Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kad u Končaru zaposle bivšeg ministra koji je uhićen za vrijeme obnašanja ministarske dužnosti, a protiv kojeg se vodi kazneni postupak i sve o tome je i javnosti potpuno utihnulo kao da je ništa, kao što je i praksa u vezi mnogo toga pod izravnom ili neizravnom kontrolom države, onda je to uprava kojoj ja ne vjerujem. A tim više što nije tajna prošlost dotičnog ministra, in concreto njegovi mladi dani, tamo 1991., kad se javljao na mobilizacijske pozive JNA u Novi Sad.

Koji je to kadar, kakav je to adut koji ide radit u Končaru? Mogli su ga i ne zaposlit tamo. Jesu li ga uzeli zato jer je tako sposoban, pametan i radišan ili zato jer im je netko naložio to? Pa gle što sve izvode s javnim poduzećima u Hrvatskoj, gdje imaju potpunu kontrolu… Ja tog tipa ne bih zaposlio pa da me zlatom obasipaju. Prije bih dao ostavku tamo. I ne samo to, nego da kudikamo radim u Končaru i da mi njega stave u odjel, tražio bih premještaj i iskreno naveo razlog… neka radi s tim tipom onaj tko hoće i može.. na ni neću, a ni ne mogu to.. Ako mi ne bi udovoljili, dao bih otkaz. Taj tip bi trebao bit na robiji i ne samo da je kriminalac, nego je i izdajica. A ne radit u Končaru. I sad bi se trebalo tim dionicama i to držati godinama. Mhm.. Samo za jako hrabre. Ja izdajica i kriminalac nisam, ali nemam ni tu hrabrost. Možda dvadesetak dionica toga u vrh glave. Bilo kakve cifre preko 20.000 eura uloga u to su mi lude. Trejdanje oke, ali dugoročno ulaganje…zaboravi… Toliko je bilo izigravanja i brisanja kapitala gdje god je država imala prstić, da ću radije propustiti to. COMO – Certainty of missing out.

skroznovi, 30.07.2023. u 12:00

AUHR, IKBA, ZABA, SPAN i PLAG i naravno njene perjanice KODT i MDKA 😉 … ja bih rekao da je to vrlo konzervativan portflelj jer se jedino tako može trgovati na ZSE ukoliko raspolažeš sa znatnijim sredstvima – pozicioniranje i povremene korekcije.

Redom je riječ o prvoklasnim dividendnim dionicama i vjerojatnost da se tu  izgube značajna sredstva je vrlo mala.

– amateri se više oslanjaju na kapitalnu dobit.

– dok profesionalci teže novčanom toku.

– kod dionica taj novčani tok čini dividenda.

– po forumima dosta amatera piše što će vam dividenda, ona se oporezuje, bolje je da firma radi s tim novcem i više zarađuje…

– investitori su dali svoje novce i dobili su dionice, kako radnici očekuju svoje plače i žele da su što veće isto tako i investitori žele te dividende i da su svake godine sve veće.

– svaka uprava firme koja u ovome uspije je svakako uspješna uprava i tu će vam svakako rasti i cijena dionice (a to je kapitalna dobit).

– u mom svijetu investiranja očekujem da mi dividenda otplati investiciju, (a upravo to vam je novčani tok).

– kad mi dividende otplate investiciju očekujem beskonačni povrat i to uz mali rizik.

– beskonačni povrat znači: novac nizašto (investitor ostvaruje dobit bez imalo svojeg novca u investiciji).

– još odavno sam uzela svoj novac i investirala ga u hotelčić,

– sad s besplatnim novcem radim na burzi i ponekad kupim koju uncu Au, toliko da osiguram investiciju.

– a možda su i bajke sve ovo što vam pišem, a većina vas je velika i više ne vjerujete u bajke.

MDKA.

– izišla izvješća, i o njima nitko ništa ne piše na ovoj temi, stvarno šteta.

– MDKA, je jedna skupa dionica.

– većina (velikih) investitora koja više ne vjeruje u bajke niti nema novca za kupiti jednu ovakvu dionicu.

– tu je cijena dosta kontrolirana ali kako može ići na 7.000 isto tako može ići i na 5.000 eura.

– na ovoj dionici je jedina dobra stvar što nemamo drhtavih ručica jer ti zbog velike cijene niti nemaju ovu dionicu.

– što ja tu očekujem ???

– ništa naročito, cijena će ići malo dolje malo gore, tu vam neće biti neke zarade do objave sljedeće dividende.

– a kako su sada poslovali ???

– rast prodaje 33.5% .

– rast tržišnog udjela za 5.22%, to je sada 37.74%, (ovo mi se najviše svidjelo).

– rast farmaceutskog tržišta 15.6%, rast prodaje MDKA u isto vrijeme 33.51% .

– rast neto dobiti 22.49% .

– morate znati da lošim investiranjem i gubitkom novca na burzi doprinosite i mojoj velikoj zaradi na MDKA.

– pitate se kako to ???

– evo np. jedan investitor (u prethodnim postovima sam pisala), tip napiše 300 ne postova, napiše 300 stranica o jednoj dionici kojoj pokušava podići cijenu, to je dosta stresno, svađate se s većinom investitora koji se ne slažu s vašim pisanjem, u financijskim ste gubitcima preko 10 godina, a sve to uništava vaše zdravlje, i što uzimate ???

– uzimate lijekove, i omogućujete da zaradi MDKA i uz nju i ja.

– zbog toga pazite na svoje zdravlje jer minusi kod investiranja dodatno narušavaju vaše zdravlje.

– investirajte u dionice gdje nećete najviše zaraditi ali nećete ni pogubiti vaše novce.

JDGT.

– loše izvješće, i pad cijene.

– u ovoj sam dionici bila godinama.

– po onim mojim formulama ovo je prestala biti dobra firma još dok su dobro poslovali, (previše je narasla cijena dionice, odnosno rast cijene nisu pratili i ostali parametri).

– i evo, na žalost moja proročanstva su se pokazala točnima.

– a stvarno mi je žao za ovu firmicu, ne znam koji je tu stvarni uzrok pada.

– jedino što sam znala a to je da mi se jedan zaposlenik kojeg poznajem požalio na male plaće u JDGT.

– ako netko zna nešto više bilo bi mi stvarno drago znati.

ivana7, 23.07.2023. u 13:28

KODT.

– neće vam sad to rasti kao gljiva, naraslo je.

– a trenutna cijena 700 eura je sasvim o.k. za prodati ako ste trejder (vidimo da dosta fond menagera izlazi iz dionice na cijeni 700 eura).

– ako ste dugoročni cijena od 700 eura je sasvim o.k. za ući ili dokupiti.

KODT.

– evo i tu sam vam kratkoročno sve pogodila:

– da neće rasti kao gljiva, da će fond menageri  i trejderi to prodavati.

– ja ne pišem na temi KODT, ali katkad i to pročitam.

– zapelo mi je za oko pisanje jednog investitora koji u zadnjih 10 godina nije zaradio kune odnosno eura, evo što on piše:

– na cijeni duploj od booka…

– intrizična vrijednost…

– sindikat…

– cijena je napumpana…

– što ju može dalje pumpati…

– ovo su samo natuknice, sve ostalo možete pročitati na temi KODT.

– kaže se sto ljudi, sto čudi, ali mi je stvarno zanimljivo, a i dosta smiješno kada jedan neuki investitor ljubomoran na moje velike prinose pokušava svojim pisanjem srušiti cijenu moje glavne investicije.

– stvarno je to jedan jako teški posao pokušati pisanjem spustiti cijenu našoj najboljoj dionici na ZSE, mene bi bilo sram spuštati se tako nisko i sramotiti se, ali ti gubitnici vam nemaju srama, jednog dana promjena imena, nova slika i život ide dalje.

– i za kraj moje mišljenje za tu KODT:

– već sam vam napisala da tu na 700 eura očekujem manji pad.

– pratite situaciju, ako cijena dodatno padne ovo vam je stvarno šteta ne dokupiti.

– cijena dionice je stvarno velika, ali su povoljni i svi ostali parametri, koji nam kažu da je dionica i dalje jeftina.

– target: već sam vam napisala tu očekujem za 6 – 9 mjeseci cijenu od 1.000 eura.

– moje mišljenje je da će tek objava naredne dividende dodatno lansirati cijenu ove dionice.

– problem je u tome što ćemo se načekati do objave objave te dividende.

ivana7, 30.07.2023. u 15:21

skroznovi, 30.07.2023. u 12:00

AUHR, IKBA, ZABA, SPAN i PLAG i naravno njene perjanice KODT i MDKA 😉 … ja bih rekao da je to vrlo konzervativan portflelj jer se jedino tako može trgovati na ZSE ukoliko raspolažeš sa znatnijim sredstvima – pozicioniranje i povremene korekcije.

Redom je riječ o prvoklasnim dividendnim dionicama i vjerojatnost da se tu  izgube značajna sredstva je vrlo mala.

– amateri se više oslanjaju na kapitalnu dobit.

– dok profesionalci teže novčanom toku.

– kod dionica taj novčani tok čini dividenda.

– po forumima dosta amatera piše što će vam dividenda, ona se oporezuje, bolje je da firma radi s tim novcem i više zarađuje…

– investitori su dali svoje novce i dobili su dionice, kako radnici očekuju svoje plače i žele da su što veće isto tako i investitori žele te dividende i da su svake godine sve veće.

– svaka uprava firme koja u ovome uspije je svakako uspješna uprava i tu će vam svakako rasti i cijena dionice (a to je kapitalna dobit).

– u mom svijetu investiranja očekujem da mi dividenda otplati investiciju, (a upravo to vam je novčani tok).

– kad mi dividende otplate investiciju očekujem beskonačni povrat i to uz mali rizik.

– beskonačni povrat znači: novac nizašto (investitor ostvaruje dobit bez imalo svojeg novca u investiciji).

– još odavno sam uzela svoj novac i investirala ga u hotelčić,

– sad s besplatnim novcem radim na burzi i ponekad kupim koju uncu Au, toliko da osiguram investiciju.

– a možda su i bajke sve ovo što vam pišem, a većina vas je velika i više ne vjerujete u bajke.

Upravo to! Svrha dioničkog društva je dividenda, redovna dividenda i izvanredna dividenda(može i predujam)! Nikako mi se ne sviđa da direktori(menađeri) ulažu (čitaj: SPALJUJU) MOJ NOVAC. 😡 Od bruto dobit plati porez, makni amortizaciju i ostavi si potrebito za likvidnost A  SVE OSTALO U DIVIDENDU!!!!

Informanka.

– ponovno nastavljam s tjednim plusevima, ovaj tjedan +2.1% .

– a u ovoj godini to bi bilo +77.0% ,(bilo bi fora ove godine doći do 100%), to je za sada teško kada gledam svoje dvije glavne investicije (KODT i MDKA) koje su dobar dio ovogodišnjeg rasta odradile i teško je tu sada očekivati veći rast.

– veći rast bi mogla potaknuti samo dobra izvješća za 3Q.

– ovaj tjedan su mi rast odradile sporedne dionice, dosta dugo kupujem ZABU te mi je u portfelju došla na 3. mjesto, i ovaj tjedan je odradila stvarno lijepi rast.

– SPAN lijepi pad ali to mi je kompenzirala PLAG s lijepim rastom.

– ovaj tjedan sam imala keš div. ATPL i nešto sam još pridodala keša.

– i najprije idem kupiti ZABU, cijena se digne a ja ne kupujem skupo, pa se prebacim na PLAG ali i tu odleti cijena pa sam na kraju kupila malo HPB kojoj je cijena pala, (toliko da i tu dionicu pratim).

– SPAN, padajuće noževe ne kupujem.

– MDKA, to se ne može kupiti ali ne možete ju ni prodati, to je jednostavno takav tip dionice.

– KODT, to pratim, idealno bi bilo kad bi tu cijena pala ispod 600 eura.

trial, 24.07.2023. u 10:16

Tržište je u bullu i sve je raslo, a ne samo te dionice, tak da nije to nikakva pamet. U bullu su svi pametni i dobri investitori.

I IGH je s 9 narastao na skoro 11 eura, pa to ivanče nije primijetilo.

IGH.

– dobro ste i sami vidjeli kako u bullu nije sve raslo.

– ono što vrijedi, je stvarno raslo.

– ali ono što je upitne kvalitete, ili ono što ne vrijedi ne raste.

– IGH su drukeri podigli na 11 eura.

– ali izišlo je izvješće, i u njemu tuga i žalost, odnosno gubitak.

– IGH je puno radio ali nije zaradio, i kad ne ostvarite dobitak ostvarili ste zgubitak.

– sada se je kupnja na IGH spustila na 9 eura.

– na 9 imate kupnje za par tisuća eura i ovo je stvarno prilika za piko investitore koji su zaglavili u ovoj investiciji da iziđu iz ove dionice dok još ima kupnje.

– pisala sam ja ovako i za ATPL, ali me se nije ozbiljno shvaćalo i danas ATPL 50 eura, a možda će biti i jeftinije, (pretpostavljam, tu dionicu ne pratim).

sokolic12, 30.07.2023. u 12:04

Ivana zaba je dobar izbor, dobro vođena i visoko dividendna, ali zašto ništa hpb koja je dosta podcjenjenija od zabe i to toliko da je interesantna iako ne daje dividendu iako je državna.

Banke, ZABA, HPB, IKBA.

– evo ovaj tjedan sam kupila malo HPB kad joj je cijena pala.

– HPB sam u ovoj i prošloj godini kupovala više puta, ali bi sve to i prodala, malo i trejdam.

– najbolje bi bilo da sam to držala i dokupljivala, ali morate znati da se svaka prilika ne može iskoristiti.

– evo da i sada iskrsne koja nova prilika ja nemam keša.

– puno toga sam ja željela kupiti, ali kad imate puno toga onda imate neki prosjek, a mene zanima izvrsnost, procijenim ono što bi najviše moglo rasti uz veliku dozu sigurnosti investicije, nikada vam sam rast nije najvažniji, gledajte sigurnost.

– kad gledam banke najbolja je IKBA, ali to je mala banka, nema likvidnosti dividenda je više nego duplo manja od ZABE.

– koliko god je HPB dobra banka kod nje mi se ne sviđa:

– to je državna banka, što god vi mislili banku vam vode državni uhljebi.

– tu vam nema dividende, pročitajte postove koje sam nedavno pisala što mislim o dionicama koje ne isplaćuju dividende.

– pročitajte što sam pisala o protoku novca.

– eto kad sve to usporedim ispada mi ZABA dobra dionica iako i kod nje ima nekih negativnosti ali kad isplate one dividende na sve zaboravim i nemam im što prigovoriti.

ivana7, 04.08.2023. u 21:43

Informanka.

– ponovno nastavljam s tjednim plusevima, ovaj tjedan +2.1% .

– a u ovoj godini to bi bilo +77.0% ,(bilo bi fora ove godine doći do 100%), to je za sada teško kada gledam svoje dvije glavne investicije (KODT i MDKA) koje su dobar dio ovogodišnjeg rasta odradile i teško je tu sada očekivati veći rast.

– veći rast bi mogla potaknuti samo dobra izvješća za 3Q.

– ovaj tjedan su mi rast odradile sporedne dionice, dosta dugo kupujem ZABU te mi je u portfelju došla na 3. mjesto, i ovaj tjedan je odradila stvarno lijepi rast.

– SPAN lijepi pad ali to mi je kompenzirala PLAG s lijepim rastom.

– ovaj tjedan sam imala keš div. ATPL i nešto sam još pridodala keša.

– i najprije idem kupiti ZABU, cijena se digne a ja ne kupujem skupo, pa se prebacim na PLAG ali i tu odleti cijena pa sam na kraju kupila malo HPB kojoj je cijena pala, (toliko da i tu dionicu pratim).

– SPAN, padajuće noževe ne kupujem.

– MDKA, to se ne može kupiti ali ne možete ju ni prodati, to je jednostavno takav tip dionice.

– KODT, to pratim, idealno bi bilo kad bi tu cijena pala ispod 600 eura.

Prevedeno prodala si KODT i sada zazivaš pad ispod 600…Ivana, veća si lija i od Foxy-a 😂😇😎

P.S. KODT će nastaviti rast unatoč tvojoj prodaji 👍

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

BudFox3, 05.08.2023. u 18:35

Prevedeno prodala si KODT i sada zazivaš pad ispod 600…Ivana, veća si lija i od Foxy-a 😂😇😎

P.S. KODT će nastaviti rast unatoč tvojoj prodaji 👍

– nikada, ali stvarno nikada nisam jedno pisala a drugo radila.

– tu na ovoj temi mi stvarno nije cilj drukati, možda netko nešto nauči iz mojega pisanja na ovoj temi, a to bi bila reklama za investiranje u dionice i kako i koliko se tu može zaraditi i uz koje rizike.

– imam ja dovoljno novaca, znam nikad ga dosta, ali sve što zaradim, zaradim poštenim radom, i državi sve plaćam, zapošljavam, evo sutra ću im malo podići plaće, nisu to tražili.

– ali vratimo se na KODT, pa ja sam vam stavila tu target 1.000 eura, ali i kada dođe do tih 1.000 eura ja to sigurno neću prodati.

– trenutno mi je KODT 45.8% portfelja.

– trenutna su mi razmišljanja prodati malo ZABA i AUHR i kupiti 100 dionica KODT, ali to je u planu tek ako KODT padne ispod 600 eura.

– a opet mi žao prodati ZABA i AUHR, pa to su vrhunske firme.

– razmišljala sam i o prodaji SPAN ili PLAG ali tu sam previše zaradila i morala bi državi platiti puno eura poreza, sada kalkuliram držati to 2g.

– sada kod ovoga pada SPAN, tu mi je zarada 65%, a već sam ga 2 puta rasprodala s lijepom dobiti (trejdala) a sada treći put mi se ne da to prodati, možda nešto i vrijedi taj SPAN.

– kako sada kod mene stvari stoje izgleda mi da u ovoj godini slabo ću više trgovati.

– portfelj mi je dobro posložen, novci mi ne trebaju, možda bi najbolje bilo neka stoji kako stoji, vrijeme će učiniti svoje i donijeti mi dodatnu zaradu.

Eurojackpot.

– u svim knjigama o investiranju vam piše nemojte kockati.

– i moj savjet vam je ako se ne možete kontrolirati nemojte kockati.

– kod tih državnih lutrija, država vam u startu uzme 50%.

– a kad dobijete veće iznose dodatno vas oporezuju s 30%.

– ja kockam, to je jače od mene (ovisnost), ali kontroliram tu ovisnost.

– tako Eurojackpot počnem igrati tek kad je glavni dobitak 50M i to jednu kombinaciju, kad glavni dobitak dođe do 100M idem na 2 kombinacije i tada obično to bude izvučeno, pa ponovno ne igram dok to ne dođe do 50M.

– i uvijek igram neke druge brojeve, nemam neku kombinaciju, kod mene ide koji me brojevi trenutno inspiriraju.

– i tako ja u ovaj petak dobijem Eurojackpot, to sam tek danas vidjela.

– pogodila sam 5 brojeva, 3+2 i dobila 142 eura, dobitak će mi za Gospu taman pokriti trošak mesa.

– sada gledam, za samo još jedan broj dobila bih nešto manje nego jedna dionica MDKA.

– a da su mi bila pogođena još samo ova 2 broja (17 i 32) dijelila bi dobitak od 117.000.000 eura, e da sam to dobila možete pretpostaviti što bi se zbilo na našoj burzi.

– stvarno je zanimljiva ta matematika 140 – 5.000 – 117.000.000, koja razlika za samo 2 broja, a koja bi mi bila muka da sam dobila 5.000 i da znam da me je samo jedan broj dijelio od 117.000.000 eura.

– još sam jednom dobila 4+0 cca 100 eura.

– prije više godina sam dobila na lutriji koju organizira HL glavni zgoditak, dobitak nije bio nešto velik, ali su me orobili s 30% poreza.

– do tada sam stvarno mislila da su svi veći dobitci kod HL namještaljka, ali ispalo da nisu, tamo ja nikoga ne poznajem, a odigrala sam s minimalnim ulogom i dobila.

– u jednom diskontu gdje obično kupujem, odigram neku igru na min. uplatu i kad mi se skupi desetak listića na uplatnom mjestu provjerim te listiće.

– i znate ono, nije dobitni, nije dobitni, nije dobitni, na pokojem dobijete koliko ste uplatili i odjednom teti se raširile oči, vidim u njima ono dolare, teta je ostala šokirana mojim dobitkom, zamalo da mi taj listić nije otišao u zastaru (mislim, nakon 2mj.).

– i od tada vam ja ne igram ove igre HL, mali dobitci, igram samo Eurojackpot i čekam glavni dobitak.

– ja vam nisam naivna, znam da to nikada neću dobiti, ali nada umire zadnja.

– ovaj post nije za ovu temu ali sam ga jednostavno morala napisati, a možda je sve ovo što sam vam napisala i istina.

New Report

Close