ok, kolega, otvoreno, glasno i jasno! ali nisam mislio na vas, nego na kvartov osvrt lopininog posta. dok sam pisao tu jednu rečenicu, vi ste post poslali minutu prije! svejedno čestitke na iskrenosti!
od dosad nabrojanih dionica nekako premad su sektorski razbacani Jnaf prednjaci ARnt,Atln,vrlo dobri a sve ostalo nit vrit ni mimo najvece razocarenje sa obzirom na cjenu dionice LRH i svaka cast ekipi na 4000.00 kn braniti ovo
ok, kolega, otvoreno, glasno i jasno! ali nisam mislio na vas, nego na kvartov osvrt lopininog posta. dok sam pisao tu jednu rečenicu, vi ste post poslali minutu prije! svejedno čestitke na iskrenosti!
Sorry na zabuni, vremenska podudarnost:)
kad se tankovi napune ide to još dobrano dole. ovo da će smanjiti proizvodnju ili je zaustaviti samo su probni baloni. pa ne pokušavaju saudijci uništiti američku proizvodnju i taman kad su blizu toga da odustanu? američke kompanije imaju jos oko godine dana za preživjeti. ne bi imalo smisla odustati. tako da ne vjerujem u dogovor OPEC-a. Ide to i ispod 20. Sljedeci tjedan bi se tankovi trebali dobro napuniti. Uglavnom još hold. Nema zurbe. Još uvijek je contango na tržištu što znaci da im je naftu OK skladištiti jer je cijena veća u budućnosti. Tek kad se contango izravna ili pređe u backwardation će se stvari poceti smirivati. treba zbog toga pratiti futurese
Vidim da se ulaže u znanje i da oprema za naftu više ne stoji 20 USD :).
Evo nafte gdje sam je prognozirao kao najrealniju opciju sjećaš se one naše rasprave sa početka 2015.
Jučer sam htio napisati post pa nisam stigao, pa ću sada, tako to obićno biva, kada se optimist pretvori u pesimista obično je vrijeme da se pesimist pretvori u optimista. Možda smo doatknuli dno , umjesto da idemo prema Tvojih 20 ..
lp
🙂 ja sam onda govorio o operativnim troškovima. ukupnim. recenica je ispala neobična. kad pišem pišem dosta brzo pa kasnije ispravljam. negdje tjedan dana ili dva prije toga sam pisao rad o nafti. nema veze. ni lud ne bi napisao da jedna pumpa kosta 20$ po barelu. tko bi to normalan mogao pomisliti. ja cu jos malo pricekati. ionako se dno ne moze uhvatiti. ima jos dosta toga sto mi se ne sviđa. danas je nečujno prošao kineski pad uvoza od 18,8% i izvoza od skoro 11,2%. Isto ljudi na utjecaj nafte i svijet stavljaju +7% japan a jucer japan imao katastrofa BDP od 1,4% u minusu. Niti jedan stimulans im ne pomaze a burze se nadaju novom i tjeraju dionice up. Meni to ne ulijeva nadu. Ja dok se ovo sve ne smiri sam u srebru i jos jednoj dionici sitno i većina casha. ne miriše na recesiju ali dionice nisu nit jeftine. kad dionice ne rastu zbog onoga zbog čega trebaju, a to su zarade, onda nema ni razloga za biti u njima. nek ih centralne banke nabijaju koliko hoce. na kraju ce samo jos gore zavrsiti.
Ne pokušavaju Saudijci uništiti američku proizvodnju i taman kad su blizu toga da odustanu? Američke kompanije imaju jos oko godine dana za preživjeti. Ne bi imalo smisla odustati tako da ne vjerujem u dogovor OPEC-a. Ide to i ispod 20.
Govori se o eventualnom dogovoru OPEC + Rusija pri čemu je Rusima bitnije izvući se iz poteškoća uzrokovanih niskom cijenom nafte nego baviti se uništavanjem američke proizvodnje. Slažem se s Aliasovom logikom. Zašto bi Saudijci smanjivali output baš sada kada su načeli američke proizvođače i određeni broj njih natjerali da stave ključ u bravu?
ima danas u poslovnom zanimljiv članak admiral marketsa o iracionalnom ponašanju investitora a posljedično i nelogičnosti na tržištima.
Jos trenutno nisu nikoga stavili pod kljuc….a mozda ce se stvarno svi previse iscrpiti. Pa sam OPEC racuna na 8 mil barela dnevno iz skriljevca do 2025 godine. Ja i dalje mislim da je njima Iran u fokusu. A dogovor ide ako se dogovore s Iranom i Rusijom, njima Ameri nisu bitni, jednostavno nisu. Slozite sve scenarije. To je moje misljenje
@ randopph
imas i knjigu od shiller-a Irrational exuberance gdje je i predvidio krizu 2000.g. Ne znam da li se radi od istome. Pošalji mi svoj mail na pp pa ti je mogu poslati preko maila. imam je u pdf formatu. ako hoces.
@PerJesus
Pa da. ja tako na to gledam. broj rigova pada svaki tjedan dvoznamenkastim brojem. Ali output ne pada nikako. Efikasnost sadašnjih bušotina je strasna ali nece moci jos dugo. Cini mi se blizu i ja ne vidim razlog zašto bi sve to zaustavili. Onda nisu napravili nista. Iran je s totalnom uzeo već dio rusiji mislim. OPEC iako kaze da će smanjiti proizvodnju to nikad ne naprave. Jedni druge varaju. To vam je o tome rad napisao Nash i zove se prisoner’s dilemma. Spomenuo sam samo Nash-a jer je to onaj ekonomist iz genijalnog uma. Film.
Dragi lopina,
veseli me da si vječni optimista.
Kada gledam šta se događa sa mojim disperziranim dionicama , 25 raznih vrsta , sve tvrtka od tvrtke bolja , jasno mi je da umjesto meda i mlijeka ove godine možemo očekivati samo drek i metlu.Dionice ove godine ne kupujem.
1.Umjesto u šarene papiriće uložio sam beskamatno i bezporezno u investicijsko zlato i glumim medveda , pravim se mrtav , što savjetujem i kolegama.
2.dio sam uložio u vlastitu tvrtku da imam 100 eura za kruh i mlijeko , svaki dan.
3.A nešto ću malo i zaraditi od najma i iznajmljujući ljeti apartmane teroristima.
@alias
“We continue to believe that if prices were to be artificially supported with production cuts it would only give more expensive forms of production more room to breathe and would only solve the problem in the short term,” Phillip Futures said in a note.
Iran is exporting 1.3 million barrels per day (bpd) of crude, and will be pumping 1.5 million bpd by the start of the next Iranian year on March 20, a vice president was quoted as saying on Saturday. (…)
http://www.investing.com/news/commodities-news/oil-inches-down,-weak-china-trade-data-drags-384646
Uza sve to cinjenica je da potraznja za naftom i dalje raste i nastaviti ce rasti.
Kina istina maturira i seli se u services.
Treba samo napraviti lagane dvije linearne jednadzbe i ukrstiti ih da se vidi gdje ce potraznja sustici ponudu. A hoce. nevezano za OPEC. To je neizbjezno i ne tako daleko.
Imajte na umu da je Saudijskoj Arabiji srezan kreditni rejting i da bez obzira na rezanje drzavne potrosnje od 8% oni za 2016 imaju deficit budgeta od oko 16%. Brutalno. Cijena tog duga raste kao i rizik.
Isto imajte na umu da je capex na naftu stao. Taj stop capexa kada jednom udari u ponudu biti ce strasan… dizanje cijena za 200% odjednom. Nafta jako reagira na male pomake u trzistu i takav osjetni pomak je neizbjezan jer nitko ne ulaze u daljnje kapacitete.
Nafta je sada jeftina ali jednom kada se okrene doslovno ocekujem 130 dolara barel.