G. Alias, sve OK, osim stavljanja RIZOa u isti kos sa PTKM i DDJH. To su jednostavno neusporedive tvrtke.
RIZO ne raste zbog spekulacija. Pogledajte fundamentalne pokazatelje od prije 2 godina i danas. Velika razlika koja se opravdano vidi i u cijeni. Vjerujem da ne poznajete dovoljno poslovanje RIZa, inace ne bi ovako pisali.
Kao sto ste napisali, svatko ima svoj nacin ulaganja, ako je nekome ATGR dobra investicija…go for it.
PS. Ne znam zasto niste naveli RIVP (KORF) i ADPL umjesto DDJH i PTKM. 😀
RIZO neraste zbog špekulacija? Koliko se ja sjećam, pa u početku je glavna mantra bila da RIZO vrijedi toliko i toliko zbog zemljišta na kojem se nalazi. Kakve veze ima zemljište sa poslom kojim se RIZO bavi, koliko ja znam, RIZO nije nekretninski fond. Druga stvar, koje to RIZO novce zarađuje? Koliko ja vidim, sve se nešto priča o nekom poslu sa HEP-om, kao što se priča da PTKM kupuju rusi, i kao što se priča da DDJH čeka ogroman posao u Kuvajtu.
Dakle, pričam ti priču…
Usput, da nadodam, rekao bi da je jedini best buy trenutno ADRS-P-A.
Usput, da nadodam, rekao bi da je jedini best buy trenutno ADRS-P-A.
Slažem se, bez dileme..
istina je da ne znam previše o RIZO, ali ovako na prvu ništa se strašno nije dogodilo šta bi opravdalo ovoliki rast. Osim “priči” da će se dogoditi. Jel tako? Kao LPLH. I slične. Jedno malo bolje (ne genijalno) polugodište ne čini proljeće. Spomenuo sam DDJH i PTKM jel su iste basne bile o njima pisane. Iz ADPL-a je izašao iako je jedina dionica koja je od većine njih valjala. Toliko o toj vrsti ulaganja. Čudno da se baš uvijek njegovo pisanje i otključavanje vrijednosti dionice nekako poklopi. No ajmo o poslovanju RIZO. U zadnjih 6 godina su izgubili oko 50 milijuna kuna i ove godine su 3 mil u plusu s prihodima na razini 2010 i 2011 godine. Povrati su konstantno negativni, a ni sadašnji pozitivan ne pokriva rizik koji opravdava rizik ulaganja u ovu vrstu dionice. Očekujete, koliko sam shvatio, izradu digitalnih brojila za HEP. Prvo, sada smo u EU i morati će biti natječaj. Da bi pobjedili na natječaju moraju ponuditi najnižu cijenu. Da li mislite da su oni toliko konkurentniji u toj izradi od nekih već u tom poslu uigranih većih kompanija da mogu ponuditi konkurentniju cijenu i na kraju izvući ekstra dobit? Pa pogledajte DDJH i prihod od milijardu kuna na BOV-u gdje je na kraju ispao gubitak od milijun kuna. Ni na tolikom prihodu nisu uspijeli zaraditi dioničarima kunu. Isto je s našom građevinom, isto s DDJH-om, a ni ovo ne bi bilo daleko (zdrava logika govori tome u prilog). Naravno dajem za pravo da sam možda u krivu. Ja rijetko kupujem “očekivanja”, pogotovo na našoj burzi. Mislim da su se sva “očekivanja” do sad pokazala potpuno 100% netočna. Od Pelješkog mosta, izrade oklopnih vozila Kataru, prodaje Diokija za milijarde, do prodaje PTKM-a Rusiji. Jedina priča koja se ostvarila do sad je ZLZ koja je Viaduktu do sad donjela gubitak u iznosu 32 mil kuna (ove godine). Bili živi pa vidjeli
@bodul11
Morate uvijek gledati omjer rizika i prinosa. Netko želi u miru zarađivati s ne prevelikim rastovima/padovima cijene i onda mu je portfelj koji je naveo invest sigurno bolji od viadukta, dalekovoda, belja i ostalih sličnih dionica. A i dajte meni probajte objasniti šta bi se to trebalo shvatiti s dodatnom porcijom palente? To da te firme zarađuju svojim dioničarima svake godine lijepe povrate dok 90% ostalih kompanija s HR burze jedva preživljava? Dajte mi recite koliko su to viadukt (govorim o dionicama na kojima pišete), rizo, dalekovod vratili novaca svojim dioničarima? Da li vi znate da je dividenda primarni razlog ulaganja u dionice u razvijenim zemljama? I šta mislite da je RIZO bolji od ATGR-a samo zato što je dionica porasla 400% dok je ATGR pao 15% iako će ATGR zaraditi ove godine 4. cijele tržišne kapitalizaciju RIZO dok RIZO neće zaraditi ništa ili sitno. To vama čini kvalitetnu dionicu? Rast njezine cijene na špekulacijama. Sjetite se kako je završio DDJH i PTKM
@bodul11 Vi ste bome jak igrač..
I koji je još vaš portfelj, živo me zanima..
ovako na prvu ništa se strašno nije dogodilo šta bi opravdalo ovoliki rast.
Prije odgovora na ovo treba odgovoriti na pitanje je li se išta dogodilo što bi opravdalo ONOLIKI pad prije toga. Zeznuto je gledati postotak rasta ili pada na našoj burzi, zar ne?
P.S. Ne kažem koja je realna cijena dionice, samo se referiram na ovo tvoje vezano za “ovoliki rast”.
@alias
Ne zelim ulaziti u polemike. Kao sto ste napisali svatko ima svoj stil ulaganja i rizik u koji zeli ulaziti. (iako je percepcija rizika samo odraz informacija koje netko ima o određenom ulaganju)
Vama RIZO riskantan, meni nije…
Uzivajte i sretno u ulaganjima…
@KressoM
Pa 5 godina uzastupnog pada tj neto gubitka s padom prihoda već čini proljeće. Uz to konstantni problemi između vlasnika i države; tko je kome i kada s kim. Prije bi rekao da je opravdani pad nego rast.
@LeoNT
Ne kažem da je RIZO riskantan jel ga niti ne pratim. Premala je to meni dionica da bi u nju ulagao. Vi vjerovatno znate bolje kako stvarni tamo stoje. Mene za sad jednostavno ne interesira. Prvo meni dionica mora dokazati (tokom godina) da je njezino poslovanje održivo. Tek onda idem raditi analizu. ovo je biti ne biti, a ja tako ne kupujem. Kako rekoh; svatko ima svoju taktiku. I vama sve najbolje želim u ulaganju i da sam u krivu i da će to još dobro potegnuti