Evo ja bi već trebao biti zadovoljan sa prinosom i zaključiti godnu…al zašto da se hvalim…to mi je za njonjaše…[emo_palacd][emo_smijesak]
– u ovoj 2016. će gospon Drevil morati nešto mijenjati u portfelju ako želi postići prinos od 25%.
– ali taj portfelj je i dalje sasvim o.k. i na njemu se može očekivati siguran prinos od 10-15%.
Slazem se:
Vec sam rekao da sam s 10% u ovoj godini zadovoljan. Ne ide mi nalazenje novih dobrih prilika, te moram pretpostaviti da cu se morati zadovoljiti s ovim sto imam u portfelju i nadati se da ce oni poslovati kao i do sada.
Ocekivanja u iducih godinu proizlaze iz jednog od mentalnih modela koje osmisljavam i koristim. 1) Vrijednost dionica oscilira poput njihala oko stvarne vrijednosti poduzeca koje opet ima svoje kretanje. Osciliranje nije bez utjecaja vanjskih sila, i postoji i promjenjivo je zbog ogranicenja ljudskog ponašanja. 2) Sto se vise udaljujes od sadasnjeg vremena u buducnost sve je manje vjerojatno da je sadasnja procjena buduce vrijednosti poduzeca blizu njihovoj buducoj vrijednosti. Ja ne bih gledao dalje od godine dana. 3) Za mene je vrijednost poduzeca njegova sposobnost stvaranja ciste dobiti, pa me zanima kretanje vrijednosti dionice prema sposobnosti stvaranja ciste dobiti.
Kretanje vrijednosti dionice u iducih godinu dana ima 4 mogucnosti rasta prema sposobnosti stvaranja ciste dobiti. 1) Dionica je podcjenjena te prostor za rast ima do fer vrijednosti i dio tog rasta moze se dogoditi u iducih godinu dana. Taj value pristup sam vecinom potrosio, ostalo je 10-tak posto rasta gledano vagani prosjecni P/E portfelja. 2) Dionica moze rasti prelazenjem fer vrijednosti jer poduzece, sektor ili cijela burza odlaze u mjehur, na ovo se ne oslanjam. 3) Dionica moze rasti za iznos porasta vrijednosti poduzeca stvorenom i zadrzanom dobiti, kad sam potrosio 1) uvelike sam smanjio i 3), ovo je sada (E/P u %) na 7%, tu mi veliki ROE ne pomaze, jer postavljam rast prema cijeni dionice, a ne kapitalu. 4) Dionica moze rasti za iznos porasta vrijednosti poduzeca stvorenom i zadrzanom dobiti koja je narasla u odnosu na raniju dobit, na ovaj growth se ne oslanjam, to je npr. izveo atgr lani.
Dakle nesto od 10% + 7% daje oko 10-15%.
– a nećete se ni vi s vašim portfeljom usrećiti.
– na temi "moj portfelj" sam pročitala i ne mogu vjerovati u što sve ne investirate.
– vaše investicije osim Rivjere su pravi horor.
– o.k. je u taj tip investicija kockarski investirati 5% (ukupno u sve te vaše, ne u svaku po 5%).
– taj tip portfelja je dobar za neku virtualnu igricu najportfelj, ali u tako nešto investirati vlastitu lovu ???
– I love this game.
Pozdrav !
Sta fali BELJU ?
HIDROELEKTRA mi cini 2% portfelja , sad cu je dokupit pa ce bit na 4%
vratili su se Ivana i Lopina, Yin i Yang best buya, sad mi ovaj forum opet ima smisla i drazi, odmah se raspisu i drugi [emo_palacg]
Cenzura kao u sovjetskoj Rusiji.To me demotivira!!!!!!
Inflacija papira u tijeku.
-RIVP-kupnja vlastitih dionica je spas za RIVP i za cijelo tržište
-OPTE-još nitko da podmetne leđa,a nove dionice iz dokapitalizacije tek dolaze
Kuda ide OPTIMA-optimalno ispod 3-velika jazovka
-DLKV više psihološki nego stvarna opasnost od velikog propadanja.
Mirovinci su uglavnom dokupili po 10,neki su dokupilii deset puta više dionica
kao npr.CO OIMF.Fondovska dionica na minimalno 12,14kn.Cijenu će diktirati
fondovi,a ne špekulanti pa bi uz solidno poslovanje cijena vrlo brzo trebala
prema 20.Sutra i u toku slijedeče sedmice ćemo znati stav mirovinaca,novi papiri
dolaze,a mi uglavnom dekintirani.Dvadesetak milijuna kuna potencijalnih dionica
na prodaji,za nas buregđije previše,za mirovince beznačajna investicija.Biti će
onako kako oni odluče,naravno kratkoročno.Poslovanje će ipak odrediti cijenu.
IGH-malo teža situacija ako netko od većih investitora ne podmetne leđa ako se
svi dokapitalizirani papiri uvrste.Tu bi moglo biti opako.
Činjenica je da se lova isisava kroz dokapitalizacije,a da se odavne nismo imali
preuzimanja.JDPL,HMST da li će tu kapniti nova likvidnost,a kako država i za jednu i drugu dionicu uvjetuje i dodatna ulaganja,možda i tu doćekamo dokapitalizacije.
I zato ne očekujem povoljan razvoj tržišta,ali tko sam ja da vam sudim.
Novu likvidnost ne vidim,ali kako se RIVP izvlači,potencijalno i DLKV,ali
OPTE danas,sutra IGH i MAGMA nas vuku u provaliju.
Dividendni prinosi će vjerovatno biti niži nego lani,ERNT je lani bio dividendna zvijeza.Sada je nema na vidiku.
I zato 10% dobiti u 2015. koje očekuje Ivana je realnost.
Naravno da Lopinex očekuje standardnih četrdesetak posto!!!!
Med i mlijeko teče obilato,a što će biti ako se tržište razbudi!!!!!!
Ja bi ti lopina pokušao objasniti šta je to Sharpe ratio (omjer) ali znam da neće biti koristi. Tu si možete pročitati http://en.wikipedia.org/wiki/Sharpe_ratio
Ukratko, tvoj portfelj neće u dugom roku imati nikakav rast. Koliko dionica si zagovarao i koliko ih je otišlo u stečaj? Evo i Ivanina CEBA i njome slične. Nabrajaš nekih 20 ili 40% rasta dok su dioki i ostale dionice koje si nabrojao otišle u vječna lovišta. Meni je to sve smješno i zabavno ali i ljudi koji nemaju pojma ili su tek došli na tržište mogu pročitati tvoj post i pomisliti da stvarno nešto znaš. Daj mi reci koliko si zaradio od 2007 s ovim načinom investiranja? Budi iskren
Pa ja sam napisao koje imam
PLAG-R
ADRS-p
ATGR
NOVO NORDISK
SREBRO
..OPTIMA..ima sigurne prihode zasad oko 500 mil.kn godišnje s tendencijom rasta..a ostali favoriti sve ovisi oće li ili neće sklopit neki posao..čista lutrija..
Evo da samo pozdravim IVANU 7, gospona Lopinu i BearG.
i poželim im sve najbolje u 2015.
@Ivana 7, da te citiram
a sam bila sigurna kako će taj porfelj (g. Drevila) postići puno bolji uspjeh nego moj portfelj jer su u njegovu portfelju bili zastupljeni hoteli.
– a ja sam minimalizirala hoteljere u svojem portfelju zbog dispezije jer sam vlasnica jednog hotela.
Ovaj dio mi nije logičan.
Ukoliko smatraš da je hotelski biznis izuzetno profitabilan, i u njega si uložila, po meni bi bilo normalno da ti je i većina portfelja u tzk. turistima.
Ulažeš u ono kaj razumiješ.
Sve najbolje u radu hotela (koliko ima zvjezdica?), makar mislim da je posao s ovcama bolje išao i imao veći profit.
O ekološki održivom razvoju da ne govorim.
Što se best buy-a tiče predlažem Saponiju.
Dosta dobri poslovni rezultati, a čuo sam da preuzimaju zagrebački Labud.
To bi im trebalo još povećati prihode.
Kako se ipak radi o kemijskoj industriji (kaj nekaj proizvodi), ipak se nemojte previše uvaliti u to.
Ja više ne ulažem na ZSE jer ne vidim smisla, a i dosta kredita trebam vratiti.
Lp[emo_smijesak]
u portfelju imam samo dvije duplace, tuho i plag, ako tuho bude ikad prodan po 3200 dokle se povukao ask, to ce postati moja prva triplaca, sve bez uracunate dividende. ukupna zarada na drugima bez dividende 1/3, 1/4 itd. taj raspon me muci, koliko su prve dvije bile sreca a koliko znanje?
tko ne može u sječnju napraviti sam bar 10% evo mu fonda [emo_smijesak]
http://www.fgi.hr/default.aspx?id=20