Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Boca mi tu ulazemo preko pola milijuna kuna a ti pricas o stambenoj gdje nakon 5 god imas 30 tisuca kuna

SeRija, u portfelju od pola milijuna kuna, gdje je jedan dio novca oročen (kako je kolega drevil naveo) je bolje onda barem dio oročenog novca (na tu malu kamatu) prebaciti na stambenu štednju, ionako je oročeno na dosta dugo razdoblje (4 godine).

Osim toga, vjerojatno ste u zabludi ako mislite da ovdje svi koji pišu trguju sa barem pola milijuna kuna.

Uglavnom, svatko odlučuje za sebe, ja sam samo ponudio alternativu koju je kolega drevil tražio. Za razliku od vas koji živite u svom svijetu.

A i u krivu ste jer se ne mora raditi o 30.000 kn, nego se može raditi i o 100.000-200.000 kn.

Zlato

Ulagači, posebno institucionalni, sve su zabrinutiji prijetnjom globalne recesije i utjecaja na banke.

ove bi godine potražnja za zlatom trebala skočiti, procjenjuje Svjetsko vijeće za zlato (WGC). Razlog leži u kupnji značajnih središnjih banaka, ali i u bojazni investitora koja se očituje o oštroj rasprodaji dionica, pa je zlato sve više na cijeni kao “sigurna luka”.

Strah na burzama doveo do skoka kupnje zlata

U siječnju 2016. je unca bila 1.060 $,
a danas je 1.245 $.
+17,5 %

.

Još malo i američki tankovi će biti puni nafte:
http://finance.yahoo.com/video/buying-opportunities-sell-off-stephen-221212277.html

@alias
Mislim da do toga neće doći. Što se događa, vlasnici banaka i visokovrijednih papira(banaka i blue chipova) su kroz godine postale naftne sile.
E sada se događa dvostruka spirala, te iste sile, moraju naći sredstva za proračune jer je cijena nafte kakva je. A u isto vrijeme im pada vrijednost onoga što kažu za Saudijce da imaju 600 milijardi$. Da netko sada napravi reviziju Norvežana i Saudijca, ta ista cifra je u ovom naletu bila 20% manja.

Jel razumijete što hoću reći?, sa naftom dolazi do dvostruke spirale u imovini tih država. I zato je takav pritisak na burzu i banke.

kad se tankovi napune ide to još dobrano dole. ovo da će smanjiti proizvodnju ili je zaustaviti samo su probni baloni. pa ne pokušavaju saudijci uništiti američku proizvodnju i taman kad su blizu toga da odustanu? američke kompanije imaju jos oko godine dana za preživjeti. ne bi imalo smisla odustati. tako da ne vjerujem u dogovor OPEC-a. Ide to i ispod 20. Sljedeci tjedan bi se tankovi trebali dobro napuniti. Uglavnom još hold. Nema zurbe. Još uvijek je contango na tržištu što znaci da im je naftu OK skladištiti jer je cijena veća u budućnosti. Tek kad se contango izravna ili pređe u backwardation će se stvari poceti smirivati. treba zbog toga pratiti futurese

Al oni isto govore da će cijena nafte slijedeće 4 godine biti oko 45$. Ja sumnjam u to. Ne može svijet u ovakvom obliku ponoviti 1986-1990. Nema šanse.

istina. sad je jos gore nego onda. sad polako svijet vidi probleme koji su nastali pretjeranomn uporabom fosilnih goriva i potraznja ne bi trebala rasti. prvi razlog je što ce se sve vise industrija okretati plinu, ali i obnovljivim izvorima. drugo je da i ono šta koristimo više ne treba toliko nafte. svaki motor se radi da štedi.pa sad BMW-ovi čitam troše s ne znam ni sam koliko konja 3,5 ili 4 litre na 100km. Prije je bilo 3 puta toliko. Avioni smanjuju potrošnju novim motorima 30%. A nafta se vadi sve isplativije i novim i boljim tehnikama. Nema razloga da nafta bude skupa kao nekad. Jedino jer je taj lobi toliko jak, ali realnog razloga više nema

Ja sam drugačijeg razmišljanja. Svijet je navučen na naftu u svim oblicima. Potražnja je nikada veća i rast će. Ko će po ovim cijenama nafte kupovat električne aute. Možda sa 5-10 godina. Da ne odemo daleko.

Jučer sam gledao i čitao. A to je da Saudijci uopće ne ruše US, jer da njih žele rušiti napravili bi to u početcima prije 7 godina. I smrvili bi ih uz puno manje gubitke. Oni su ovo napravili samo zbog IRAN-a. I to je jedina istina i kada logički sve dobro nacrtaš na whiteboardu i razmisliš, to je to. A zašto?, to valjda svi već znate.

I ako se IRAN i Saudijci dogovore, imamo konsenzus. A da je mala mogućnost za to, mala je, jako mala

Meni to nema logike. Kako nešto možeš uništiti u početku? Pa moraš pričekati da se kompanije zaduže. Da se rupe izbuše i zemlja i oprema pokupuje. Tek kad banke to sve isfinanciraju ti mozes ici to unistiti svojom nizom cijenom. A to se i je sve zakuhalo zadnjih 7 godina. Pa sta ako ti posudis milijardu od banke i vidis da je nafta nisko zatvoris kompaniju i to je to. Nafta skoci i ponovo drugi dođe na tržište. Jednostavno nema smisla. Onda ponovo saudijci spuste cijenu kad novi dođu i opet novi zatvore i tako u krug. Velika šteta nije napravljena. Ovako ako to naprave, kad su dugovi već ogromni, će banke drugi put 10 puta promisliti dal će im više posuđivati novce. Ja rast demanda jednostavno ne vidim. Ono sta će zemlje u razvoju povecati to ce razvijene zemlje smanjiti. zivi bili pa vidjeli

Samo razmisli da vlasnici upravo tih banaka su države koje ovo i rade.

Tako je. Idemo vidjet što će se dogoditi. Ja kupujem, a ti nemoj zakasniti:)

nadam se da necu. 🙂 mislio sam negdje na 25 krenuti, ali cu jos bar 3 tjedan pricekati.

New Report

Close