Kako kupiti zlato ???
– mislila sam da me zahebavate s tim pitanjem.
– ali primila sam i par poruka sličnog sadržaja.
– na prstenje, lančiće, privjeske… tu plaćate poreze i to ne kupovati.
– kupite investicijsko zlato (pločice, poluge i zlatnici najveće čistoće).
– investicijsko zlato vam je likvidno kao i gotovina.
– kada kupujete kupujte masu od 1oz (unce) pločicu ili od zlatnika Bečki filharmoničar.
– to vam je najjeftinije kod kupnje, a kod prodaje je sve isto jer vam računaju po gramu.
– veće kilaže su vam jeftinije po gramu, ali je bolje i praktičnije prodavati uncu po uncu.
– e sada što je unca ???
– bila sam u društvu par doktora i ekonomista tu cca moja generacija i pitam onako koliko je teška jedna unca.
– dobila sam odgovore od par kg do par grama.
– stvarno koliko smo mi nepismena nacija ???
– kao i pitanja gdje kupiti zlato ??? kako kupiti zlato ???
– u svakom malo većem selu kod nas imate dućan gdje možete kupiti zlato.
– niti jednu firmu vam tu ne želim reklamirati ali kada kupujete zlato neka to bude samo od kovnica Munze ili Argor (Austrija ili Švicarska).
– najprije pročitajte par knjiga o tom tipu investiranja pa tek onda investirajte u zlato.
– preko brokera možete kupiti papirnato zlato kojega je 40 puta više od stvarnog zlata.
– ja ulazim i u takav tip investicije, s polugom, stojim u investiciji ne duže od 1-3 dana.
– ovih dana možete vidjeti kako je zlato usko vezano uz dolar.
– kako dolar raste tako cijena zlata pada.
– ja sam se nešto kladila na rast dolara/euro .
– nemam pojma gdje bi se mogla kladiti na pad turske Lire, a to je oklada gdje ne možete pogriješiti.
– I love this game.
Pozdrav !
Ja ne savjetujem kupnju zlata.Buffet i mnogi uvazeni analiticari i investitori smatraju da zlato nije dobra investicija.Ono moze biti dobra investicija samo kada su velike svjetske krize i nemiri.Pogledajte grafove i kretanja cijena zlata pa ce Vam biti jasnije.
[/quote]
Ma da! A u svijetu trenutno vlada ogromna ljubav, bratstvo i jedinstvo i svi se natječu tko će prvi ukinuti carinu na uvozni proizvod.
A da li Bufet preporuča kupnju dionica?
[/quote]
Naravno da preporuca kupnju dionica.
[/quote]
Stvarno?
Hoćete reći da se udio dionica u njegovim fondovima zadnje dvije godine znatno povećao?
Možete te izjave poduprijeti nekim brojkama?
Hvala!
Ma to au tradicionalne gluposti i price. Ako dodje kriza neće ti ni zlato biti od pomoći. Već ono sto će tada biti najdeficitarnije.
Papirnato zlato može biti i uglavnom jest u potpunosti pokriveno fizičkim zlatom. Na taj način je nastao novac. Zlato nije lako prenosivo, a papiri jesu.
A i kad je zadnji put bila takva kriza da se u nas kupovalo nešto zlatom? Takva situacija nije bila ni za vrijeme domovinskog rata… možda jedino u opkoljenom ratnom Sarajevu. Tako da…
kolega…u ovoj krizi od 2008-2014 toliko se zlata prodalo kroz lom zlato što su ljudi imali u nakitu da je mnoge spasilo. Naravno da nisu mjenjali zlato za stoku i sl. nego su ga prodali i tim novcem pokrivali dugove ili šta već. Netko se spasio, netko na žalost ne.
Ako ne vjerujete, uzmite polugu od 1 kg (veličina takve pločice je kao Iphon-7) i zapitajte se šta to ima u njemu da toliko košta.
Lp
…e da, i čuvanje takve pločice u sefu u banci je od 250 kn godišnje, ovisno o veličini sefa i banci
Don Juan, valjda pamćenje naroda seže i malo dalje od Domovinskog rata.
Koju imovinu su ljudi sačuvali iz vremena npr. Kraljevine Jugoslavije? Ili Titove Jugoslavije?
Nikakve vrijednosne papire, dionice, obveznice i slična državna obečanja.
Nikakvi novac, za koji je garantirala (pazi sad!) “federacija” 🙂
Ljudi su imovinu čuvali u nekretninama i zlatu.
Pola Slavonije je preživljavalo vadeći dukate iz narodnih nošnji.
Istopilo se zlato, istopila se demografska slika prostora.
A to nije bilo prije 100 godina nego pred 70, 50 i 30.
Tako da je zlato u vremenu krize od sve loše imovine, najmanje loša.
Biti će da je onda dobro.
Istina, nepisano je pravilo da kada dolar raste, kao što je to sada slučaj, zlato je pod pritiskom.
Ali balon američkih dionica nastao pumpanjem enormne količine novca na tržište je došao svome kraju. Zatvara se pipa i kamatne stope rastu.
Reklo bi se: fajrunt!
A kada to i čistači cipela skuže ispred Wall Streeta, biti će poprilično kasno.
Tko zna, u nedostatku prinosa na svojim tržištima, možda svjetski investitori otkriju ZSE pa se tu malo zaigraju sa kojom milijardicom. 🙂
Fajrunt? Pa zato zlato pada vec dulje vrijeme. Malo je to kompleksnije od tvojih povjesnih analiza. A i danas su ljudi mnogo mobilniji pa ako ne zele i ne moraju živjeti u RH. Zlato može služiti tezauraciji i prezervaciji imovine, samo kad bi mu cijena bila stabilna. A nije. Zlato kao i svaku robu ponekad treba drzati, a ponekad ne treba. Ne znam zašto se uvijek provlači teza da je zlato uvijek dobro i unosno? Jer naprosto nije.
Zlato je roba koja ima ogranicenu uporabnu vrijednost. Isto ko i Bitcoin za kojeg još ne znamo sto je. Da li je on digitalno zlato odnosno roba ili novac?
Uglavnom, kako zlato ne stvara vrijednost vec je mjera vrijednosti ono nije ona vrst imovine uz koju bi se trebalo vezati. Osim kao ukras, iz sentimentalnih pobuda ili ajde za slucaj neke neočekivane i velike nepogode… iako takve koliko ja vidim već gotovo stotinjak godina nema, a i pitanje je kolika bi bila korisnost i razmjenska vrijednost zlata u tom trenutku. To ovisi o mnogo čimbenika za koje nemamo dovoljno recentnih primjera da bi mogli donositi jednoznačne odnosno kategoričke zaključke.
Držanje i skupljanje zlata jest religijska, kulturna, tradicijska ili čak i anakrona pojava u suvremenom svijetu. Iz pozicije pojedinca.
Ajde, kada već ovako lijepo filozofski ćaskamo onda dugoročno gledano posjedovanje bilo koje imovine je besmisleno jer smo, dugoročno, svi mi mrtvi. A tamo gdje idemo ništa od svega ovozemaljskog ne možemo ponijeti.
Ako skupljanje imovine ipak ima nekog smisla, onda si možemo postaviti pitanje koja klasa imovine je u kojem vremenu najunosnija za posjedovanje.
Pogledaš lijepo graf cijene zlata u posljednjih 100 godina i usporediš ga sa npr. vrijednosti dolara ili pojedine dionice ili indexa pa vidiš.
Onaj koji je kupovao zlato na ATH je na*ebao, baš kao i onaj koji kupuje dionice na ATH-u.
Niti jedna imovina NEMA intrizičnu vrijednost osim hrane, koja je, eto, kratkog vijeka i kvarljiva.
Sve ostalo je marketing.
To vrijedi i za dionice, i za kriptovalute, i za zlato i za dijamante, pa čak i za robe (koje ne možeš staviti u se, nase ili podase).
A sada je samo pitanje s čime imaš više miran san – sa zlatom u sefu ili sa zapisom u SKDD-u da si ponosni vlasnik dionica.
Svaka imovina koja zaradjuje ima intrinzičnu vrijednost. Dionice imaju intrinzičnu vrijednost.
Ja ti govorim o klasama imovine. One koja stvaraju vrijednost i one koje ju ne stvaraju, a imaju ili mogu imati uporabnu vrijednost.
Hrana, voda, zrak, energija (sunca, vode, vjetra) imaju egzistencijalnu vrijednost. Bez njih ne možemo. Pritom ne mislim na derivate te egzistencijalne energije nego primjerice toplinu i svjetlost koju svakodnevno primamo.
Nažalost, kad pročitam ovu tvoju zadnju rečenicu, mogu samo konstatirati da banaliziras raspravu i svodiš je na triviju. Mogao si isto tako pitati da li ni radije posljednjih 20 godina radije držao zlato ili dionice Aapl-a ili Amazona? Odgovor je samorazumljiv.
Radije bih držao i dionice Leda i Jamnice, ali ne do njihove propasti. I jedna i druga kao predstavnici imovine s intrinzicnom vrijednošću mogle su odbaciti mnogo vise nego zlato u istome razdoblju.
Dakle, uvijek bih radije držao dionice nego zlato. Pitanje je trenutka u kojem bi se rješavao ili kupovao jedno i/ili drugo. Fama o zlatu kao nečem vrlo vrijednom i stabilnom, naprosto je fama jer i zlato kao i svaka druga roba ima svoje dobre i loše dane. Kao primjer preklopi grafove zlata, recimo nafte i šećera. Uvidjet ćeš da je zapravo secer najmanje volatilan sto bi vecina ljudi apriori odbacila kao zaključak. Naprosto jer je “u narodu” duboko ukorijenjena “sigurnost i stabilnost” zlata.
Ja ti zapravo mislim da gledajuci dugoročne trendove rast cijene zlata posljednjih godina ima vise veze s prirastom stanovništva u Indiji, Kini i jugoistočnoj Aziji te Bliskom istoku, rastom BDP-a i opcenito rastom standarda na tim prostorima. Obzirom na tradiciju sakupljanja i čuvanja zlata u tim krajevima to je u značajnoj mjeri boostalo potražnju za zlatom posljednjih godina. Dakako, ne treba smetnuti s uma da količina zlata nije unaprijed zadana veličina obzirom da se ono često ekstrahira iz zemljine kore, površine i vodenih tokova kao metal ili primjesa metala te da se količina zlata kontinuirano povećava. U tom smislu, za dubokumnije zaključke, trebalo bi sagledati i procijeniti sklad i/ili nesklad potražnje i ponude odnosno njihova gap-a kao funkciju cijene tog plemenitog metala.
Zašto bi zadnja rečenica bila trivijalizacija razgovora?
Upravo je ona srž onoga o čemu ti pričam.
Kada već spominješ Ledo – pazi situacije: Ledo stvara dobit i isplačuje dividendu (dakle, ima intrinzičnu vrijednost) sve dok se jedno jutro ne probudiš i pročitaš na ZSE da je većinski vlasnik založio tu imovinu, a potom ti njegovi vjerovnici objasne da ti kao manjinski vlasnik kapitala (koji je do ponoći imao svoju intrizičnu vrijednost) zapravo imaš jednu veliku 0. A “skrbna država” ti blokira trgovanje dionicom u cilju tvoje zaštite.
A možda zapravo i ne trebamo pričati o vrijednosti različitih klasa imovine koje valja posjedovati (svaka imovina koja stavlja novac u tvoj džep je dobra imovina – dionice sa svojom dividendom, nekretnine ako rentaš, zlato kao osigurač u vremenu krize….), nego nam prvenstveno treba govoriti o vrijednosti tržišta na kojima ta imovina kotira.
A čak se i u Americi dogodi Enron, samo tamo pola direktora napravi samoubojsto, a ona druga polovica dobije doživotne zatvorske kazne.
A kod nas, jedan takav direktor (i gle čuda, baš iz Leda!) očekuje da će dobiti nagradu; svojevrsni “success fee”, za dobro obavljeni posao.
🙂
P.S.
Slažem se da je tema investicijskih klasa, a naročito vjerodostojnositi pojedinih tržišta vrlo zanimljiva i puno šira tema od par postova što ih ovdje možemo razmijeniti. Kada se samo sjetim da je 1933.F. D. Roosevelt predsjedničkom uredbom naredio svim Amerikancima (pod prijetnjom zatvora i novčane kazne) da moraju zamjeniti zlato koje imaju za dolare, prođu me trnci na samu pomisao na što je sve potencijalno spreman Trump. I to u jednoj Americi. Hrvatska je još mala beba u odnosu na takve finacijske igre i spletke.
I da, jedan od važnih razloga zašto je zlato relativno dobra klasa imovine.
Jer ga država ne može samovoljno kreirati poput novca.
To je velika stvar!
Zlato.
– papirnato zlato.
– noćas sam ga kupila i danas sam ga prodala.
– zarada za jednu dobru večeru.
– graf na euru mi je jednostavno preporučio okladu na rast eura/$.
– a kada dolar pada pada i cijena zlata.
– eto vidite kako vam to papirnato zlato može stvoriti dobit i novac.
– to su vam jako rizične oklade s polugom.
– ali ja nemam hrabrosti na takve oklade staviti tisuću eura.
– fizičko zlato.
– da je cijena danas pala sigurno ga ne bi kupovala.
– ali krenuo je neki rast pa sam ga malo kupila, unca je ispod 8.000kn.
– ako i dalje cijena bude padala i padala sigurno ću ga još dokupiti.
– nije sve ni u ovoj ZSE burzi.
– najdraže mi je legalno raditi i trgovati bez poreza i prireza.
– I love this game.
Pozdrav !
Ja ti zapravo mislim da gledajuci dugoročne trendove rast cijene zlata posljednjih godina ima vise veze s prirastom stanovništva u Indiji, Kini i jugoistočnoj Aziji te Bliskom istoku, rastom BDP-a i opcenito rastom standarda na tim prostorima. Obzirom na tradiciju sakupljanja i čuvanja zlata u tim krajevima to je u značajnoj mjeri boostalo potražnju za zlatom posljednjih godina. Dakako, ne treba smetnuti s uma da količina zlata nije unaprijed zadana veličina obzirom da se ono često ekstrahira iz zemljine kore, površine i vodenih tokova kao metal ili primjesa metala te da se količina zlata kontinuirano povećava. U tom smislu, za dubokumnije zaključke, trebalo bi sagledati i procijeniti sklad i/ili nesklad potražnje i ponude odnosno njihova gap-a kao funkciju cijene tog plemenitog metala.
Kolicina zlata na svijetu raste za ispod 2% godisnje, ispravite me ako grijesim, citao sam zadnji put te clanke prije 2g. A potraznja isto tako nesto tako da je cijena trenutno stabilno tu gdje jest, uz neke oscilacije. Jaka lezista se vise ne pronalaze, a sva nova u prosjeku imaju sve manje g po toni rudace, sto podize breakeven cijenu dugorocno. Kad grune nova kriza drzave nemaju drugog odgovora osim stampanja novca. Usporedite M2 2009 s istim sad te pokusajte procijeniti buduci M3 nakon iduce krize. Onda ce vam biti jasno gdje ide cijena unce.
Fala na informacijama, al mene zlato polužno ili u coinima…. ne zanima. To je za ove koji čekaju povratak u pećinu i Mad-max scenarij. Zanimljivo je da ni ‘tamo’ za zlato nema neke potražnje, već nafta… iako su pametni i vrijedni ljudi od tada (snimanja serijala filmova) do danas već izmislili različite energetske alternative pokretanju vozila i mehanizacije. A i ovi ‘milenijalci’, koga god trpali u tu skupinu, ne drže izgleda do zlata… uopće.
Meni osobno trenutno kretanje cijene zlata ne ulijeva povjerenje, što ne znači da se ne može zaraditi na njegovoj volatilnosti kad se trend promijeni.
Zlato.
– papirnato zlato.
– noćas sam ga kupila i danas sam ga prodala.
– zarada za jednu dobru večeru.
– graf na euru mi je jednostavno preporučio okladu na rast eura/$.
– a kada dolar pada pada i cijena zlata.
– eto vidite kako vam to papirnato zlato može stvoriti dobit i novac.
– to su vam jako rizične oklade s polugom.
– ali ja nemam hrabrosti na takve oklade staviti tisuću eura.
– fizičko zlato.
– da je cijena danas pala sigurno ga ne bi kupovala.
– ali krenuo je neki rast pa sam ga malo kupila, unca je ispod 8.000kn.
– ako i dalje cijena bude padala i padala sigurno ću ga još dokupiti.
– nije sve ni u ovoj ZSE burzi.
– najdraže mi je legalno raditi i trgovati bez poreza i prireza.
– I love this game.
Pozdrav !
jeste bez poreza i prireza ali uz ogroman rizik.
zato i jeste tako.