Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Najbolji su mi ovi što napišu da će nešto rasti zato što će rasti.

Kao što sam i napisao…ne očekujem rast…on se već dogodio i događa se, a vi i slični vama neka samo gunđaju…
[/quote]
Kako ne očekujete? Pa napisali ste “i još će potrajat…”.

Mene samo zanima koliko nešto (firma, dionica) vrijedi. A kada će ili hoće li rasti, o tom po tom.

Imam jednu bojazan za hrvatsku ekonomiju.

Sa padom cijene goriva, mislim da se jako pojavljuje scenarij deflacije.

A taj scenarij je, po meni, u Hrvatskoj najgori.

Definitivno najgori.

Hrvatska nije sposobna provesti eksternu devalvaciju (devalvaciju kune) pa onda provodi internu (bildanje ogromne nezaposlenosti koja pritiska cijenu rada).

Problem je u tome sto interna devalvacija ne daje rezltate ako konkurenti u odnosu na koje pokusavas postati konkurentan imaju nisku inflaciju.

To onda vodi u jos vece povecavanje nezaposlenosti.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Kao što sam i napisao…ne očekujem rast…on se već dogodio i događa se, a vi i slični vama neka samo gunđaju…
[/quote]
Kako ne očekujete? Pa napisali ste "i još će potrajat…".

Mene samo zanima koliko nešto (firma, dionica) vrijedi. A kada će ili hoće li rasti, o tom po tom.
[/quote]

Pa Vas ak samo to zanima, Vi samo i dalje analizirajte. Ja trgujem…
Imamo i političke analitičare…oni analiziraju, al netko drugi upravlja…
To je tak…svatko je za nekaj rođen…

Drevil je postao trejder:)

tesko, imam talent da kratkorocno kupnju pogodim na lokalnom vrhu a prodaju na lokalnom dnu, tako se kuca ne kuci u trejdanju[emo_smijeh]

a nista da se ogrijesim uzeo jedno 170 kom Atpl-r-a zasto razloga je vise jedan od njih P/E koji nakon prodaje Imperijala mora biti bolji i dug nije tako strasan sa obzirom na cijenu ulja ocekujem i dobit iz core biznisa jer prihod je u dolarima a imaju i jos malo rezerve u Lapadu doduse nije tih kapaciteta kao Imperijal ali je na odlicnoj lokaciji a citam i da je zgrad gotova sad neznam dali su svi stanovi prodani sve u svemu za pocetak 170kom sa prosijekom na 328 kn to je prvi ulaz,BDI ce vec na svoje grane od ovih 750 bodova to je to za sada ekipa

@ drevil

Kako to da nikada Adris ne spomenes? Sto ti se kod njega ne svidja? 🙂

Ionako "stavi u banku" mentalitet potpomognut deflacijskim pritiskom potpuno bi unistio i malo investicija sto imamo.

Nemojte kolega strahovat…vidim da Vi to uopće ne razumijete..
[/quote]

Hvala.

Ipak, bilo bi lijepo slijedeci puta objasniti svoje vidjenje. 3 recenice su dosta, bio bih zahvalan:)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Definitivno najgori.

Hrvatska nije sposobna provesti eksternu devalvaciju (devalvaciju kune) pa onda provodi internu (bildanje ogromne nezaposlenosti koja pritiska cijenu rada).

Problem je u tome sto interna devalvacija ne daje rezltate ako konkurenti u odnosu na koje pokusavas postati konkurentan imaju nisku inflaciju.

To onda vodi u jos vece povecavanje nezaposlenosti.
[/quote]

Hrvatska ima vrlo puno strukturnih probema.
Stanovnistvo je staro
Nataliteta nema(povezano sa prvim)
Prakticki nemamo industriju
Ono sto imamo uvijek je: a) vezano za vrlo ciklicke industrije(građevinu i turizam) sa razlicitim ciklusima drugacijih intervala) b) usko vezano uz potrosnju drzave

Kad se sve zbroji i dodaju se i visoki porezi i nijhova neefektivnost – dobije se kataklizmicni Grčki slučaj.

Drzava i ekonomija zarobljeni u politici i beskrajnim debatam iste strane.

Dakle jdnostavna jednadžba BDP(consumption verzija) pokazuje da su svi elementi povezani za drzavnu potrosnju sto jos vise uoblicuje zlokobni ciklus.

Vec sam godinu i pol dana u van Hrvatske i tek mi je sada jasno koliko je zapravo nas mentalitet inertan i ovisan o vanjskoj kontroli. Nazalost.

Potrebno je rebrendirati Hrvatsku u zemlju koja nije “zemlja za odmor” ali to je skroz druga tema.
Najbrze rijesenje za ikakav pomak je uvođenje osobnog bankrota. Sve strane u poslovanju moraju snositi rizik. Vjerujem da je moguc rast BDP-a u prvoj polovici godine samo na kratkorocnom pozitivnom soku zbog pada cijene goriva. Posto proizvođaći ne pomjeraju cijene prema padajucim cijenama inputa, onda se otvara prostor za profit sa poslovne i vecu potrosnju sa privatne strane. Budemo vidjeli.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

[/quote]
Kako ne očekujete? Pa napisali ste "i još će potrajat…".

[/quote]

Pa Vas ak samo to zanima, Vi samo i dalje analizirajte. Ja trgujem…
Imamo i političke analitičare…oni analiziraju, al netko drugi upravlja…
To je tak…svatko je za nekaj rođen…
[/quote]

I dalje izbjegavate odgovor, ne treba vas shvaćati ozbiljno.

Pozivam Ivanu7 da pomogne Udrugi franak…
Koji model bi ti predložila a da usrećiš ovaj narod ali i pohlepne bankarske duše…
Ja bih dodao tvom modelu i stimulativni -% za one koji mogu otplatiti kredit odmah…
Ako mogu dobiti -25% za Legalizaciju kuće, zašto ne bih dobio i za otplatu kredita…
Zahvaljujem se unaprijed,

@ drevil
Kako to da nikada Adris ne spomenes? Sto ti se kod njega ne svidja? 🙂

od tog poduzeca sam ocekivao samo stagnaciju godinama, dobre varijable u fi imale su trend pada kroz godine, u core businessu dosegli su granice rasta, duhanska industrija moze cijela i onako samo u pravcu sazimanja, nisam vidio da mogu negdje drugdje nesto pametno i na ukupno poslovanje presudno napraviti s nagomilanim kapitalom i novcem, sve je smrdilo na diworsification[emo_smijeh], pogotovo jer najveci vlasnici i uprava izgledaju perspektivno a samozadovoljno kao prezivaci u jurskom parku. mozda bi im trebao poceti pazljivo citati fi, mozda se nesto promijenilo, nagovorite me argumentima?

drevil
nisam prozvan ali ipak jer i meni prijašnjih godina Adris nije bio u planu
ima nešto u ovome što ste napisali ali mislim da je ipak zadnjih godina/dve došlo do
promjena.Mnogo je uloženo u turizam i Rovinj je hit a kupili su u Dubrovniku
i hotel imperijal.Kupili su Croatiaosiguranje i drže udjele u osiguranju Slovenije a žele i ACI.Prodaju duhanski biznis.Imaju udjele i u AP,Uljaniku,
Tisku itd.Da nešto ne štima vidi se sada i sa odlaskom drugog čovjeka Adrisa.
Adris ima financijski top izneseno u intervjuu …
Dividendica je svake godine

New Report

Close