Nisam ovu priču pratio dugoročno. Na početku sam na pad cijene nafte gledao kao manipulaciju tržišta od strane Amera kako bi naštetili Rusima (prije svega zbog Ukraine). Izgleda da su tu situaciju iskoristili Saudijci ne bi li naštetili američkim proizvođačima koji im konkuriraju, a istim trošak proizvodnje čini veći udio od onoga koji imaju Saudijci. Nažalost, ne poznajem tako dobro geopolotičke odnose tko je s kim i protiv koga, ali upravo ovo pitanje koje je postavio Vikend mi je palo na pamet. Otkuda je sada Iran u igri i čiji je zapravo igrač? Tko financira u cijeloj zbrci koga i zašto? Dolazak Irana na tržište može dalje rušiti cijenu nafte što može štetiti američkim proizvođačima, ali naveliko šteti i Rusiji. Je li moguće da će Ameri žrtvovati svoje proizvođače zbog “viših” ciljeva? Činjenica je da ovdje svi nastupaju jedni s drugim i jedni protiv drugoga, umješana je i privreda cijelog svijeta i politički interesi, a cijena nafte je samo financijsko oružje. Kamo će cijena u kraćem roku, teško pitanje.
necemo se sad kao djeca prskati pistoljima na vodu. znas ti koliko sam ja dionica fulao po svijetu? Ne samo po svijetu, nego i kod nas. znas ti koliko ih ja nisam uhvatio na minimumu, prodao na maksimumu pa shortao? Ogroman broj. Stvarno sam nesposoban. Ali znam covjeka koji je kupio RIZO i nakon tri dana dionica skocila 300%. Netko zna, a ja se trudim
Imali tkogod prijedlog za best baj na hr tržištu …. što kupit sutra i bit u plusu do kraja godine (vecem od prosjeka)
Nemaju, ali tocno znaju sto da ne kupis i tko te zeli prevarit 🙂
Jer ako ti kazu sto da kupis…ili ces onda i ti krenuti pa ces im podici cijenu (a ipak ti toliko dobro ne zele) ili ce ispasti da te nagovaraju, a njihova uzvisena mjerila im to ne dopustaju 🙂
atgr, zaba malo nize, plag, adrs, ledo, saponia, adpl, rizik ptkm
@alias, identično, kao da si mene kopirao..
ja ne bih dirao ptkm iako je potencijal rasta ali i pada velik!
dodao bih arnt i atln ako im cijene budu mrvicu niže, s vremena na vrijeme se da nadokupiti.
rivp je također i dalje vrlo zanimljiv, ali više za stabilizaciju portfelja a manje kao best buy.
@ invest
slazem se s dodatkom. s petrokemiom ce se morati nesto napraviti. ona proizvodi skoro 3 milijarde i morati ce biti prodana ili stanje popravljeno. a prije nego bude prodana stanje s bilancom se lako naštima. kao croatia airlines. 125 mil kuna za ptkm na ovoj cijeni mi stvarno lici nisko. Npr LPLH vrijedi više. svejedno mislim da je manje rizican. isto tako ako imas 7-10 dionica koje su jako stabilne mislim da ima i mjesta u portfelju za jednu nestabilnu i traženje dodatne “alphe” ili ekstra prinosa. moze se probati i s rizo ako je stvarno tocno ovo s brojilima. ali treba prvo provjeriti koliko je to moguce da oni dobiju natjecaj
HT i samo HT kolega Pinball
što kupit sutra i bit u plusu do kraja godine (vecem od prosjeka)
KODT
Ne znam čemu ovako velika volatilnost vani. Dovoljno pogledati DAX u 15 dana od 9700-8600-9300. Nafta svaki dan ili -6% ili +8%. Jedan dan svi o bear marketu i budućem padu tržišta 30%-40%, par dana kasnije ništa. Od ljeta 2015. došla su neka shizofrena vremena. Imate li osjećaj da u svijetu protok vremena ubrzava? Kod nas je ravna linija bez velika stresa. Svako par dana katastrofični naslovi, pa onda tišina i sve srelovito uzbrdo, pa malo mira, pa nagla panika itd…