Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nasao sam na moje dionice da PBZ ima adekvatnost kapitala 24,66%, dok Zaba ima 26%. Nisam siguran koji je minimum, na donjem linku pise 12%, ali HPB mora imati 15,35%. Znaci za daljnje sirenje kreditiranja bi trebali dokap, po meni

HPB mora imati min. 15,35% kapitala

Točno.
Gledajte, svaka dionica ima dobre i loše stvari kao što se pokazuje i u ovom primjeru kojeg ste naveli.
Na osnovu toga svatko za sebe više subjektivno manje objektivno prosuđuje i donosi odluku o investiciji u pojedinu dionicu.
Osobno sam i dalje skloniji “dužnom” RIVP ili sličnom zbog velike mogućnosti povratka investicije (i samog duga) nauštrb nedovoljno kapitaliziranih i nelikvidnih dionica.
Ponavljam, ne osuđujem vaš izbor, žođda je i bolji, da znam bio bi milijarder, ali moje razmišljanje ide u izrečenom smjeru.
Svakako, svaka konstruktivna analiza je dobrodošla.

Točno.
Gledajte, svaka dionica ima dobre i loše stvari kao što se pokazuje i u ovom primjeru kojeg ste naveli.
Na osnovu toga svatko za sebe više subjektivno manje objektivno prosuđuje i donosi odluku o investiciji u pojedinu dionicu.
Osobno sam i dalje skloniji "dužnom" RIVP ili sličnom zbog velike mogućnosti povratka investicije (i samog duga) nauštrb nedovoljno kapitaliziranih i nelikvidnih dionica.
Ponavljam, ne osuđujem vaš izbor, žođda je i bolji, da znam bio bi milijarder, ali moje razmišljanje ide u izrečenom smjeru.
Svakako, svaka konstruktivna analiza je dobrodošla.

Slažem se kolega.

Idealno bi bilo kupiti podcijenjenu dionicu koja je usto i likvidna, ali to je jako teško..
Obično su likvidne dionice bliže fer vrijednosti od nelikvidnih, jer sama nelikvidnost unosi nemir i neizvjesnost pravovremenog izlaska, koji ponekad nije trenutačno moguć…

Poštovani kolega alias,
Možete li sad(ili u narednom periodu) napraviti analizu i vidjeti gdje će RIVP biti za godinu dana od sada?
Hvala unaprijed.

Naravno. Ako platite. I ovo je bilo naruceno privatno, ali kako je prošla godina dana je mogu postaviti. Ali salim se. Vise ne pišem ni privatno analize jer nemam vremena. A i bolje su vam prognoze ovih tehnicara poput remorkera i ovog zg-a. .

Ima li nade za ovu burzu ???

– sigurna sam da ima.
– još su nam pomalo smiješni ovi agrokorci i njihovo buduće sudovanje.
– a kada njihova tema Agrokor bude na 4-5 stranici ovoga foruma to će značiti i oporavak odnosno rast burze.
– i sada se to osjeća ono minimalno kada tema Agrokor dođe na drugu stranicu ovoga foruma.
– ja sam primjetila 3 nicka koji su bili u Agrokoru, popušili su dio love jer su bili disperzirani.
– najbolji mi je jedan tip popušio u Agrokoru, gubitak boli glava na nekim drugim dionicama i onda teatralna rasprodaja portfelja i ono nikad više na ovu burzu.

– a sada ima li nade za ovu burzu?

– ima, ima.
– jer nickovi se mijenjaju i oni koji se kunu nikad više evo ih opet s novim imenima iliti nickovima.
– pratim jednoga lika što piše, ali osim drukanja nema ništa pametnog.
– izgleda će ponovno popušiti značajniju lovu.
– ali to je jednostavno tako, to su ti burzovni kockari.
– njihovo je demokratsko pravo pušiti svoju lovu.
– oni se ne diraju u vašu lovu.
– samo mi nije jasno od kuda tim pušioničarima tako velika lova koju onako laganini puše na ovoj burzi.

– I love this game.
Pozdrav !

Mala škola investiranja.

– kod investiranja znakovite su vam brojke 10% i 90%.
– znate ono 10% investitora zarađuje na burzi a 90% investitora gubi ili puši lovu na burzi, ali to vam je već poznato.
– možda niste znali da 10% investitora raspolaže ili ima 90% kapitala ili dionica sa burze.
– a ona velika većina od 90% raspolaže ili ima dionica i kapitala samo 10%.

– i sada što se događa na burzi ???

– onih 10% investitora koji kontroliraju 90% kapitala su uspješni, zarađuju na burzi.
– ako index iliti Crobex ne raste isto se može zaraditi na burzi i to na dividendnim dionicama i to puno više od bankarskih kta.
– ali uvijek imate o.k. dionica koje i u krizi povuku 100% np. KODT ili ADPL + dividende.
– na žalost imamo i velike poreze i prireze.
– i ono država će s vama dijeliti vašu dobit a gubitak je samo vaš i još ste sretni što vam i taj gubitak nisu oporezovali.
– zbog tih poreza ovi koji imaju 90% kapirala ta manjina od 10% prestala je trgovati odnosno idu samo dokupi, zbog poreza se ne realiziraju dobitne pozicije.

– vesela većina 90% popušili na Todexu, VDKT… trenutno puše na THNK… sigurno im nije do smijeha,
– vide propast burze, pišu crnjake, u svemu vide problem osim u sebi i svom kockarskom tipu investiranja.
– a tiha većina po ovim pristupačnim cijenama lagano skuplja i skuplja ono što vrijedi.

– I love this game.
Pozdrav !

Smijesno je kad netko pise ovako i ne vidi broj izlistanih firmi prije 10 g. i sada. Todex prosle godine, tehnika ove godine, tko je sljedeci ? Todex vam nije jedna, nego 5-6 firmi s preko 10 mlrd. trzisne kapitalizacije koje su nestale, a time je nestao i novac koji bi od vas nesto kupio.

Imate mozda 30% firmi u odnosu na 2008, ostale je popapao mrak.

Jako ste naivni ako mislite da cete sve mine uvijek izbjeci.

Paulie je potpuno u pravu da treba paziti da ne budes naivan

Paulie je potpuno u pravu da treba paziti da ne budes naivan

Radi se samo o tome da je poprilično pretenciozno misliti da ste upravo baš vi oni koji će izbjeći sva delistiranja i bankrote. Dovoljno je jedna bomba da vam pojede većinu ili svu zaradu.

Naravno, možete biti, ali većina je ovdje nadrljala kako kaže kolegica Ivana.
Ako uzmemo za primjer D&J koji je narastao 3 puta od 2008., tamo ipak mnogo dobivaju. I to ogromne novce. Ovdje mnogi gube, i to poprilične novce.

@Ivana 7
p.s. napiši što preporučuješ za kupiti.

Ovak. Malo sam na godišnjem pa sam malo se poigrao s izvještajima i mojim “6. čulom”.
Ovo što ću napisati je uz uvjet da vani neće doći do nekih većih poremećaja na burzama i da će hrvatska vlada napokon napraviti strukturne reforme (kao što vidiš optimist sam).

Prijedloge ću podijeliti u tri dijela. Kod dionica gledam potencijal, stanje na tržištu u branši, potencijal,potražnju i stanje na vanjskim tržištima Upravu i naravno izvještaje(makar nakon Todexa i nema nekog smisla na to gubiti vrijeme jer se samo možemo kladiti da su točni)
1. best buy : ERNT, KODT, ULPL, OPTM

1.ERNT-znanje i napredak u tehnologijama izuzetno cijenim i smatram da će nakon nekoliko godina opet isplaćivati veću dividendu (jako dobra i stabilna dionica za ulaganje)- cijena nažalost nikako da padne ispod 1ooo kuna, ali i ivako je OK.
2. KODT -malo slabija samo zato jer je cjenovno trenutno dosta visoko.
Kako su uložili na nova tržišta, a očekujem i veliku potražnju za njihovim proizvodima nadam se većem padu pa da se dokupi.
3.ULPL – malo sam slab na brodare. Za razliku od ATPL koja me je razočarala, ULPL ima veliki potencijal.
Za razliku od ATPL bili su uvijek korektni prema malim dioničarima i davali izdašnu dividendu. Neki bi rekli preizdašnu i da ih je to dovelo do problema. I ta kota 2.000 BDI će za godinu dvije ipak pasti
4. Optima- po ovoj cijeni mi je jako OK. Očekivao bi povrat love bar 2 x. Opet nije prva stečajuša na kojem sam se opekel

Dobre, ali ne toliko dobre.
ADPL, ADRIS, SAPN
1 ADPL- dobra dionica, odlični rezultati poslovanja, dividenda
Nažalost na 200 kn više nije toliko atraktivna (sigurna) koliko na cca 100 kn.
Na temi ADPL sam napisao, ako žele biti odlična firma nužno je da dopeljaju autoindustriju u Hrvatsku.
To bi im smanjilo troškove i uvelike povećalo profitabilnost.
Koliko gube vidi se po tome što su morali kupiti tvornicu u Mađarskoj.
Ne sviđa mi se što je to ista tehnologija (kompatibilna) onoj u Hrvatskoj jer je to meni samo bespotrebno udvostručenje troškova.
Vidjeti ćemo da li su i sklopili s nekim markama automobila posao ili su samo kupili tvornicu (martin v Zagreb, Martin iz Zagreba).
2. Adris mi se nikada nije previše sviđao jer je male dioničare doživljavao kao nužno zlo.
onda su rekli da buju malo podigli te dividende.
Tam na 350-370 su mi bili best buy.
kad sam čuo koliko su love dali Todoriću umjesto malim dioničarima su mi se zgadili.
Trenutno nisam baš oduševljen prema njima. Neka izvanredna dividenda bi mogla moje razmišljanje promijeniti.
3. Saponija i ona je dosta stradala u Todexu. Zašto ne pada ne znam, ali kada padne bilo bi pametno kupiti.
Toksično radioaktivne dionice.
1. Đuro Đaković – uopće ne sumnjam da nakon Crnog čelika nećemo imati neku Đuro (antifašistički heroj) Izrael suradnju, odnosno čeka nas Bijela bronca. Na 14-15 kuna je odlična cijena (za daljnje informacije pitajte Plavog, on je bio na skupštini).
2. IGH- nakon što su svi građevinari u vječnim lovištima bilo bi OK da i nadzor završi tamo.
Tko zna. možda će zadnja bitka biti ona o kojoj se priča.
3. VLEN -Svi su unutra. Rusi, Talijani, Amerikanci, Istarska mafija, svi forumaši.
Neko bi rekao da proizvode visoko sofisticiranu opremu.
Popravljaju brodove. Trump govori o nekim sankcijama.
Dividende malo ima, pa je malo nema, pa je malo….
Čekam da se na temi javi g. Lopina radi moje vlastite sigurnosti.

Lp

Ne preporučujem:

4. INA -INU su uništili uz veliku pomoć naših Mađarona.

Zadnja informacija da zatvaraju INA MAZIVA (tvornicu ulja i masti) na Radničkoj cesti kao i PROPLIN.
INA MAZIVA jedna od rijetkih INA kćeri koja posluje pozitivno i profitabilno.

200 ljudi dobiva momentalno otkaz, a proizvodnja se seli u SISAK.
Zašto bi uništili jednu rafineriju, kada možemo dvije.
Imala je veliku ulogu u domovinskom ratu jer je isporučivala ulja i masti za naše tenkove i za premazivanje svog oružja protiv korozije.
Da, zaboravih. Zemljište će se prodati za stanove i prodajne centre.
Bandić je već promijenio GUP da se u Radničkoj više ne mogu graditi tvornice.
Očekuje se rušenje PAN PAPIRA, Viadukta, Diokija, INA maziva, Chromos boja i lakova, chromos agra, labuda, itd.
Cesta je tu , kumovi su spremni uplatiti rate.

A ni Kozari Bok nije daleko.

Lp,

ps. pretpostavka je i da će koji Hrvat ostati raditi u Hrvatskoj da bi mogao kupovati dionice.

Smijesno je kad netko pise ovako i ne vidi broj izlistanih firmi prije 10 g. i sada. Todex prosle godine, tehnika ove godine, tko je sljedeci ? Todex vam nije jedna, nego 5-6 firmi s preko 10 mlrd. trzisne kapitalizacije koje su nestale, a time je nestao i novac koji bi od vas nesto kupio.

Imate mozda 30% firmi u odnosu na 2008, ostale je popapao mrak.

Jako ste naivni ako mislite da cete sve mine uvijek izbjeci.

Smiješno je i kad se todex kupovao nakon prvog odmrzavanja (nakon afere), pa se sad žali.

Zapravo, smiješno je da se itko tko je todex kupovao u zadnjih 5 godina sada žali. Godinama prije ozbiljni analitičari su upozoravali na opasnost, vrištalo je iz svih medija, ali se ignoriralo.

Kao sam uplatila eurojackpot, pa sad vrištim i žalim se da nije u redu da nisam ništa dobila. Svi krivi osim mene.

New Report

Close