Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne slažem se sa toliko negativnim stavom Domacha po pitanju turista. Da je to toliko loša branša vjerujem da onda u nju ne bi ulagali Gates ili Blackstone…
Mogu shvatiti taj stav s pozicije long term ulagača u RH (prijetnja zbog sezonalnosti, rizik destinacije, rizik vremena, jeftina konkurencija koja nudi isti sadržaj), no to je vezano uz rizik ulaganja u RH turiste, ne i samu branšu.

Što se tiče profitabilnosti, tu se slažem, no bitnije je s koje se pozicije gleda na ulaganje. S pozicije investitora na tržištu kapitala isplativost ovisi o tržišnoj kapitaliziciji hotelske kuće koju se kupuje(sad je lako za primijetiti kako su KORF,HIMR, LRH prije 4g bili jeftini, no mnogi tad nisu ulagali u njih, uključujući mene). No, s pozicije hotelske kuće koja je direktni investitor u nekretninu (od gradnje do pružanja usluge) branša se čini doista niskoprofitabilna, niskog prinosa.
To bih argumentirao niskom EBITDA u odnosu na nabavnu vrijednost materijalne imovine. EBITDA od 40% je odraz visoke profitabilnosti poslovanja, no ne i prinos investicije. Također, osobno smatram opasnim gledati EBITDA kao zaradu kad ona to naprosto nije jer nakon nje postoji i stvaran trošak amortizacije (zbog mogućnosti manipuliranja njime, na ulagaču je da otkrije koliki je iznos stvaran) koji varira od industrije do industrije. Zbog toga je vrijeme povrata nešto dulje.
Da se vratim na onaj argument EBITDA/nabavna vrijednost. (Ako pogrešno razmišljam slobodno nek me netko upozori da naučim više…)
Uzet ću za primjer turiste i neke druge kompanije…

RIVP 279/4779mil kn 5,83%
HIMR 47/801mil kn 5,87%
ARNT 75/1638mil kn 4,58%
TUHO 78/443mil kn 17,6%
MAIS 276/3251mil kn 8,49%
ADRS 642/6049mil kn 10,61%
ATGR 591/2517mil kn 23,48%
LEDO 339/1605mil kn 21,12%
KODT 44/237mil kn 18,56%

Izneseni tekstovi nisu nagovor na prodaju ili kupnju dionica

Po svemu sudeći Crobex će ubrzo iznad 2000 bodova! Best buy u Evropi dionice iz sastava Crobexa!

Pitanje za ljubitelje turističkih dionica.
Ako Crobex naraste na npr 3000 bodova, mislite li da će turisti najviše narasti?

Teško je za reći, u crobexu je samo ARNT vjerojatno dođe još i RIVP i to je to.

Ako dođe na 3k teško da će turisti ostati na ovim razinama. Što će najviše rasti svi bi voljeli znati…

Pitanje za ljubitelje turističkih dionica.
Ako Crobex naraste na npr 3000 bodova, mislite li da će turisti najviše narasti?

SM86.

– kako ove dionice br. 86 već mjesecima nema na prodaji ja sam stavila jedan mali nalogić pa ko voli nek izvoli, na prodaji je.
– možda prodajem malo, mrvicu skupo, ali svakako je bolje kupiti jednu dionicu koja je u struji i turizmu nego obveznice RH.
– ovo barem ima neku vrijenost i vrhunsku dividendu za razliku od obveznica RH.

– možete i sami uočiti još jednu sitnicu,
– dionice koje ja reklamiram nema na jeftinoj prodaji ili ih nema na nikakvoj prodaji,
– zašto bi prodavali nešto što je dobro i što vam nosi lovu.

– kod dionica koje ima gospon Lopina je sasvim obrnuta situacija,
– dionica na prodaji ima i previšem ali najčešće na kupnji nemate niti jednu jedinu dionicu.

– I love this game.
Pozdrav !

Sada znamo da Ivka ima puno SM86. Nisam tu dionicu ranije promatrao, ne izgleda loše.

valjda je tražila čistačicu, pa ih je našla na sm86[emo_namigusa][emo_namigusa]!

fima to nema. niti sam ja soroš pa da imam milijarde za obveznice. s obzirom na stanje u državi mislim da su rh obveznice rizičnije od pojedinih dionica.
[/quote]

A tko kaže da trebaju milijarde za obveznice? Upravo suprotno, RH obveznice su povoljne i manje rizične od većine ZSE dionica, poglavito nakon ulaska u EU.
[/quote]
ma da?! a koliki je prinos ako se smije znati? vi ste se toga sigurno na tone nakupovali pa sad tu držite neko predavanje. hr rejting je smeće i rizik je u nivou toga. ja to nikad nisam kupovao, a bome ni vi pa sad tu bez veze raspravljamo.

who dares, wins

sada je najvece pitanje sto dalje? porfelj mi je rastom izgubio podcjenjenost prema fundamentima, vagani P/E oko 15. ako ostane ovih 30 i par posto (gledano jucer) do kraja godine, a izgleda kao da bi moglo rasti i dalje, a ne korigirati se, u ocekivanju za 2015. vracam se na svoj skromni stav: 10-15% godisnje je sasvim dovoljan godisnji prirast. sto dalje nema puno mogucnosti: rast iznad fundamenata i pocetak pumpanja balona ili rast sukladno rastu poslovanju, takodjer jos stagnacija ili korekcija. trazenje novih dionica za svjeze novce koje ubacim na burzi imati ce slab utjecaj na rezultat, porastom portfelja moc mog godisnjeg dokupa tj. ubacivanja zive love u jednoj godini pala je na 10% od sadasnje vrijednosti portfelja. izlaziti iz dobrih poduzeca zbog kupovanja bolje prilike mi se ne da, sada ne vidim bolje prilike. u ovom casu puno vaznije od trenutnih kretanja cijena dionica je ono sto ce biti u njihovim fi 3q.

Zanimljivosti.

– kliknite na dionice,
– potom dupli klik na prodaja.

– naši poslovni mediji nisu izišli s viješću (taje), kako nakon dugo godina već više dana na našem tržištu nije dionica JMNC (90.300,oo kn) dionica za koju se najviše traži novca na prodaji.
– od nedavno to je postala dosta nepoznata dionica SM86 (100.000,oo kn).

– I love this game.
Pozdrav !

Ne znam da li je precjenjenija SM86 na vašim razinama ili INGR i MGMA na ovim razinama… [emo_smijeh]

Trolam, hejtam, vrijeđam, ponižavam, omaložavami - mućki Džubrarim.

Sada znamo da Ivka ima puno SM86. Nisam tu dionicu ranije promatrao, ne izgleda loše.

– nemam ja toga puno, ali imam veliki portfelj.
– ova dionica je za imati ju u portfelju 1-3% ne više.
– spada u rizične investicije, ali veći rizik daje i puno veću šansu za veliku zaradu.

– za razliku od te br.86, dionica KOTR pruža puno veću sigurnost, dosta je jeftina, dobra dividenda, u portfelju ju možete imati i 5%.
– ako ta firma samo malo poveća poslovanje i dividendu eto nje jako brzo do 2.000kn.
– isto kao i ove br.86 nema tu neke količine na prodaji, s sitnom lovom može to ići dosta gore.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close