Ove godine sudeći po napisanom neki su zaradili 20%, 30% ili 80% na dionicama. Ako imaju ozbiljan iznos u dionicama i ako to mogu ponoviti više godina za redom mogu uživati u zarađenim milijunima. Nažalost bojim se da nemaju prvo i ne mogu drugo. Rijetko se više može pročitati nešto sadržajno zanimljivo na forumu, pišu ili trejderi ili investitori početnici. Nije da ne vidim dobrih investicijskih strategija, već strategija uopće nema, dobrih ili loših, svi kao da sve rade nasumično, na osjećaj, bez sistema i brojeva.
Stil ulaganja temeljim na fundamentalnoj vrijednosti poduzeća i to preciznije na sposobnosti zarađivanja poduzeća. Koliko godišnje zarađuju moji udjeli u poduzećima čije dionice imam, u ovom času to je oko 65.000 kn neto dobiti, 145.000 kn EBITDA i 130.000 kn operativnog novčanog tijeka. Stvarna zarada vlasnika, dakle ono što se može izmaknuti godišnje iz poduzeća, a da ono može nastaviti poslovati jednako kao lani bilo bi negdje između neto dobiti s jedne strane i EBITDA i operativnog novčanog tijeka s druge strane. U efikasnom tržištu godišnja zarada vlasnika ugradila bi se u cijenu dionica temeljem objavljenih rezultata. Stvarna tržišta kapitala nisu efikasna pa bi cijena dionica trebala oscilirati oko fundamentalne vrijednosti koja raste iz godine u godinu ako ste odabrali poslovno sposobna poduzeća, koliko često će cijena dionice presjeći stvarnu vrijednost, koliki udio vremena će biti iznad ili ispod fundamentalne vrijednosti i najvažnije koliko dugo najviše može ostati samo s jedne strane to nitko ne zna, ovo zadnje možda desetljeće, možda i duže.
Što bi bilo da sam portfelj sastavio od trenutno najpopularnijih dionica na zse? Ovdje sam na temi Best buy uzeo deset dionica (opte, ptkm, ddjh, dlkv, adrs, kras, lrh, vlen, lkpc, ingr) mimo onih koje ja sada imam a najviše se spominju i izračunao. Evo da imam umjesto svog portfelja tih deset dionica podjednako svaku po deset posto s iznosom što sada imam u dionicama, zbrojeno ostvarivali bi slijedeći godišnji rezultat: oko -98.000 kn neto gubitka, 55.000 EBITDA i 19.000 kn operativnog novčanog tijeka. Lomljivost cijene tih popularnih dionica ili njihovog zbroja je očita.
Dakle, moj portfelj nije antifragilan, ali je robustan, ne svaka dionica posebno, jer joj se može dogoditi slom uslijed onoga što ili ja sam ili većina ili svi ne očekujemo, ali kao zbroj 12-15 dionica koliko obično imam, cjelina je robusna. Antifragilnost postižem s ostatkom likvidnih sredstava koju sam spreman ubaciti u dionice u slučaju raspada sličnog onome 2008./2009. godine.
Gosp.Dr. Evil ima nas koje gore navedeni vlakići ne zanimaju previše. Ove godine su neki zaradili silne novce na Optimi i Krašu, nisam jedan od njih nažalost.
Meni je ovo najbolja u zadnje 4 godine. Uspio sam prodati neke loše nelikviduše, malo presložio portfelj i meni sve skupa izgleda ok. Očekujem min 10% kroz godinu dana
Je, očito.
Ti sve prodaš prerano i sad vrtiš palcevima u neznanju i neaktivnosti. Tako je to kad znaš cijenu svega, a vrijednost ničega… OPTE. PTKM, nastavi niz… a sad si došao mantrati na LRH. Tebi za info, ja ću staviti ruku u vatru ako cijena premaši 5.000 u ponudi.
Al ne radi se čak ni o vrijednosti koliko o iskustvu i procjeni, zašto će nešto i koiko rasti ili padati. Toliko.
Ove godine sudeći po napisanom neki su zaradili 20%, 30% ili 80% na dionicama. Ako imaju ozbiljan iznos u dionicama i ako to mogu ponoviti više godina za redom mogu uživati u zarađenim milijunima. Nažalost bojim se da nemaju prvo i ne mogu drugo. Rijetko se više može pročitati nešto sadržajno zanimljivo na forumu, pišu ili trejderi ili investitori početnici. Nije da ne vidim dobrih investicijskih strategija, već strategija uopće nema, dobrih ili loših, svi kao da sve rade nasumično, na osjećaj, bez sistema i brojeva.
Stil ulaganja temeljim na fundamentalnoj vrijednosti poduzeća i to preciznije na sposobnosti zarađivanja poduzeća. Koliko godišnje zarađuju moji udjeli u poduzećima čije dionice imam, u ovom času to je oko 65.000 kn neto dobiti, 145.000 kn EBITDA i 130.000 kn operativnog novčanog tijeka. Stvarna zarada vlasnika, dakle ono što se može izmaknuti godišnje iz poduzeća, a da ono može nastaviti poslovati jednako kao lani bilo bi negdje između neto dobiti s jedne strane i EBITDA i operativnog novčanog tijeka s druge strane. U efikasnom tržištu godišnja zarada vlasnika ugradila bi se u cijenu dionica temeljem objavljenih rezultata. Stvarna tržišta kapitala nisu efikasna pa bi cijena dionica trebala oscilirati oko fundamentalne vrijednosti koja raste iz godine u godinu ako ste odabrali poslovno sposobna poduzeća, koliko često će cijena dionice presjeći stvarnu vrijednost, koliki udio vremena će biti iznad ili ispod fundamentalne vrijednosti i najvažnije koliko dugo najviše može ostati samo s jedne strane to nitko ne zna, ovo zadnje možda desetljeće, možda i duže.
Što bi bilo da sam portfelj sastavio od trenutno najpopularnijih dionica na zse? Ovdje sam na temi Best buy uzeo deset dionica (opte, ptkm, ddjh, dlkv, adrs, kras, lrh, vlen, lkpc, ingr) mimo onih koje ja sada imam a najviše se spominju i izračunao. Evo da imam umjesto svog portfelja tih deset dionica podjednako svaku po deset posto s iznosom što sada imam u dionicama, zbrojeno ostvarivali bi slijedeći godišnji rezultat: oko -98.000 kn neto gubitka, 55.000 EBITDA i 19.000 kn operativnog novčanog tijeka. Lomljivost cijene tih popularnih dionica ili njihovog zbroja je očita.
Dakle, moj portfelj nije antifragilan, ali je robustan, ne svaka dionica posebno, jer joj se može dogoditi slom uslijed onoga što ili ja sam ili većina ili svi ne očekujemo, ali kao zbroj 12-15 dionica koliko obično imam, cjelina je robusna. Antifragilnost postižem s ostatkom likvidnih sredstava koju sam spreman ubaciti u dionice u slučaju raspada sličnog onome 2008./2009. godine.
Moj portfelj je bio vrlo slican vasem.
Diverzificiran, antifragilan kako kazete, djelomicno kvalitetno dividendan, i po velicini tu negdje, usporediv, ali ipak manji, i… Onda sto ze desilo?
Jedan dan sam po.izdio i rekao dosta toga vise te gurnuo sve u Opte te jos nesto u Pvcmu kojem sam vec znacajno bio.
I pogodio s obje.
Znaci koncentracija umjesto diverzifikacije.
Totalno obrnuto od onoga sto se propovijeda kao ispravno, sigurno, buy the market itd.
Sto ce na to reci teoreticari?
Ja sam za Drevilov pristup i prakticiram ga iako mi se desilo nesto slicno kao kolegi Metaliku nisam popixdio ali je pozicija pvcm dosla na cca 30 % portfelja pa uslijed ogromnih dividendi mijenjam strategiju i rjesavam se ostalih dividendnih dionica jer mi je dovoljan prinos od dividendi od pvcm na cjelokupan portfelj te ulazim na emerging trzista te usa gdje sam direktno te indirektno investiran u 9 growth/value pozicija i mislim da to nije puno jer zelim posjedovati komadić svake te divne korporacije
Metalik mogu ti reci da tako i ja kockam već 10ak godina na burzama, samo što rjetko kad imam više od jedne dionice, dakle uvijek je all in u najperspektivniju, iako npr nikad nebi u optimu na 1.6 uložio sve, možda 1/4 kapitala, Al s duge strane u kras po 600 nekidan išao sam all In. Dugoročno, dividendno to me ne zanima, burza je kocka, poker aparat kojeg nije lako dobiti Al moguće je ako si brz na obaracu I hladan ko spricer
@mrcash
Isto razmisljamo
Iako ja imam cca 30% duuuugorocnog dividendnog portfelja koji nemam ni prijavljen kod brokera a sa 70% sa cvijeta na cvijet
Cash na cca 50% trenutno i pomalo kupujem samo dvije hartije
Cash na cca 50% trenutno
– 50% u kešu ???????????? a u igri imate dosta toga OPTE, KRAS, LRH……
– nikad od vas investitor pa možete vi i još više s cvijeta na cvijet.
tako i ja kockam već 10ak godina na burzama, samo što rjetko kad imam više od jedne dionice, dakle uvijek je all in u najperspektivniju,
– dosta rizično, najbrži put u bankrot.
– ali ako vas ide zašto mjenjati taktiku.
… rjesavam se ostalih dividendnih dionica jer mi je dovoljan prinos od dividendi od pvcm na cjelokupan portfelj …
– kad stane rast turizma stati će i te velike dividende na PVCM.
– morate znati da su kod nas ti turistički kapaciteti godišnje rasli po stopama od 20%.
– a za opremiti i izgraditi te apartmane dosta se išlo u PEVC ali i u ostale Lesnina, Bauhaus….
Jedan dan sam po.izdio i rekao dosta toga vise te gurnuo sve u Opte te jos nesto u Pvcmu kojem sam vec znacajno bio.
I pogodio s obje.
– isto tako je i moj forumaški prijatelj gospon Lopina gurnuo sve u par dionica Agrokora i bankrotirao.