Ako nastaviš s takvim procjenama izgorit će ti ruka ali i kesa.
– ne zanima me kesa dotičnog gospona, ali sve ovčice će ionako doći na šišanje.
– ali se nadam video uratku stavljanja ruke u vatru, LRH je već jako blizu tih 5.000 kn.
Slažem se.
Kad stane rast turizma u Koprivnici ,Bjelovaru ,Karlovcu,Vukovaru,Osijeku,Kutini ,Virovitici,Varaždinu i Zagrebu izlazim iz pozicije
… rjesavam se ostalih dividendnih dionica jer mi je dovoljan prinos od dividendi od pvcm na cjelokupan portfelj …
– kad stane rast turizma stati će i te velike dividende na PVCM.
– morate znati da su kod nas ti turistički kapaciteti godišnje rasli po stopama od 20%.
– a za opremiti i izgraditi te apartmane dosta se išlo u PEVC ali i u ostale Lesnina, Bauhaus….
[/quote]
– 50% u kešu ???????????? a u igri imate dosta toga OPTE, KRAS, LRH……
– nikad od vas investitor pa možete vi i još više s cvijeta na cvijet.
[/quote]
Kolegice, opte mi je i napravilo toliku Cash poziciju
Sad neka ju drugi guraju dalje
Imam 2 stare/nove miljenice a možda se i vratim u opte ne žuri mi se
Što bi bilo da sam portfelj sastavio od trenutno najpopularnijih dionica na zse? Ovdje sam na temi Best buy uzeo deset dionica (opte, ptkm, ddjh, dlkv, adrs, kras, lrh, vlen, lkpc, ingr) mimo onih koje ja sada imam…..
Portfelj.
– kako sastaviti portfelj je pitanje svih pitanja nama koji se bavimo investiranjem ???
– ja sam godinama u dionicama i još nemam pojma što bi to bilo najbolje.
– najbolji je onaj portfelj koji nosi najveću dobit to svi znamo.
– ali je li taj portfelj koji nosi najveću dobit nosi i najveću sigurnost.
– e to vam je pravo pitanje.
– kako sastaviti portfelj da on najviše zarađuje i da pritom imamo veliku sigurnost.
– to je jednostavno nemoguća misija.
– ja se najsigurnije osjećam u dividendnim dionicama tipa ADRS, HT, ERNT, KODT, JDGT, IKBA….
– još bolje se osjećam u dionicama koje donose velike dividende ali nisam u njima toliko sigurna ADPL, MDKA, ZABA, PBZ.
– dionice koje ne nude neke dividendne prinose, a nemamo ni neke sigurnosti ali nude velike potencijale rasta KRAS, OPTE, LRH, VLEN.
– možda je najbolji tip portfelja dividendne o.k. dionice, ne gubite previše vremena za sve to pratiti, dividenda uredno stiže i poboljšava kućni proračun ili ju reinvestiramo u dionice.
– ovaj tip portfelja je dobar jer tu nemamo poreza ni zahebancije s poreznom.
– zatim imamo portfelj s kojim trejdamo, ne zanima nas dividenda zanima nas samo jeftino kupiti i skuplje prodati, to vam je puno bolje raditi na stranim burzama jer tamo imate mogućnosti klađenja na rast ili na pad s polugom (kod nas samo na rast), ja to radim s jako malim postotkom portfelja ali vam mogu reći da je to stvarno zahebani sport i krvavo zarađeni novac, to je gore od kladionice.
– dionice PTKM, DDJH, DLKV, INGR, VART izbjegavajte ih ili zaobilazite u širokom luku.
– meni su uvijek bile sumnjive dionice u koje je investirao modni mačak.
– a morali bi izbjegavati i doinice koje reklamira moj prijatelj Splićo pod raznoraznim nickovima.
– ma mogla bi o ovoj temi do sutra pisati i ne bi napisala ništa pametnog, jer vi će te opet invetirati kako ste investirali i do sada jer pogreške činimo kako bi iste mogli ponoviti.
LRH, KRAS, ATLN.
– nadam se da će barem dio love doći natrag na burzu na neke druge dionice.
– šteta što ćemo ostati i bez 3 dionice na burzi.
– dogodine to isto s OPTE i još…..
– šteta što nam ne dolaze i neke nove dionice.
Slažem se.
Kad stane rast turizma u Koprivnici ,Bjelovaru ,Karlovcu,Vukovaru,Osijeku,Kutini ,Virovitici, izlazim iz pozicije
– tamo vam nema turizma, ali ima komaraca.
– te regije će ostati bez stanovništava i tko će onda kupovati u tim dućanima u kojima ste vi suvlasnik ???
– a kako će te izići iz dionice čije dionice ne kotiraju na burzi ???
Pa valjda da fundamentalno dobra dionica na kratki rok kako ste rekli može pasti na tako nevjerojatne razine tipa p/e =2 ,ev/ebitda 1 p/b 0,5 itd. ali u dugom roku 5, 10, 15, 20-30 godina ako firma radi u industriji koja ima svijetlu budućnost (meni su simpaticne one firme kojih nema na zse npr.cloud, robotics, 5g, ai, ev, iot itd. a ne npr.tekstilna industrija, brodogradnja itd) te ako poslovanje raste iz godine u godinu po svim parametrima fundamenti ce isplivati a samo treba imati zeludac jer emocije drmaju u kratkom roku
Meni su najdraze firme tržišni lideri ili pretendenti na tu poziciju u nekoj industriji i trenutno im neki vanjski faktori a ne poslovanje remeti rast cijene dionice.
A treba dobro promotriti i zaključiti kada tajmirati investiciju ,dobro procijeniti gdje se moguce nalazite na vremenskoj skali moguci downside i upside. Pogreške su neizbježne pa nastojat da budu sto manje, ja ih gledam kao troskove poslovanja mojeg investiranja. Što duži vremenski horizont po mogućnosti. Puno puno čitati ,u biti samo čitati što više
ps.
činimo pogreške da ih ne ponovimo
[/quote]
Portfelj.
– kako sastaviti portfelj je pitanje svih pitanja nama koji se bavimo investiranjem ???
– ja sam godinama u dionicama i još nemam pojma što bi to bilo najbolje
– možda je najbolji tip portfelja dividendne o.k. dionice
[/quote]
ATLN.
– prodati.
Bio sam sarkastičan.
Kako izaći iz dionice a ne znam ali ce me biti iduce godine briga jer je investicija otplacena
Bolje pitanje kada i po kojoj cijeni ući kada se vrati na zse?
Nije nagovor na nista vi ste se ionako rijesili te zle dividendne dionice i ne mislite se vracati. To su te greske o kojima pricate.
Ovo nije investicijski savjet nego moje misljenje
Slažem se.
Kad stane rast turizma u Koprivnici ,Bjelovaru ,Karlovcu,Vukovaru,Osijeku,Kutini ,Virovitici, izlazim iz pozicije
– tamo vam nema turizma, ali ima komaraca.
– te regije će ostati bez stanovništava i tko će onda kupovati u tim dućanima u kojima ste vi suvlasnik ???
– a kako će te izići iz dionice čije dionice ne kotiraju na burzi ???
[/quote]