Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pazite da Tesla ne ide u bankrot kolega

yieldchaser, 01.09.2020. u 17:59

Invest, 01.09.2020. u 10:15

Uvjerljivi best buy je TSLA.

Jučer se nakupovao po 470 $.

Priča o TSLA je toliko zagonetna. Toliko puta sam bio u krivu oko te dionice da više ne znam ni što bih mislio, a kud rekao. Ako gledamo brojke, te cijene nemaju veze s mozgom. Ako gledamo budućnost, tko zna. S druge strane, kompanije poput Verizona, Ericssona i njih nekolicine će korijenito izmijeniti svijet, jer imaju jedinstvenu infrastrukturu i know how za to, a električna vozila će polako dolaziti od divova automobilske industrije, pogotovo onih koji prednjače u tehnologijama, poput Mercedesa i Citroëna. Teško mi je zamisliti da će oni stajat i gledat Muska. Samo da Mercedes razvije neku jaču bateriju i priča se začas promijeni. Kad se samo pogleda S500 iz 1994, šta je sve imao. Problem TSLAe je nedostatak gotovine, a carstva se ne stvaraju bez gotovine.

Svejedno, lijepo je zajahat na valu ovoga rasta, ali i imati na umu da uvijek treba na vrijeme otići sa zabave. Ako je moglo sa 900 na 300 prije, može i sa 450 na 150 i manje.

Naravno da je sve moguće kratkoročno jer su tržišta takva.

Možemo pričati ovako i onako ali vrijeme će pokazati tko je u pravu. U ovom globaliziranom svijetu se stvari drastično mogu promijeniti u vrlo kratkom vremenskom okviru, ali trenutno je TSLA konj kojega treba jahati jer prednjači u inovacijama a one su budućnost.

p.s. interno znate da sam bio vlasnik TSLA i da sam prodao ranije oe godine, a sada sam opet in.

1. Dlkv ( broj jedan gradjevinar )

2. Atpl ( rastu vozarine vani

@Invest

Znam da jeste i poštovanje s moje strane zbog petlje. Ja u biti dijelim dobar broj tih vizija budućnosti, samo sam skeptik glede profitabilnosti tog biznisa. On je jedva profitabilan, a da ima 10 puta veći profit, bez histerije koja se razvila oko te dionice bi teško opravdao ovu cijenu, a kud ovako. Sjetim se slične histerije oko 3D printera tamo pred 8 godina, na kraju se pokazalo da i nije toliko lukrativno koliko se isprva činilo. Samo se treba iskrcat na vrijeme, hvala Bogu na TSLA likvidnosti ne fali.

Ja sam uzeo AAPL, MSFT, UNH, NKE, WMT i V. Bojim se i AMZNa i nj P/Ea, a kud TSLA i P/Ea preko 1,000. 😕

Srecom pa je p/e sada na cca 260.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/TSLA/tesla/pe-ratio

Realno je i to daleko previse, ali kod TSLA se cini to nije ni bitno. Bar gledajuci likvidnost.

Invest, 01.09.2020. u 23:56

Realno je i to daleko previse, ali kod TSLA se cini to nije ni bitno. Bar gledajuci likvidnost.

Čini mi se da je to krivi izračun. Ako naprave srock split 5 za 1 dionicu, ukupna dobit po dionici se smanji za 5 puta. I dalje je to suludo velik P/E preko 1,000. Da je njima dobit 10 puta veća, P/E bi bio preko 100. Da Apple ima P/E i preko 50, to bih razumio, jer može opravdat opravdati očekivanja u bližoj budućnosti. Kod TSLA ova trenutna cijena opravdava očekivanja za 5 ili 7 godina? Svašta se dogodi u toliko vremena. Ono u što sam siguran je da Švabe neće mirovat. Oni su spremni izazvat novu seobu naroda pa makar samo do 10% te ekipe radilo u njihovoj industriji. To su bezočni biznismeni, spremni na svašta samo da uspiju. A imaju puno više novca od Tesle.

poštovani kolega moje je mišljenje na našem tržištu samo građevinari prvi dlkv igh također i tehnika samo da se konsolidira uprava pa tek kasnije optima na jesen

yieldchaser, 02.09.2020. u 12:40

Invest, 01.09.2020. u 23:56

Čini mi se da je to krivi izračun. Ako naprave srock split 5 za 1 dionicu, ukupna dobit po dionici se smanji za 5 puta. I dalje je to suludo velik P/E preko 1,000. Da je njima dobit 10 puta veća, P/E bi bio preko 100. Da Apple ima P/E i preko 50, to bih razumio, jer može opravdat opravdati očekivanja u bližoj budućnosti. Kod TSLA ova trenutna cijena opravdava očekivanja za 5 ili 7 godina? Svašta se dogodi u toliko vremena. Ono u što sam siguran je da Švabe neće mirovat. Oni su spremni izazvat novu seobu naroda pa makar samo do 10% te ekipe radilo u njihovoj industriji. To su bezočni biznismeni, spremni na svašta samo da uspiju. A imaju puno više novca od Tesle.

Radi se izgleda o novim investicijama, na novim lokacijama, za koje se prikuplja kapital za povecanje proizvodnje, dok novac jos nesto vrijedi. To sto je P/E toliko velik upravo pokazuje koliko zapravo novac malo vrijedi, a ne koliki je povrat. Banke time onda dobijaju na vrijednosti, jer one samo obrcu kapital i visak ulazu u udjele drugih kompanija. Drugim rijecima izgleda da dugorocno treba ulagati u banke.

@coffey

Banke će uvijek biti dobar biznis, a gledano prema trenutnim cijenama bankovnih dionica, one bi trebale biti meta ‘value investorima’ pa i dividendnim investitorima, one s većim prinosom.

Stvar s Teslom je da oni namjeravaju prikupljati kapital izdavanjem novih dionica i korporativnih obveznica. TSLA danas nikako ne izgleda dobro u premarketu… Ali kažem opet, toliko puta bio u krivu u vezi ove dionice. Muska iz nekog razloga i američka država zasipa s novcem i tehnologijama.

Sve je to cool ako kupiš dionice neke kompanije koja je trenutno neprofitabilna ili na pozitivnoj nuli, u očekivanju da će to biti bomba u budućnosti. Ali uvijek je bolje ubaciti u profitabilno. Gle samo AAPL i MSFT. Pa to je profitabilno id prvog dana. Taj Musk je možda i veći vizionar od Gatesa i pokojnog Jobsa, ali nije bolji biznismen. Pogotovo primjer MSFTa. Od tamo 1985-86 na burzi, a 1995. kad je već bio Windows NT i ’95, bilo je jasno da će te platforme dominirat u narednim godinama, što se i dogodilo. A Microsoft je već tada imao planinu casha, kvragu imao ju je već kad su izlazili burzu.

Ma kakve banke pobogu.

57 milijardi u moratoriju…niti kamata a bome ni glavnice.

Bir ce dobro ako se banka koja ne izvrne.

Da…izvrnut će se kod nas ZABA i PBZ i u Americi JPM, MS i PNC…

Invest, 01.09.2020. u 10:15

Uvjerljivi best buy je TSLA.

Jučer se nakupovao po 470 $.

Bravo. Vec si u minusu 60dolara po dionici. Kako su Ameri krenuli danas padati ide to jos puno puno dublje.

Danas je Bitcoin pao preko 6%, padaju sve sirovine…nema boljeg pokazatelja za okret trenda u Amera.

Zato je i Zse danas iz plusa okrenuo u minus.

New Report

Close