Ne znam za najveći potencijal rasta, ali znam da u usporedbi s 90% ZSE ima svjetlosnim godinama daleko manji potencijal da se dogodi nešto ružno, a kud da propadne. To je prvenstveno dionica za nas iz cumpoundersko-drukerske udruge bagholdera.
ERNT.
– za one koji ne znaju “bagholder” = oni investitori koji drže dionicu dok joj vrijednost ne dođe na nulu.
– ERNT, zasigurno nije firma kojoj će vrijednost doći na nulu.
– moje mišljenje o ERNT sam napisala u prethodnim postovima.
– ali bih tu još nadodala:
– ERNT je svakako dobra firma ali trenutni financijski pokazatelji nisu tako dobri, za mjesec dana Q3 znati ćemo je li se stanje popravilo.
– to bi bilo nešto ovako trenutno dobra firma loša dionica.
– ERNT možemo usporediti s IGH gdje imamo loša firma + loša dionica.
Palac gore, Ivana, ali se ipak ne slažem u par stvari.
-Kratkoročni pokazatelji u Q3 je li se situacija popravila su manje bitni i Q3 će ionako vjerojatno biti tanak jer je tradicionalno tanak. Eventualno cash flow može biti bolji, ali ni on neće biti ekstra jer je dividenda isplaćena u srpnju i nije baš bila sitniš, bez obzira što je bila manja od očekivanja.
-Financijski pokazatelji su odlični, pogotovo ROCE, ali i sve ostalo. Od prihoda se radi zlatno tele, a na šugavim turistima vidimo da čak i veći rast prihoda ne jamči i veću dobit, nego imaju još veće dobitke. Na ERNT prihod tek zeru veći, a neto dobit golema već samo za H1’23.
-Da je dobra firma, a loša dionica, to se slažem. Ali to što je loša dionica, ne znači da će trajno tako ostati pa da je samim time i loša prilika. Percepcija “tržišta” mora biti da je situacija “loša” i mora se “popraviti” da bi cijena dionice bila nisko. Kad smo vidjeli da su dionice nisko kad je sve bajno i krasno? Ili cijelo tržište po istoj logici? Tad sve ide gore i sve je visoko, tako da..
-Bilo bi zabavno da Q3 bude iznad očekivanja pa dionica svejedno nastavi padati. Što misliš o tome?
Informanka.
– ovaj tjedan većina ovoga što imam mi je malo zaronila te je tjedni minus -1.5% .
– ovogodišnji plus je i dalje dosta velik, +91.0% .
– vidim da će i idući tjedan biti padajući, a tako vam je to na burzi.
– i dalje sam 100% u dionicama, kad bi i htjela ići u keš na nekim dionicama je nikakva kupnja, tako da ni teoretski ne mogu ići 100% u keš.
– za svoje investicije ne strahujem, dok je tu dobro poslovanje i izdašne dividende nema straha.
– ali će kratkoročno pasti cijene, tako tko je u kešu imati će jeftine prilike.
A da pokušaš izaći iz SEM 1986. d.d.?
Grdo je tu biti zaključan sa tom količinom koja bi ti sada dobro došla za kupnju nekih drugih, uskoro poletuša, što zasad još nisi prepoznala. Budeš. Ne može sve uvijek na prvu, nešto bude i na petu … šestu … 🙂
Zašto je taj SEM uopće maknut sa trgovanja?
La commedia continua. Ne ući još u Ernt . To Vam nije dobro jer su lošiji financijski pokazatelji ove godine ali zato slobodno ući u Span. U toj igrački od Nenada i kokoški je lova. P/E 14.21-P/E 17.95 .Logično zar ne. Još kad se uzmu izvanredni Spanovi ovogodišnji rezultati plus činjenica da je dosta “palo” nema puno razmišljanja. Ernt ipak “raste” cijelu godinu pa nebi imalo smisla .Span je odličan ,ulijeva predsjednik veliko povjerenje i dobro zvuči .S druge strane ako preduzeće zapošljava ljude direktno iz zatvora koji i bez toga nisu bili presposobni tu se ne traži povjerenje. Tu to nije bitno.To su dječja posla,tko to gleda.
Pustimo sarkazam i priče iz davnina i vratimo se temi. Best buy i sad najbolje po meni izdanje na cijeloj Zse je Ericsson Nikola Tesla . Uz Ht najbolji blue chip s tim da bi Ernt zbog podcjenjenosti stavio dosta ispred HT-a.
Po mnogima je najbolje izdanje na ZSE je ATPL.
Prilika toliko dobra da naprosto ne možete izgubiti, kažu.
Yield jel su tebe upravo banali na drugom forumu?
”Po mnogima je najbolje izdanje na ZSE je ATPL.
Prilika toliko dobra da naprosto ne možete izgubiti, kažu.”
Ne stavljati u isti kontekst kao najbolje izdanje ERNT i ATPL.Čak ni u zezanciji. Dovoljno smiješna usporedba je ERNT i SPAN. Audi ili Dacia…
Mea culpa maxima, kolega @Andromeda.
Slažem se sve s Vama, ali ne mislim da je ERNT ni toliko podcijenjen, koliko je HT skup. Cijelo vrijeme tvrdim da je moguć ERNT na P/E 12. Već sad jeftin, ali može i niže.
Ima klaunova koji mi kažu da se veselim kad padnu sve dionice osim onih koje ja imam i da su mi sve 💩 , osim ERNT, koje imam punu vreću. Samo ovo zadnje je istina. Odista imam punu vreću ERNT, a veselim se i kad ERNT padne. To me najviše veseli. Ne smatram da su sve ostale dionice 💩, osim ERNT, ali u usporedbi s ERNT ih je najmanje 85% 💩, barem na ZSE, barem u ovome trenutku.
Imam i ja svojih 💩💩💩 od dionica, ali ne uzdižem u nebesa bezvezno vođene firme koje stoje iza tih 💩💩💩.
Informanka.
– ovaj tjedan u mom portfelju preokret trenda, mali plus od +0.4%.
– godišnji prinos i dalje dosta velik +91.4% , (hoće li ove godine doći do 100% ???).
– u ovom tjednu, glavne investicije su mi bez nekih većih promjena (KODT, MDKA).
– manji rast su mi ostvarile IKBA i PLAG.
– ZABA, po malo iz tjedna u tjedan pada.
– SPAN, pada i ovo čudo, ali max. brzinom, srećom nemam neku veću količinu, a samo zbog poreza na kapitalnu dobit ga nisam prodala na većim cijenama.
– MDKA, tu samo čekam da se realizira koja trgovina i portfelj mi dosta pada.
– KODT, tu su investitori dosta neodlučni, ne znaju bi li kupili ili prodali.
– jedino kod ATPL kupac zna što mu je raditi.
– ovaj tjedan sam bez trgovanja, u dionicama sam i dalje 100%.