HT ili keš. Najgora opcija po mom sudu je ulazak u fond koji ima balone, čije cijene padaju brže od ostatka tržišta, dok istovremeno imamo takvu priliku.