best buy?? …ova tema je nepotrebnija nego ikada i trebalo bi je zaključati da se spriječe navlačenja kao ova što piše amarananab…kad završi pandemija za par mjeseci pa onda recesija za godinu dana (ako!), onda se može pisati o best buy….
Za kolegu amarananab i njegove best buy:
Kakve dionice?
Gospodarstvo je stalo a realno nije ga ni prije korone bilo, ljudi su poslani doma na neplaćeni dopust, vlada nikakve mjere ne poduzima i vi sanjate brzi oporavak burze? Smiješno. Od vas iskusnijih forumaša i žalosno.
Ako nema best buya zašto onda svi visite na ovoj temi i skačete na zadnje noge kada spomenem da su Podravka i Saponija trenutno best buy? Prespavajte recesiju pa onda dođite na ovu temu!
slažem se s bananom da je Podravka dobra kupnja, ali ne po ovim cijenama. na 280 i niže. ako udari 380, prodat ću to malo što imam. Saponia me ne zanima. telekomunikacije su isto ok, ali ne vjerujem upravi HTa. pa čak i AT&T koji je dugo odolijevao ovome se slomio.
Vidim CROBEX na ispod 1100 do svibnja. A da li se onda držati one ‘sell in May and go away’, tj. u ovom slučaju ne kupovati ništa i čekati jesen ili primijeniti kontrarnu strategiju. A tek krajem srpnja kad izađu polugodišnja izvješća ćemo imati pravu sliku razmjera ove pošasti. Brine me što ako sve ovo ludilo stane kad zatopli i dođe do velikog rebounda od 20 i više posto. Onda će mi tek biti žao da nisam iskoristio priliku kakva se javlja možda tri puta u životu.
a jel vidiš i Elvisa kadgod?
a kaj bi ti htio da ja kažem? ako će ti bit lakše da kažem to kaj bi ti htio čut, reći ću. situacija je ovakva kakva jest, ali dno će u jednom trenutku doć. tako je bilo u svakoj krizi do sada. dno može doć već pred kraj proljeća i onda duga letargija. može bit o nagli skok cijena od po 20% u jednome danu. to nitko ne može predvidjet. prije ću vidjet Elvisa, nego predvidjet tržište.
Po svemu sudeci slijedi crni ponedjeljak. A vjerovatno i cijeli tjedan. Moja prognoza je totalni pad svih burzi jos minimalno 30% dolje. Cijene nekih dionica bi mogle izgubiti i vise od 50% na vrijednosti od ovih sada. Crobex ispod 1000, mislim da postaje vrlo vjerovatan scenarij.
od široke lepeze dionica koje se mogu kupiti po diskontnim cijenama treba birati firme koje nisu zadužene ili su jako nisko zadužene.one koje ima imaju novu opremu,pogone i nekretnine.tim firmama neće biti problem raspustiti radnike i staviti ključ u bravu dok se stvari ne smire.kada jednom sve krene zaposliš radnike kojih će ionako biti na birou koliko hoćeš jer će mnoge firme propasti.nikom nisi dužan i još uzmeš poticaj za novo zaposlene i ideš dalje na zdravim nogama.
moj favorit je ADRS.firma skoro ni malo zadužena sa većinom novih ili obnovljenim hotelima .neka ih trenutno zatvori i smanji broj radnika a za hladni pogon novac će im zaraditi CROS i slovenci.dobrim hotelima neće ništa biti ako i odmaraju jednu sezonu.poslije samo obrišeš prašinu i nastaviš dalje.
nemam kristalnu kuglu da bih znao koliku će imati manju dobit ali po meni ne puno manju jer i bolestan čovjek mora svake godine platiti osiguranje auta,kuće,itd.
ipak govorimo o visini dobiti CROS I ADRS koje svakodnevno primaju svježi novac i nisu za razliku od mase drugih koji su pod kreditima i sada obustavljaju proizvodnju i gube tržište i ti neće govoriti koliko su manje u dobiti već u kolikim su gubicima i dali će propasti.
možda se činilo da će korona pogoditi samo turizam ali sada se vidi da će drugi proći puno gore jer turizam ako ne još ove godine a ono dogodine opet će se oporaviti dok ovi koji izgube tržište za svoje proizvode to će malo teže.bit će dobro ako prežive.
Crobex ispod 1000 je na žalost realnost,
i može se očekivati u slijedećih nekoliko tjedana,
ovisno o razvoju situacije!