Iz izvještaja CROS-a:
“Najveća vjerojatnost značajnih gubitaka proizlazi iz katastrofalnih događaja, kao što su poplave, tuča, oluje ili oštećenja uslijed potresa.”
Nisam stručnjak za osiguranje, ali ako im dobro čitam izvještaj nepokrivena izloženost za štete u slučaju potresa im je 3,4 mlrd. kn.
Moj ulagački princip je da imam reprezentativan uzorak dionica iz populacije čije osobine smatram pogodnima za dugoročni rast cijene. Ako sam ikad naišao na nešto slično onda su to Navelleir i Greenblatt. Sudbinu pojedinačne dionice ne možes znati jer na nju utječu činjenice koje znaš, zatim koje drugi znaju a ti ne, zatim koje nitko ne zna ali postoje (crni labudi) i zatim budući događaji, koji se mogu brzo dogoditi, a da u ovom času ni jedan leptir nije zamahnuo krilom u tom pravcu. Do sada sam radio backtesting moje bb liste prema drugim dionicama koje pratim da vidim ponašanje 3, 6, 9 ili 12 mjeseci od formiranja bb liste. Kako želim dugoročno ulagati tj. barem godinu-dvije u istoj dionici ako iz nje ne treba bježati sada sam napravio nešto drugo. Uzeo sam pohranjene bb20 liste otkad sam ih počeo spremati s žive aktualne liste, nažalost samo od kraja 2016. Uzeo sam koliko je puta svaka dionica bila u 9 bb listi koje imam sačuvano kroz to vrijeme i kako su se ponašale one koje su bile većinu vremena bb (6-9 puta), oko polovinu (4-5) i manje ili uopće ne (0-3) u bb20. Od kraja 2016. 14 dionica s 6-9 puta napravile su 8.05% prosječno, 9 dionica 4-5 puta 2,5% prosječno i 36 dionica s 0-3 prosječno zgubitak od -14,11%. Crobex je napravio nekih -8%. Za pojedinačne dionice ima posvuda svega, od +50% do potpune katastrofe. Neću gubiti vrijeme odgovarati na pitanja ako ih ne smatram meni dovoljno zanimljivim.
I onda "naletite" na LEDO i "mezite" po 8000-10000 kuna po dionici,kako ste sami navodili?
Puno analiza i "matematike",a "nasukate se" na evidentnu "stecajku"?
To je konstatacija i cinjenica,a ne pitanje i ne morate "na njega odgovarati ako ga ne smatrate dovoljno zanimljivim"!!!
[/quote]
Besmislen post…pa zato g. Drevil i ima portfelj od cca. 30 dionica, da minimalizira stetu “crnog labuda”.
Portfelj od 30 dionica je nesto na sto bi se svaki racionalan investitor samo nasmijao.
To nije diverzifikacija nego gubitak fokusa i strah od donosenja odluka.
Kako uopce i kada stignete procitati samo elementarne papire od 30 firmi? A kamoli pratiti zbivanja.
Ako znas sto radis diverzifikacija do 6-7 firmi u najvise 3-4 sektora (jer nisu svi in u svako vrijeme) je ono sto normalan covjek koji nije cijelo vrijeme zalijepljen za ekran moze fizicki pratiti. Ako je g. Drevil covjek nevidjenih sposobnosti onda se unaprijed ispricavam.
P.S.
Veliki broj dionica ne minimizira UKUPNU stetu od crnih labudova. Smanjuje stetu od pojedinacnog, ali povecava njihov ocekivani broj.
Gos. Drevil u biti nije investitor, više mi se čini kao neki mješoviti fond.A ta gomila teorije koju prosipa možda je primjenjiva na Američkoj burzi i nekim uređenijim tržištima. Pričati o disperziji na ZSE-u u 30 dionica je bajka za malu djecu. Sa takvim portfeljom je daleko veća šansa da se nafatate “crnih labudova” cijelo jedno jato.
Gos. Drevil u biti nije investitor, više mi se čini kao neki mješoviti fond.A ta gomila teorije koju prosipa možda je primjenjiva na Američkoj burzi i nekim uređenijim tržištima. Pričati o disperziji na ZSE-u u 30 dionica je bajka za malu djecu. Sa takvim portfeljom je daleko veća šansa da se nafatate "crnih labudova" cijelo jedno jato.
[/quote
G. Drevil je popis dionica koje posjeduje objavio 02.08. Radi se o portfelju od 15 dionica od kojih je 10-tak iz turističkog sektora a oko 5 iz proizvodnog. Među proizvodnim su KODT, ADPL;SAPN i VIRO. Čini mi se da je portfelj pomno odabran, s minimalnim rizicima za potonuće bilo koje od njih. Nema tamo bisera tipa DDJH, OPTE, VLEN, raznih luka i građevinara…..Ja, recimo, ne bih kupovao SAPN i VIRO, a sve ostalo je Ok. Pitanje je samo na kojim razinama cijena je kupovao svaku od njih.
Gos. Drevil u biti nije investitor, više mi se čini kao neki mješoviti fond.A ta gomila teorije koju prosipa možda je primjenjiva na Američkoj burzi i nekim uređenijim tržištima. Pričati o disperziji na ZSE-u u 30 dionica je bajka za malu djecu. Sa takvim portfeljom je daleko veća šansa da se nafatate "crnih labudova" cijelo jedno jato.
Slažem se da je 30 dionica previše za zse gdje je izbor sve manji…
Da sada krećem od nule napravio bih slijedeću strategiju koja je do sada obično prolazila (ali iskreno, bez obzira na dionice koje trenutno posjedujem):
– max 8-10 dionica
– 5 dividendnih dionica – 70% portfelja: ERNT, HT, ADRIS, RIVP, ADPL – mali prinos, ali su likvidne i
isplaćuju dividendu
– 3 – 5 visoko rizičnih dionica – 30% portfelja: ATPL, DDJH, DLKV, VLEN, OPTE – prilično nelikvidne, ali
nude potencijalno visoki prinos, a s druge strane moguć je i
gubitak cijelog ili dijela uloga
Eto, to mi je godinama uspijevalo održati glavnicu uz potencijal zarade na
visoko rizičnim dionicama, i generiranje likvidnosti od dividendi, sve dok nije
došao LEDO koji nikad prije ne bi stavio u kategoriju visoko rizičnih…zato kažu
da je ulaganje rizično jer nikad ne znaš sve informacije…
– krizna su vremena.
– takav je i portfelj "krizni".
– pretežno je sastavljen od dividendnih dionica.
– na žalost u ovoj zemlji a i na burzi trenutno "ne cveta cveće" ma koliko se trudili KGK, HDZ i crkva uvjeriti vas u nešto drugo.
– I love this game.
Pozdrav !
sve mi je jasno, burzovna atmosfera depresivna kao poslije sloma 2009., a bez shopping prilika kao onda, ali i dividendne dionice su onda znacile sasvim drugi postotak i dividende i ciste dobiti prema cijeni, uci u tuho 2010.-2011. imao si armiranu debelu marginu sigurnosti, P/E kronicno ispod 10, a dividenda 10%, visak zaradjenih para prema cijeni dionice kipi im na sve strane.
Svako ulaze na svoj nacin ali eto kako ulaze gospon Drevil na Zse nebi nikad ulagao to je po meni onda put za banke a ne za ZSe njegov tip ulaganja je za USA ili negdje gdje je jako likvidno na Zse ako hoces zaraditi moras ulagati drukcije tu nevrijede Grahami Nortoni i ostale budalastine ovdje igra tren i mase ako pogodis val zaradit ces ako ne e to je vec problem
visoko rizičnim dionicama, i generiranje likvidnosti od dividendi, sve dok nije
došao LEDO koji nikad prije ne bi stavio u kategoriju visoko rizičnih…zato kažu
da je ulaganje rizično jer nikad ne znaš sve informacije…
[/quote]
Ledo je bio rizičan zbog jamstava, svako jamstvo je uredno objavljeno, ali tržište je jednostavno podcijenilo taj rizik.
Po tom pitanju rizičniji je bio Adris kod kojeg se (barem ja mislim) nije znalo da je posudio Todi milijardu kuna.
Od danas pa do kraja godine – ATPL!
Ocito je medju forumskom zajednicom postignut konsenzus da drevilov stil investiranja nije prilagoden ZSE. Obzirom na dugogodisnje prinose g. Doktora smatram da isti itekako funkcionira.
P.s. nisam odvjetnik drevila, ali prvo treba uzeti u obzir njegove rezultate da se donose kvalitetni sudovi; uvijek s gustom popratim njegovu kvartalnu tablicu
Ovo da je ZSE drukčija od svih ostalih burzi, da tu ne vrijede pravila koja drugdje vrijede, i slično, obično govore razni burekdžije, kockari i tehničari.
Drevilov pristup je generalno OK, ali ozbiljno manjkav jer ne uzima u obzir rizike zbog većinskog vlasnika, prijevare, ne prilagođava brojeve za jednokratne stavke, ne zna kako valuirati Adris, i slično.
To se i vidjelo u slučaju Leda.
Za bolju verziju kvantitativnog pristupa pogledajte knjigu “Quantitative value”.