Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

– još nemam pojma što bi to bilo najbolje
– a morali bi izbjegavati i doinice koje reklamira moj prijatelj Splićo pod raznoraznim nickovima.

Za Vas je najbolje metla u ruke. To je najbolje sto mogu savjetovati.
Ako cete izbjegavati sto ja imam i kupujem i dalje onda prodajte Sapn,Tpng,Vlen kojeg pomalo kupujem, Dlkv kojeg opet kupujem, Igh kojeg opet kupujem,Viro kojeg cekam nadokupiti jer sam nesto kratio, DDJH kojeg pocinjem kupovati od 7kn, LKPC i LKRI koje ne diram zasad i ULPL kojeg sam poceo kupovati. Cash 31%.
Ispada da i Vi morate hitno prodati VLEN i ERNT.

Ove godine sudeći po napisanom neki su zaradili 20%, 30% ili 80% na dionicama. Ako imaju ozbiljan iznos u dionicama i ako to mogu ponoviti više godina za redom mogu uživati u zarađenim milijunima. Nažalost bojim se da nemaju prvo i ne mogu drugo. Rijetko se više može pročitati nešto sadržajno zanimljivo na forumu, pišu ili trejderi ili investitori početnici. Nije da ne vidim dobrih investicijskih strategija, već strategija uopće nema, dobrih ili loših, svi kao da sve rade nasumično, na osjećaj, bez sistema i brojeva.

Stil ulaganja temeljim na fundamentalnoj vrijednosti poduzeća i to preciznije na sposobnosti zarađivanja poduzeća. Koliko godišnje zarađuju moji udjeli u poduzećima čije dionice imam, u ovom času to je oko 65.000 kn neto dobiti, 145.000 kn EBITDA i 130.000 kn operativnog novčanog tijeka. Stvarna zarada vlasnika, dakle ono što se može izmaknuti godišnje iz poduzeća, a da ono može nastaviti poslovati jednako kao lani bilo bi negdje između neto dobiti s jedne strane i EBITDA i operativnog novčanog tijeka s druge strane. U efikasnom tržištu godišnja zarada vlasnika ugradila bi se u cijenu dionica temeljem objavljenih rezultata. Stvarna tržišta kapitala nisu efikasna pa bi cijena dionica trebala oscilirati oko fundamentalne vrijednosti koja raste iz godine u godinu ako ste odabrali poslovno sposobna poduzeća, koliko često će cijena dionice presjeći stvarnu vrijednost, koliki udio vremena će biti iznad ili ispod fundamentalne vrijednosti i najvažnije koliko dugo najviše može ostati samo s jedne strane to nitko ne zna, ovo zadnje možda desetljeće, možda i duže.

Što bi bilo da sam portfelj sastavio od trenutno najpopularnijih dionica na zse? Ovdje sam na temi Best buy uzeo deset dionica (opte, ptkm, ddjh, dlkv, adrs, kras, lrh, vlen, lkpc, ingr) mimo onih koje ja sada imam a najviše se spominju i izračunao. Evo da imam umjesto svog portfelja tih deset dionica podjednako svaku po deset posto s iznosom što sada imam u dionicama, zbrojeno ostvarivali bi slijedeći godišnji rezultat: oko -98.000 kn neto gubitka, 55.000 EBITDA i 19.000 kn operativnog novčanog tijeka. Lomljivost cijene tih popularnih dionica ili njihovog zbroja je očita.

Dakle, moj portfelj nije antifragilan, ali je robustan, ne svaka dionica posebno, jer joj se može dogoditi slom uslijed onoga što ili ja sam ili većina ili svi ne očekujemo, ali kao zbroj 12-15 dionica koliko obično imam, cjelina je robusna. Antifragilnost postižem s ostatkom likvidnih sredstava koju sam spreman ubaciti u dionice u slučaju raspada sličnog onome 2008./2009. godine.

Vaši udjeli u poduzećima zarađuju 65 000kn godišnje, zar nije to mala cifra u odnosu na vrijednost vašeg udjela?

Atln nemam, ali bi je rado kupio jednog dana preko otc-a. Naravno ne po visokim cijenama. Ne smetaju me kvalitetni papiri van burze. Imam sitno Hduz-r-a i Vidu-r-a rado bi ih kupio još kad bi mogao van burze po niskoj cijeni.

Molim pomoć. Dionica 3. Maj,

– vama stvarno treba pomoć kad se se zaljubili u dionicu 3.Zmaja.

– još nemam pojma što bi to bilo najbolje
– a morali bi izbjegavati i doinice koje reklamira moj prijatelj Splićo pod raznoraznim nickovima.

Ako cete izbjegavati sto ja imam i kupujem i dalje onda prodajte Sapn,Tpng,Vlen kojeg pomalo kupujem, Dlkv kojeg opet kupujem, Igh kojeg opet kupujem,Viro kojeg cekam nadokupiti jer sam nesto kratio, DDJH kojeg pocinjem kupovati od 7kn, LKPC i LKRI koje ne diram zasad i ULPL kojeg sam poceo kupovati.
[/quote]

– gospon Fondopeška vi stvarno dosta slićno investirate kao moj prijatelj Splićo.
– moj prijatelj Splićo je zaradio masu love na Agrokoru, Jadnoplovu i Vijaduktu niskogranja.
– vidim da i vi gospon Fondopeška zarađujete masu love kad toliko investirate pa me zanima ako nije tajna na kojima dionicama ste vi zaradili tu lovu ??????

Ove godine sudeći po napisanom neki su zaradili 20%, 30% ili 80% na dionicama. Ako imaju ozbiljan iznos u dionicama i ako to mogu ponoviti više godina za redom mogu uživati u zarađenim milijunima. Nažalost bojim se da nemaju prvo i ne mogu drugo. Rijetko se više može pročitati nešto sadržajno zanimljivo na forumu, pišu ili trejderi ili investitori početnici. Nije da ne vidim dobrih investicijskih strategija, već strategija uopće nema, dobrih ili loših, svi kao da sve rade nasumično, na osjećaj, bez sistema i brojeva.

Stil ulaganja temeljim na fundamentalnoj vrijednosti poduzeća i to preciznije na sposobnosti zarađivanja poduzeća. Koliko godišnje zarađuju moji udjeli u poduzećima čije dionice imam, u ovom času to je oko 65.000 kn neto dobiti, 145.000 kn EBITDA i 130.000 kn operativnog novčanog tijeka. Stvarna zarada vlasnika, dakle ono što se može izmaknuti godišnje iz poduzeća, a da ono može nastaviti poslovati jednako kao lani bilo bi negdje između neto dobiti s jedne strane i EBITDA i operativnog novčanog tijeka s druge strane. U efikasnom tržištu godišnja zarada vlasnika ugradila bi se u cijenu dionica temeljem objavljenih rezultata. Stvarna tržišta kapitala nisu efikasna pa bi cijena dionica trebala oscilirati oko fundamentalne vrijednosti koja raste iz godine u godinu ako ste odabrali poslovno sposobna poduzeća, koliko često će cijena dionice presjeći stvarnu vrijednost, koliki udio vremena će biti iznad ili ispod fundamentalne vrijednosti i najvažnije koliko dugo najviše može ostati samo s jedne strane to nitko ne zna, ovo zadnje možda desetljeće, možda i duže.

Što bi bilo da sam portfelj sastavio od trenutno najpopularnijih dionica na zse? Ovdje sam na temi Best buy uzeo deset dionica (opte, ptkm, ddjh, dlkv, adrs, kras, lrh, vlen, lkpc, ingr) mimo onih koje ja sada imam a najviše se spominju i izračunao. Evo da imam umjesto svog portfelja tih deset dionica podjednako svaku po deset posto s iznosom što sada imam u dionicama, zbrojeno ostvarivali bi slijedeći godišnji rezultat: oko -98.000 kn neto gubitka, 55.000 EBITDA i 19.000 kn operativnog novčanog tijeka. Lomljivost cijene tih popularnih dionica ili njihovog zbroja je očita.

Dakle, moj portfelj nije antifragilan, ali je robustan, ne svaka dionica posebno, jer joj se može dogoditi slom uslijed onoga što ili ja sam ili većina ili svi ne očekujemo, ali kao zbroj 12-15 dionica koliko obično imam, cjelina je robusna. Antifragilnost postižem s ostatkom likvidnih sredstava koju sam spreman ubaciti u dionice u slučaju raspada sličnog onome 2008./2009. godine.

Vaši udjeli u poduzećima zarađuju 65 000kn godišnje, zar nije to mala cifra u odnosu na vrijednost vašeg udjela?
[/quote]

nije, ne mogu bolje

Nema šanse. (LRH na 5.000)
Ja stojim iza svojih rijeci,

– evo nam LRH na 5.000,00 kn.
– kada ide to svečano spaljivanje ruke ???
– ili je to vaše obećanje tipa ludom radovanje.

Što bi bilo da sam portfelj sastavio od trenutno najpopularnijih dionica na zse? Ovdje sam na temi Best buy uzeo deset dionica (opte, ptkm, ddjh, dlkv, adrs, kras, lrh, vlen, lkpc, ingr) mimo onih koje ja sada imam…..

Portfelj.

– kako sastaviti portfelj je pitanje svih pitanja nama koji se bavimo investiranjem ???

– ja sam godinama u dionicama i još nemam pojma što bi to bilo najbolje.
– najbolji je onaj portfelj koji nosi najveću dobit to svi znamo.
– ali je li taj portfelj koji nosi najveću dobit nosi i najveću sigurnost.
– e to vam je pravo pitanje.
– kako sastaviti portfelj da on najviše zarađuje i da pritom imamo veliku sigurnost.
– to je jednostavno nemoguća misija.

– ja se najsigurnije osjećam u dividendnim dionicama tipa ADRS, HT, ERNT, KODT, JDGT, IKBA….
– još bolje se osjećam u dionicama koje donose velike dividende ali nisam u njima toliko sigurna ADPL, MDKA, ZABA, PBZ.
– dionice koje ne nude neke dividendne prinose, a nemamo ni neke sigurnosti ali nude velike potencijale rasta KRAS, OPTE, LRH, VLEN.

– možda je najbolji tip portfelja dividendne o.k. dionice, ne gubite previše vremena za sve to pratiti, dividenda uredno stiže i poboljšava kućni proračun ili ju reinvestiramo u dionice.
– ovaj tip portfelja je dobar jer tu nemamo poreza ni zahebancije s poreznom.

– zatim imamo portfelj s kojim trejdamo, ne zanima nas dividenda zanima nas samo jeftino kupiti i skuplje prodati, to vam je puno bolje raditi na stranim burzama jer tamo imate mogućnosti klađenja na rast ili na pad s polugom (kod nas samo na rast), ja to radim s jako malim postotkom portfelja ali vam mogu reći da je to stvarno zahebani sport i krvavo zarađeni novac, to je gore od kladionice.

– dionice PTKM, DDJH, DLKV, INGR, VART izbjegavajte ih ili zaobilazite u širokom luku.
– meni su uvijek bile sumnjive dionice u koje je investirao modni mačak.
– ma mogla bi o ovoj temi do sutra pisati i ne bi napisala ništa pametnog, jer vi će te opet invetirati kako ste investirali i do sada jer pogreške činimo kako bi iste mogli ponoviti.
[/quote]

Iskreno, ja moram sastaviti što manje rizičan portfelj jer mi je najvažnije novce ne izgubiti, a zatim sa što manje rizika oploditi koliko se može. Ne ubacujem nešto viška novaca sa strane koji mogu prokockati, točnije ubacio sam, ali prije 11 godina, i od onda portfelj raste i dodavanjem novaca i zaradom na dionicama. Sada u dionicama imam oko 1/2 likvidnog kapitala ili ¼ svega što imam i ne mogu se zahebavati. Sadašnji iznos nudi previše uljepšavanja i olakšavanja stvarnog život ako mi se smanji prihod od rada da bih se kockao: novi auti, putovanja, hobiji i skupe tehničke igračke, te kako nisam više mlad i sve potrebno u mirovini: od privatnih zdravstvenih usluga do mjesečnog dodatka na mirovinu od više tisuća kuna koji mogu godinama izvlačiti. Mislim da ovi koji ovdje redovito bankrotiraju zbog kockarskih uzbuđenja i maštanja to rade s iznosima koji im nisu važni u životu, ali nikad ne znaš.

Trenutno 100% u ZABAi, vidjeti cemo, nosi visoku divku, 10% na trenutnu cijenu, EPS gotovo 7 kn

– da nema ovih tužbi dionica bi zasigurno bila na 100kn i više.
– ove tužbe će joj odnijeti cca 3 godišnje dobiti.
– imam nešto malo tih dionica ZABA i trenutno sam u nedoumici prodati ili ne prodati.

Trenutno 100% u ZABAi, vidjeti cemo, nosi visoku divku, 10% na trenutnu cijenu, EPS gotovo 7 kn

– da nema ovih tužbi dionica bi zasigurno bila na 100kn i više.
– ove tužbe će joj odnijeti cca 3 godišnje dobiti.
– imam nešto malo tih dionica ZABA i trenutno sam u nedoumici prodati ili ne prodati.

[/quote]
Po mojim saznanjima, u prosjeku se radi o svoti od nekoliko tisuća kuna po dužniku. Kao osnova za tužbu treba platiti vještačenje te za većinu ispada da im se ne isplati ili jako malo isplati kretati u postupak.

Ne vjerujem da će ovo odnijeti Zabi 3 godišnje dobiti. A ako bi prodao mislim da je bolje čekati proljeće i dobiti cca 62-65kn nego sada 58-59.
Nagađam da će biti toliko na proljeće kad će trenutna medijska priča biti van fokusa

Hrx, na proljece? Kad ih ovi svicarci oderu ko male macice!

New Report

Close