Gospodična Ivana, još nisi prodala KODT?
Pa ja sam u međuvremenu odrastao čitajući kako prodaješ KODT.
Sreća tvoja da imaju stabilno poslovanje.[emo_namigusa]
– teško je raditi na nelikvidnom tržištu.
– u BRIN-u, poziciju od 20.000kn sam prodavala godinu dana.
– KODT, kad je jeftina kupim, kad je skupa prodam, rušim cijenu pa niti ne može rasti.
– ali to je ipak o.k. dionica, nema nekih stresova u toj dionici.
– ja na to nekako gledam kao novac u banci.
– dok se ja godinama igram s tom dionicom mnogi su zaglavili ili bankrotirali na većini dionica.
– a evo kakvo je tržište od 2007. do danas :
– zlato +85%.
– SP500 index +48%.
– DAX +71%.
– Crobex -45.77% .
– I love this game.
Pozdrav !
Ipak je ovo katastrofa od države, katastrofa od burze, ima puno nepoznanica oko koncesije, Dubrovnik će prije ili kasnije pogoditi neki potres, te možda su očekivanja od razvoja turizma preoptimistična. Nije da drukam, vidim da sam postao oprezniji ove 2015. nego lani. Smanjio sam izloženost HR turizmu, te ponovo držim dosta keša. Imam neki osjećaj da će vani biti neka korekcija ovo proljeće.
Mislim da uopce nema smisla uzimati u obzir elementarne nepogode… Mislim da bi vam bio najmanji problem pad vrijednosti cijene dionice u takvom scenariju (cisto iz zabave rekao bi da je statisticka vjerojatnost dosta manja da razarajuci potres pogodi Dubrovnik, nego da dode do devalvacije vaseg kesa- HRK, ali cisto govorim napamet). No dobro, evo malo pozitivnih misljenja za dubrovacki turizam. Velika Britanija sudjeluje u strukturi gostiju s 13,5% dolazaka i 18,7% nocenja. Iznadprosjecni su potrosaci iako nemogu naci tocan statisticki podatak. U zadnje se dosta prica o pozitivnom efektu dolara i franka, a nigdje o funti. Osobno sam iznenaden da su britanci na drzavnoj razini na toliko malo da spadaju u “Ostali”. Mislim da su na cca 2,7%. Ulazimo u sezonu, u odnosu na lani, s 15%(!) jacom funtom. Prosle godine je porast britanaca bio 15% (i dolasci i nocenja -Dubrovnik) u odnosu na 2013. Tako da ovdje vidim enormni potencijal za 2015. od nadam se opet dvoznamenkastog rasta rado videnih gostiju.
Zanimljivo je viditi npr. da vecina hotelijera navode samo eure u valutnom riziku. Od ovih kojih pratim jedino Maistra navodi utjecaj funte (u izvjescu 2013.). Mislim da je jos jako zanimljivo primjetiti da RIVP uz eure navodi i franke (isto u 2013). Nisam dalje proucavao, ali mislim da bi ove dvije mogle imati najvise koristi od utjecaja navedenih valuta (CHF i GBP)-(nisam nasao nikoga koji istice dolar).
Mislim da su kod nas turbulencije na forexu prosle dosta nezapazene (osim s frankom), i da bi mogli ostat iznenadeni efektom kod izvoznika i turista u 2015. koji su nesto vise izlozeni prema CHF, USD ili GBP. Vidimo na primjeru ADPL (radi se o ekstremnom negativnom (pretjeranom?) primjeru) u kojoj mjeri moze utjecati.
Ovo je razmisljanje hobi-ulagaca, i sluzi iskljucivo za poticanje rasprave… LP
Prinos.
– u ovom tjednu mi je jedna dionica u 2 dana porasla +112%.
– ove godine idem na ciljani prinos portfelja od 100% kojega ću sa sigurnošću od 120% ostvariti.
– ali to su previše rizične investicije te na ovoj temi neću na njih drukati.
– na ovoj temi ću i dalje preporučavati one sigurnije investicije na kojima nećete bankrotirati.
– I love this game.
Pozdrav !
Nelikvidnost burze.
– na primjeru dionice SM86.
– tu dionicu vam nikako ne bih preporučila da ju kupite jer ću vas ošišati.
– ali ta dionica je u ovome tjednu narasla cca 10% na prometu od 1.000 kn.
– da je taj kupac poželio kupiti još dionica za 1.500kn imali bi porast cijene dionice od 25%.
– e kada bi gospon xy na svom blogu napisao nešto za tu dionicu cijena bi odmah porasla za 2-3 dana 300%.
– ali nema veze, ja sam strpljiva, moj nalog od preko 100.000.000,oo kn vam je tamo, ima dionica za kupiti, ali na žalost nema vam jeftine kupnje.
– dionica je nelikvidna, a takva će i ostati.
– a dok nema trgovine na toj dionice čekam godišnje izvješće i najveću dividendu na ZSE.
– I love this game.
Pozdrav !
Dubrovnik će prije ili kasnije pogoditi neki potres, te možda su očekivanja od razvoja turizma preoptimistična.
Rizik.
– joj, samo bi nam uz ovu vladu još trebao neki potres.
– i ja imam jedan mali hotelčić, razmišljala sam o tim potresima, u stvari to je najveći rizik.
– a taj rizik se može osigurati.
– već sam dobila jednu ponudu od jednog osiguranja, još ću potražiti 2 ponude pa ću osigurati hotelčić.
– ta osiguranja i nisu nešto skupa, najbolje bi bilo kada se takav osigurani slučaj nikada ne bi doživio.
– sada me zanima je li dobo uzeti najjeftinije osiguranje ili je bolje gledati kod koga se osigurati pa da je cijena i veća.
– koje osiguranje preporučate ???
– čitala sam o tim potresima u RH.
– najsigurnija je Slavonija.
– a Zagrab vam ima isti rizik kao i Dubrovnik, ne znam zašto je Trogir u najrizičnijoj skupini.
– evo i za vas u Zagrebu, razislite o tom tipu osiguranja rizika.
– I love this game.
Pozdrav !
Pogotovo SUNH sa dug/kapital 790%
Dug/kapital
– dobre su vam te dionice s velikim dug/kapital .
– ne zam vam reći zašto ?
– ali je očito kako se investitori na ZSE pale na taj dug/kapital.
– što veći dug/kapital to vam je veća likvidnost takve dionice na ZSE.
– najbolje su vam one dionice kojima je dug/kapital preko 1.000% .
– I love this game.
Pozdrav !
Prinos.
– u ovom tjednu mi je jedna dionica u 2 dana porasla +112%.
– ove godine idem na ciljani prinos portfelja od 100% kojega ću sa sigurnošću od 120% ostvariti.
– ali to su previše rizične investicije te na ovoj temi neću na njih drukati.
– na ovoj temi ću i dalje preporučavati one sigurnije investicije na kojima nećete bankrotirati.
– I love this game.
Pozdrav !
Nije 112%.Postoci se ne zbrajaju nego množe.
Prvi dan 90%, koeficijent 1,9
Drugi dan 22,89%, koeficijent 1,2289
1,9 X 1,2289=2,3349 i to je 2,3349,porast je 133,49%
ili TLM sa 6 na 14,01 =2,335 rast od 133,5%
Pitanje.Kako je moguće da se tako ozbiljan investitor nađe u čistoj stećajuši.
A po koliko je bio ulaz?Nije valjda da je ulaz bio kada je TLM trebao biti
prospritetna firma,pa je i cijena dionice bila neprosperitetna
Da se pohvalim i ja sam u porfelju imam ELPR po 40/neki i po 400/,ali kako sam dokupljivao u padu prosjek ulaza pao na 7,5 nešto izaša na 9 ali još uvijek
smatram da je to visokaorizična dionica jer je u pet godina BV sa 400 skliznuo na 160,a klizi i dalje.
Čak bi se usudio reći da je sada veći rizik sa kupnjom na 9 P/BV 9:160=0,056
nego na 0,10 prije četiri godine P/BV=40/400=o,10/i nešto manje/
Niski omjer P/BV ne mora značiti i dobru kupnju ako firma posluje sa gubitkom,a u Elektroprometu kao da se uprava trsila da gubitak bude što veći.
Ali kako je većinski gosp.LJubas prodao svoj paket a i njegov Jadranprodukt treba uskoro možda se pojavi i novi vlasnik i nova nada,a tada bi ovo mogla postati
dionica sa najvećim rastom.
Ako ste se spremni kockati,a ne investirati ELPR vam je prilika.
Probudila se, izgleda da je kod vas stiglo proljece.
Probudila se, izgleda da je kod vas stiglo proljece.
Proljeće je ,a u meni nemir…..
Pakiram se, putujem u svemir…..
papira sve više…dokapitalizacije u PSN potraživanja pretvorile u papire:
-OPTE još nije stiglo potencijalno desetak milijuna dionica spremnih za prodaju,ćeka se registracija,nije vrag da će svih šezdesetak milijuna na prodaju
-DLKV 6 mil dionica koje pritišću .pa dionica klizi
-MGMA prijeti sa 25 mil dokapitaliziranih dionica po 10,Fižulić kaže da dobavljaći neće biti oštćeni i da će biti obeštećeni po 10,dao Bog,mislim da će
strpljivi dobiti ništa
-u IGH dobavljaći plaćeni pspirima koji kotiraju na trećinu/400 prema 136/
-ćudo iz Zzadra TPNG izvukla cca 200 mil kn u IPO,ali s obzirom na konverziju
TNPL u TNPG mali špekulanti se dočepali keša,to je jedina svjetla točka koja je
donijela nešto friškog keša malimšpekulantima
-PCTS u redovnom režimu,novih 2.67 mil papira,neće valjda svi na prodaju odmah
sutra,a možda bi se netko mogao i okuražiti ovo kupovati,ali ovi iz Miramarske
su zamumuljeni i zaćahureni,mala tržišna kapitalizacija fondovima ne omogućava
da ovo kupuju,ako se Ostoja i Ksenija ne postave na branik ode ovo u prah i pepeo
LULG isto 2.67 mil papira-ista priča kao PCTS-mačak u vreći
-država privatizira HIMR,HMST,JDPL ali ništa ne ide,naućili podobni kupovati od
države po velikim diskontima i nisu spremni platiti punu cijenu,nitko nije baš
toliko lud
-Agrokor sa dokapitalizacijama jede imovinu malih dioničara u BELJE,VUPIk,PIVK
bi trebao biti slijedeća žrtva dokapitalizacije iz lihvarskih kamata,ali mislim
da neće biti ispod nominale od 400 i pozitivnog poslovanja,pa ne bi trebala uslijediti denominacija
-KSST -u očekivanju ili opa,opa,opa ili tropa
Ali sve je to moja prošlost,gdje se fantastično zaradilo osim KSST
U DLKV 50% neto nakon dokapitalizacije po 10
U SNHO nakon što sam prenoćio u dionici,kupio i sutradan prodao izgubio
cca 20 kn po dionici i za mjsec dva prodajom PSTS i LULG zaradi lijepih 2XX%
U odnosu na početak godine rast portfelja 26,xx…Naravno da se radi o virtualnoj imovini u ovom trenu,ali bila je virtualna i početkom godine.
Kredit koji sam spucao u dionice..odlično..u nepuni mjesec dobit mi varira između cca 0% ili cca 15% u odnosu na to koliko je KSST,tu se igram ali zadnjih dana slabo radi
I sada sam 100% u papirima.Ja sam uvijek 100% u njima,a ako nešto prodam
brzo kupujem,a svako natašte trošim i posljednju kn.I na ta likvidna sredstva
odlično prolazim.
Moje nade su:JDPL..valjda će netko platiti po 120
-SNBA kao dugoročna investicija do slijedećeg ponedjeljka,prodaja državnog paketa,koja vjerovatno neće proći po minimalno 200 bi mogla potaknuti razočarane
male špekulante na izlazak pa evo nas vrlo brzo ispod 60
-naravno i KSST,ako ne završi u stećaju sve ispod 100% dobiti u ovoj godini bi bilo malo
-od starosjedilaca u portfelju jedino imam SLPF,ne prodajm ispod 70 jer u očekivanju sudske presude i preko 40 kn po dionici i to će biti malo kada se to dogodi
Bilo je i pušike i to dobre:JDPL i AMDN..tko sa državom tikve sadi o glavu mu ih
razbije
Navijam za uspješnu privatizaciju HMST,HIMR iako nisam u njima,jer svaka
friška kuna za ovz našu baricu donosi osvježenje
Med i mlijeko teče,proljeće je na pragu,ipak očekujem bujicu,naravno u svojoj
barici.Treba pratiti mikro prognozu na mikrolokacijama da bi nadrlo med i mlijko!!!
Uf, ovo ce trajati, odakle da pocnem? I ja mrzim duge postove, pomislim bolesni skriboman ili se ne zna koncizno izrazavati. Krenimo prvo s nize razine, P/E klackalica. Dakle izmedju ROE i povoljnog booka (P/B) uvijek bi izabrao ROE, mjera sposobnosti stvaranja novog novca zivog poduzeca za mene u odnosu na pretpostavljenu likvidacijsku vrijednost kapitala kada poduzece crkne (rekao bi najmladji Topalovic na citanju testamenta: Koliki je moj deo?). Zasto treba birati? Zato jer na P/E klackalici ne mozes imati i povoljan book i visoki ROE. Npr. jedna kombinacija kod dobrog P/E 10 je da je book 1 a ROE 10%, ni jedno ni drugo nije bas nesto. Da bi i book i ROE bili jako povoljni, P/E moram biti bolesno mali, i onda tu nesto smrdi, ili poduzece ili cijeli trenutak na burzi.
Kad se izdignes iznad rasprave s bookvanima, pocne te zuljati apsolutna vrijednost ROE, mislim sto meni znaci ako ovi stvaraju puno novca na malo kapitala, bitno je koliko sam ja taj kapital ranije platio i po kojoj cijeni ga mogu prodati ili dokupiti i eto nas opet na multiplama koliko trzisno kosta poduzece prema dobiti (P/E, EV/EBIT, EV/EBITDA). U krajnjoj liniji poduzece moze novac stvarati na malo vlastitog kapitala i puno imovine iz duga. Onda mislim ok, apsolutna vrijednost ROE nije bitna, sve ovisi koliko si ti taj kapital platio, ali je barem vazan trend ROE. A onda opet pogledaj ERNT, tope kapital kroz dividendu vecu ili puno vecu od godisnje ciste dobiti, a trend ROE luduje na gore. Ne valja ni ta mjera. Trend ROE zato gledam prema trendu kapitala, matrica stanja 3*3, puno losih kvadrata, malo dobrih.
I sada mi je kobasica magicne formule ROE*trenddobiti*trendkapitala*trendroe*trendprihoda*trendEBITDA*struktura vlasništva/EV/EBIT, mislim se da maknem taj ROE i stavim neki drugi povrat na kapital, da probam izracunati Greenblattov original ili ROIC? I onda sam maknuo ROE i stavio nista, pa sam zamijenio EV/EBIT s P/E, pa s EV/EBITDA. I kako se svaki put sortiralo 50 i nesto dionica koje pratim? Zapanjujuce robusno iz promjene u promjenu! Kroz 3 promjene tj. ukupno 4 izraza 16 istih dionica uvijek je bilo medju prvih 20, 7 istih medju prvih 10, 3 iste medju prvih 5. Evo nije bilo tako dugo.
– i ja imam jedan mali hotelčić, razmišljala sam o tim potresima, u stvari to je najveći rizik.
Jos malo pa si ko Paris Hilton.
Nista se ne desava, mrtvana, u prvih 10 dana rada burze napravio sam 5% i sada vec skoro 2 mjeseca portfelj sara gore dole od 4 do 5% plusa porastom vrijednosti donica i primljenom dividendom. Preslozio portfelj nakon fi, prodao, pokratio, dokupio, usao, stojim na jednoj kupnji. Da sam sve ostavio kako je bilo rezultat bi bio slican. Ne vjerujem tehnickoj analizi kao metodi, ali pratim pravilnost, nesto kao meteroloske sezonske pravilnosti, od tri godisnja vrha i tri godisnja dna crobexa koji padaju u slicno doba godine svaku godinu. Od 2009. tu i tamo je preskocio poneki. Nakon prvog godisnjeg vrha, sada crobex rasteze prvo godisnje dno do granice do sada najkasnijeg pojavljivanja.