Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

alias

Ovo je besmislena polemika. Izvrćeš teze, jer si zaljubljen u NVO dionicu. To je ok. Tvoj izbor.
Samo, kada već pričaš o fundamentima, zaboravljaš najbitniji. FED. Njihova trenutna politika dizanja stopa je smrt za biotech, tu nema smisla dirati ništa dok FED ne vrati staru politiku.

Ti zaista misliš da će dionica koja je rasla 5900 %, koliko ti kažeš, i dalje imati potencijal toliko skočiti u sljedećem razdoblju, još nekih 5900%? Ili će se pretvoriti u defanzivnu dionicu, sličniju KO?

Traži firme koje se bave dijagnostikom ili enzimskim bolestima. Kao Anderson Fabry bolest. Pogledaj koliko košta liječenje po pacijentu i traži firme koje imaju potencijal razviti lijekove za slične bolesti. To ti je zlatni rudnik. O tome mogu danima pisati, no mene dionice kao takve više ne zanimaju.
Ili one koje imaju izniman lobi, kao Roche, show koji su napravili nedavno s Herceptinom.

Treće i još bitnije, ti za pravu FA, nemaš uvjete. Veze, načine za doći do ljudi koji znaju i odlučuju, nešto što nitko ne zna. Jer nisi dio tog svijeta, nego čitaš nečije druge analize. To te automatski stavlja barem jedan korak iza. Dokaz toga je da si u minusu. To je jedino što se broji na kraju dana.

Prave firme, kada tražiš one koje dobiju političku i novčanu potporu u USA, ostaju privatne dok se većina love i dionica ne razdjeli, a onda tek idu u IPO. Pa dokle ide, ide. Namještena igra.

Ma nisam ja uopće zaljubljen u Novo Nordisk. Meni su njegovi rezultati najbitniji. Čim se oni promjene ja cu dionicu prodati. Ako dionica ima dobre rezultate, a očekujem jos bolje, trenutni rastovi/padovi me ne zanimaju. Kako sam rekao, meni su padovi onda jos draži. Da bolje pratis novo nordisk sad bi znao da je on pao jer je rekao da vise u nekom srednjem roku ne mogu rasti 15% kao do sada. Pa firma je vec ogromna i to je sasvim OK. Sad su rekli da će rasti 10%. I bila je mala korekcija. Super. Da opet pratis dionicu znao bi da sada ima oko 400 mil diabetičara, a da će ih za 10 godina biti skoro 600 mil. Od toga Novo nordisk lijeci samo 24 mil. Znas koliki je tu potencijal.? Bolest je neizljeciva. Sto vise vremena prolazi više lijeka trebas. Vise injekcija dnevno. I ono sto sam spominjao; novo nordisk ima u 3 fazi oralni GLP. to bi moglo doci na trziste za 3 godine. Kao i oralni inzulin za negdje 5 do 6 godina. Jel znas sta bi to napravilo tržištu? A svaki lijek koji dovedu na tržište je bolji od njegovih konkurenata. A ni Sanofi ni Eli lilly nit ne rade oralne inacice. Jel ti vidis koliki je ovako na brzinu tu moguc potencijal? Zasto mi se dionica ne bi sviđala? Ove godine joj je dobit porasla 33%, prihod 27. Cjelokupnu zaradu djele pola u dividendu pola u otkup. Daj mi reci sta mi se ne bi sviđalo. Ovaj pad zbog nižeg rasta. Meni je to sasvim normalno. pricekajmo 3 i 6 godina odnosno manje jer svakom novom fazom dionica unaprijed racuna. Ima milijun stvari koje bi ti jos mogao nabrojati, ali da sve to znas moras pratiti dionicu. Ja je poznam i ako to znaci biti zaljubljen, onda jesam.

Dok se fundamenti promijene, cijena će biti barem 6 mjeseci ispred toga.

Melješ i skrećeš s teme. Iskreno, ovdje su fundamenti nebitni. Sprema se, osim ako FED ne uskoči, surovi lom tržišta, ovo još nije ništa. Pogledaj samo s čime se Deutsche Bank suočava i koliko su izloženi.

NVO ima veliku korelaciju s SP indeksom. S obzirom na stanje tržišta, lomove na burzama, to znači da i NVO čeka sličan rasplet. Bez FED-a, indeks ima minimalno 30 posto prostora za pasti. Tech bubble 2.0 tek počinje s ispuhivanjem.
Što misliš onda, kada krene panična likvidacija, hoće li itko gledati fundamente NVO ili će se svi što prije riješavati? Kako ćeš reagirati ako ode na 20, a i dalje ima ok fundamente, a ti si u minusu 60% s njime?

I da završim. Kada tržište raste, kao zadnjih 6-7 godina, sve je super. Kada krene s ovakvim ekscesima, bolje je biti sa strane nego u dionicama. Želim ti reći da se jako puno kockaš, a toga nisi svjestan.
Tako je i Nokia kasnih 90 bila favorit svima.

HT..nasigurnije ulaganje na ZSE…

Slažem se kolega, al i on je udario u gornji dnevni boll, a rasti još neće dok
država ne proda paket.
Dakle HT max. do 142,5kn i onda opet dolje, ne previše, po meni ne
ispod 125kn.

You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya' punk?

@ Malloy

Neću previše jer više nemam volje. Evo upravo si sad pokazao koliko ne poznavanje dionice može štetiti zdravlju. Znaci Novo nodisk je europska dionica (danska) koja 50% svojih prihoda zarađuje u Americi. Njima povećanje kamatne stope i rast dolara dođe kao kec na desetku. Zato i jesu ove godine toliko zaradili. to je prvo. drugo mi se ne da previše objašnjavati, ali radi se o elastičnosti potražnje. znaci radi se o tome da ili da fed digne kamatnu stopu ili da hillary clinton pobjedi na izborima ili da kokoš snese jaje svaki diabetičar će trebati svoj lijek i potražnja ne može pasti. to ništa neće promjeniti. lijek za diabes dođe oko 300$ za mjesecnu dozu što ga ne stavlja u onu kategoriju abnormalno skupih pa će morati smanjivati cijenu. da znas vise o dionici znao bi da svoje lijekove rade od tri soja kvasca koji nakon pročišćavanja i nekakvih dodataka daju kratkorocni, srednjorocni i dugorocni inzulin. sada su tu dodali lijek za pretilost i NASH jer i kod toga pomaže. zato svaki novi lijek rade jeftinije, a još je skuplji. trošak izrade novih lijekova je zato pao i do 70%, a lijekovi su skuplji. marže su zato ogromne. Za NASH jos nema lijeka a jedan njihov lijek liraglutide (jedan taj soj) se čini da je uspješan protiv te bolesti. To su nezavisni labaratoriji otkrili pa su oni sad pokrenuli istraživanje. Svaki 11 muskarac u SAD-u ima tu bolest i tržište je oko 35 milijardi $. Još jednom; nema niti jednog lijeka za to na tržištu. Evo opet sam se raspisao. Moras nesto znati o dionici da mozes pricati o njoj. Sve ovo što sam ti ja nabrojao ti niti jedan graf neće pokazati.

Evo besplatne reklame za NVO na HRT1 🙂

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

novac se vraca u matice (zapadni svijet)…. ne vidim recesiju samo volatilnost zbog preobrazaja…

Da, kapital se povlači i nastavit će se povlačiti.
Moja poanta je da će isto pratiti Crobex i da ne vidim dno prije nego Crobi
ode sa trenutnih 1600 na ispod 1000.
Grand finale, još fali samo shorting, zadnje izuvanje cipela građanima.
[/quote]

Povlaci se ne znaci da nestaje.. samo imas ogromni disbalans svjetskih cenralnih banaka… jedna povisuje kamatne stope dok druge velike dvije smanjuju.

Ogromna volatilnost.

Kraj svijeta?

Da li je itko ovdje pogledao leading indicators? Kakva je utilizacija kapaciteta u USA ili EU ili Japanu?

Koji je potencijalni GDP za Hrvatsku?

Burze su jedan od mnogih (pada mi na pamet 30) indikatora poslovnog ciklusa… samo jedan…

Sigurno ima nesto u tehnickoj analizi (koliko god ona bila jednostavna statisticki i matematicki) posto su osnove tehnicke analize vrlo slicne nekim stvarima u risk assesmentu (VaR i ostalo recimo dosta slican sa Bollinger Bands samo bi ja Bollinger uzeo prosjek i rijesio za alpha 5%(tko razumije razumije)).

Imajte na umu da je 5% rasta na 10 trilijuna dolara puno vise nego 7% na 5 trilijuna dolara (apropo Kine)..

Osim tgoa… Kineski labor intensive export growth ce zamijeniti ili Iran djelomicno ili u paketu sa Afrikom.

Pomalo… dizanje kamatnih stopa je cesto indikator oporavka ekonomije ne recesije:)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

novac se vraca u matice (zapadni svijet)…. ne vidim recesiju samo volatilnost zbog preobrazaja…

Da, kapital se povlači i nastavit će se povlačiti.
Moja poanta je da će isto pratiti Crobex i da ne vidim dno prije nego Crobi
ode sa trenutnih 1600 na ispod 1000.
Grand finale, još fali samo shorting, zadnje izuvanje cipela građanima.
[/quote]

Povlaci se ne znaci da nestaje.. samo imas ogromni disbalans svjetskih cenralnih banaka… jedna povisuje kamatne stope dok druge velike dvije smanjuju.

Ogromna volatilnost.

Kraj svijeta?

Da li je itko ovdje pogledao leading indicators? Kakva je utilizacija kapaciteta u USA ili EU ili Japanu?

Koji je potencijalni GDP za Hrvatsku?

Burze su jedan od mnogih (pada mi na pamet 30) indikatora poslovnog ciklusa… samo jedan…

Sigurno ima nesto u tehnickoj analizi (koliko god ona bila jednostavna statisticki i matematicki) posto su osnove tehnicke analize vrlo slicne nekim stvarima u risk assesmentu (VaR i ostalo recimo dosta slican sa Bollinger Bands samo bi ja Bollinger uzeo prosjek i rijesio za alpha 5%(tko razumije razumije)).

Imajte na umu da je 5% rasta na 10 trilijuna dolara puno vise nego 7% na 5 trilijuna dolara (apropo Kine)..

Osim tgoa… Kineski labor intensive export growth ce zamijeniti ili Iran djelomicno ili u paketu sa Afrikom.

Pomalo… dizanje kamatnih stopa je cesto indikator oporavka ekonomije ne recesije:)
[/quote]

Ja bih još dodao i Indiju , uz Iran i Kinu .

HT..nasigurnije ulaganje na ZSE…

Slažem se kolega, al i on je udario u gornji dnevni boll, a rasti još neće dok
država ne proda paket.
Dakle HT max. do 142,5kn i onda opet dolje, ne previše, po meni ne
ispod 125kn.
[/quote]

Da li vi stvarno mislite da netko vas doživljava sa budalaštinama koje pišete vi i par kolega sa tehničkim analizama? Nije li vam neugodno?
Dajte odite na temu koja je predviđena za sektaše i sektaške stvari, ovo je tema best buy i pustite pošten i inteligentan dio investitora da raspravljaju o dionicama.

U protivnom pristanite na neku od oklada koja vam je nuđena, ja nudim 100 k EUR za 90 ili više % vaših ” targeta ” pa se javite, može i privat .

Koji budalruk .. ( nova izvedenica, predlažem da ju koristimo kako bismo obogatili jezik koji koristimo na ovom cijenjenom forumu kojemu prijete povremeno ovakvi … budalruci 😉

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Gledajući svijet ili recimo Grčku (-9,32 danas trenutno) uživancija je biti imatelj hr papira.

Gledajući svijet ili recimo Grčku (-9,32 danas trenutno) uživancija je biti imatelj hr papira.

Pa šta je to čudno za Grčku?

Jesam li Vam rekao :

Ne ulažite u mrak već ulažite u investicijsko zlato.

Cjena zlata na svjetskom je tržištu od početka siječnja porasla za +13 %.

.

New Report

Close