smanjio kodt po 1010,
KODT.
– i ja sam dosta smanjila KODT, ali zbog sasvim drugih razloga.
– oni i nisu tako loše poslovali.
– prvi put im se ove godine desio gubitak od 4.7M zbog zaštite od valutnog rizika.
– eto da nije bilo tog gubitka prošlogodišnja dobit bi bila veća preko 10%.
– a ovako smo dobili pad dobiti od 10%, te je za očekivati i pad cijene dionice od 10%.
– ako ovo padne za 100kn to vam je prilika za kupnju.
– dividenda će ove godine biti 42.76kn, ali na to vam ide i porez državi te vam se dividenda smanjuje na 36.97kn.
– šteta za ovu firmu što ne isplaćuju dividendu 100%, stvarno ne znam zbog čega firma zadržava 60% dobiti za sebe.
– kad toga ne bi bilo, dividenda bi im bila jedna od najvećih na ZSE.
– a kad ih usporedim s ERNT ispadaju puno bolji po dobiti, samo je bitna razlika u tome što ERNT isplati više dividende nego što zaradi u prethodnoj godini.
– kada bi KODT radila isto što i ERNT tu bi cijena dionice bila 1.500kn.
– ali dobro je svako poslovanje u RH koje nosi veću lovu od oročene štednje.
– I love this game.
Pozdrav !
Pokušavam ovdje godinama objasniti ljudima da je…
– ti pokušaji su vam stvarno uzaludni.
– statistika govori kako 90% investitora želi svoju lovu pogubiti na burzi.
– samo 10% investitora želi zaraditi lovu na burzi.
– I love this game.
Pozdrav !
KODT.
– prvi put im se ove godine desio gubitak od 4.7M zbog zaštite od valutnog rizika.
– a ovako smo dobili pad dobiti od 10%, te je za očekivati i pad cijene dionice od 10%.
– dividenda će ove godine biti 42.76kn, ali na to vam ide i porez državi te vam se dividenda smanjuje na 36.97kn.
– šteta za ovu firmu što ne isplaćuju dividendu 100%, stvarno ne znam zbog čega firma zadržava 60% dobiti za sebe.
– a kad ih usporedim s ERNT ispadaju puno bolji po dobiti, samo je bitna razlika u tome što ERNT isplati više dividende nego što zaradi u prethodnoj godini.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
dugo sam cekao preokret trenda prije nego sto sam se odlucio na prvo smanjivanje, a okidac je u ovom izvjescu ista varijabla koja me je lani suzdrzala od kracenja, ali suprotnog predznaka, smanjenje ugovorenih poslova u odnosu na lani. imaju taj kontinuirani 10% pad neto dobiti iz godine u godinu, inace preokrenuli su trend na prihodu, ebit, ebitda.
ne bi ja ovo nikako usporedjivao s ernt, kodt treba puno manje pasti od ernt da bi postao dobra kupnja.
TPNG.
– nova dionica na tržištu.
– izdali su prospekt, stvarno je o.k. taj prospekt, samo je stvarno previše toga za pročitati.
– ali ako se želite baviti tim tipom dionica tada to jednostavno morate pročitati.
– ja sam na tome izgubila preko 3 sata, za mene tu ima dosta zanimljivih stvari, proučite koji su tu sve rizici poslovanja…
– kako sada stvari stoje izgleda će TNPL pokupovati sve dionice koje je izdala na IPU.
– je li se to isplati kupiti ???
– ako gledamo dugoročno, vozarine na dnu, uspješno poslovanje, garantirane dividende iz poslovanja.
– to su razlozi za kupnju.
– ali trebali bi proučiti i rizike poslovanja.
– ako nema dobiti nema ni dividende.
– lijepo su oni tu napisali kako će prodavati brodove kada budu skupi a kupovati kadav su jeftini, pitam se tko im je to isto branio raditi do sada u TNPL.
– tu je problem što vi na tom IPU plaćate 100 nešto što vrijedi 100.
– zar nisu u prospektu napisali brodovi se kupuju kad su jeftini a prodaju kad su skupi.
– to isto pravilo vrijedi i za dionice.
– TNPL bi kupila JDPL za cca 20% vrijednosti a vama prodaju TPNG za cca 100% vrijednosti.
– ovo će možda biti dobra firma, ali prva jača kriza u tom segmentu poslovanja rušiti će cijenu ove dionice isto kao što je tržište rušilo cijenu dionice ATPL i TNPL.
– dinice se kupuju kad su jeftine.
– a kad su dionice skupe najbolje ih je prepustiti upravi TNPL neka ju kupe.
– I love this game.
Pozdrav !
stigla sva izvjesca iz mog portfelja osim atgr,
– izvješća za neke iz mog portfelja će stići za 2-3mj.,
– a jedno koje mi nosi najveću dividendu, e tu izvješće ide krajem ljeta, a izdašna dividenda točno kada je to najpotrebnije, nešto prije Božića.
– u narednim postovima nešto i o tim dionicama.
– I love this game.
Pozdrav !
KOSN.
– jedna od firmi kćeri KOEI.
– klasićno trgovanje u 13:00 .
– najčešće bez neke kupnje ali i prodaje.
– što proizvode stvarno nemam pojma.
– ali je dionica dosta zanimljiva zbog izdašne dividende.
– najbolje su mi dionice tog tipa, što zarade podjele dioničarima.
– a vidi vraga, tu se moglo fenomenalno zaraditi i na porastu cijene dionice.
– nekada ne tako davno dosta toga se moglo kupiti 900-1000kn, ja sam imala i jeftinijih ulaza od toga.
– a danas cijena 1.400kn.
– ja sam skratila tu dionicu za preko 50%.
– ali i na ovoj cijeni dionice uobičajena dividenda je sasvim o.k.
– dionica je dosta nelikvidna te ne preporučam imati veću količinu te dionice u portfelju.
– I love this game.
Pozdrav !
KOTR.
– isto kao i pethodna dionica,
– firma kćer KOEI s trgovanjem u 13:00 .
– za razliku od KOSN ova je likvidnija.
– ova dionica pada ali i raste po 50kn, pragovi su 1250, 1300, 1350.
– 2 veća prodavača su je rušila i rušila, a na nelikvidnom tržištu imamo to što imamo.
– trenutno na gledalici nema neke kupnje ali ni prodaje.
– ja pratim ovu dionicu, stvarno ju je bilo teško kupiti na 1.250 .
– čistila se prodaja na 1.300 ali prodaja je tada bila jača od kupnje.
– pa potom kad je nestalo prodaje na 1.300 postaje zanimljiva i na 1.350kn.
– ova firma je dosta slićna s KODT, ali je barem dosad tu bila znatno veća dividenda.
– u kom smjeru će dalje ići cijena ovisi o izvješću odnosno dividendi.
– ja tu očekujem dividendu 75-100kn.
– I love this game.
Pozdrav !
SM86.
– ova dionica je nebrušeni dijamant.
– tu vam može biti najveća dividenda a može biti i bez dividende.
– opasna vam je igrica na ovoj dionici.
– iskreno na ovoj dionici nisam očekivali niti jednu jedinu transakciju do narednog izvješća i objave dividende.
– tu je bilo kupnje, relativno dosta, ali nije bilo prodaje.
– kako tu nije bilo prodaje ja sam se odlučila staviti na prodaju jedan skriveni nalog (ono s H) gdje mi je bio vidljiv jedan manji dio od 100.000.000,oo kn.
– potom su tu došla 2-3 prodavača.
– krenulo je trgovanje.
– čak sam i ja malo pripomogla dizanju cijene.
– pa se jednog dana protrgovalo cca 300 dionica po 170kn,
– pa se javili novi prodavači s nižim cijenama.
– pa sam ja ponovno zatukla cijenu dionice.
– e sada tu mogu očistiti svu kupnju, ali mogu dionicu podići i na 200kn.
– što ću tu raditi nemam pojma, prvo ću pričekati to izvječće.
– u toj firmi su previše zaposleni te nemaju vremena za napraviti ta izvješća, ali do kraja ljeta će stići i to izvješće o poslovanju.
– zbog dobre turističke godine očekujem kako će ne ponoviti prošlogodišnje fenomenalne rezultate, nego kako će ti rezultati biti znatno bolji.
– pitam ja tel. kako u firmi posluju, kažu dobro je, radi se, plaće redovite i o.k.
– ako tu ponove ili poboljšaju poslovanje uz najveću dividendu na ZSE za očekivati je tu porast cijene dionice od min. 100%.
Napomena: imam dionice SM86 i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Jasno, moguće je da povećam udjel, a moguće je i da ga smanjim, zbog tko zna kojih razloga, recimo osjećam se euforično ili depresivno, revidiram ciljeve portfelja, dobijem novce od sedmice na lotu ili drugih investicija, itd. Za eventualni ulagački savjet predlažem da se obratite svom omiljenom profesionalcu ili sami proučite podatke.
– I love this game.
Pozdrav !
ivana7
Spominješ da bi dionica mogla biti 1500 kuna da je dividendna politika drugačija. Zar nije cijena dionica određena i drugim fundamentima, a ne samo dividendom? Imam te dionice i ne razumijem zašto se gubitaši trguju po visokim cijenama, a vrlo profitabilnim izvoznicima se mjeri u lipu dividenda i porez na nju
[/quote]
KODT.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
i ne razumijem zašto se gubitaši trguju po visokim cijenama,
Usporedba TUHO i DDJH (P/B)
– na to pitanje sam vam na prethodnoj stranici dala odgovor,
– 90% investitora na ZSE želi izgubiti lovu a samo 10% zaraditi.
– ali kako bi vam to bilo jasnije usprediti ću vam 2 dionice.
– današnji promet:
– TUHO, 27.869 uz neznatan pad od 0.11%
– DDJH, 358.134 uz rast od +2.82%, tokom dana je taj rast bio i preko 4%.
– P/B
– TUHO 3.72
– DDJH 3.60
– P/B im je približno isti.
– TUHO je stvarno o.k. firma, ali na ovim cijenama je skup, a to isto nam govori p/e 17.06 ,
– tu imamo drugu godinu za redom pad dobiti, neznatan, ali je pad.
– tu možemo očekivati rast cijene do, pa i preko 3.000kn.
– ali tada tu raste i p/e (za gospona Drevila, znate što vam je činiti na p/e 21).
– e sada ako je TUHO skup što bi onda trebao biti DDJH ???
– odgovor na to pitanje sigurno zna gospon xy, pitajte ga na njegovu blogu, ja odgovor na to pitanje neznam.
– I love this game.
Pozdrav !