Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ivana7, 21.08.2021. u 23:07

Marielena, 20.08.2021. u 16:00

Gospodjo Ivana,

Nije nesto bb jer ste to Vi kupili.

– gospođo Marielena, ja ne reklamiram vlakiće kao vi.

– ti vaši vlakići su sasvim o.k. dok ne nalete na minu.

– meni na ovoj temi nije cilj drukanje, više je to jedna edukacija, reklamiranje dioničarstva i zarade na istom.

– moj portfelj je stvarno velik tako da svakako sve moje kupnje nisu BB, ali tko zna što je to disperzija znati će zašto to i radim.

– na burzi se nemojte truditi zaraditi što više, puno važnije je disperzirati taj rizik pa neka je zarada i manja, najvažnije vam je ne pogubiti novce, a ta zarada dođe sama od sebe ako investirate u o.k. dionice.

– tako da je gospođo Marielena velika većina onoga što ja kupim BB, a to vam mogu potvrditi investitori koji su malo duže na ovoj temi.

– gospođo Marielena vi ste trenutno osnovnoškolka što se burze i dionica tiče, još puno toga do fakulteta imate za naučiti.

Jasno. Kada dodjem do vasih godina, cu zavrsiti fakultet 🙂

Disperzija sama po sebi ne znaci da je portfelj siguran. Primijetila sam uostalom da sami napisete da nemate pojma zasto ste nesto kupili. Posteno. Nema sto.

Za brzi trejd nemate sto drugo kupiti, nego vlakice. To nije investiranje i ja to sigurno ne zovem investiranjem. Naravno da nije pametno ukrcati se u vlakice totalnih stecajusa, ali svatko ima svoje.

Jedno od pravila investiranja je da ne kupujete nelikviduse jer u slucaju velikih burzovnih crasheva necete moci izaci.

P.S. Nisam vam ja nikakva gospodja.

Nadokupila sam danas ATPL po 421 kunu.

Greyp Bikes.

– to vam je dionica koju je prije nepune dvije godine izdao Rimac.

– ali sada izgleda mu došla lova od EU i HR, i njemu više ne trebaju mali dioničari.

– izgleda će ih delistirati do kraja godine tako da državi možemo platiti porez na dobit.

– dok su ga mali dioničari kreditirali bili su dobri, sada kada ima love izgleda nisu.

– tu investiciju sam odavno delistirala iz svog portfelja, ne mogu je prodati, nema tržišta za te njegove “tokene”, pa je stvarno i najbolje da isplati sve male investitore.

– ja više nikada neću ići u taj tip investicije.

– kažu da ćemo i zaraditi, što nije uobičajeno za “start up”.

– e sada koliko ću zaraditi na investiciji a koliko na kriptovaluti čitam i nije mi ništa jasno 142% ili 29% ???

– vi koji ste pametniji od mene i bavite se tim kripto svijetom i tokenima pojasnite meni i ostalim neukim investitorima o čemu se tu radi.

– ja koliko mogu zaključiti onako zdravoseljački izgleda me je zahebao gospon Rimac.

Ivana isto i mene. Nisam ulagao da bih izašao nakon dvije godine prisilno.

Uložio sam da zaradim x10 ili sve izgubim.

Ne bih se mučio se Neufund registracijom.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

Bolje ući u Alibabu po ovim cijenama ako se igra na rizik. Jedini rizici su komunističke vlasti u Kini i mogući delisting dionice. BABA može narasti brutalno, a mogu se dogoditi i ovakvi nesretni scenariji. Financijski, kompanija izgleda predobro.

Veliki sam skeptik oko cijelog tog EV hypea. Podsjeća to dosta na dot-com hype krajem 1990ih. Internet internet…potencijali, mogućnosti! Koliko danas uopće tih kompanija postoji? Ekipa mlađa od 30 godina se ni ne sjeća Netscapea, Yahoo postoji u ograničenom kapacitetu. EBAY je nekako preživio… Tko je mogao znati da će Amazon biti div kakav je danas? A trenutno je suludo precijenjen. Google? Apple je još 1997. imao velike financijske probleme…kompanija je bila borderline stečajuša… Facebook nije postojao ni kao bazična ideja… Jedino Microsoft je tada bio dovoljno sigurno ulaganje da nije bilo straha da će propasti. Amazon je kod pucanja .com bubblea padao sa 107$ na 6$! Ekipa koja priča da se tada krcala Amazonom na 6-7$ nakon što je toliko pao, svima oko sebe vrijeđa inteligenciju.

Osobno, puno više vjerujem u 5G nego u EV. Konkurencija je mala, praktički oligopol Ericssona, Huaweija, Nokije, Qualcomma i još nekih manjih… Posla ko u priči, a potencijali enormni.

EV su snovi…Daj Bože te tehnologije, ali teško je predvidjeti tko će biti market leaderi. Najjače mi je kad Tesla fanboyz krenu tvrditi da to nije automobilska industrija, a 85% prihoda TSLA dolazi od prodaje automobila! Isporuke im kasne nenormalno… Da se sad naruči, treba čekati po godinu dana i više na neke modele! Koliko bi oni automobila morali proizvesti da budu dovoljno profitabilni da opravdaju trenutnu cijenu dionice? A kud neku buduću ‘veću’ cijenu? Objave snažan Q2, a cijena dionice im nakon toga pada?! Nije zapravo iznenađujuće kad se razmisli.

uljanik pl 100/100

Informanka.

– ovaj tjedan zaključujem s portfeljem na ATH.

– plus u ovome tjednu +1.4%, tako je ovogodišnji rast portfelja +19.6%, jako malo nedostaje do 20% što mi je nekakav cilj, ali može se to i premašiti.

– u ovom tjednu najzaslužnije dionice za rast portfelja su mi MDKA (nije da vam nisam pisala o tom fenomenu, čak sam i nadokupila jednu dionicu po 23.000 kn, ne znam kako će dalje ova MDKA ali svakim danom postaje sve skuplja i skuplja, a je li to dobra investicija ??? to ćete sami morati odlučiti).

– lijepi rast mi je odradila i ATPL, krajem idućeg tjedna ju malo kratim.

– i VLEN mi se čini kako ore po nekom dnu, možda to budem kupovala, neće biti dobar kvartal ali dionica ne spada u gubitaše, zarađuju.

– HPB, toga sam se “jeftino” nakupovala, nemam pojma što bi s tim, možda prodam.

– TPNG, a sada je na nekim čudnim cijenama, nije mi nešto jeftin za kupiti, a opet mi se čini nekako jeftin za prodati.

– OPTE, i tu nedoumica, lijepo mi je bilo to prodavati na 5.00 – 5.10 , ali ne znam što bih s ostatkom, za prodati mi se čini jeftino, možda ako još malo padne ne bi ga bilo loše kupiti.

– i tako još imam cca 15 problemčića sličnih TPNG i OPTE.

greška

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Informanka.

– prije cca mjesec dana mi je bio cilj do kraja godine doći do 20% prinosa.

– evo, ovaj tjedan sam taj plan ostvarila i dobro prebacila.

– ovogodišnji prinos mi je 21.6%.

– sve to mogu zahvaliti dionici MDKA, dosta čudna dionica, a nije da vam o tome fenomenu nisam pisala.

– ali u portfelju imam i dionice koje su dobro zakazale ovaj tjedan IKBA i ADPL.

– što sam trgovala čitajte u narednim postovima.

VLEN.

– pomalo to postaje stvarno zabavna dionica.

– dosta je zanimljiva trejderima i investitorima, najvažnije je što nije gubitaš, iako ne vjerujem u pozitivan 3Q, uprava stalno kuka ali ostvaruju lijepu dobit, fundamentalno su o.k., samo je šteta što nema dividende, da je tu dividenda onda bi to bila investicija za 5.

– sada vidimo da je na cca 8kn dionica bila jeftina, još nas čeka da vidimo i na kojoj cijeni će dionica biti skupa, trenutno je to 10kn (skupa), ali sada nam više nema gospn Mirkeca pa će biti zabavno pratiti dionicu i igrati igricu s VLEN.

– ja sam u ovom tjednu prodavala dionicu VLEN, što ću u idućem tjednu stvarno nemam pojma (kupovati ili prodavati, a možda i jedno i drugo).

JDOS.

– dosta čudna dionica, malo se o njoj piše.

– do sada sam ju imala u portfelju ali malo, cijena je tu lijepo narasla.

– vidim ide tu lijepa dividenda, i ja kupim nešto tih dionica JDOS.

– kad gledam cijenu dionica koje imam otprije ove što sam kupila su stvarno skupe, preskupe, ali kada gledam dividendni prinos cijena možda i može pristati.

– dionica je dosta ili bolje bi bilo napisati previše nelikvidna, i stvarno ne mogu napisati preporučiti ili ne preporučiti za kupnju tu dionicu.

CKML.

– kupila sad i par tih dionica.

– ta dionica mi je stalno ne skupa nego preskupa.

– ide div 500 kn, ali računajte da je bila želja uprave 250 kn, a tih 250 kn na cijenu dionice je stvarno premalo, a tih 500 kn po dionice godišnje ne zarađuju pa nemojte računati na dugoročni prinos tih 500kn reducirajte odmah na 250kn.

– tu će ići split dionice, možda će to povećati likvidnost dionice koja je do sada slaba.

– moje mišljenje je i dalje skupa dionica, ali dobro preduzeće.

New Report

Close