BB 2017.
1. ADRIS
2. RIVP
3. JANAF
Pokusavam grupirati znanja koja sam sakupio a da su nekako vezana uz burzu dionica i koja su mi bila od koristi kod investiranja. Znanja su sakupljena na osnovu raznih izvora – knjige, clanci, tekstovi na webu, blogovi. Knjige koje smatram dobrima i koje su utjecale na mene dosta se lako rasporedjuju u jednu ili najvise dvije skupine.
Skupine su:
1. tehnička analiza, vise jer ce svatko tijekom ulagackog razvoja u pocetku proci kroz to i kao dio opceg pregleda, „ulagacke kulture“ nego zbog stvarne koristi.
2. upravljanje osobnim financijama, vremenski tijek novca i složeni kamatni račun. Bez toga nema smisla dalje.
3. Random walk i efikasno trziste, i posljedicno metoda indeksnog ulaganja. Prvi korak, moze se na njemu i ostati i ne ici dalje, pogotovo ako je ekonomija razvijena i trziste veliko, te trziste koliko-toliko efikasno.
4. ciklusi kretanja cijena dionica, ekonomski ciklusi, povijesni primjeri ciklusa. Ako mislite da ovo ne postoji pogubite pare u nesvjesno losem tajmingu.
5. bihejvioristička ograničenja naseg uma i utjecaj na ulaganje u dionice. Ako mislite da ovo ne postoji lako pogubite pare.
6. fundamenti poduzeća, analiza financijskih izvjesca. Bez ovog nema dalje u iduce tri skupine.
7. odabir dionica po value principu.
8. odabir dionica po growth principu.
9. odabir dionica po garp principu i odabir dionica po nekoj kvantitativnoj shemi, jednadzbi.
10. izvan teme a korisno za nju: kvantitativni mentalni mehanizam gledanja na svijet od trzista dionica, preko ljudskog društva do ravnoteže na Zemlji, matematika, statistika.
Sada bih mogao, koristeci nauceno na vlastitim greskama u ovih osam godina, svaku od ovih tema razraditi na kartici teksta i posloziti u uputu koja znanja trebaju, koji osnovni izvor znanja prvi uzeti u ruku kod neke skupine i kojim redom ih usvajati.
Gdje nam je Ivana, ona djeluje na priglupo drukanje kao ddt na komarce. Ivana ugodni blagdani i svako dobro u novoj godini!
.
Sada bih mogao, koristeci nauceno na vlastitim greskama u ovih osam godina, svaku od ovih tema razraditi na kartici teksta i posloziti u uputu koja znanja trebaju, koji osnovni izvor znanja prvi uzeti u ruku kod neke skupine i kojim redom ih usvajati.
Pa sto cekas, covjece! Napisi knjigu! Ako ti je gust, to ce ti biti rezime tvog znanja. Ne moras je tiskati, napisi je ka ebook.
Kolega Prognostik svako dobro Vama i Vašima ali često krivo odaberete BB, kako kod izbora dionica tako i odojak na današnji dan … sutra već daaa
Svim virtualnim kolegama Sretan Božić i uspješnu Novu godinu !!! 👍
Sada bih mogao, koristeci nauceno na vlastitim greskama u ovih osam godina, svaku od ovih tema razraditi na kartici teksta i posloziti u uputu koja znanja trebaju, koji osnovni izvor znanja prvi uzeti u ruku kod neke skupine i kojim redom ih usvajati.
Pa sto cekas, covjece! Napisi knjigu! Ako ti je gust, to ce ti biti rezime tvog znanja. Ne moras je tiskati, napisi je ka ebook.
[/quote]
hvala ali kratkorocni plan: za rucak bakalar zlicom, recept pravi, onaj dalmatinski s malo meda, toljaniceva zlahtina i cijeli paket od prigodnog aperitiva do kolaca itd. navecer bakalar in bianco s cijelim paketom itd. srednjorocni plan: po kartica teksta o svakom od znanja. dugorocni plan: uciti, pokriti najvece rupe u znanju, i vidjeti koliko mi je znanje u svakom trenutku ispod onoga za napisati knjigu. inace imam iskustva s knjigama u jednom sasvim drugom svijetu, jednom sam cak bio urednik i autor jednog poglavlja knjige kod izdavaca iz Taylor & Francis grupe, ali sudeci po royaltiesima koji su mi kapali na sitno svake godine nismo bas bili rasprodani:)
Pa sto cekas, covjece! Napisi knjigu! Ako ti je gust, to ce ti biti rezime tvog znanja. Ne moras je tiskati, napisi je ka ebook.
[/quote]
hvala ali kratkorocni plan: za rucak bakalar zlicom, recept pravi, onaj dalmatinski s malo meda, toljaniceva zlahtina i cijeli paket od prigodnog aperitiva do kolaca itd. navecer bakalar in bianco s cijelim paketom itd. srednjorocni plan: po kartica teksta o svakom od znanja. dugorocni plan: uciti, pokriti najvece rupe u znanju, i vidjeti koliko mi je znanje u svakom trenutku ispod onoga za napisati knjigu. inace imam iskustva s knjigama u jednom sasvim drugom svijetu, jednom sam cak bio urednik i autor jednog poglavlja knjige kod izdavaca iz Taylor & Francis grupe, ali sudeci po royaltiesima koji su mi kapali na sitno svake godine nismo bas bili rasprodani:)
[/quote]
Pa ne mislim knjigu pa da se obogatis na njoj. Ali za pocetak, neku kratku, e-knjigu… Zasto ne.. Mislim, ako ti je gušt..
Kratkorocno Jallja se upravo nalovio orada jedno 10ak kg, a sad smaza bakalara…
moj šaran s vranskog jezera je bio izvrstan, uz krompir, ručak za čistu peticu. pečenka gotova i čeka da se završi polnoćka. SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE ČESTITI BOŽIĆ I POROĐENJE ISUSOVO.
Pa sto cekas, covjece! Napisi knjigu! Ako ti je gust, to ce ti biti rezime tvog znanja. Ne moras je tiskati, napisi je ka ebook.
[/quote]
hvala ali kratkorocni plan: za rucak bakalar zlicom, recept pravi, onaj dalmatinski s malo meda, toljaniceva zlahtina i cijeli paket od prigodnog aperitiva do kolaca itd. navecer bakalar in bianco s cijelim paketom itd. srednjorocni plan: po kartica teksta o svakom od znanja. dugorocni plan: uciti, pokriti najvece rupe u znanju, i vidjeti koliko mi je znanje u svakom trenutku ispod onoga za napisati knjigu. inace imam iskustva s knjigama u jednom sasvim drugom svijetu, jednom sam cak bio urednik i autor jednog poglavlja knjige kod izdavaca iz Taylor & Francis grupe, ali sudeci po royaltiesima koji su mi kapali na sitno svake godine nismo bas bili rasprodani:)
[/quote]
Pa ne mislim knjigu pa da se obogatis na njoj. Ali za pocetak, neku kratku, e-knjigu… Zasto ne.. Mislim, ako ti je gušt..
Kratkorocno Jallja se upravo nalovio orada jedno 10ak kg, a sad smaza bakalara…
[/quote]
Sretan bozic!
Nisam mislio odbaciti ideju o knjizi zbog neizvjesne zarade, zarada me ne zanima, vec zbog neizvjesne kvalitete, pisem samo kad mislim da sam dovoljno dobar. U ovom casu kartica teksta o svakom od znanja mislim da mogu napraviti kvalitetno i to cu napisati.
Orade sada, 10 kg, kako, gdje?
Nakon 15 godina po slatkim vodama naucio sam se na rijecnu ribu, sad mi malo masti pod kozom pase i na morskoj. Najbolji saran: ako je dovoljno masan onda na raslje pomalo, da ne spominjemo ugodaj dok to traje uz vatru, s casicom u ruci, prvo sljivovica, zatim bijeli gemist, neprocjenjivo, rekli bi na master card reklami.
Sretan Bozic svima!