Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako je clanak o braniteljskom fondu tocan;
– onda ispada da fond ima 300 mil kuna i ako ce biti isplata, prvo ce naravno ici cash i obveznice (nazalost, )
– napisao sam jucer da branitelji koji prodaju sada, gube ocekivani HEP, CROS i sl stvari te gube dividende od HT
Ajde Ivana objasni ti nama kako si dosla do 200kn za HT ili ispod? Sto mislis da ce mirovinci koji su puni casha dopustiti da im neko uzima dionicu telekoma na P/e 6, ili EV/EBITDA 3.5, dividendni prinos veci od 10% cijena na 200kn? koja ima casha oko 80kn po dionici? Znas gdje puca oligopol? Sigurno ce se oko braniteljskog fonda jos puno prasine dici pa ako ima ljudi koji su spremni prodati dionicu HT prije dividende, a posebice oni koji jos nisu registrirali dionice kod brokera; odnosno jos su u igri za 10% dividendnih dionica, samo naprijed.

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Za neke fondove nije točno , i to za neke od najvećih. Ne zaboravite da ZABA, PBZ, REIFF i ERSTE imaju 80% kapitala. No dobro, Ok je imati različita mišljenja. S prognozama Ivane se uopće ne slažem. Rasprava je zdrava stvar, uskoro ćemo vidjeti [thumbsup]

niti ja se ne slažem ali koga briga…

Heaven or Las Vegas

Sportaš: ” Ovo je najobičnije navlačenje na prodaju, ne nasjedajte na ovakvo pisanje, najlakše je kada se u krivo vrijeme prodaju dionice štancati ovakve postove sa jedinim ciljem rušenje dionica. HT i INA nisu nelikvidne dionice da bi se ovakvim pisanjem moglo uzdrmati. ” – gospodina Sportaš, po broju postova ste vjerojatno novi na forumu. – ali jedino što Vam mogu jamčiti svojom nevinošću je navlačenje na ovom forumu. – nikada nisam navlačila na niti jednoj dionici. – raspitajte se malo kod ostalih forumaša. Pozdrav !

Ne kužim, navlačenje na prodaju svih dionica nije navlačenje, nego šta je ? Jedini razlog ovih silnih postova u zadnjih nekoliko dana može biti jedino stanje keša kod kolegice ivana7 !

Jedino mi nije jasno , kolegice ivana7 , da li stvarno vjeruješ da će neko progutati ove priče i već sutra rasprodati cijeli portfelj radi gore navedenih postova ? Možda jedino netko bez zrnca pameti u glavi !

Ht na 200kn se više ne isplati kupovati. To je onda slom burze, crobex 2700, i ne isplati se više trgovati na Hrvatskom tržištu kapitala duže vremena jer prinosa neće biti. Ali nema brige, jer do toga neće doći. Kako je rekao kolega Nathan, postoji nivo kad prejeftino postaje neisplativo, a i mirovinci i fondovi su svjesni toga. Dajte ljudi shvatite da smo plitko tržište koje je moguće kontrolirati.

Zašto se HT ne bi isplatilo kupovati na cijenama od 200kn? Ne mogu vjerovati da to kaže dipl. ing. matematike.
Ja to gledam drugačije. Ako je godišnja dividenda 15-30kn uz cijenu dionice 200kn, ispada da je prinos samo na račun dividende 7,5-15%. Gdje su još prinosi zbog porasta cijena koje bi mogli očekivati ako dionicu kupimo po tako jeftinoj cijeni?
Probajmo malo dugoročnije razmišljati i zaboravimo godišnje prinose od 50%.
Vi ste matematičar i čuli ste za pravilo 72?
Ono kaže, ako imate godišnju kamatu 1%, treba vam 72 godine za uduplavanje iznosa. Uz kamatu 7,2% treba 10 godina, a uz kamatu 10% za uduplavanje treba 7,2god.
Ako računamo da imate, za američke pojmove, jako dobar prinos od 24%, tada će Vam trebati 3 godinice.
I sada uzmite utjecaj kamate na kamatu.
Kada se to sve uzme u obzir zar su još uvijek potrebne nesigurne špekulacije sa balonima, gubljenje živaca, provođenje života za monitorom i nemiran san?
Da ne spominjem zdravstvene probleme.
A da ne govorim da su rijetki špekulanti koji uistinu i postižu mnogo bolje prinose od dugoročno orijentiranog investitora.

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

Sad znamo zašto nisu, ovdje nitko ne priča da će sada za mjesec crobex biti 5000, i sve idilično.
Ali niti slom burze. Fondovi mogu održati crobex da dno bude 4000, i to će i učiniti IMHO.

– ma neće biti slom burze nego veliki pad indexa, što po meni dođe na isto.
– samo ako dodatno budu padali HT i INA padati će i crobex.
Pozdrav !

zmrklic: ” Sad znamo zašto nisu, ovdje nitko ne priča da će sada za mjesec crobex biti 5000, i sve idilično. Ali niti slom burze. Fondovi mogu održati crobex da dno bude 4000, i to će i učiniti IMHO. ” – ma neće biti slom burze nego veliki pad indexa, što po meni dođe na isto. – samo ako dodatno budu padali HT i INA padati će i crobex. Pozdrav !

Prije dva dana je kolegica ivana7 pisala ovo :

– ali ponavljam to je jedna velika tempirna bomba za veliki krah burze.

Danas više nije slom burze nego veliki pad indexa, sutra kada kupi šta je naumila biti će veliki rast burze.

Kolega opr, naravno da bi se isplatilo, ali kada bi pao na 200 kuna, mogo bi se kupiti na više manje toj cijeni i za 6 mjeseci IMHO, pa čemu žurba, to sam mislio, ne moram vam objašnjavat domino slijed događaja.

Naravno ono što ste napisali gore sve stoji, zapravo sam trebao napisat da je to za fondove prejeftino jer su na tim cjenama propali.

Ht na 200kn se više ne isplati kupovati. To je onda slom burze, crobex 2700, i ne isplati se više trgovati na Hrvatskom tržištu kapitala

– itekako ga se isplati kupovati na 200kn.
– slom burze teoretski ne postoji, biti će samo jeftine kupnje.
– a u takvim situacijama na naše tržište bi došli i strani investicijski fondovi, i oni obožavaju isto kao i ja kupovati jeftino,
– samo gdje će biti dno.

– a pretstavnici vlade bi to jednim jedinim intervjujem mogli riješiti, ali vjerujem nemaju pojma kaklo.
– a postoji barem desetak jako dobrih riješenja.
– i u tom slučaju ne bi bilo pada burze, ali oni su dobili vlast na četiri godine i nije ih briga za ovaj problem.
– kad se desi probati će ga gasiti, samo je pitanje hoće li u tome i uspijeti.
Pozdrav !
Pozdrav !

Ivana , rade već na tome, nećeš kupovati Ht po 200, sorry [proud]
pozdrav

Za vrijeme rata je hr gospodarstvo preživilo a sad je znači još gore stanje,e sad ti budi pametan

– tako je gospon Jozo.
– tko je onda kupovao sada je milioner, a ovi koji su kupovali cijelu prošlu godinu na ATH samo zbrajaju svoje gubitke.
– burza je puna špekulacija.
– i zamisli, tu je većina uvijek u krivu, i ta većina obično gubi svoje novce na burzi.
– teško je sada tu donijeti neku pametnu odluku.
– a zato smo i tu, možda i budemo svi skupa sutra pametniji.
Pozdrav !

Vidim kolegica je prodala svoje dionice INE i HT pa bi sada jeftinije.Pa kolegice nije Sanader travu pasao da otpili granu na kojoj sjedi,treba njemu burza sljedeće 4 godine itekako.

SAM PROTIV SVIH

Jozo Međed:

Za vrijeme rata je hr gospodarstvo preživilo a sad je znači još gore stanje,e sad ti budi pametan

Jasno da nije, zato ne vjerujte ovim katastofičnim postovima.

– sada je gore, jer su cijene dionica velike, inače to nazivamo baloni.
– poslije rata je sve bilo jako jeftino, znači onda je bilo puno bolje.
Pozdrav !

New Report

Close