olfaktorna metoda investiranja, jedan od niza popularnih intuitivnih metoda. Kao i sve druge takve, jamči dugoročni i opetovani uspjeh na burzi.
– krizna su vremena.
– takav je i portfelj "krizni".
– pretežno je sastavljen od dividendnih dionica.
– na žalost u ovoj zemlji a i na burzi trenutno "ne cveta cveće" ma koliko se trudili KGK, HDZ i crkva uvjeriti vas u nešto drugo.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Ma mi smo mala švicarska, kako netko ne tako davno reče..
Još nas turizam drži iznad vode, ali koliko vidim počeo je lagano štucati…
Porezni prihod od prodaje pive za vrijeme svjetskog prvenstva je podbacio (možda je preveliki
porez koji su digli sa 13 na 25% razlog što ugostitelji prijavljuju 3x manji promet od realnog..)
Nafta raste, što nije dobro za rast bdp-a, ali dajte djeci kruha i igara i bit će sretna.
Što dijete zna što je 100 kg…
Možda nam jednostavno treba reset u obliku loše turističke sezone, kako bi počeli provoditi intervencije na rashodnoj strani proračuna (namjerno ne želim reći reforme jer je taj izraz prostituiziran kroz godine…), jer je cijelo gospodarstvo zagušeno i ljudi se iseljavaju zbog totalnog zagušenja gospodarstva i prevelikih poreza.
Zbog dugotrajne krize i recesije koja je trajala 6 godina većina firmi je potkapitalizirana i mine su na svakom koraku – nikad ne znaš koja će slijedeća pasti.
Osim u turizmu zadnjih godina se nismo baš nagledali stranih investicija u vidu tvornica, proizvodnje itd.
U par riječi – preskupi smo i neatraktivni za ulaganje…a to pokazuje i ova jadna burza…
Moj ulagački princip je da imam reprezentativan uzorak dionica iz populacije čije osobine smatram pogodnima za dugoročni rast cijene. Ako sam ikad naišao na nešto slično onda su to Navelleir i Greenblatt. Sudbinu pojedinačne dionice ne možes znati jer na nju utječu činjenice koje znaš, zatim koje drugi znaju a ti ne, zatim koje nitko ne zna ali postoje (crni labudi) i zatim budući događaji, koji se mogu brzo dogoditi, a da u ovom času ni jedan leptir nije zamahnuo krilom u tom pravcu. Do sada sam radio backtesting moje bb liste prema drugim dionicama koje pratim da vidim ponašanje 3, 6, 9 ili 12 mjeseci od formiranja bb liste. Kako želim dugoročno ulagati tj. barem godinu-dvije u istoj dionici ako iz nje ne treba bježati sada sam napravio nešto drugo. Uzeo sam pohranjene bb20 liste otkad sam ih počeo spremati s žive aktualne liste, nažalost samo od kraja 2016. Uzeo sam koliko je puta svaka dionica bila u 9 bb listi koje imam sačuvano kroz to vrijeme i kako su se ponašale one koje su bile većinu vremena bb (6-9 puta), oko polovinu (4-5) i manje ili uopće ne (0-3) u bb20. Od kraja 2016. 14 dionica s 6-9 puta napravile su 8.05% prosječno, 9 dionica 4-5 puta 2,5% prosječno i 36 dionica s 0-3 prosječno zgubitak od -14,11%. Crobex je napravio nekih -8%. Za pojedinačne dionice ima posvuda svega, od +50% do potpune katastrofe. Neću gubiti vrijeme odgovarati na pitanja ako ih ne smatram meni dovoljno zanimljivim.
I onda “naletite” na LEDO i “mezite” po 8000-10000 kuna po dionici,kako ste sami navodili?
Puno analiza i “matematike”,a “nasukate se” na evidentnu “stecajku”?
To je konstatacija i cinjenica,a ne pitanje i ne morate “na njega odgovarati ako ga ne smatrate dovoljno zanimljivim”!!!
Ivana nijednog turista ni u a,b,c? Što je osim likvidnosti problem s atln?
Bisakovi a što je sigurno, u turizmu se vraćaju stara tržišta sa dampinškim cijenama, blue chip dionice gdje su mirovini kolovođe su u problemu ako se rasformira drugi stup. Ako se sto puta okrene opet je samo diverzifikacija nekakva sigurnost. Tko do sada nije naletio na minu na Zse a da koliko toliko trguje?
@nimimada
Slusao sam nedavno izlaganje Buffeta vezano za dionice u SAD.Izjavio je otprilike da je samo nekoliko posto tvrtki izlistanih prije 1950 godine “prezivjelo”.Tako je npr. rekao da je od stotina tvrtki za proizvodnju auta ostalo samo nekoliko.Za proizvodnju TV-a ,ne zna da je ista preostalo a bilo je stotine tvrtki.Zatim zeljeznice itd.Dot. com. su nestale u velikom broju,zatim zeljezare itd.
Morate shvatiti da je burza poput zivog organizma.Tvrtke “zive”,napreduju,nazaduju i propadaju.
To se desava svugdje pa i na najvecim burzama.
Dionice morate pratiti i dobro birati,posebno one dugorocne.Zaradivati na burzi znaci imati i odgovarajuca znanja.Sreca moze pomoci koji put,ali da bi bili sustavno uspjesni,morate nesto i nauciti i znati.
U zadnjih nekoliko godina u Aziji,Tajlandu,Kini,Japanu itd. svjedocio sam propasti i bankrotu niza tvrtki,pa i nekim prevarnim radnjama i friziranim izvjescima.Morate znati to prepoznati.
Ne mozete nesto kupiti i samo cekati 20 godina.
Što je osim likvidnosti problem s atln?
– trusno područje.
– pratite koliko će potonuti cijena turističkih dionica na Baliju.
– I love this game.
Pozdrav !
Ivana nijednog turista ni u a,b,c? Što je osim likvidnosti problem s atln?
– pa imate tu turista, ADRS.
– to mi je najveći turist, previše toga imam.
– gospon Plavi je na nekim temama nedavno napisao više postova zašto je turistička dionica ADRS puno bolja od turističke dionice RIVP.
p.s. imam malo dionica RIVP i kada mi nestane keša za kupnju to će biti prva dionica na prodaji.
– I love this game.
Pozdrav !
– krizna su vremena.
– takav je i portfelj "krizni".
– pretežno je sastavljen od dividendnih dionica.
– na žalost u ovoj zemlji a i na burzi trenutno "ne cveta cveće" ma koliko se trudili KGK, HDZ i crkva uvjeriti vas u nešto drugo.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Ma mi smo mala švicarska, kako netko ne tako davno reče..
Još nas turizam drži iznad vode, ali koliko vidim počeo je lagano štucati…
Porezni prihod od prodaje pive za vrijeme svjetskog prvenstva je podbacio (možda je preveliki
porez koji su digli sa 13 na 25% razlog što ugostitelji prijavljuju 3x manji promet od realnog..)
Nafta raste, što nije dobro za rast bdp-a, ali dajte djeci kruha i igara i bit će sretna.
Što dijete zna što je 100 kg…
Možda nam jednostavno treba reset u obliku loše turističke sezone, kako bi počeli provoditi intervencije na rashodnoj strani proračuna (namjerno ne želim reći reforme jer je taj izraz prostituiziran kroz godine…), jer je cijelo gospodarstvo zagušeno i ljudi se iseljavaju zbog totalnog zagušenja gospodarstva i prevelikih poreza.
Zbog dugotrajne krize i recesije koja je trajala 6 godina većina firmi je potkapitalizirana i mine su na svakom koraku – nikad ne znaš koja će slijedeća pasti.
Osim u turizmu zadnjih godina se nismo baš nagledali stranih investicija u vidu tvornica, proizvodnje itd.
U par riječi – preskupi smo i neatraktivni za ulaganje…a to pokazuje i ova jadna burza…
[/quote]
Kad se turističke tvrtke u svojoj ekspanziji još malo zaduže kod banaka, izgrade nove hotele, renoviraju stare, nove kampove i smještajne kapacitete onda vjerovatno kreće i kraj turizma. To je uvijek tako u životu, taman kada misliš da si dostigao vrh onda te stvarnost opali po glavi. Turizam i ugostiteljstvo je bila uvijek takva djelatnost. Prvo ne znaš zašto su gosti navalili, čudiš se, iznenađen si a onda isto tako i nestanu, ispare, zasite se. Jednostavno ih privuku neke druge zanimljivije a jeftinije destinacije. Turska, Grčka, Italija, Španjolska su se probudili, sadržajniji su i jeftiniji. Tako da smatram da još ova godina kolko-tolko bude zadovoljavajuća a već na godinu će se mnogi sa čežnjom sjećati “al se nekad dobro od turizma jelo”.
I tu država reže sama sebi granu na kojoj sjedi, stalno nešto povisuju, PDV je previsok s obzirom na okruženje, dižu se boravišne takse, vezovi, parkinzi, nema školovane radne snage. Dere svatko za svoj račun gdje god stigne, privatnici kradu od države a onda država šalje inspektore da deru kazne a na kraju svi nezadovoljni. Kod nas je sve stihijski bez dugoročnog plana i programa, dok ide ide a kad stane nitko kriv nije a svatko svakoga proziva i prebacuje krivnju.
– trusno područje.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Što je točno rizik u ovom slučaju?
Da potres sruši žičaru?
Da potres sruši Dubrovnik, pa turisti prestanu dolaziti?
[/quote]
Da apartmana ima previše u odnosu na broj gostiju (većinu vremena).
Da gostiju ima previše u odnosu na broj hotela, apartmana, kampova, izgrađenu infrastrukturu (u vrlom malom protoku vremena.
Lp,
ps. Smanjenje cijena smještaja u vrhuncu sezone je na razini potresa u Dubrovniku.
– trusno područje.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Onda imate sličan problem s Adrisom. Osim što ima par hotela u Dubrovniku, posjeduje i osiguranje koje će morati isplati velike odštete u slučaju razornog potresa na području Hrvatske.
A koliko Croatia osiguranje ima izloženost toj vrsti šteta? Takvi se rizici odnosno vece izlozenosti štetama obicno reosiguraju kod većih (re)osiguravatelja.