SPAN.
– ovo mi je treći ulaz u ovu dionicu, na IP-u sam punooo toga kupila pa prodala, pa sam isti postupak s manjom količinom ponovila kupila-prodala, i sada kod trećeg ulaza posrećila mi se dosta jeftina kupnja, i stvorila mi se velika zarada na ovoj dionici.
– ako prodam plaćam veliki porez koji mi se ne plača.
– a točno na 71e razmišljam, danas je cijena cca 51e, značajan pad, ali sam i dalje tu u plusu cca 30%.
– a sada me nije ni briga hoće ili neće ovo i dalje padati, računam da će tu cijena narasti za godinu dvije pa će ovo ići bez poreza.
– ako tu budu dobre dividende onda tu mogu osta i ono zauvijek (dok ne prodam).
– nisam stručna za ovu njihovu proizvodnju “oblaka” te ne mogu preporučiti ni kupnju ni prodaju ove dionice.
– ali, sviđa mi se optimizam direktora SPAN-a.
PLAG.
– o ovoj dionici ne pišem, ali meni je to ispala super investicija.
– i ovo bi prodala isto kao i SPAN ali porez mi se ne plaća pa nema ništa od prodaje.
– ne tako davno, kad je firma dala obavijest o isplati dividende 20.29e kupila sam malo više ove dionice po cijeni od 266e.
– računam skupiti dividendu, kad ono porast cijene cca 90e plus dodatna dividenda od 11.19e koja će biti isplaćena idući tjedan.
– ispalo mi je stvarno super, dobar porast cijene plus dvije dividende.
– i u ovoj dionici ostajem do daljnjeg, šteta državi plaćati porez a dionica dobra.
IGH.
– ovo je tužna priča, nema tu radosti pisanja kao na SPAN ili PLAG.
– tu su dioničari ostali zarobljeni u dionici kojoj cijena stalno roni i roni, ponekad i na većem prometu što svakako nije dobro.
– na ovoj dionici se morate paziti da vas tu ne navuku na kupnju moj prijatelj Krijal iz Piškerovca i gospon Brankec.
– stvarno mi je žao što su oni tu pogubili velike novce ali ne nasjedajte na njihove drukove.
možda je istražuje HANFA zbog prevelikog utjecaja na HR tržište kapitala pa nam dozira svoje mudrosti s dan-dva zakašnjenja 😁
Turizam – moje poslovanje.
– dugo vam ni o ovome nisam pisala.
– ova godina je bila stvarno odlična.
– 7. i 8mj. po jako dobrim cijenama imala sam 100% popunjenosti.
– 9mj. imala sam otkazivanja rezervacija (gosti s dalekog istoka) oni su organizirani, rezerviraju 4mj. prije dolaska, i prije otkaznog roka otkažu i potraže ono što im je jeftinije, onda ja spuštam cijene, rezervacije “zadnja minuta”, ponovno mi se sve to popuni, ali to su gosti od jedne noći, puno posla mala zarada.
– sada ja najmanje zarađujem ali ovi za pranje i čistačice su na maksimalnim zaradama (ima puno pranja i čišćenja a cijene su im kao i u top sezoni), ali nije mi krivo, neka i oni zarade, zaslužili su.
– prva polovica listopada mi je slabo popunjena, druga polovica sve bukirano.
– u studenome zatvaram, počinje grijanje, na krevete ide više robe (a sve se to treba prati) a to sve spušta zaradu.
– sada se stvarno može raditi cjelogodišnji turizam.
– ali nije sve ni u novcu, treba se malo i odmoriti.
– turizam vam je stvarno dobra stvar, ako ga dobro znate organizirati ne radite ništa, osim što gledate kako vam rastu euri na tekućem.
– ima tu uvijek nekih problema kao i u svakom poslu np. u top sezoni vam crkne klima a radnika treba naći.
– eto moj savjet, ako želite puno zaraditi a malo raditi bavite se turizmom stvarno je isplativo.
– od škole vam ne treba više od osnovne škole toliko da znate brojati novce a zarada će vam biti bolja od ministarske plaće.
– pa možete nešto uložiti i u dionice, isto kao i u turizmu ne radite ništa a možete zaraditi punooo.
– za razliku od turizma kod dionica će vam trebati stručno znanje koje ne daje osnovna škola.
Imam Končara svih vrsta ali mi KODT(2) dionice izgledaju da ne mogu rasti više 10% još tako skoro. Previše fondovi što izlaze pokušavaju prodati na silu, a ne ide. Bolje mi izgleda dionica KOEI. Do sada sam je se nakupovao, možda još nešto, ali nije precijenjena, a Vlada jedina prodaje i ne na silu već podiže nalog na višu cijenu. Trenutno mi izgleda da bi cijena vrlo brzo mogla nešto više porasti.
KOEI ili KODT ???
– što je bolje ???
– odgovor na to pitanje ste imali barem sto puta (napisan na forumu).
– ja neću sada napisati koja je bolja, ali ću napisati što je bilo u zadnjih 5 god.
– KOEI +111.87%, s div. +119.22% .
– KODT +412.05%, s div. +440.63%.
– u ovih zadnjih 5 god. ja sam bila u ovoj koja je rasla +440.63%.
– a vi dragi investitori sami procijenite koja je bolja dionica.
Ove godine smo vidjeli da je svašta moguće.
Ono što je nemoguće je kratkoročno predviđanje cijene. I pritom mislim i na SPAN i ostale papire.
Ako je dobra firma, prije ili kasnije će se to potvrditi na cijeni. Svatko treba ocijeniti je li mu trenutna cijena prihvatljiva za kupnju/prodaju… Meni nije nikako prihvatljiva za prodaju. Ali mnogi prodaju i gotovo isključivo mali.