Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Odlična godina iako tako nije izgledalo na početku. Za sada +22%. Ipak sam zadnjih 10-ak dana skratio pozicije u turistima. Prodao HBRL, Adris i većinu ACI-ja te kupio nešto erste obveznica. Za sada mirujem i čekam izvješća za 3Q.

Zasto ste skratili turiste? Zato sto su puno rasli u zadnje vrijeme ili zato sto mislite da ne vrijede toliko koliko je danas na burzi cijena?

jedan od kolega ima jako dobro postapalicu ni trava neraste do neba, a za neciji ukus je vec dobrano narasla pa treba flaksat

pepe7

…ovo si lijepo primjetio…uoči 3 kvartala 2014….. ako će biti mjereno po
rezultatima zdravstva..čeka nas pad prihoda i pad dobiti….

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Firma sa malo duga i firma sa puno duga mogu obje biti na istom PE sto je smijesno.

A što fali dugu? Ovisi za čega se koristi. Evo imamo dvije firme s istim P/E; KOEI i ATGR P/E 15. Končar ima omjer duga i kapitala 57% a Atlantik 188%. Koju biste dionicu kupili prepostavljajući da znate njihovo poslovanje?
Ili, lijepo pišete o ADPL, pretpostavljam da imate njihovih dionica. Ima P/E 40 i omjer duga i kapitala 115%. Je li visok dug? Je. U čega je uložen? U investicijski ciklus koji će ga moći financirati. Je li dobar dug? Je. Je li dobra firma? Nije dobra nego je super.
Kada se govori o dugu treba gledati u što je uložen i koja je djelatnost u pitanju. Ali ja znam da vi to sve znate.
[/quote]

Nije mi jasno zašto kolega domach stalno piše protiv turista, a oni najveći (RIVP, MAIS, PLAG) imaju bolje pokazatelje od ADPL i isto tako su u inveticijskim ciklusima, odn. investiraju.
[/quote]

Zato sto su to zgrade u koje ljudi dolaze odmarati. Ne proizvode nista. Sve sto imaju im je datost: sunce, obala, more. NIsta sto rade( osim marketinskig trikova) ne rade zapravo. Dakle cijeli biznis je napravljen na prodaji necega sto sami nisu napravili – rentijerstvo. Vrlo malo profita, puno amortizacije, dosta neobrazovano radnistvo(ok znaju nesto jezika) i jako ciklicka industrija. Dakle, industrija je kompliment kada se kaze za turiste. Dapace, koja zemlja zivi samo od turizma? Havaji. Ajde oni da.

Nacelno ne cijenim tu industriju jer je malo inteligencije u njoj i puno prodaje datosti konstanta na koje se tesko utjece –> dakle tesko se utjece na samo poslovanje. Kupujes ciglu a ne znanje. Kontra mojih nacela.

No, specificno za CRO turisticke firme, ponavljam 100 puta, odradili su impuls gdje se bilance pojednacava sa burzom, zarade nema i konkurentekse zemlje su nacionalno sposobnije. Ne vidim daljnji rast osim tog impulsa koji je odradjen.

Kao prijasnjih predkriznih godina gradevinari sada se ulaze u turiste.

Mislim da CROBEX nije niti blizu svojih vrhiva u slijedecih 5 godina, ali se bojim balona – opet gradenog na cigli.

Naravno, svatko bira svoj ulog.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Zasto ste skratili turiste? Zato sto su puno rasli u zadnje vrijeme ili zato sto mislite da ne vrijede toliko koliko je danas na burzi cijena?
Ne bi rekao da su posebno skupi, ali više nisu toliko podcjenjeni. Bio sam gotovo 100% u dionicama-i to je jedan od razloga. Jednostavno mislim da ću ih moći kupiti malo jeftinije u skoroj budućnosti, možda već krajem godine ili početkom iduće. Nisam sve rasprodao, imam još dosta turista. A do dividendi 2015.g. ima još dosta vremena. HBRL će dati cca 55-65 lipa dividende tek za godinu dana, a tu je i 13.x% poreza i prireza na nju, ACI-nikad dočekati tu procjenu vrijednosti i dokapitalizaciju-spori su, odužit će se i to. Adris je odradio lijep rast, ali iz proteklih 10-tak godina može se zaključiti da se od njih ne može previše očekivati. Bio je odličan po 2xxkn.

Meni su ovo fantasticne gluposti. Vjerojatno da svaka firma radi specifikaciju radnih mjesta i
da nece za sobaricu staviti inzinjera strojarstva, no opet se radi klasifikacija djelatnika i uzimaju se najbolji. Osim toga turisti daju sasvim solidne place, koje su vece nego u ostalim sektorima.
Gledanja turista po dobiti i govoriti da su oni nisko profitabilni je isto tako jedna velika glupost. Koja to industrija ima marzu 40%? To sto je iskazana dobit mala je samo knjigovodstvena politika. Kako mislite da onda turisti svake godine uloze tolike milijune u investicije? Kako to da jedna lrh kupi hcvt i da se hcvt toliko unaprijedi poslovanje, da ce se on sam za 4 god isplatit. Nigdje trenutno nema tolike zarade kao u turistima i to vam je burza vec vise puta pokazala.

Kako gledati na adpl koji podigne kredit da bi isplatio dividendu? Dali je to visokoprofitabilna firma sa marzom od 8%?

Turiste nemojte sam tako odbaciti, jer oni stvaraju novu vrijednost i u ovim trenucima jedini su koji nesto ulazu u rh. Vi ih niste prepoznali ni na povijesno niskim razinama, pa bi bilo cudo da se sada malo potrudite i proucite ih.

Best buy su one dionice koje se ovdje ne spominju i hvale a sve ove koje se trenutno hvale potpadaju pod "best prodaj".

Dionice ! Dionice ! Dionice !

SM86.

– ipak je red staviti ovu dionicu na prvo mjesto.
– ova dionica je ove godine na drugom mjestu po dividendnom prinosu 15%.
– prvi je ERNT, ali realno je za očekivati kako ERNT to isto ove godine neće napraviti.

– ovo nikako nije druk za kupnju ove dionice,
– jer da ju i želite kupiti, prodaje jednostavno nema pa nema.

– zbog takve nelikvidnosti neznam ima li uopće smisla što o ovome čudu pisati.
– možda kako im dobit progresivno raste.
– a zanimljive su i djelatnosti kojima se bave.

– I love this game.
Pozdrav !

Best buy su one dionice koje se ovdje ne spominju i hvale a sve ove koje se trenutno hvale potpadaju pod "best prodaj".

KOSN.

– još jedna dosta čudna dionica koja mi nosi 13-15%.
– do nedavno ste ju mogli kupiti s prinosom od 10%.
– danas joj je zbog rasta cijene od 10% prinos pao na još solidnih 9.16% .
– ali nema nešto previše ni ove dionice na tržištu odnosno za kupiti.

– evo tko voli “špahere” odlična investicija.

– I love this game.
Pozdrav !

KOTR.

– evo još jedne čudne dionice,
– dosta je slična KODT, ali je jeftinija odnosno daje bolji prinos koji zovemo dividenda.
– nešto u svezi struje oni proizvode.
– tu ima kupnje, ali nema one jeftine prodaje.
– ova dionica je trenutno na 1.350kn s današnjim rastom, ali bez problema ovo čudo može i na 2.000kn.
– dok ne dođe na 2.000kn dobivati će te dobru redovnu dividendu.

– KODT je dobro narasla, a ova još nije.
– e sada hoće li narasti to dragi investitori ovisi o vama.

– I love this game.
Pozdrav !

BDSS.

– ovo je jedan jako čudan brodar.
– pretprošle godine dobit po dionici 60kn, prošle godine 64kn, a biti će i ove godine barem 60kn.
– a kasica prasica im je puna love za kupiti cijelu firmu na burzi.
– a ima tu i nešto dividende.
– proučite malo ovu dionicu, probajte izračunati p/e.

– nije preporuka za kupnju, ali ako gledamo brodare svakako je bolja nego ona LPLH koja je ostala bez brodova.
– a kad sam već kod brodara svakako po malo akumulirati na najjeftinijim cijenama 300kn i ispod toga ATPL, ta dionica će biti zanimljiva za 3-4g.
– a ako gospon Lopina preporuči kojeg brodara bez razmišljanja to morate prodati jer time će te smanjiti svoj gubitak na minimum.

– I love this game.
Pozdrav !

… s petkom presao 30% u ovoj godini,

– cjelu ovu godinu drukam za ovaj portfelj gospona Drevila,
– imate ga na temi “moj portfelj”.

– pratite temu Best Buy.
– zaradite i vi novce.

– pratite one koji zarađuju, one koji imaju znanje.
– na žalost na ovoj temi imate i dosta drukova investitora koji gube i gube lovu,
– redovnim praćenjem ove teme lako će te uočiti te neuke i nestručne investitore tipa gospona GearBeara, gospođe Miami…
– ali bolje je te i takve likove tu ne spominjati jer onda spamaju ovu prekrasnu temu Best Buy.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close