Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Kanabis
Rasprava je bila vezana za prinose na tržištima i daljnjim mogućnostima ulaganja, tako se i ta riječ oporavak ne vezuje uz gospodarstvo.

Izneseni tekstovi nisu nagovor na prodaju ili kupnju dionica

@hrx84

daleko od toga da je sve skupo, cijene kvlaitetnih firmi samo nisu vise jeftine, niti su koncar grupa i sve njegove sastavnice, korf, ht, jdos, adpl,zaba itd, precijenjeni na ovim razinama, oni samo na ovoj cijenovnoj razini ne nude veliki diskont i time veliku marzu sigurnosti.
brodari zapravo nisu ni zapoceli s pravim rastom.
likvidnost na burzi se poveceva, zagrebacka burza u zadnjih godinu dana konacno pokazuje znakove zivote, a ne treba zaboraviti da sto bull bude jaci i blizio se fazi euforije, da ce sve manje fundamenti igrati ulogu i da neki prosjecni P/E ce vrlo vjerovatno biti izmedu 30-50,a do tada ima vremena i prostora za rast.
vi koji ste cijelo vrijeme na domacem trzistu kapitala, ovo vam je svakako vrijeme za biti u dionicama.

Potpisujem.

Nako ovako bolesno duge lose strane poslovnog ciklusa ekonomija u Hrvatskoj se mora opet zahuktati.

A kada počnu stizati prinosu i mirovinske a mirovinski počinju kupovati ono najskuplje… onda ce se novac zarađivati.

Bubble? ovo?

O ne ne. NIje niti krenulo kako se spada.

Ipak, izlazio bi iz turista. Rasli su na impulsevima vala očekivanja cijena od ponude i privatizacije ali ne na fundamentima i one su po meni precijenjene, statične zgrade.

Izvozna industrija je ključ upsjeha na dugi rok.

Svaka čast onima koji su digli 100% plus na kratkom roku na turistima ali… daljnji rast takve brzine ne vidim za njih dalje, fundamenti su slabi(ne za sve jednako) dok je more isto i sunce sije. Koliko se to sve moze naplatiti? Gdje je inovacija? Nova boja suncobrana?

Budemo vidjeli.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Nakon uvođenja kamata na štednju , novac ide u dionice .

Stednja i ulaganje su dva potpuno razlicita oblika. Ne vjerujem da vise od 1% te love moze zavrsiti na zse. Kamate u bankama su vec smanjene za 50% , pa se nista na zse nije dogodilo, tako da sigurno nece ni sa ovih 12%

Slažem se sa kolegom kanabisom oko novca od štednje. Smatram da većina građana neće napraviti ništa sa svojom štednjom odnosno ostaviti će je tamo gdje je i do sada bila. Moguće je jedino preslagivanje štednje iz jedne u drugu banku, ovisi o tome gdje budu povoljniji uvjeti. Pošto se HPB isključivo financira novcem od štednje smatram da će ponuditi uskoro i najbolje uvjete za štediše. Ostalim stranim bankama novac nije problem njih ionako financiraju matične banke izvana i dat će im koliko god ustrebaju jer u drugim Evropskim državama su daleko niže kamate na kredite nego što kod nas beru.
Ovaj vladin potez oko oporezivanja dobiti od štednje mislim da je glupost jer svi ekonomski analitičari odreda se slažu da se takav porez uvodi u državama koje imaju suficit a ne kao kod nas deficit.
Vladi je najvažnije punjenje proračuna i najjači su u izmišljanju novih poreza. Zapravo to je jedino oružje koje uvijek potegnu kada primijete da se proračun ne puni po planu. Drugo ništa ni ne znaju.

Nakon uvođenja kamata na štednju , novac ide u dionice .

Dokle”’I dobit iz ulaganja u dionice će se oporezivati i to fizičkim osobama.
A eventualni gubitak za početak se neće tretirati kao porezni odbitak.Ako zarađuješ plačaš,ako gubiš nemaš olakšice.Logično ili možda nije””Ali za koju godinu i dionice ulaze u imovinsku katicu.I tu će se uvesti red,tko zarađuje više
plačati će više.I kada počme ozbiljniji oporavak gospodarstva slijedim i euforični rast dionica,neminovno.
Kada će to biti.Pojma nemam.Iako sam očekivao da će nam se tržište raspasti zbog
novih papira iz PSN/MGMA.OPTE,IGH,DLKV/a ono rast.Da sam bio u likvidnim izdanjima pobjega bi glavom bez obzira i naravno spušija.Tržište je raslo a ja sam očekivao pad.
Evo sada VUPIK,BELJE od malih dioničara želi isisati lovu.Koju lovu,nema je,ako
većina nije imala za dokapitalizaciju DLKV po jeftinijojoj cijeni ulaza,otkuda
novac za VUpik i BELJE.Ali zato će gazda iskoristiti priliku i uplatom potraživanja povečati vlasnički udio.Ako Todorić ulazi po ovim cijenama Belje
po 40 i Vupik po 90,nije li to alarmantni znak da je tržište nisko i da su dionice jeftine.Dakle BELE na 40,VUPIK na 90 može biti i bolja prilikaFundamentalno, elitno fondovsko smeće iz crobexa 10 je precijenjeno kao ERNT,ATGR je napucan,ali PODR,ADRS specijalno Adris su
podcijenjeni.Ali iskustvo nas ući da ono što je napucano kao ERNT se može napucati i više.
Ali i druga liga povuče sa zakašnjenjem..neki iz treće lige kao BCIN,AUHR,ATLN,KODT
su povukli.S razlogom.Nema razloga,jednostavno se ekipa dogovorila.Ali rast eliteLokomotive/uvjetuje rast i vagona!!!!!
Ne mogu se žaliti na svoju četvrtu ligu:SLPF,BRIN,SNBA,JAKT
Ali i KSST treba žestoko povući.
A ima još podcijenjenih turista.
Ne slažem se da je keš dobra pozicija.Ali prije pet-šet mjeseci kada sam smatrao
da je keš dobra pozicija sam pogriješio.Zašto ne bi i sada pogriješio.Ali ja zaista nemam problema sa viškom keša-uvijek gotovo 100% u dionicama,sve više
blokiranih sredstava u bedacima.
Da imam 500 tis kn kupovao bih BELJE i VUPIK ,AMDN od turista do 110,HPDG i HZVG do 25, od brodara i JDPL i TNPL.
Ako Jadroplov kupi TNPL jeftino zaradit ću u TNPl,ako JDPL prođe skupo u privatizaciji zaradit će u JDPL,ako privatizacija JDPL ne prođe_pušim.

Od građevinara VDKT i LVCV.

Dakle,ima jeftinih dionica naravno po fundamentalnim pokazateljima,likvidnost
neke dionice dolazi i sa boljim poslovanjem.

Med i mlijeko teče,očekujem i dalje visoke vode!!!!!!!!!!!

– KOTR (5.5 – 9.14 – 8.06)
– BDSS (3.17)
– SM86 (14.42)
– KOSN (10.03 – 9.77 – 10.04)
– u zagradi su dividende.
– zajedničko im je nizak p/e.
– ove dionice nisu zastupljene u vašem portfelju te me zanima vaše mišljenje o tim dionicama.
– I love this game.
Pozdrav !

Ivana, razocarati ce vas moje neznanje, jedva da znam koje firme stoje iza tih tickera osim kosn gdje sam bio godinu dana, ubrao dividendu i izasao. nerviralo me nepostojanje kvartalnih fi i jos kasnjenje s godisnjim fi. nastojim imati dionice samo sa uređenog trzista. svejedno, u najsiroj tablici svog zse screeninga gdje su mi varijable samo roe i p/e i koje radim samo na godisnjim izvjescima, pa iz njih vucem dionice u tablicu 50 za kvatalne preglede vidim da im ni roe ni p/e nisu sjajni, mozda imam krive podatke, to sam vadio s moje dionice. danas sam radio, sutra pakovanje opreme i u ponedjeljak na teren, srecom tuzemni, manji strapac, ali slabo cu stizati pogledati burzu. sto se tice postova ovdje napisanih od drugih: a) ne nismo u mjehuru, kakav mjehur, zar ste zaboravili simptome, npr. gdje u profilu sada stoji sredisnji stand s knjigama za samopomoc stajale su knjige o investiranju [emo_smijeh]; b) da, treba biti u dionicama; c) to sto je neka dionica napravila duplacu ne znaci da je precjenjena, vec samo da se istopila rezerva fundamentalne vrijednosti koja nije bila izrazena u cijeni, a mozda cak ne znaci ni to.

Kako to radi AGROKOR,a kako radi država.
Država ima npr.HZVG kao većinski vlasnik.
Država je i jedini vjerovnik.Kapital je negativan.Država otpisuje zatezne kamate
i naravno 70% glavnice pa gubi kao vjerovnik,ali zarađuje kao većinski vlasnik jer
je otpis toliko velik da se iz negativnog kapitala ulazi u veliki plus kao vlasnik.Usput “zarađuju” i ostali dioničari jer je otpis toliko veliki da je
BV iznad dotadašnje nominale od 370.
A onda se pojavljuje strateški okupator i dokapitalizira po 10 tako da se Bv
strmopižđuje na “samo”73,xx.Naravno da tu država puši i poklanja strateškom okupatoru,a kao slučajno je taj okupator KA/trodioba vlasništva :Karizma_Ostojić bivši ministar turizma,Agrokor i TUI .Dakle,država puši,KA ulaže 10 po dionici i ima pokriće od 73,gotovo 90% vlasništva i vjerovatnu zaradu od preko 500% u tri četiri godine.Ako bi se usporedili sa trolovima iz RIVP,VLHO i KORF 100 nije malo,dakle 900 %Ulog je samo 21,6 mil kn koje će za koju godinu vrijediti 200 mil,sada vrijedi barem 100 mil.Mali dioničari mogu biti sretni jer imovna ispod nule sada ima pokriče od 73 kn po dionicii ozbiljnog vlasnika upravljača,a samim time i šansu da zarade u budućnosti.Dakle,sve je u redu,jedino cijena dokapitalizacije je bila preniska!

VUPIK
Pojeo imovinu kao i HZVG.Negativan kapital,stečaj na pragu.
Agrokor platio po dionici 29 kn,radnicima besplatno dodijelio po 700 kom dionica,
vukovarskim braniteljima udijelio besplatno 7% dionica i Agrkor ostao u vlasništvu od
53%.Radnici prodavali po sistemu daj što daš pa zakucali cijene na 35.Plemenita
država otpisala toliko puno da se Bv podiže na 350.Agrokor ima prosječan ulaz ispod 40.Agrokor ulaže u proizvodnju,Vupik plača skupr kamate,posluje bez dobiti
dapače ostvaruje gubitak i toni sve dublje.
I tada slijedi PSN bez PSN.Denominacija na 40 radi pokrića gubitaka,dokapitalizacija po 90_prijedlog,glavni dokapitalizant vjerovatno Agrokor,kamate se ne otpisuje,glavnica ni slučajno dapače sa time se ulazi u
vlasništvo.Isto pravo na dokapitalizaciju ostvaruju i mali dioničari,mogu ući
jeftino,a da li je to jeftino ako je cijena na burzi ispod 90.Dakle,očito se
malim dioničarima nudi nešto što neće prihvatiti,mislim da nebi prihvatili ni da je dionica i na 100 jer su dekintirani.Ali Agrokoru se ne može prigovoriti da nije korektan jer nam garantira da će u eventualnoj dokapitalizaciji dioničari imati pravo da sačuvaju svoj vlasnički udio.
Posljedica:AGROKOR profitira kao vlasnik kroz jeftinu dokapitalizaciju.
Isto,ali stvarno neostvarivo pravo imaju i mali dioničari.
Agrokor povečava svoj udio na blizu 75%..procjena.BV pada sa 320 na ispod 182,mislim da ne ide ispod 170 i odlićno zarađuje.
VUPIK sa novih 200 i više mil kn u dokapitalizaciji postaje likvidniji,ima manje
financijske troškove,moguće i pozitivan novčani tijek i tu Agrokor u VUPOK ima bolju budućnost.
Na ova dva primjera postaje jasno zašto Agrokor postaje država,a država ide ka bankrotu.
Napomena:BELJE je slićna priča kao i VUPIK.

Dakle,PSN nije izmislio Linić,kažu da je ilirski preporod na ćelu sa Ljudevitom Gajem financiran kroz PSM.Vupik je primjer PSN bez zakonskog okvira.

Ako je Agrokor ostvario veliku zaradu u VUPIK,BELJE,HZVG postavlja se samo pitanje da li će i nama nešto dati.Dati će nam ako ima interesa,a ja mislim da će njegov interes biti da se ove dionice lansiraju prema fundamentalnim pokazateljima,ali najprije nas treba istisnuti.U HZVG je to odrađena u Belju i
VUpikiu će biti imati dovoljnoza apsolutnu vlast tj preko 70 %,mislim blizu 75.
Koji je slijedeći korak,ali da će biti koristan za Agrokor u to ne sumnjam.
Dakle,ja kao burek minvestitor mogu biti samo kolateralna žrtva ili možda dobitnik.Za sada mi izgleda da da ću biti dobitnik i u Belju,izgleda mi povoljniji Vupik po 90 od belja po 40 i U HZVG ako ga kupin 25 i jeftinije.

Med i mlijeko vjerovatno za dokapitalizante u ove tri dionice,pelin je već ispijem!!!!!!!

Best buy u narednom razdoblju: KOSN, KOTR i KODT.
Razlozi:
– zato jer ih imam u lijepim količinama već osmu godinu neprekidno
– KOTR će imati QFI bolji od prosjeka a čini se da će napokon veći dio dobiti početi isplaćivati kroz dividendu kao npr. KOSN
– KODT završen investicijski ciklus, vrijeme je da počne berba rezultata

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

MAIS-R-A…u ovom trenutku možda i najpodcjenjeniji turist na ZSE u kojeg je u zadnjih 7-8 godina uložene preko 2 milijarde kuna od strane Adrisa i većina objekata je dignuta na 4-5 zvjezdica. To će se uskoro vidjeti u FI, ali onda će cijena biti vjerojatno x2 na ovu trenutnu

moje pisanje nije savetovanje niti preporuka za kupnju/prodaju dionica!

Best buy HIMR, HMST, ATLN, BLJE, ATPL

Mais je jeftina firma, ali cijena ovisi o vecinskom. Moze ju skupljat po 90kn, kao i do sada. Nadao sam seda ce se tu nesto prije odigrat i da ce cijena blizu 200kn. Mozda se stede za preuzimanje. Volio bi ih vidjeti u maestralima.

New Report

Close