Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nekad si mislim da ce kroz par godina vecina nasih turistickih kompanija promjenit vlasnika.

Informanka.

– velika većina dionica u mojem portfelju je imala jako lijepa izvješća za 3Q23, ali to nije isto utjecalo na cijene dionica.

– MDKA stvarno dobro izvješće i cijena roni, isto kao i PLAG i SPAN.

– ZABA, dobro izvješće, cijena ni gore ni dolje.

– KODT i IKBA, dobra izvješća i cijena raste.

– nadam se da će svim gore nabrojanim dionicama cijena rasti jer stvarno dobro posluju, (za SPAN nisam stručna).

– i tako ja ovaj tjedan napravim +1.4%, za što je najzaslužnija KODT s velikim porastom cijene, a to mi je i najveća pozicija u portfelju koja se lagano približava na 50%.

– u ovoj godini prinos mi je +86.0%, izgleda da ću ponovno u ovoj godini ozbiljno napasti prinos od +100%.

– ovaj tjedan sam dosta trgovala, kupila dosta ZABA, pa nešto uletjelo KODT, (a činila mi se dosta skupom dok sam kupovala, a sada je jeftina, jer stvarno nepotrebno dižete tu cijenu), kupila sam i HPB ali sam ga i prodala, i dosta skupu IKBA sam kupila, čak sam išla kupiti i jednu dionicu MDKA ali netko je bio brži od mene, zatim je cijena dodatno pala.

– od dionica ništa nisam prodavala, odakle mi novci ???

– prodala sam dio svojih Au rezervi (kad je bilo o.k. ovoj državi to prodavati za 200$ i meni je trenutno isplativo po preko 2.000$), uhvatila sam najveću moguću cijenu.

– plan mi je još tog Au prodati pa kupiti dionice koje nose dividendu, (ja ne kupujem smeće kao moj prijatelj Krijal i gospon Brankec).

– a kad završe ovi ratovi možda će i cijena Au pasti, (a tada prodajem dionice i obnavljam Au rezerve)

– Au, keš od turizma ne zbrajam s portfeljem dionica, to su mi kao 3 odvojene firme.

– I love this game ! i idem prema ovogodišnjem prinosu od +100%.

Za gospona Y.

– 2/11/23 zanimljiv sastav portfelja:

– ERNT 67.5%

– KODT2  2.1%.

– sada ne ulazim u to zašto???kako??? i ostala pitanja, to je vaš novac i vaš izbor…

– dobre su dionice ERNT i KODT, ali ne vjerujem da će podjednako rasti, zbog toga ću pratiti taj omjer.

– ja sam ovaj tjedan mislila kupiti i malo ERNT (toliko da ga pratim) ali sam se predomislila i kupila banke.

– KODT, toga imam previše 48%, a kako vidim ide mi ta KODT i bez dokupa na preko 50% portfelja.

– i što nakon toga raditi, kratiti ga da ne prijeđe 50% ili pustiti to, dok raste neka raste.

– ja sam uvijek voljela u 2-3 dionice investirati malo više (tako da mi niti jedna dionica ne prijeđe 50%) ali samo jednom sam prekršila to pravilo i zaradila prvi milijun, poslije sam išla na veliku disperziju da ne pogubim taj prvi milijun.

– možda bi sada mogla ići na prvu zaradu od jednog milijuna (sa ovom novom valutom) i sa ovom dionicom koja mi čini 48% portfelja.

– baš me zanima tko će prvi doći do milijuna ja s KODT ili gospon Y. s ERNT.

– dobrodošla su sva vaša mišljenja.

Za gospona Y. (2. dio, portfelj)

– KOEI 3.3%

– KODT2 2.1%

– KOEI je rastao na dobrim rezultatima firmama kćerima kojima je ujedno i većinski vlasnik.

– uzrok porasta cijene KOEI je i jedan veliki investitor (trejder) koji je prije obožavao investirati u stečajuše isto kao i moj prijatelj Krijal i gospon Branko, na tim stečajušama je pogubio masu novaca i stvarno ne znam kako mu se da i dalje investirati ali izgleda da je to investiranje kao i droga kad se navučete teško se toga ostaviti.

– pitam vas što će biti kada taj gospon veliki investitor krene na toj dionici izlaziti iz investicije.

– dok na tržištu imate KODT stvarno ne vidim razlog zašto investirati u KOEI.

– moram napomenuti da je trenutno KOEI stvarno dobra firma, ali je KODT puno bolja investicija.

MDKA, 3Q23.

– prihod za 9mj. 559M, 21.6% veći.

– bruto dobit: 17.7M, 18% veća.

– neto dobit 14.8M e.

– do kraja godine očekujem dobit od cca 20M e.

– a to bi bilo: dobit po dionici 690e, (pravljenje računa bez krčmara).

– ako bi dogodine bio isti postotak u dividendi kao i ove godine dividenda bi bila 290e, a to bi davalo 4.36% dobiti na trenutnoj cijeni dionice.

maro77, 30.10.2023. u 21:29

a glede Best buy, meni i dalje turizam. Izgleda da smo i svijetu i dalje hit, evo vec za 2024:

https://www.express.co.uk/travel/articles/1827903/best-country-2024-croatia-lonely-planet

Turizam.

– ja se bavim turizmom i ova godina mi je po svim parametrima rekordna.

– a kakva će biti 2024. ???

– stjenica – mali kukac.

– ove godine se pojavio u Parizu.

– računam eto njega dogodine i kod nas jer se najviše prenosi u turističkoj prtljazi, a kod nas dosta turista voli odsjedati u 5 destinacija da što više toga vide.

– ali imala sam krivu računicu, stjenica je već ove godine stigla kod nas na more.

– naša država živi od turizma,

– a taj turizam može uništiti taj mali kukac.

– u turizmu je strašna konkurencija, mogu samo zamisliti što će strana konkurencija pisati kada te stjenice izgrizu strane goste.

– hoće li naša država uspjeti zaustaviti tog nametnika, puno pitanja ???

– ja ću moći preživjeti i bez turizma, a hoće li naša država ???

– tu stjenicu prenose turisti, jedno pitanje za svakog od vas:

– hoćete li prespavati u turističkom objektu kada pročitate u komentarima da su u tom objektu stjenice izgrizle goste.

– a upravo o tim komentarima ovisi vaša popunjenost.

– ako imate dobre komentare i dobre ocijene tada slobodno i sa cijenom možete ići dosta gore.

trial, 04.10.2023. u 12:35

Što se događa?

Mediki je book u prvom polugodištu ove godine pao sa 3.312 eura na 3.269 eura. I zaduženost nešto veća. 🙁

– mislim da to ide ka bankrotu ili možda dođe do razvodnjavanja dionica kao na IGH.

– puno više o tim fenomenima možete pročitati na samoj temi IGH gdje drukaju moj prijatelj Krijal i gospon Brankec.

ivana7, 04.11.2023. u 21:50

Za gospona Y.

– ERNT 67.5%

– KODT2  2.1%.

– sada ne ulazim u to zašto???kako??? i ostala pitanja, to je vaš novac i vaš izbor…

– dobre su dionice ERNT i KODT, ali ne vjerujem da će podjednako rasti, zbog toga ću pratiti taj omjer.

– ja sam ovaj tjedan mislila kupiti i malo ERNT (toliko da ga pratim) ali sam se predomislila i kupila banke.

– KODT, toga imam previše 48%, a kako vidim ide mi ta KODT i bez dokupa na preko 50% portfelja.

– i što nakon toga raditi, kratiti ga da ne prijeđe 50% ili pustiti to, dok raste neka raste.

– ja sam uvijek voljela u 2-3 dionice investirati malo više (tako da mi niti jedna dionica ne prijeđe 50%) ali samo jednom sam prekršila to pravilo i zaradila prvi milijun, poslije sam išla na veliku disperziju da ne pogubim taj prvi milijun.

– možda bi sada mogla ići na prvu zaradu od jednog milijuna (sa ovom novom valutom) i sa ovom dionicom koja mi čini 48% portfelja.

Heh, gđo Ivana, lijepo mi je čitati da smatraš da ću do milijuna u novoj valuti kroz ulaganje u ERNT, ali da je samo pitanje vremena pa tko će prije… Nije zajamčeno ništa oko kretanja cijene dionice, dividendi i ostaloga, pogotovo kad je u igri ekipa koja raspolaže s  pet, deset i pedeset milijuna eura kapitala u tim dionicama, koji k tome nisu njihov novac.

Ja sam uvjeren da ćeš ti prije, zbog puke veličine portfelja. Ne znam kolko imaš, nit je pristojno pitati, ali uvjeren sam da dosta više od mene. E sad.. zašto KOEI, a ne KODT..čisto jer mi se ukazala prilika.. imao sam i manje KOEI, ali mi se ukazala prilika pred izvješće, kad je cijena bezveze padala, pa sam tu priliku i iskoristio. Slažem se da je KODT bolje ulaganje, ali eto, činila mi se KOEI povoljna pa kad sam već unutra, a prosjek bio malo preko 190, odlučio sam ga spustiti. KOEI mi djeluje dobro zbog svih tih ugovora i bolje stoje s kešom.. pozicija mi je mala zbog straha od korupcije jer tu dosta petlja država, a mi smo ruku na srce visoko korumpirana država. Pisao sam već dosta o tome, tako da znaš što mislim. Naravno, taj rizik svugdje postoji…

ERNT mi se sviđa zbog sigurnosti i dobre valuacije, a vremena su nesigurna. Ipak je to dividenduša, bez obzira na volatilnost, a ja sam maratonski ulagatelj…nisam sprinter, makar sam se krajem prošle i početkom ove godine ponašao kao trejder.

Nego daj koji osvrt i na VLEN..

Zanimljivo zapažanje imaš u vezi turizma i to stvarno navodi na razmišljanje. Prije sam bio fan trpanja velike pare u ADRS2, ali me popustio entuzijazam oko turizma i držim se kvalitetnih biznisa koji imaju stabilne prihode i dobit, čiste bilance, jak keš flou i naravno – koje razumijem. Kako je rekao Peter Lynch? Moraš bit u stanju djetetu od 12 godina objasniti u otprilike minutu vremena što neki biznis radi i da ono to shvati. Ako to ne mogu.. teško da i sam razumijem u što ulažem..

Stinica vec stoljecima obitava pored Misnjaka pa nikako da na Rab dode…

Znaci stinice iz Pariza zauzele Jadran ali nece u Grcku, Italiju, Spanjolsku? Svi ti turisti iz Pariza samo kod nas stigli? 🙂

Bavim se turizmom, da na burzi zaradujem milijune, ne bi vise apartmane rentao, ali ovako mi nema druge neko se pripremiti na  dolazak stinica. Spremno cu ih docekati i staviti u kufere da odu natrag u njemacku.

Da stinice… Ponestalo korone pa sad idemo na malo vece organizme?

HR turizam je bazicni load nase ekonomije i mozemo svake godine misu uplatit sto to imamo. Nije da ocekujem neki ekspolzivan rast (jer smo ga prozivjeli u zadnjih 5-6 godina usprkos bolesno nepotrebnim “covid mjerama”) ali jako lijepo se od turizma moze zivjeti. Sad je na ostalim sektorima da povuku pa da vise ne ovisimo toliko o turizmu ali u apsolutnim vrijednostima, turizam ce i dalje rasti. Sa stinicama ili bez njih.

yieldchaser, 06.11.2023. u 10:29

Za gospona Y.

– ERNT 67.5%

– KODT2  2.1%.

Heh, gđo Ivana, lijepo mi je čitati da smatraš da ću do milijuna u novoj valuti kroz ulaganje u ERNT, ali da je samo pitanje vremena pa tko će prije… Nije zajamčeno ništa oko kretanja cijene dionice, dividendi i ostaloga, pogotovo kad je u igri ekipa koja raspolaže s  pet, deset i pedeset milijuna eura kapitala u tim dionicama, koji k tome nisu njihov novac.

Ja sam uvjeren da ćeš ti prije, zbog puke veličine portfelja. Ne znam kolko imaš, nit je pristojno pitati, ali uvjeren sam da dosta više od mene. E sad.. zašto KOEI, a ne KODT..čisto jer mi se ukazala prilika.. imao sam i manje KOEI, ali mi se ukazala prilika pred izvješće, kad je cijena bezveze padala, pa sam tu priliku i iskoristio. Slažem se da je KODT bolje ulaganje, ali eto, činila mi se KOEI povoljna pa kad sam već unutra, a prosjek bio malo preko 190, odlučio sam ga spustiti. KOEI mi djeluje dobro zbog svih tih ugovora i bolje stoje s kešom.. pozicija mi je mala zbog straha od korupcije jer tu dosta petlja država, a mi smo ruku na srce visoko korumpirana država. Pisao sam već dosta o tome, tako da znaš što mislim. Naravno, taj rizik svugdje postoji…

ERNT mi se sviđa zbog sigurnosti i dobre valuacije, a vremena su nesigurna. Ipak je to dividenduša, bez obzira na volatilnost, a ja sam maratonski ulagatelj…nisam sprinter, makar sam se krajem prošle i početkom ove godine ponašao kao trejder.

Zanimljivo zapažanje imaš u vezi turizma i to stvarno navodi na razmišljanje. Prije sam bio fan trpanja velike pare u ADRS2, ali me popustio entuzijazam oko turizma i držim se kvalitetnih biznisa koji imaju stabilne prihode i dobit, čiste bilance, jak keš flou i naravno – koje razumijem. Kako je rekao Peter Lynch? Moraš bit u stanju djetetu od 12 godina objasniti u otprilike minutu vremena što neki biznis radi i da ono to shvati. Ako to ne mogu.. teško da i sam razumijem u što ulažem..

Radije ju pitaj kako je ovdje … https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?sifSim=SM86-R-A … uspjela ostati zaključana kao deseta u top ten sa čistih najmanje 30 tisuća eura čistog pušinga. Da ne bi bilo zablude, javno dostupan i objavljen podatak. O tome muk?

Treba ju pitati i koliko je silnih desetica tisuća spalila ne tako davno na Vlenu jer se bila preračunala. O tome muk?

I tko zna koliko toga još ima, o čemu se šuti i muk je. Jer nije sve za pohvaliti se.

trial, 06.11.2023. u 14:52

yieldchaser, 06.11.2023. u 10:29

Za gospona Y.

– ERNT 67.5%

– KODT2  2.1%.

Radije ju pitaj kako je ovdje … https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?sifSim=SM86-R-A … uspjela ostati zaključana kao deseta u top ten sa čistih najmanje 30 tisuća eura čistog pušinga. Da ne bi bilo zablude, javno dostupan i objavljen podatak. O tome muk?

Treba ju pitati i koliko je silnih desetica tisuća spalila ne tako davno na Vlenu jer se bila preračunala. O tome muk?

I tko zna koliko toga još ima, o čemu se šuti i muk je. Jer nije sve za pohvaliti se.

Ne sumnjam ja da je Ive do sada i gubila…pa i puno, ali ako ulažeš na TK(čak i u bilo što), gubici u pojedinim periodima su tom poslu imanentni.

Poanta je da promatrano kroz dugo vremensko razdoblje više dobivaš, nego što gubiš, a posebno je bitno da gubiš što manje. Onaj S. Druckenmiller dosta dobro sve to objašnjava.

Znam koliko ima Končara i koliko Medike. Pratit ćemo kako će to odraditi, a onda ćemo valjda čitati i u tkz. Informanki.

New Report

Close