Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja ne vidim rast potraznje za naftom nikako. Mene to totalno čudi. Svaki motor je efikasniji bar 30%. Većina i više. Za avione, aute, brodove. A to su najveći potrošaći. Industrije se sve vise prebacuju na plin. Iako nisu bas neki potrosaci nafte ali svejedno. Obnovljivi izvori sve više rastu. Ja jednostavno ne vidim zašto bi potražnja rasla. Da me ubiješ. Cijelo vrijeme si razmišljam da li ce nerazvijene zemlje nesto pokrenuti i poceti trositi ogromno nafte ali ja to ne vidim. Kako se zapad bude skidao s nafte tako ce ovi rasti. Mislim da je ovo vrhunac potraznje za naftom. Naravno da ja nisam strucnjak niti imam pojma previše o tome. Jednostavno pokušavam nekom logikom razmišljati. I na 30 je nafta jeftina. Nitko u americi s time ne moze poslovati pozitino. Tako da nije ni to losa tocka ulaza. Danas se nalaze saudijci, rusi, venecuela i katar pa cemo biti pametniji.

@domach
Ja ne mislim da ce nafta biti na ovim razinama vjecno. Govorim samo u kratkom roku. Bilo bi nepotrebno od saudijske arabije napraviti sve ovo pa onda pred kraj odustati. O tome ja govorim. O sljedecih 6mj.

ja mislim da je apetit za naftom veći nego što možemo zamisliti. Evo upravo je jučer premijer Indije rekao da oni tek kreću u velike infrastrukturne projekte, i da su tek na početku zamašnjaka, a pogledajte koliko troše nafte. Istu tu brojku usporedite s Kinom i uzmite u omjer stanovništvo. Eto ti samo 10-15 mil barela dnevno.
Da auti su efikasniji to je činjenica, al koliko je automobila sada u svijetu, a koliko ih je bilo 2005, a koliko će ih biti 2025. Kada jedna Tesla ima projekciju da će proizvoditi cca 1.000.000 godišnje do 2025(nemojte me uzet za riječ jel 2025 ili 2020.

@Danas ćemo definitivno biti pametniji, a ako se nešto i dogovore, onda sam u pravu u vezi IRAN-a:)

tesla ne vozi na benzin 🙂 to znaci da ce biti manje benzinaca 🙂 kazem. meni je to sve cudno. ja kazem da ne znam. ali mi nije logicno.

pa zato sam i stavio Teslu, da vidite koja je produkcija el automobila. Jednostavno ne mogu zamijeniti fosilna goriva

aha. ali ne radi samo tesla. imaju i drugi proizvodaci tj svi vec polagano izbacuju svoje verzije. lobi je strašan i to je zeznuto. iace bi vec bilo pono vise auti na cestama. koji ne voze na benzin. vidjet cemo danas sta ce biti od dogovora. nafta vec raste. ne dogovore li nista opet sve dole.

Prije nego što zauvijek otpišete naftu,nekoliko činjenica:

1.Sav ovaj pad nafte je zbog viška na svjetskom tržištu od 2%.
2.Cijene nafte,uključujući i inflaciju,već su ispod 20$,na tržištu se često prodaje i ispod toga.
3.Alternativni izvori,odnosno el automobili kojima nas mediji bombardiraju kao sigurna stvar, ove su godine u ukupnoj(rekordnoj) prodaji,učestvovali sa,pazite sad,3.3% u USA i 4.4% u EU.Hibridima pada prodaja.Da nema državnih subvencija prodaja bi bila spod 1%.
4.Potrošnja nafte u svijetu raste, i tako svake godine,posebno u Kini i Indiji,dvije države u kojima živi pola stanovništva planete a po broju automobila po stanovniku nisu ni približno blizu bogatim državama.
5.Po ovim cijenama rijetko tko osim nekoliko oil majora koji se bave i preradom nafte,te SA i Irana i možda Rusije imaju pozitivan CF.
6.Capex iz CF ne mogu više ni najbogatiji financirati,do sad je srezano ili odgođeno oko 380 milijardi$ vrijednih projekata,što bi preračunato u barele bilo oko 4% ukupne svjetske potrošnje koja će kad tad doći po svoje.
7.Alternativni izvori(vjetar,solar,hidro) nisu direktna konkurencija nafti.

"Only dead fish swim with the stream"

Još jednom. Ne otpisujem naftu u dugom roku. Samo u kratkom. Ali jednako je ne vidim na cijenama na kojima je nekad bila. Po meni nema razloga. 60-70$ ok. Vise ne. Ponuda bi na tim cjenama opet nadjacala potraznju. I to govorim u srednjem roku. U dugom ni sam bog ne zna. To kako ja vidim stvari. Za sve koji misle drukcije mislim da su u krivu 🙂 Sve je to prevelika politika i vrtit ce se kako veliki kazu.

Ne bi ja isključio naftne šokove i naftu na 100$,ali opet teško da će se dugo tu zadržati.
Kratkoročno već imam teoriju da će SA još neko vrijeme pokušati zadržati cijenu nafte u rasponu 25-35$.Na tim razinama većina proizvođača nema pozitivan CF a SA proračun može dovolljno dugo funkcionirati zbog velikih $ rezervi.
Kako bilo nafta na 60-70 je iz trenutne perspektive ne baš multi bager(to bi bilo na nafti od preko 100$)ali ni nekoliko stotina% za određene small cap dionice ne bi bilo previše.Pa ni majorci neće proći loše,ako naravno dočekamo tih 60$u nekom razumnom roku.

Evo, neki dogovor je pao. Mali al dovoljan, sada je pitanje opet IRAN-a.

🙂 pa ovo nije nikakav dogovor. ionako će svaki nastaviti pumpati koliko hoce. cekamo izvješće koliko je viška/manjka nafte. nafta je porasla 15% jer su mislili da će smanjiti proizvodnju. ovo nas ne dovodi nigdje.

U siječnju su pumpali manje nego u prosincu 2015, tako da je mali, mali, mali dogovor i napredak

Šteta samo što Rusija i SA ionako ne bi mogli značajnije dignuti proizvodnji,ionako skoro već maksimalno pumpaju. 🙂
Ali recimo da je ovo ipak jedan signal da se dva velika proizvođača mogu dogovoriti kad to zaista žele,prvi korak u tom smjeru pa je tržište sporazum ipak prihvatilo kao nešto pozitivno,korak naprijed.
Sa stajališta SA i Rusije ovo je mudra odluka,bolje je da ne režu dok se Shale i Kanađani koprcaju.

New Report

Close