Uvijek je bolje da žena piše nego da priča. Pa neka piše, ima na webu puno gorih i dosadnijih stvari od njenog pisanja, a moram priznati da i dosta toga šta piše ima smisla i da ima zanimljivo razmišljanje o dionicama.
Da li ima smisla da joj je Medika pala sa 7.500 € na 6.100 €, a da to nigdje nije iskazala kao pad portfelja. S tim se ni baš za pohvalit, pa se šuti. A puna je Medike. Taj pad joj nigdje nije iskazan u njenim postocima i decimalama na n-tu potenciju.
Toliko o vjerodostojnosti cijele njene pisanije.
IGH
Prošle godine dobit nakon oporezivanja iznosila je 6.083.780,71 €.
S obzirom na godine crvenila, ovo je naznaka nekih novih vjetrova koji ovdje pušu.
Usto, proširuju i područje svojih djelatnosti na djelatnost energetskog certificiranja i pregleda zgrade, uvođenje instalacije vodovoda, kanalizacije, plina i instalacije za grijanje i klimatizaciju, te djelatnost pregleda sustava grijanja i hlađenja u zgradama.
Sad još samo čekamo Rješenje Trgovačkog suda o zatvaranju predstečajne nagodbe. Dugovi iz PSN su na nuli.
Informanka.
– ovaj tjedan sitan plus od +0.3%.
– u ovoj godini +52.3%.
– ovaj tjedan sam puno trgovala:
– prodala sam sav ADRS2 na ex.div. i zaradila na toj transakciji plus ću još dobiti div.
– prodala sam i više od pola ERNT, a dosta sam toga imala, sasvim sam zadovoljna s cijenom od 196e.
– i malo ZABA sam prodala, očistilo samo dio naloga.
– a kupovala sam KODT, sada mi je taj KODT 79.1% portfelja.
– i u petak sam bila na kupnji KODT i KODT2, i to na najboljoj kupovnoj cijeni, ali mi nitko nije želio prodati niti jednu jedinu dionicu KODT ili KODT2.
– znam, nije pametno ovo što radim, ali sam se zaljubila u taj KODT i svaki priljev novca koristim za dokup te dionice.
– na tom KODT će svakako biti ona uzrečica “ili pukovnik ili pokojnik.
Ako je KODT Best Buy, a koja je dionica Second Best Buy na ZSE?
Sudeći prema Ivaninom sastavu portfelja, trenutni Second Best je MDKA? Pitanje je koliko Medike sada ima ako joj je “dist” sada na impozantnih 79,1%? Doduše, “dist” joj nije na toliki udio došao kupnjama, već ponajviše rastom cijene.
Moj Second Best Buy je VLEN, iako po mrcvarenju dionice kritična masa očito nema namjeru jahati po Asku ko da nema sutra, kak su pred Q1 jahali pa onda afektivno prosipati po Bidu. Rezultati od Doka 11 se čine kao daleka budućnost, po svemu sudeći.
Hoće li KOEI slijediti rast svog sina distruptora? Već je potegnuo dosta s dna na kojem je bio skoro 100 eura niže nego sada.
Banke? Mogu li još rasti? HPB, IKBA…? ZABA…?
Turistički papiri? Plaguna priprema skupštinu, Riviera će sigurno masno uprihoditi… Što je s Adrisom?
IT dionice? Ivana prodala ERNT… SPAN u zadnje vrijeme pokazuje znakove života… Što nam nosi budućnost?
informanka
IGH
– to vam je jedna jako dobra dionica, s obzirom na aktualnu cijenu i na prošlogodišnju neto dobit P/E je mrvicu iznad 3. Ne znam koliko uopće na ZSE ima dionica sa P/E oko 3 ???
– neuki ne mogu shvatiti što to znači, ali uka moja dobra Drugarica Ivanče sigurno može sračunati, što iz glave, što na prstima, što kalkulatorom koliko je ovo trenutno isplativa kupnja. Pitanje je samo uspješnosti joj dolaska iz dupeta u glavu.
– Ja više ne smijem kupovati jer sam se pretovario na cijeni od 9 do 10 €, i sada mi ga je previše u portfelju, te mi je u neravnoteži sa ostalim dionicama. A svrbe me prsti.
– kažem vam, to je jedna jako dobra dionica. 🙂
🙂
– to vam moj prijatelj Krial i gospon Brankec međusobno trguju s dionicom IGH, jedan tjedan moj prijatelj Krial prodaje gospon Brankecu a drugi tjedan gospon Brankec mom prijatelju Krialu.
– tu vam je jedini trošak brokerska provizija, ali oni trguju s sićom pa je taj novac za brokersku proviziju stvarno zanemariv.
– svojom trgovinom moj prijatelj Krial i gospon Brankec daju lažnu likvidnost dionici.
– a nije ni njima lako, nalaze se u Top10, već su oni desetljećima tamo, gubitci su im enormni i pokušavaju podići cijenu dionice da iziđu iz tog smeća.
– a vi gospon Trial mogli bi i malo pristojnije pisati, i pazite se da vas na dionicu IGH ne navuku moj prijatelj Krial i gospon Brankec.
Informanka
DLKV
– na svim tržištima na kojima Dalekovod Grupa posluje (Hrvatska, Švedska, Norveška, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija,
Njemačka, te Srednji Istok) prisutan je rast poslovnih aktivnosti u segmentu poslovanja prijenosa električne energije, uz
snažan investicijski zamah.
– Dalekovod Grupa se u tim okolnostima svog core biznisa uspješno pozicionira, a napredak poslovanja naročito je primjetan u tenderskim aktivnostima i ugovaranju novih poslova.
– Grupa je na dan 31. ožujka 2024. godine imala Knjigu ugovora u iznosu većem od 330 (slovima tristotrideset) milijuna eura što snažno utječe na očekivani rast prihoda kao i njihovu predvidivost u sljedećem i nadolazećim razdobljima, kao i na očekivan rast profitabilnosti poslovanja.
– kao rezultat takve bolje poslovne i tržišne pozicije, na razini Grupe u prvom tromjesečju 2024. godine zabilježen je rast poslovnih prihoda od znatnih 30 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
– u ovom rastu pozitivno su kontribuirale gotovo sve sastavnice Grupe.
– od poslovnih aktivnosti Grupe najviše doprinosi dinamika realizacije, visoka razina ugovorenosti poslova, te povećana efikasnost na projektima.
– nastavak ovakvih pozitivnih trendova očekuje se i u narednom razdoblju.
– ovo vam je stvarno jedna jako dobra dionica na još uvijek preniskoj cijeni.
Ne-uka raja to ne može shvatiti, ali moja uka drugarica može, pa je čudno da tu već nije ušla i o tome se razgalamila na sva zvona u postocima i decimalama na n-tu potenciju.
Ona se trenutno bavi s time tko između sebe trguje dionicama ige. Valjda ju to svrbi, pa se češe. Ali šuti o 12.000 € minusa na Mediki koju nije na vrijeme prodala. Bude, kad cijena još dodatno padne. 🙂
IGH
– to vam je jedna jako dobra dionica, s obzirom na aktualnu cijenu i na prošlogodišnju neto dobit P/E je mrvicu iznad 3. Ne znam koliko uopće na ZSE ima dionica sa P/E oko 3 ???
IGH.
– to vam je jedna jako loša dionica, s obzirom na aktualnu cijenu i na prošlogodišnju neto dobit mi ne znamo koliki je P/E. Ne znam ima li i jedna dionica na ZSE kojoj se ne zna P/E.
– zašto se ne zna koliki je tu P/E ???
– jer ne znamo koliko tu ima dionica, u stvari mi ne znamo ni koliko serija dionica su oni izdali.
– za usporedbu kod KODT imamo dvije serije dionica, to zbrojimo i kad znamo dobit možemo izračunati P/E.
– neuki ne mogu shvatiti što to znači.
– kažem vam, to je jedna jako loša dionica.
Ako je KODT Best Buy, a koja je dionica Second Best Buy na ZSE?
Second Best Buy na ZSE ???
– postavili ste dobro pitanje.
– kako bi odgovor na ovo pitanje mogli razumjeti moj prijatelj Krial i gospon Brankec poslužiti ću se sportskim rječnikom.
– u jednom sportu np. nogometu imamo recimo 5 liga i sada to usporedimo s ZSE i probajmo staviti dionice u određene lige (ili skupine) od 1 – 5.
– u 1. ligi bi bila samo jedna jedina dionica KODT, zbog toga je ta dionica zastupljena u mojem portfelju s cca. 80%.
– u 2. ligi nemamo niti jednu jedinu dionicu, to je zbog toga da bi mogli naglasiti koliko je dobra dionica KODT.
– u 3. ligi imamo petnaestak dionica, tek tu bi spadala MDKA, ZABA, IKBA, PLAG, ERNT, HT, AUHR….
– u 4. ligi bi bile one dionice koje su ispale iz 3. lige i imaju neke šanse da se tamo i vrate, a to bi bile dionice np. ATGR, ADPL…
– i na kraju nam dolazi 5. liga, o petoj ligi je dosta zeznuto pisati jer vlasnici dionica pete lige su dosta osjetljivi i ne vole da se o njihovim dionicama na kojima oni drukaju loše piše, a te dionice su np. IGH, ULPL, LKRI, DDJH, PTKM i dosta dionica meni nepoznatim o kojima vam piše na onom drukerskom forumu gospon Bjelogorični.
– imamo čak i 6. ligu, ali te dionice ne možete kupiti na ZSE np. VART, tu će vam biti pokoj vječni daruj…, a koliko se drukalo na tom Varteksu, jedina dobra stvar tu je što su dobru lovu popušili vlasnik bivšeg foruma “Barcelona”, na žalost tu su gubitak ostvarili moj prijatelj Krial i gospon Brankec.
Komentar trgovanja.
– koji lijepi današnji rast na KODT.
– a imamo i još ljepši pad IGH od 5.22%, moj prijatelj Krial i gospon Brankec pomalo krate poziciju dok još ima kupaca.
IGH
IGH.
– to vam je jedna jako loša dionica, s obzirom na aktualnu cijenu i na prošlogodišnju neto dobit mi ne znamo koliki je P/E. Ne znam ima li i jedna dionica na ZSE kojoj se ne zna P/E.
– zašto se ne zna koliki je tu P/E ???
– jer ne znamo koliko tu ima dionica, u stvari mi ne znamo ni koliko serija dionica su oni izdali.
– za usporedbu kod KODT imamo dvije serije dionica, to zbrojimo i kad znamo dobit možemo izračunati P/E.
– neuki ne mogu shvatiti što to znači.
– kažem vam, to je jedna jako loša dionica.
Informanka
IGH
Prosto ko pasulj.
IGH R-A = 613.709 dionica.
IGH R-D = 867.754 dionica.
Ukupno 1.481.463 dionica.
Drugih dionica nema. Nekoć davno, nakon prve dokapitalizacije postojale u i R-B, ali su te prebačene u R-A. Pri ovoj zadnjoj dokapitalizaciji izdane su ove R-D. Te su u čvrstim rukama.
Prošle godine dobit nakon oporezivanja iznosila je 6.083.780,71 €. Dobit po dionici 4,1 €.
Imamo broj dionica, imamo neto dobit prošle godine, imamo trenutnu cijenu dionice.
Sad i neuki mogu izračunati P/E.
Ja sam izračunao da bi na cijeni dionice 20 eura P/E bila oko 5, na cijeni 40 eura, na oko 10.
Kud više kome što objašnjavati?