običan trejder je doslovno izgorio u ovoj Covid krizi. na bilo kojem tržištu, a na ZSE pogotovo. uć dugoročno po debele dividende na ZSE je ok investicijska odluka. kolega Invest je dugoročno u HTu, nema nekih značajnih oscilacija cijene, kao i inače s dividendnim blue chipovima, a prinos pristojan, iako im je pao EPS. Može cijena i na komotno preko 200 u narednim godinama s ulaganjima u 5G…
trejder će i bez korone prije nadrapat, nego obrat vrhnje. investitor će dugoročno zaradit, a sad koliko, to je case by case priča.
o čemu pričamo? da sam 2013. kupio ovoliko ZABE koliko sam kupio u ovoj i prošloj godini, zaradio bih 100% na kapitalnoj dobiti i još 100% na dividendama. da je u prosjeku bila 4kn godišnje, to je 28kn po dionici nakon 7 godina. tad je koštala ~30 kuna, pa si izračunaj to na 14,000 komada koliko sad imam. ADPL isto 5 i više % div. prinosa… HT isto tako. da si ga kupio po 150 u ožujku/travnju preko 20kn KDa do današnjeg dana, a do srpnja ide i na 180 i više i dividenda 8kn. 8kn na ulaznu od 150 je preko 5%. sva dividenda iznad 4% je visoka dividenda. ZABA i ADPL imaju monster dividend. ADPL bi u rujnu mogao isplatiti 5kn ostatka. to je opet 9kn u ovoj godini. na cijenu od 180, to je 5% godišnjeg yielda, s time da im je payout ratio sve ove godine oko 50%. mene osobno ne bi smetalo ni da mi ju u ovoj godini ADPL ne isplati ako je taj novac bitan za kompaniju, a to sam više puta naglasio. imam ga marginalno u usporedbi sa ZABAom. na sve to igram dugoročno. ZSE je za kupit blue chipove i zaboravit pa kad legne legne. hrpa trejdera samo gubi novac i još hrani brokere, a sretni su ako ostanu na nuli. tu i tamo si malo zarade za burek. naravno ima i uspješnih kolega, samo je to uvijek preveliki rizik. puno zujanja, a malo meda, kak bi rekli stari.
Trostruki šok: Svjetska banka odobrila Hrvatskoj dva projekta od ukupno 500 milijuna dolara
Građevinari up,posebno mislim na Ingru.
Po meni best buy tehnički IGH, SAPN I DLKV.
Ima tu još par dionica koje mogu iznenaditi…al sve u svoje vrijeme.
Ima li vam nešto trenutno bb?
Best buy će biti Đuro početkom iduće godine. Uglavnom ako preživi i kada se vidi da li ima strateškog i tko je strateški. Bit će kratko razdoblje za kupnju nakon cijepanja i svih procedura oko ulaska eventualnog novog vlasnika. Pratim ga već godinama kako propada i čekam povoljan momenat koji možda na kraju i dođe. Pitanje je samo da li će te tada imati keša i hrabrosti. Nešto slično kao Petrica bi se trebalo odigrati iako je još sve na dugom štapu.
A gledajte, ako bude slična priča kao Petrokemija uz stabilnu privatnu vlasničku strukturu iz branše, sve je moguće…Još uvijek dobijem zazubice kada se sjetim kako smo prošle godine u ovo vrijeme kupovali Petrokemiju kao sumanuti, jer smo očekivali čudo…koje se i dogodilo, a ove godine će Petrokemija biti profitabilnija, čini se, od svih Turista zajedno… Jedino, što me zanima je što o svemu oko Đure misli Bloger, jer nije lako gledati kada ti brišu toliki kapital 50:1, bez obzira što će poslije biti…