Smijesno je kad netko pise ovako i ne vidi broj izlistanih firmi prije 10 g. i sada. Todex prosle godine, tehnika ove godine, tko je sljedeci ? Todex vam nije jedna, nego 5-6 firmi s preko 10 mlrd. trzisne kapitalizacije koje su nestale, a time je nestao i novac koji bi od vas nesto kupio.
Imate mozda 30% firmi u odnosu na 2008, ostale je popapao mrak.
Jako ste naivni ako mislite da cete sve mine uvijek izbjeci.
Smiješno je i kad se todex kupovao nakon prvog odmrzavanja (nakon afere), pa se sad žali.
Zapravo, smiješno je da se itko tko je todex kupovao u zadnjih 5 godina sada žali. Godinama prije ozbiljni analitičari su upozoravali na opasnost, vrištalo je iz svih medija, ali se ignoriralo.
Kao sam uplatila eurojackpot, pa sad vrištim i žalim se da nije u redu da nisam ništa dobila. Svi krivi osim mene.
[/quote]
Ajde daj molim te C/P ili link na analizu tih ozbiljnih analitičara koji su upozoravali na opasnost…
Ne preporučujem:
4. INA -INU su uništili uz veliku pomoć naših Mađarona.
– a ja vam ne preporučujem tu INU plus još najmanje 100 dionica koje kotiraju na ZSE.
– I love this game.
Pozdrav !
p.s. ako ste u nekoj dionici a gospon Lopina ju počme hvaliti stvarno ju morate u najkraćem roku prodati jer će te tako sprijećiti veliki minus u vašem portfelju.
@Ivana 7
p.s. napiši što preporučuješ za kupiti.
– ovih zadnjih par tjedana sam dosta pisala na ovoj temi, mislim da sam prešla sve dionice koje nešto vrijede.
– a što preporučiti za kupnju ???
– sigurna investicija jednostavno ne postoji.
– svaka dionica nosi neku vrstu rizika.
– jedini način da se nekako zaštitite od rizika je disperzitrati portfelj.
– ajmo sada podjeliti portfelj na 3 rizične skupine, A, B, C.
– najveći dio love u ovim veremenima investirajte u likvidnim dionicama, poželjna i dividenda, to bi bila neka skupina A.
– po mojim nekim izračunima trenutno je na tržištu najbolja investicija ADPL.
– o.k. dividendbi prinos 5.13%, dosta niski p/e 9.3 , stvarno fenomenalno izvješće, sve su poboljšali za 50%.
– ali ako u idućem razdoblju pogoršaju rezultate značajno će porasti p/e .
– ako dođe do trgovinskog rata, carina…. to bi moglo značajno smanjiti prihode i dobit.
– kada imate više tih ako ako to vam je taj stvarni rizik koji može značajno utjecati na cijenu.
– u toj kategoriji A, znači likvidne dionice, mogu još nabrojiti neke dionice ali svaka ima neki nedostatak:
– ADRS, nedostatak veliki p/e, dug Agrokoru…
– HT, ni smrdi ni miriše,
– ERNT, mala div., ostali pokazatelji neka sredina.
– KODT, dobra dionica, ali nema likvidnosti, za moj ukus malo skupa
– eto to bi 5 dinica koje stvarno pripadaju u najbolju skupinu A dionica.
– I love this game.
Pozdrav !
Dionice skupine B.
– to bi bile dionice koje su o.k. ali imaju barem 2 veća nedostatka:
1. JDGT.
2. IKBA.
3. TSHC.
4. KOTR.
5. ATLN.
6. AUHR.
– od ovih dionica 3 imam a 3 nemam.
– istražite sami što kod njih vrijedi a što ne vrijedi.
– I love this game.
Pozdrav !
Dionice skupine C.
– to bi bile dionice s nekim većim nedostacima odnosno rizičnije investicije.
– ali bez rizika vam ni nema velikog profita.
– HT je o.k. ali na njemu će te jako malo zaraditi, dionice grupe C pružaju puno veće mogućnosti zarade ali to nosi i daleko veći rizik.
1. VLEN, to može biti stvarno lijepa priča, ali i ne mora, što će tu biti ubrzo ćemo doznati.
2. MDKA, dionica s najvećim dividendama, ali za ovu godinu nisu predvidjeli dividendu, izvješće stvarno o.k.
3. OPTE, nema div. očekujemo značajan porast cijene, ali što je više hvale to dionica sve više i više pada.
– I love this game.
Pozdrav !
– u toj kategoriji A, znači likvidne dionice, mogu još nabrojiti neke dionice ali svaka ima neki nedostatak:
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
-ADRS, dug je odavno uračunat u ovu cijenu, i to kao da je sigurno da se baš ništa neće vratiti. A možda hoće. Tako sa se dug Agrokoru na ovoj cijeni ne može uzeti kao nedostatak
-HT smrdi, i to jako.
-ERNT ok, ali ne dugoročno. Ubija ih konkurencija (prvenstveno kinezi (huawei) i puno malih softverskih tvrtki koje su puno okretnije i spretnije)
-KODT miriši, i to jako
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
-ADRS, dug je odavno uračunat u ovu cijenu, i to kao da je sigurno da se baš ništa neće vratiti. A možda hoće. Tako sa se dug Agrokoru na ovoj cijeni ne može uzeti kao nedostatak
-HT smrdi, i to jako.
-ERNT ok, ali ne dugoročno. Ubija ih konkurencija (prvenstveno kinezi (huawei) i puno malih softverskih tvrtki koje su puno okretnije i spretnije)
-KODT miriši, i to jako
[/quote]
Ovaj put se u svemu slažem sa vama, pogotovo ovo za ERNT
Nadam se da je nick istinit 🙂
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
-HT smrdi, i to jako.
-KODT miriši, i to jako
[/quote]
olfaktorna metoda investiranja, jedan od niza popularnih intuitivnih metoda. Kao i sve druge takve, jamči dugoročni i opetovani uspjeh na burzi. Sve intuitivne “metode” baziraju se na kvalitativnom pogledu na svijet proizašlom iz brzog dijela mozga koji nam je evolucijski ostao sa savane kad se brzo bježalo od lava a indijansko brojanje “1,2,3, mnogo” bilo je više nego dovoljno za preživljavanje. Ja olfaktornu metodu preferiram kod finih vina, hrane, dobrih žestica i craft pivi.
Moj ulagački princip je da imam reprezentativan uzorak dionica iz populacije čije osobine smatram pogodnima za dugoročni rast cijene. Ako sam ikad naišao na nešto slično onda su to Navelleir i Greenblatt. Sudbinu pojedinačne dionice ne možes znati jer na nju utječu činjenice koje znaš, zatim koje drugi znaju a ti ne, zatim koje nitko ne zna ali postoje (crni labudi) i zatim budući događaji, koji se mogu brzo dogoditi, a da u ovom času ni jedan leptir nije zamahnuo krilom u tom pravcu. Do sada sam radio backtesting moje bb liste prema drugim dionicama koje pratim da vidim ponašanje 3, 6, 9 ili 12 mjeseci od formiranja bb liste. Kako želim dugoročno ulagati tj. barem godinu-dvije u istoj dionici ako iz nje ne treba bježati sada sam napravio nešto drugo. Uzeo sam pohranjene bb20 liste otkad sam ih počeo spremati s žive aktualne liste, nažalost samo od kraja 2016. Uzeo sam koliko je puta svaka dionica bila u 9 bb listi koje imam sačuvano kroz to vrijeme i kako su se ponašale one koje su bile većinu vremena bb (6-9 puta), oko polovinu (4-5) i manje ili uopće ne (0-3) u bb20. Od kraja 2016. 14 dionica s 6-9 puta napravile su 8.05% prosječno, 9 dionica 4-5 puta 2,5% prosječno i 36 dionica s 0-3 prosječno zgubitak od -14,11%. Crobex je napravio nekih -8%. Za pojedinačne dionice ima posvuda svega, od +50% do potpune katastrofe. Neću gubiti vrijeme odgovarati na pitanja ako ih ne smatram meni dovoljno zanimljivim.
– zahvaljujem vam na ovoj inf.
– I love this game.
Pozdrav !
olfaktorna metoda investiranja, jedan od niza popularnih intuitivnih metoda. Kao i sve druge takve, jamči dugoročni i opetovani uspjeh na burzi.
– krizna su vremena.
– takav je i portfelj “krizni”.
– pretežno je sastavljen od dividendnih dionica.
– na žalost u ovoj zemlji a i na burzi trenutno “ne cveta cveće” ma koliko se trudili KGK, HDZ i crkva uvjeriti vas u nešto drugo.
– I love this game.
Pozdrav !