Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

pa bas zato Andy da LKPC ima sve kupce od tih luka onda cijena nebi bila 700kuna ja sam naveo best buy po trenutnim finacijskim pokzateljima i napisao sve sto ima LKPC koje prednosti i manuu radnickim dionicama

napiso sam prije ali nema vise posta…………
znaci odlicnu dividendu imaju bh dionice

bh telekom
tel srpske
ik banka
fds
cementara kakanj

krece se 8-14% svake godine i do sada je bilo redovno
fima ima proviziju manju od bh brokera. samo treba otvorit fima ino-trade

@lopina
Evo vaše izjave o DLKV-u 17.5.2013

Na istoku iste priće,na zapadu ništa novo.
Sve ovo je bilo predviđeno sa prijedlogom predstečajne nagodbe od prije dva mjeseca.Već dva tri dana vam dajem prosječnu cijenu ulaza.
dakle na zadnju cijenu 32.

Kako ste onda zaradili na DLKV-u? Da ste kupili isti broj dionica koji ste imali prosjek bi vam bio 21kn. Znaci u DLKV-u ste jos 25% u gubitku

napiso sam prije ali nema vise posta…………
znaci odlicnu dividendu imaju bh dionice

bh telekom
tel srpske
ik banka
fds
cementara kakanj

krece se 8-14% svake godine i do sada je bilo redovno
fima ima proviziju manju od bh brokera. samo treba otvorit fima ino-trade

Imate i kod nas takvih dionica,npr jdgt-r-a svake godine po 7%,ove godine moglo bi i dosta vise

@alias.

Nije bilo limita u drugom krugu, mogao si kupit DLKV koliko si htio.
Ja sam imao 329 prije dokapitalizacije, a u drugom krugu sam ulovio 41xx.

@alias.

Nisam znao. Moram provjeriti. I koliki vam je prosjek na kraju ispao?

@alias.

Nisam znao. Moram provjeriti. I koliki vam je prosjek na kraju ispao?
[/quote]

Uff, poceo sam racunat al sam odustao. Bio sam kupovao, pa prodao, pa kupovao, pa dio prodao, pa je broker propao, pa jos dokupio itd.
Al bojim se da mi je prosjek daleko od danasnjih 15kn.

Nikad kraja ovim smanjenjima temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka. Danas Luka Rijeka, svaki dan iskrsne neka nova firma. Milijarde Eura se spališe zadnjih godina na ZSE-u samo na taj način.
I sad ti nađi Best buy! Kako? Kad te uvijek netko lupi iza ćoška neočekivano.

@lopina

Evo vašeg izračuna koliko ste uložili i zaradili u DLKV-u.

cijena 27,50
100 dionica 2.750kn
pravo na dokapitalizaciju 158 po 10=1.580
potrošeno 2.750+1.580 =4.330

4.330:258=16,78kn

Znaci jos ste u gubitku. Ali iskreno više ni ne znam kako vi to zbrajate jer ste par puta mjenjali cijenu ulaza. Prvo je bila 32, pa ste valjda prodali pa ponovo ušli na 27,50. Zbunjujuce. Ali baze podataka sve pamete.

@lopina

Kako nemam nešto previse vremena prestati cu objavljivati u sta ste i kad uložili. Nadam se da sam bar nekome pomogao da uvidi koliko je besmisleno ulagati na temelju P/B-a i načina na koji vi ulažete. Vec sam objašnjavao šta je sharpov omjer i kako dugoročno nikad ne možete zaraditi ulazuci na nacin na koji vi ulažete. Evo rekli ste da ste prošlu godinu zaradili 50%. Recimo da je to istina. Sada ste sigurno još više u gubitku jer koliko citam stalno smanjujete ulaz u KSST od 470kn koji svakim danom sve više tone. Dok se ne objavi ona zadnja informacija kao na diokiju i ostalima. Ponovo je sharpom omjer pokazao da je u pravu. Ukupno bi investitor (a zamislite još s velikim novcem gdje je teško izaci iz takvih dionica) izgubio vašim načinom ulaganja u 2 godine oko 80%.

Najsmiješnije mi je što govorite o kupnji neke dionice (bubam IGH) od 1000kn i onda kad padne na 800 ponovo govorite dokupiti i tako sve do 130 gdje je sad. Sad kad naraste na recimo 200 vi će te reci: “eto tko me poslusao mogao je zaraditi 50%”. Nemam stvarno nista protiv vas, ali ne mogu vjerovati da nakon svega niste nista naucili. Pa i sami ste rekli da je u dakovštini imovina vrijedila 300kn, vi kupili dionicu po 100, i kad je dosla likvidacija imovina vrijedila -300kn. I vi i dalje po starom i zbrajanju BV-a. I ja gledam imovinu kao npr Jadranku kad je cijena dionice vrednovala samo hotele po 10. mil kuna, a ja vidio te hotele i znam da to nije moguce. A gdje je jos zemljiste, kampovi, ducani itd. Tada zbrajanje imovine ima smisla, ali ne imovine kao imovine, nego koliko ta imovina stvara CASHA. Ništa drugo nije bitno. Ja to nazivam produktivnost imovine.
Evo primjera: imate 2 hotela na jadranu, jedan ima milijardu kuna imovine i generira promet od 150 mil kuna, drugi ima vrijednost (knjigovodstvenu P/B famozni) od pola milijarde kuna i generira promet od 300 mil kuna. Koji je vama vrijedniji i šta mislite koji bi prije pametniji ljudi kupili. P/B prvog je 0,5, drugog je 1. Nitko pametan ne bi dvojio i rađe bi kupio drugi

P/B će i dalje biti glavni kriterij kod ulaganja na ZSE,zašto?
Zato jer se mora nekako navlačiti,pošto nam firme većinom loše posluju P/E i profitabilnost je mizerna pa zato se stalno spominje taj nesretni P/B,za razliku od razvijenih tržišta gdje su drukčiji kriteriji.
Onaj formula P/B X P/S je također mazanje očiju,vrijedi samo u slučaju kad se zna da firmi predstoji značajan zaokret u poslovanju.

"Only dead fish swim with the stream"

Taj je famozni P/B x P/S mene bio toliko nasmijao da stvarno svaka cast onome tko ga je izmislio. Stvoren je upravo za firme poput DDJH-a koje zaradile trilijardu ili 5 mil kuna imaju neto profitnu maržu vjecno nula (naravno kad nije u minusu, a što je često), jer zapravo ne stvaraju nikakvu dodatnu vrijednost. Oni samo mogu dodatnim zapošljavanjem, nepovoljnim kreditiranjem itd povećati proizvodnju, koja onda izlazi iz tvornice bez ikakve dobiti. I ljudi ponovo ulažu u DDJH koji iako dobije posao bilo gdje na svijetu ne proizvodi ništa svoje i zapravo ne zarađuje ništa. Za nauciti variti te patrijine oklopnjake ili vagone ti treba manje vremena nego naučiti kako složiti hamburger u Mcdonaldsu. A ima mali P/S koji je idealan za navedenu formulu

New Report

Close