– evo cijelo vrijeme želim isprovocirati cijenjene forumaše da napišu koje će se dionice najprije oporaviti,
Nemate tu što puno razmišljati, podebljajte pozicije u onim dionicama u kojima već jeste jer ušli ste u njih jer u njih i vjerujete.
Tako ću barem ja [smiley2]
što se tiče fondova oni su u drugoj igri,mogli bi u regiji izgubiti velik kapital i već ga gube,kosovo,republika srpska,makedonija sve je to na staklenim nogama plus ovi izbori čini mi se da su počeli na škrge disati…
što se tiče fondova oni su u drugoj igri,mogli bi u regiji izgubiti velik kapital i već ga gube,kosovo,republika srpska,makedonija sve je to na staklenim nogama plus ovi izbori čini mi se da su počeli na škrge disati…
A “ufatila” ih i “temperatura”:
jedni druge plašite da bi jeftinije ušli u dionice,dogovorite se ko ima koju dionicu i onda s .urcem tucite po njoj da što više padne,povlačim se s bojišnice,ohladio sam si 2 piva[smiley2][smiley2]
Boli njih briga prijatelju!Oni imaju naš novac, ne svoj.Ako padne vrijednost udjela,obračunat će ti manju isplatu i to je to.On je svoju naknadu za upravljanje i troškove uzeo, a tebi što je ostalo.
NJIMA OVA SITUACIJA IZUZETNO ODGOVARA, ZATO I NE BRANE CIJENE POJEDINIH DIONICA!!!!!!!!!!!!!!!
– joj, danas se je još podigla temperatura.
– hoće li nam pacijent preživijeti ??????
– je li doktori i psihijatri još predlažu duže šetnje bez paljenja kompjutora ?
– moj savjet je, nemojte računati svoje portfelje.
– za one malo hrabrije, isprodajte sve, dajte i Vi osobno mali prilog ovoj korekciji.
– jer sutra će ionako sve biti povoljnije za kupnju.
– još nemam pravih savjeta kada krenuti u kupnju ? i što kupovati ?
– danas je lijepi dan, obilazim banke, raspitujem se za kredite.
– a imam nešto i spremne love za akciju, ali strpljiva sam čekam.
– a imam dosta toga i u dionicama, srećom jako malo u balonima.
Pozdrav !
ipak se počelo i zelenit. Sutra još više zelenog, pa onda i fondovi. Mislim da će sad sve polako počet rast.
ipak se počelo i zelenit. Sutra još više zelenog, pa onda i fondovi. Mislim da će sad sve polako počet rast.
Kolega bojim se da treba promatrat i ostat hladne glave, euforija i panika čine ovakve stvari kao danas. Za potvrdu promjene trenda ipak treba malo duže od 2 sata rasta
[smiley6]
[color=blue]Profitira li na padu cijena dionica HDZ ili SDP?[/color]
Komentari
Player
20.11.07 10:55Prijavi ovaj komentar administratoru
Analiza ATLANTIC
Vrlo uspješan IPO
OSNOVNI CILJ IPO-A JE PRIKUPLJANJE KAPITALA
Atlantic je s ekonomskog gledišta izvrsno obavio IPO. Oslanjajući se na bullish trziste, prikupili su najveći iznos kapitala u datom trenutku
S gledišta investitora ( a samo su oni jučer trgovali njihovim dionicama jer postoji lock-out na preostale dionice), suludo je, čak i u trenutku kraha burze dionicu prodavati ispod cijene koju ste platili desetak dana ranije.
Zaključak: Prije nego što ste uplatili dionice Atlantica morali ste proučiti financijske pokazatelje i onda ih ne biste ni kupovali (po toj cijeni).
Analiza VETERINA
Vrlo uspješan IPO
OSNOVNI CILJ IPO-A JE PRIKUPLJANJE KAPITALA
Veterina je s ekonomskog gledišta izvrsno obavljen IPO. Oslanjajući se na bullish trziste, prodali su cijelu tvrtku po CIJENI KOJU NA OTVORENOM TRŽIŠTU NIKAKO NISU MOGLI POSTIĆI.
S gledišta investitora Veterina je bila izvrsna prigoda za špekulante, kakva im se još dugo neće ukazati, ljudi su pohrlili, prilikom prodaje jako malo novopečenih investitora je ukalkuliralo veličinu paketa i burzovnu naknadu.
Zaključak: Dionice Veterine je trebalo kupovati:
a) ako ste špekulant
b) ako ste imali viška gotovine čije podrijetlo nije kreditno
Analiza MAGMA
Najuspješniji IPO
OSNOVNI CILJ IPO-A JE PRIKUPLJENJE KAPITALA I ISPLATA POSTOJEĆIH INVESTITORA
Prije IPO-a Fižulić je investicijskim fondovima prodao dio MAGME. S uspješnim IPO-om je prikupio toliko kapitala da je mogao isplatiti investitore. Da nije bilo „pogrešnog naloga“ i još nerješene obvezujuće ponude za preuzimanje, MAGMA bi izvršila buy-back svojih dionica novcem dobijenim od ulagača. Izvrstan plan, to radi i Nestle i GE i druge tvrtke.
S gledišta investitora, oni su imali dovoljno vremena unovčiti svoje dionice i dobro zaraditi. Sadašnja cijena je realna cijena jer kao takva egzistira na tržištu
Analiza HT
Politički IPO, koji je na putu da završi loše, a moglo je bolje
Država prodaje 25% dionica u vrijednosti 5.5 milijardi kuna (jučerašnji gubitak dionica izlistanih na Zagrebačkoj burzi iznosio je ogromnih 5,8 milijardi kuna, dakle više od vrijednosti HT-ovog IPO-a), po diskontnoj cijeni građanima, iako je rata duga umirovljenicima 2 milijarde kuna. Da je tih 5.5 milijardi kuna prodala po premijskoj cijeni, bilo Deutsche Telekomu, bilo kome drugome, mogla je dobiti oko 6.3-6.5 milijardi kuna, što bi ubačeno u fondovsku industriju bilo cca 1.2 milijarde kuna prinosa godišnje, dug umirovljenicima bi se mogao malo i prolongirati, a glavnica bi ostala netaknuta.
Drzava je sama ugovorila terminski posao (opciju) bez ikakve terminske naknade (suludo) po kojem se obvezuje prodati dionica u vrijednosti od 550 milijuna kuna po cijeni od 0 KUNA (to su one dionice koje će ulagači dobiti ako čekaju godinu dana)
7% dionica je dužna prodati radnicima u terminskom poslu (opciji) po cijeni od cca 238,5 kn (e tu će krenuti pravo torbarenje, ali o tome drugom prigodom)
REZULTAT: ova panika koju imamo, a o čemu sam pisao jučer
A kako je moglo i trebalo biti (ekonomska, a ne politička logika)
Država prodaje strateškom ulagaču (ili fondovima koji imaju toliko novca) po fair cijeni, (ali uz premiju) 27.5% dionica po 310 Kn (u tom slučaju strateški ulagači ili fondovi bi ZAISTA BRANILI DIONICU NA 310 Kn , čime uprihoduje 7 milijardi kuna, koji dalje uloženi (u fondovsku industriju) ostvaruju prinos od cca 1.4 milijarde kuna godišnje iz čega se uz reprogramiranje duga umirovljenicima glavnica ne dira.
…
NASTAVAK NA SLIJEDEĆOJ STRANICI
…
Sada imamo bananu.
Sve do sada što sam napisao čista je ekonomska logika. Iako je ovaj tekst napisan u dobroj volji i lišen je svake političke konotacije, ono što slijedi odnosi se na politiku. Već duže vrijeme na ovom forumu se prepucavaju crveni i plavi. Pogledajmo malo fundamentalnu političku analizu.
HDZ ide u prodaju HT-a, nadajući se da će time pridobiti glasače. Možda nije moralno i ekonomski opravdano, ali je legalno i legitimno. SDP „prijeti“ porezom na kapitalni dobitak, što je s gledišta države ekonomski opravdano, ali politički i baš nije oportuno. Ali ne odustaju od te postavke, a ne cini se da bas gube podršku birackog tijela zbog toga.
Cini se da za sada SDP tom svojom postavkom „igra u zelenom“ jer je uspio okopniti i baciti u „crveno“ ucinke HDZ-ovog IPO-a HT-a.
Pogledajmo sto se moze dogoditi u ponedjeljak nakon izbora:
HDZ bas i nema puno instrumenata kojim moze dovesti burzu u zeleno, sve ostaje po starome, i trebat ce vremena za oporavak nakon ovih „korekcija“ ili budimo realni zabrinjavajućih gubitaka. Građani se baš i neće zaletavati u nove IPO-e, pa će se dug umirovljenicima neće moći vraćati i slijedit će novo porezno opterećenje.
Ako SDP dobije izbore, dovoljno je da Jurčić i Milanović izjave u nedjelju navečer da odustaju od poreza na kapitalnu dobit ili da ga donose s „odgodom“ (isto kako je vlada smanjila „PDV s odgodom“) i burza je u zelenom u ponedjeljak ujutro.
U teoriji ratovanja za uspjesnu ofanzivu potrebno je imati tri napadača na jednoga koji se brani. U politici nije tako. Ponekad je dovoljno samo strateški uzmaknuti („Razuman uzmak-bolja polovica hrabrosti“, Ivan Slamnig) da bi se protivnik utopio u rovu kojeg je on upravo napustio.
I jedni i drugi će morati pregovarati s Hrvatskom strankom umirovljenika, a to je skupa večera.
Autor članka neće izaći na izbore, jer niti jednu političku opciju ne smatra ni približno kompatibilnom sa svojim ekonomskim motrištima.
Autor ne posjeduje dionice HT-a, Magme, Veterine ili Atlantica, ali posjeduje neke druge dionice.
Navedeni tekst nije poziv na kupnju ili prodaju bilo koje dionice, VEĆ POZIV NA RAZUM
SDP „prijeti“ porezom na kapitalni dobitak, što je s gledišta države ekonomski opravdano, ali politički i baš nije oportuno.
obratno: porez na kapitalnu dobit POLITIČKI je oportun (vidimo da se biračima sviđa) i politički se može opravdati, jer odgovara načelu jednakog tretiranja prihoda, ali je EKONOMSKI poguban jer destimulira ulaganja.
– joj, danas se je još podigla temperatura.
– hoće li nam pacijent preživijeti ??????
– jučer kad sam upalila kompjuter, izgleda potrefila u pravo vrijeme, pa takve dvocifrene minuse i takvo crvenilo zbilja nikada do sada nisam vidjela, te sam brže bolje ugasila kompjuter.
– sada ne mogu vjerovati kako je to krenulo u pozitivu.
– za sutra sam pripremila na brokerskim računima dosta keša.
– a opet nemam pojma što bi bilo pametno raditi.
– je li ovo samo odbijenac.
– hoće li sada još žešće prodavati oni koji nisu do sada uspijeli prodati ?
– ipak su sada izbori.
– ne znam ni sama, kupovati sada ili čekati kraj izbora, pa kupiti na sigurno i po većim cijenama.
– gledam i slušam na TV vođu crvenih, ne mogu vjerovati što taj govori, pa ako ti i takvi s tim svojim razmišljanjem dobiju vlast, nemamo na našem tržištu što tražiti, znači isprodati sve i ići trgovati u Srbiju, ali i tamo mi se doslovno gadi ulagati.
– neznam ni sama što je sada pametno !?!?!?!?!?
Pozdrav !