I ovo 20% povećanje američkog i njemačkog indeksa u zadnjih par dana nemojte da vas pokoleba u uništenje gospodarstva svijeta. To samo napuhavaju cijene prije konačnog raspada. Čuvajte novce, doći će opet baka s kolačima. Treba biti strpljiv. Možda ne ista baba (zbog korona), ali ima baba…
Ako dobro vidim Ameri pretekli Kinu u broju zaraženih ………..
Dobro vidiš, i to ubrzanim koracima.
A tek je krenulo. 17000 novih jučer.
Ovaj virus radi toliku štetu svjetskoj ekonomiji da će se posljedice godinama osjećati usprkos silnim monetarnim pomoćima zbog kojih su indeksi doživjeli značajan odbijanac.
Ali to je to od dobrih vijesti za sada.
Sada tek kreće negativa: otkazi, bankroti,pad GDPa,smrtnost i trajanje COVIDa.
Ovo već sada traje predugo. A nimo došli ni do vrhunca.
Tržište je zaista nevjerojatno.
3. dan rastu cijene dionicama koje trenutno imaju samo troškove,
a ne stvaraju ni kune nove vrijednosti.
Bravo!!!!!!
Tržište je zaista nevjerojatno.
3. dan rastu cijene dionicama koje trenutno imaju samo troškove,
a ne stvaraju ni kune nove vrijednosti.
Bravo!!!!!!
Vratit će se na početne pozicije prije krize,prije neki dan sam napisao tko ima novca zaradit će masno.
zar nije na svakog oboljelog jedno 4 izliječena? ne može ovo trajat do besvijesti jer svaki virus ima svoj ciklus. pa imaš ebolu, koja ima 50 puta veću smrtnost od ovoga. inkubira za 12 do 24 sata, jaki brzo, pobije dva, tri sela i onda nema više domaćina i izumre…upravo zbog kratke inkubacije… ovo inkubira u prosjeku 5.3 dana i zato je problematično. a R-nought mu je 2.2, u usporedbi s gripom koja ima 1.3. svaka osona u prosjeku zarazi 2.2 osobe. u usporedbi s dječjom paralizom prije, to je slabo. polio je imao između 4 i 6! ovdje 5 ljudi zarazi drugih 11 ljudi, dok kod gripe 5 ljudi zarazi 6.5 ljudi. a u zakonu velikih brojeva, ta razlika je naravno još intenzivnija. ljudska vrsta je pobijedila i kugu i koleru i polio, u zadnje vrijeme polako i HIV. pobijedit ćemo i ovo zlo.
Kolega Invest, malo vas cimam, s obzirom na vaša ne samo pesimistična pisanja, već konstantno namjerno “vađenje masti” mnogim kolegama sa neodgovornim izjavama bez pokrića. Jedno je, kako vi kažete, pričanje g…pošti (to se svakome može desiti, osim, naravno, vama) , a drugo je, puno gore, iznošenje tvrdnji koje su čak utužive (poput tvrdnje – ne mišljenja, da nitko nije poslao ponudu za Optimu).
Nemojte se ljutiti kolega, Vi biste barem trebali biti opušteni, milijuni casha su vam u džepu, ogroman pad cijena dionica tek dolazi (ovih 40% minusa je tek početak), a vaše će biti samo da birate iz izloga.
Smak svijeta je blizu, ali će te vi barem biti tada u cashu. Blago vama, već sada vam zavidim.
Ciničnost na vrhuncu 🙂
A vi znate da je netko dao ponudu za OPTE? Odgovorno to kažete?
Ne, nisam pesimističan već optimističan i uvjeren kako će svijet iz ovoga izaći još bolji nego prije. Samo pokušavam biti realan i s guštom se osvrnem na postove koji nemaju smisao.
Ali ključni je faktor vrijeme.
Ova pandemija će trajati a posljedica nismo svijesni jer ovakvo nešto se nikad prije nije dogodilo.
I ne, ne ljutim se, nema razloga. Ovo je forum. Da, trenutno sam većim dijelom u cashu, i to u stranoj valuti jer smatram to ispravnim. Doći će vrijeme kad ću ponovno kupovati.
Ali strpljen spašen.
I ne, neće se dogoditi smak svijeta.
naravno da ne znam je li došla ponuda i zato, za razliku od vas, ništa ne tvrdim. Kad smo već raspravljali o tome da li je došla ponuda, iznosio sam mišljenje da mi je čudno zašto bi HT štitio postupak daljnje prodaje koji je, što se tiče njihovog vođenja postupka prodaje, praktički završio jer nije stigla niti jedna ponuda.
A ako želite čuti moje mišljenje oko natječaja, s obzirom da HT prema ovom natječaju ne mora prihvatiti niti jednu ponudu a još im je u kratkoročnom interesu (za razliku od ZABE) da iskoristi maksimalno vrijeme vođenja Optime, on je svakako u prednosti u ovom trenutku u odnosu na kupca.
Tek kada prodaja krene od strane investicijske banke, onda su svi u istom položaju.
Ja da sam na mjestu A1 ili UG, skoro se ne bi niti javio na ovakav natječaj, ali mislim da si oni, zbog međusobne konkurencije, taj “luksuz” ipak ne smiju dopustiti.
Kako ste na vrijeme prodali 85% portfelja i izbjegli gubitke, mogao sam i pretpostaviti kako ste, odmah kune pretvorili u eure, i sada ćete još biti i na dobitku zbog slabljenja kune.
Bravo.
p.s. možete mi dati jedan savjet, kada da prodam eure ? Pretpostavljam, s obzirom na buduće urušavanje gospodarstava svijeta (a kamoli RH), da čekam 1 € = 8,2kn ?
hm, ne. pretvorio je kune u dollare i onda kad S&P 500 udari 1272 boda, e onda će kupovat samo blue chip dionice. na ZSE ni neće kupovat jer ovdje BEST BUY ni ne postoji. postoji samo best hold, a to su HT i ATGR i ništa drugo. ovo je tema best buy? ili sam na krivoj adresi? koliko shvaćam, ovdje bi rasprava trebala ići u smjeru što kupiti i k tome povoljno, najpovoljnije, a ne kako držati gotovinu u yenima i norveškim krunama do propasti svijeta. treba napraviti posebnu temu ‘best cash’.
Da, upravo je riječ o temi best buy.
U svakom trenutku treba pronaći najbolju incesticiju.
U ovom trenutku to smatram cash-€.
I da, sigurno ću kupovat upravo na ovoj našoj burzi. Ne brini.
I vidim, imaš nešto protiv ATGR i HT-a?
Ti daj reci bolje..
Eto kolega da sam pogodio. Ipak Euri 🙂
Za tečaj mi niste odgovorili. Turističke firme pa time i prehrambena industrija, proizvodnja za izvoz uslijed slabljenja ekonomija europe..sve će to, kako kažete stajati i prouzročiti za ovako slabu državu, fatalne posljedice u buduća, barem srednjeročna vremena. Koji tečaj kune u odnosu na euro prognozirate?
Hvala unaprijed.
kad smo već na ‘ti’, nisi čitao moje ranije komentare o HT? čak sam te i pitao, ne direktno, ali postavljam generalno pitanje, evo svima ovdje. je li HT bio zaštitna dionica 2008./2009.? kakve su mu bile valuacije? kakva su danas očekivanja od HTa? na temelju čega smatraš da će rasti cijena te dionice u budućnosti, ako to smatraš? kakav će biti omjer isplate dividende HTa u narednim godinama, s obzirom na na baš impresivan EPS, pogotovo u 2019.? zašto kritična masa malih dioničara već godinama galami oko HTove bezobrazne dividendne politike? ATGR? škrta dividenda godinama, ali išlo im je dobro i ići će, ne sumnjam. u biti reći ću ti što me smeta u vezi HT i ATGR. smeta me način na koji ta društva posluju, pogotovo HT. maknuo sam se od njih kao korisnik, više nikad nazad. ako se selim u drugi stan 150 metara dalje od starog stana i tražim prijenos linije, njima treba 60 dana da to aktiviraju. ta ekipa koja tamo radi je toliko nesposobna, cast izuzecima, ali kritična masa njih su bahati, lijeni, odnos prema korisnicima im je polukriminalan, pogotovo kroz društva kćeri poput već spomenute OPTE, gdje nazivaju stare ljude, uključujući i moju baku od 87 godina i preko telefona ju traže broj osobne iskaznice. negdje negdje je to kazneno djelo, ali kod nas je to ‘agresivna poslovna praksa’. i da se razumijemo, ne rade to samo oni, nego masa tih teleoperatera. 2007. ta dionica je bila na blizu 500kn, ispuhalo se to jako, nikad se nije vratilo, čak ni s dividendama. s razlogom je HT na 150-160kn i ako mene pitaš, to će samo u tvojim snovima na 300kn. pogotovo sada kad im se kvazimonopol polako pretvara u oligopol, a kako stvari stoje, morat će se oni trgat za svakog korisnika. od njih jedino što je meni dobro su ponude uređaja za ugovore na pretplatu. tu šišaju druge. sve ostalo je inferiorno, s obzirom na cijenu i dugoročno neodrživo. bit će taj EPS i manji.
dugoročni best buy po meni ZABA, ADPL, ADRS2 i PODR.
mogu u nekome od narednih postova navesti i razloge da sad ovdje ne pišem litanije…