Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Trenutno je najocajnija situacija na trzistu u posljednjih godinu i pol. Nikad manje prilika i nikad vise dionica koje tonu. A drzava nam kao izlazi iz krize, recesija je iza nas blabla. Mrtva slova na papiru za ovu vlast i naivce koji joj klicu. Porezno opterecenje na svim razinama nikad nije bilo vece. Cak i lokalna vlast ima vise prihoda nego lani. Ove ljevicarske kamikaze samo znaju “jacati” drzavu, pune je friskim prihodima, opterecuju poduzetnike i poduzetnistvo. Cilj nije razvoj poduzetnistva i investicije, nego je cilj uplesti drzavu i drzavni/javni aparat u sve pore drustva, a naustrb privatnika i privatnog. Ne krivim ih jer oni niti ne znaju drugacije. Nema medju njima poduzetnickog duha. A sve to vidljivo je kroz prizmu trzista kapitala. Jedno je statistika i racunjanje je li BDP konacno u plusu, a drugo realnost koja se ocituje na burzi, a o kojoj nema govora u javnosti. I mi koji smo svoj kapital izlozili (ne)prilikama koje kroji slobodno trziste to najbolje znamo.

Ono sto je jos prosle godine vrijedilo, a bilo debelo podcijenjeno, odletjelo je u zrak (AUHR, BCIN, ATLN, VERN, SAPN, RIZO, KORF, VLHO, ARNT, JNAF… Pa cak i HMST, HIMR, u trenucima i JDPL ili BD62 i sl.). Danas ne vidim niti jednu ovakvu mogucnost. Eventualno veselje na burzu donijeli bi novi krugovi privatizacije firmi iz drzavnog portfelja.

Zato je danas vise nego ikad nuzno da ova drzava smanji porezno opterecenje, krene s investicijama u privatni sektor, pokrene IPO nekih drzavnih firmi, iskoristi sredstva iz europskih fondova za razvoj (opet podrazumijeva investicije), nastavi s privatizacijom, stavi za celne ljude javnih tvrtki adekvatne strucnjake i dr. Jedino bi tako trziste buknulo i pokazalo znake optimizma.

Sto je onda isplativo kupiti u danasnjoj situaciji? Iznenadjujuci preokret u poslovanju pokazao je ADPL i ako ovako nastavi, a ne vidim razlog zasto ne bi, mogao bi biti lijepa prica. SAPN i dalje ima jako dobro poslovanje, akvizicija Kandita pokazala se uspjesnom, prihodi rastu i dr. Jedino likvidnost dionice nije na zadovoljavajucoj razini i njezin postotak slobodnih dionica. Od tvrtki koje ovise o svom poslovanju mogao bih istaknuti i RIZO i AUHR. Jedna i druga razocarale su s rezultatima prvog kvartala, ali moguce da poslovanje konsolidiraju u drugom dijelu godine. S druge pak strane, koliko su ove tvrke ostavile investitore u cudu, toliko je iznenadio i VIRO pozitivnim poslovanjem, dok je cijena secera nikakva (pogledaj IPKK). Nadalje, uvijek treba biti pripravan popratiti buduce privatizacije. Nadam se da ce DUUDI nastaviti ono sto je zapoceo prosle godine. Nije los niti ADRS-P-A, jedino brine PBZ CO koji nuzno prodaje i rusi cijenu. Od zanimljivih predstecajnih, moguce da JDTC ispadne dobra prica, ukoliko bude pozitivnog dogovora s vjerovnicima. BLJE dokapitalizirano Agrokorovim kreditima, manji presing kamatama, pozitivno poslovanje – moze li se nastaviti? CHAG uvijek zanimljiv, ali likvidnost i FF obeshrabrujuci.

Mozda nesto od navedenog popravi svoju trzisnu vrijednost, ali nisu to prilike niti blizu onih u ovo vrijeme prosle godine (kad Hrvatska jos “nije izasla iz recesije, a kamoli krize”).

U sljedecih 2-3 godine best buy mogli bi biti gradjevinari, brodari i seceranska industrija. Sve ono sto je danas dno radi niskih cijena i male potraznje.

http://www.telegram.hr/biznis-tech/osniva-se-veliko-eu-trziste-kapitala-po-uzoru-na-americko-pitali-smo-hanfu-i-zagrebacku-burzu-kako-teku-pregovori/

zanimljiv osvrt kolega. samo se ne slažemo za best buy. uz građevinu po meni je to bankarski sektor i prehrambeni. tu su neizbježne konsolidacije. a ne smijemo zaboraviti niti turiste koji su još debelo in.

Alibaba i njegovih 20 razbojnika se potrudilo, da planom 21 unište svaki mogući oblik best buya u Hrvatskoj

samo da ovi koji se spremaju doći ne budu još gori!

Dobar osvrt Fender. Neki se ovdje hvale da su u ovoj godini 10% u plusu… meni je to smiješno ali opet bolje od moje nule a daleko gore od moje prošle godine.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Trenutno je cijeli ZSE u raljama stranih banaka koje djeluju posredno preko svojih mirovinskih fondova na tržište kapitala u RH. Imaju razvaljene “ralje” kao udav i nikad im dosta, gutaju i obezvrjeđuju i ovo malo zdravih firmi. Mali ulagači više ni ne postoje u Hrvatskoj, ostalo je nešto starih malih koji su se pomirili sa gubicima a novima nije ni na kraj pameti da hrane nezasitog “udava”.
Građani jedino još ne shvaćaju da im je krajnje vrijeme da povuku depozite iz banaka i da novac uštekaju pod madrac, jer po svemu sudeći Ciparski model nam ne gine.

@Fender – koliko prilika trebate? Pet, deset, dvadeset?

Meni je dovoljna jedna.

ADRS ima keša na računu onoliko koliko mu je mcap, i to samo zbog toga što je jedan fond prisiljen prodavati dionice.

Može li biti bolje od toga?

@lebowski

@Fender

KTKA ima duplo više keša od mcapa 🙂
Jedino što se ne može kupiti koliko i ADRS-a, ali daj što daš. 🙂

Bravo kolega Fender na vrlo stručnoj procjeni i kolega Lopina na kratkom skeniranju burzovne lige,kroz smisao za humor i iskrenost.

http://www.mojedionice.com/portfelj/IzvNajPortfelji.aspx

Ima netko neku dionicu gdje mogu zaraditi par sto posto u par dana. Imam 1200kn i pikiram na jedan skuter od 50 ccm za 6000. Kako da to sredim?

New Report

Close