Mislim da bi se prevarili koliko SA mogu pumpat dnevno u slijedeće 2 godine. Procjene su da mogu do čak 17 mil barela dnevno(puno projekata ja završeno baš u 2015 godini), a rusiji je navodno ovo plafon.
nafta s +5% na 0. Burze u novi minus. Slijedi li to opet rasprodaja?
WTI mogu samo ameri dignut u nebesa, a isto tako zatucat opet do 26$. EIA danas ako bude imalo pozitivna ide nafta gore. Al to je sve kratkoročno i ne mogu više gledat i pratiti na dnevnoj bazi.
June 2016, OPEC meeting će nam više reći, do tada…..sve pozicije su otvorene i dalje. Cujemo se na ovaj temi kada bude neki preokret. ps. USA počinje izvoziti naftu u Japan u 4 mjesecu…..
SA da može pumpati 17M barela!?Nema šanse.Barem ne bez značajnog dizanja capexa i to u dalekoj budućnosti.To da su projekti završeni 2015 nije nikakva novost znalo se odavno.Analitičari se uglavnom slažu da je manje više ovo maksimum.I to 30-godišnjem,najvećem ikad.Možda bi mogli potegnuti do 11M barela,eventualno.
o 17-mil nema govora, suadijci i rusi su na maksimalnoj razini svojih kapaciteta, zato je ovaj freeze production umjesto production cuat uzasna vijest za bullse, 48 small cap oil and natty firmi su otvorili poglavlje 11 u zadnja dva tjednaa, CHK je vrlo blizu, dok shale ne bankrotira nema povratka na starom low 20 razine i val defulata u USA nas ocekuju u slijedecih par mjeseci.
Koliko vidim Brent je na oko +2%.Po meni će biti prilika za trejdanje na kraći rok i to na razinama 25-35$.
o 17-mil nema govora, suadijci i rusi su na maksimalnoj razini svojih kapaciteta, zato je ovaj freeze production umjesto production cuat uzasna vijest za bullse, 48 small cap oil and natty firmi su otvorili poglavlje 11 u zadnja dva tjednaa, CHK je vrlo blizu, dok shale ne bankrotira nema povratka na starom low 20 razine i val defulata u USA nas ocekuju u slijedecih par mjeseci.
Sve više manje stoji osim da je ovo loša vijest za bullse:) -samo za one koje su u chapter 11 dionicama.
Sva ova predstava danas služila je samo da se zaustavi pad cijena nafte,ne da se podigne.
ne slazem se, nafta je s razine 26 dosla na 31 zbog glasina o rezanju proizvodnje, ne o zamrzavanju iste na ATH razini, iran jucer objavio da ce u ozujku proizvoditi 1.4, , danas je na 1.2, china trade balance i japan GDP jucer izrazito losi za demand , fundamentlano nafta je horor i jedini razlog rally-a up zadnjih pola godine je islkjucivo glasine o production cutu, uostalom cijena ce nam brzo pokazati
osim toga, zadnji earnigsi su nam pokazali da neka polja u teksasu su profitablina i na razini od 30 dolara, saudijci to pozorno prate, sve je ovo iskljucivo radeno u svrhu bankrota shale i sand proizvodnje u kanadi, vrlo blizu su cilja, treba im jos 4-6 mjeseci na razinama od 20-25 i onda sudijcima treba skinuti kapu do poda
osim toga, zadnji earnigsi su nam pokazali da neka polja u teksasu su profitablina i na razini od 30 dolara, saudijci to pozorno prate, sve je ovo iskljucivo radeno u svrhu bankrota shale i sand proizvodnje u kanadi, vrlo blizu su cilja, treba im jos 4-6 mjeseci na razinama od 20-25 i onda sudijcima treba skinuti kapu do poda
Ja sam gotovo uvjeren da imate krivo mišljenje da napadaju shale. Ja i dalje mislim da je tu IRAN u pitanju i moć unutar arapskih zemalja….napisao sam u postu prije par dana, zašto njima nije u interesu srušiti shale do kraja. Jer upravo posredno i neposredno su oni vlasnici ili njihovih obveznica ili njihovih dionica.
Gluposti, saudijci da drže amerikance za jaja, država kojom vlada obitelj i koja se po nićemu ne razlikuje ot Daesha, osim po tome da je kod njih mir, pa zna se kako amerikanci reagiraju u takvim situacijama, lijepo ih se pozove da se urazumi, ako ne liberalna demokracija ide u spašavanje stanovništva koje je pod terorom autokatske vlasti, pa barem smo to vidjeli nebrojeno puta do sada.
Ima tu naravno i te priče, ali ima i priče sa Rusijom koja je puno bitnija, nisi uzeo a trebao si, geopolitičku situaciju svjeta u ovom trenutku. Ja se kladim ako se postigne savezništvo sa Rusijom po pitanju Sirije, ode i Rublja i nafta gore.
lp
@bigfoot
ne slazem se, nafta je s razine 26 dosla na 31 zbog glasina o rezanju proizvodnje, ne o zamrzavanju iste na ATH razini, iran jucer objavio da ce u ozujku proizvoditi 1.4, , danas je na 1.2, china trade balance i japan GDP jucer izrazito losi za demand , fundamentlano nafta je horor i jedini razlog rally-a up zadnjih pola godine je islkjucivo glasine o production cutu, uostalom cijena ce nam brzo pokazati
Ja samo mislim da je 25$ dno,sve ostalo će tržište dovesti u red.Kada točno ne zna baš nitko.