Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Saponia je na ovim razinama uvjerljivo najveci best buy na ZSE, polako ali jos uvijek jako sramezljivo se povecava potraznja za dionicama SAPN, kad ude u fokus je ocekujem na daleko visim razinama.

Lp

LRH nije uopće prodana za 10,5 nego mnogo bliže 12 2018 Ebitda. To je još jedna od dezinformacija koje se ovdje ponavljaju. Valamar je mnogo bolja kompanija od LRH i mnogo bolje regionalno i poslovno diverzificirana. LRH je hrpa hotela na jednom mjestu, u jednoj skoro pa umirovljeničkoj destinaciji i to očito investitore danas pretjerano ne zanima. Osim ovakvih koji njeguju staru arhitekturi štih Austro-ugarske.

LRH je prodana onda kada je isplacen bonus Šehanovic i upravi na vrijednost diinice 10,5 × ebitda. To je bilo 2017 godine. Ocito je tada donesena odluka koja ce se cijena traziti i cijena na kojoj je LRH prodana. Nakon tog binusa iz 2017 godine se dogadjalo nesto cudno i nestao je novac iz 2018, a predan je Lurssenima i novac iz 2019. Radi se o.najmanje 400 kuna po dionici. Tako da je Opatija prodana za manje od 10, 5 x ebitda 2017 ,

Status Quo: Roll Over Lay Down

– mjesto radnje: burza ZSE.
– datum: 7. listopad, 2019,
– vrijeme: 09:30 ,
– događaj: značajni pad turističke dionice LRH i još veći pad turističke dionice LRHC.

– pitanje: hoće li pad ove dvije turističke dionice uzrokovati pad i ostalih turističkih dionica ???

Od Greypa i Rimca nema nista.

– Greyp su bicikle, nisu auti, možda i bude što.

– uplata za IPO vam ide od 28/10 u 10:00 do 27/11 u 10:00.
– plaćanje vam ide u kriptovaluti…
– i za mene je ovo nešto novo, za mene neka sitna lova pa što bude.

– događaj: značajni pad turističke dionice LRH i još veći pad turističke dionice LRHC.

– pitanje: hoće li pad ove dvije turističke dionice uzrokovati pad i ostalih turističkih dionica ???

Bit će pad LRH do malo ispod cijene u javnoj ponudi, LRHC možda padne, a možda ne, ali sad baš da će se čitav sektor zatresti, ne bih rekao, osim ako netko pomalo pokuša cimnuti. Dio love od LRH će otići u LRHC.

Informanka, prinos.

– na virtualnoj burzi mi je prinos na 4 dionice +84.46% i to likvidne dionice.
– stvarni portfelj mi je na +25.7%.
– e sada je li to dobro ili je loše ???
– da mi je portfelj bio u 3 dionice prinos mi je mogao biti preko 100%.

Informanka.

– evo u ovim recesijskim vremenima moj portfelj stalno na ATH, ovaj put na 27.3%.
– radim slično kao fondovska industrija, svjesna sam da tu nema spektakularnih zarada, ali morate znati da tu teško može doći do bankrota.
– veseli me to što sam s svojim prinosom doslovno dotukla svu fondovsku industriju.
– ovaj put zaradu sam ostvarila na dionicama VLEN, JDGT, IKBA…
– idući tjedan se nadam zaradama i na nekim drugim dionicama odnosno uspavanim ljepoticama.

– zanimljivost.
– ovaj put sam napravila reviziju izračuna portfelja.
– dionicu LRH ne računam po zadnjoj tržišnoj cijeni nego po cijeni po kojoj ću to prodati švabama.
[/quote] Ovaj JDGT je opet dosta narastao. Mozda insajderi napumpavaju cijenu prije izvjesca, isto su napravili i zadnji put kad je dionica s 1030 naglo skocila do 1150.

Itekako se druka vidim.
Mozda ce je delistirati?

LRHC.

– nemam dionice LRHC.
– na toj dionici vam se previše druka.
– tu će vam cijena pasti 50%.
– tu bih vam savjetovala prodati ju čim prije,
– preporučam prodaju ili trgovanje tipa najbrži prst.

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Bit će pad LRH do malo ispod cijene u javnoj ponudi, LRHC možda padne, a možda ne, ali sad baš da će se čitav sektor zatresti, ne bih rekao, osim ako netko pomalo pokuša cimnuti. Dio love od LRH će otići u LRHC.
[/quote]

Slazem se s kolegom i cak mislim da bi se dio novca dobivenog od prodaje LRH mogao preliti u RIVP, prvenstveno zbog razocaranja niskom ponudom i vlasnicima LRH i LRHC koji su na tu ponudu pristali, a potom sto je po istoj racunici, tj. valuaciji istoj kao ponuda za LRH od strane Nijemaca, RIVP trenutno podcijenjena najmanje 40 – 50%, tj. ima, po meni, potencijal porasta od okruglih 100% kroz slijedece dvije godine.

P. S. To ne znaci da nece biti pokusaja rusenja RIVP kroz negativno drukanje i pokusaje stvaranja panike

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Saponia je na ovim razinama uvjerljivo najveci best buy na ZSE,

– ne volim kada drukate na ovoj temi, imate temu SAPN pa tamo drukajte.

SAPN.

– iz TOP10 2 investitora prodaju.
– ta firma nema pojma što to znači dividenda.
– većinski 87.3% + portfeljne 0.48% * neke na računu.
– ako ovo čudo bude dobro radilo i isplaćivalo dividendu iz dionice će vas izbaciti za siću.
– ja ne vjerujem nešto puno tim balkanišen menagerima.
– a možda i griješim, zašto bi mi vjerovali.
– ja sam oprezna kod tog investiranja, pazim na svoje novce investiram više na sigurno iako se i ja volim kockati s jednim manjim dijelom portfelja.
– ova dionica ima dobre fundamente, e sada da li vjerovati tim fundamentima ili instiktu.
– vaša lova imate se pravo nadati velikom prinosu, ja sam samo nabrojila neke opasnosti.

Recesija.

– evo baš računam koliko ću nofaca zaraditi u toj recesiji:
– na LRH računam na jedno auto.
– na OPTE sam puno optimističnija ne računajući tu dosadašnju brutalnu zaradu očekujem i tu još zaraditi za 3 auta.
– imam ja i nekih skrivenih aduta (dionica) na kojima planiram zaraditi još nekoliko automobila.
– sve u svemu neće biti ni tako loše u toj recesiji.

p.s. kod izračuna cijene auta sam uzimala cijene auta srednje klase.

Pa Vi uz hotel možete otvoriti i jednu RENT a car kuću.

Očito na burzi zaradite za cijelu flotu gratis.

I kaj je sad to s LRH?

Bu auto ili ste krivo računali kao Dalibor?

Mislim da turizam (osim u Zagrebu) passe.

Pa tako bolje da diverzificirate poslovanje.

Bilo da uložite u iznajmljivanje auta ili iznamljivanje sobarice (rent a broom).

U Rimac tehnologije ne bi preporučio.

Da ne ostanete i bez te metle.

lp

Saponia je na ovim razinama uvjerljivo najveci best buy na ZSE,

– ne volim kada drukate na ovoj temi, imate temu SAPN pa tamo drukajte.

SAPN.

– iz TOP10 2 investitora prodaju.
– ta firma nema pojma što to znači dividenda.
– većinski 87.3% + portfeljne 0.48% * neke na računu.
– ako ovo čudo bude dobro radilo i isplaćivalo dividendu iz dionice će vas izbaciti za siću.
– ja ne vjerujem nešto puno tim balkanišen menagerima.
– a možda i griješim, zašto bi mi vjerovali.
– ja sam oprezna kod tog investiranja, pazim na svoje novce investiram više na sigurno iako se i ja volim kockati s jednim manjim dijelom portfelja.
– ova dionica ima dobre fundamente, e sada da li vjerovati tim fundamentima ili instiktu.
– vaša lova imate se pravo nadati velikom prinosu, ja sam samo nabrojila neke opasnosti.
[/quote]

Fundamentalno je dionica previse podcjenjena.
Rizik od istiskivanja i delista je nemjerljivo manji u odnosu na Pevec kojeg ste i vi imali do nedavno, a koji ste iz totalno nelogicnih razloga prodali sa kolko, 150% dobiti?
Taj omjer rizika/dobitka ulaska Pevec, koji se izlistava sa burze, i prodati ga sa 150% dobiti mi je bilo veliko iznenadjene za veliku investitoricu kakva ste vi, totalno nelogican da ste prihvatili toliki rizik za dobit od 150%.

Zelim reci da je ovdje rizik nemjerljivo manji od rizika ulaska u Pevec, ali i nagrada je manja.

Ova dionica za sada ima puno pozitivnih stvari (dobit, CF, dobre brandove…) ima i par negativnih stvari kao mali pad prihoda (oko 1%), i poprilicno veliki dug, ali dug koji je u strelovitom padu.

Moje misljenje je da ce ova dionica kad smanji dug na normalne razine imati prostra za veci marketing i izbacivanje novih linija proizvoda sto ce povecavati prihode i dobit.
U zadnje vrijeme su izbacili 3 linije proizvoda: Eko deterdzente, Priroda Daje i nove cokolade, ali slaba je reklamna kampanja, mislim iz razloga sto jednostavno nema prostora, dug se mora vracati.

Isto je tako i za dividendu, nema prostora za dividendu, ali mislim da ce ju biti za 2, 3 godine.

Samo kad dode dividenda, dionica nece biti 200 kuna, nego 600 kuna.

Rekao bi da je ovdje odlicna prilikaza zaraditi dobre novce, i to poprilicno brzo.

Vidjeti cemo, nadam se da se ne varam.

New Report

Close