Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

3b) growth poduzeca mogu ostvarivati ubrzani rast vrijednosti dionica kao posljedica ubrzanog rasta poslovanja vozeci na onome sto se smatra fer ili iznad fer razinama (upravo citam Fishera[emo_smijesak]),

– nema kod nas firmi tog tipa za biranje, (KODT, ADPL).

– I love this game.
Pozdrav !

Zabrinjavajuce a ne zanimljivo[emo_smijesak], tanki argumenti sto dalje:
1) pokusati pronaci fundamentalno potcjenjene dionice i preslagivati portfelj,

– KOTR (5.5 – 9.14 – 8.06)
– BDSS (3.17)
– SM86 (14.42)
– KOSN (10.03 – 9.77 – 10.04)

– u zagradi su dividende.
– zajedničko im je nizak p/e.

– ove dionice nisu zastupljene u vašem portfelju te me zanima vaše mišljenje o tim dionicama.

– I love this game.
Pozdrav !

Zanimljivo pitanje: Što sada kada gotovo ništa više nije jeftino?

Većina papira na zse je katastrofa. Ne bi ih ni štapom takao. Jedini sekor koji valja je turizam gdje su najkvalitetnije kompanije skupe ili barem realno vrednovane. Osim turista ok mi izgleda grupa KODT-KOTR-KOSN, te JDOS iako će osiguravateljima ići sve lošije. Kako su TUHO i PLAG skupi, pokušao sam akomulirati: HBRL, ILRA, ATLN, jedine preostale kvalitetne a donedavno povoljne turiste, ali više ni ovo nije jeftino. Zaradilo se izvrsno i ove godine, lijepo je vidjeti prinos portfelja od skoro 20% ali kud sada? Ne treba zaboraviti da su ovogodišnji i lanjski turistički rezultati ostvareni u uvjetima blagostanja većine građana EU koji zarađuju kao nikada ranije, u primorju nigdje nema ni nemira ni prosvjeda ni ozbiljnih prirodnih katastrofa. Može li HR turizam više? Teško. Svi su poludili za turizmom i od svake ludosti se radi turizam. Kako kod nas nema dovoljno izbora pokušao sam raditi nekakvu diverzifikaciju s NIS-om u Srbiji. Tamo je osim tog NIS-a sve ostalo više manje gora tuga i nevolja nego naš zse. Zadnje vrijeme pokušavam malo razgledavati i razvijena tržišta kapitala, ali za ozbiljnije se posvetiti tome treba puno slobodna vremena i volje.
Nije ovo više 2009. sve što valja je skupo, užas. Kada pogledam grafove kompanija iz SP500 od 2009. do danas svjestan sam koliko puno sam u stvari izgubio iako sam na zse “solidno” zaradio. Jednako tako sam se osjećao krajem 2007. gledajući grafove balona sa zse i bio ljut na sebe što sam prekasno otkrio burzu. “Sve je preskupo i što sada?”

@hrx84

daleko od toga da je sve skupo, cijene kvlaitetnih firmi samo nisu vise jeftine, niti su koncar grupa i sve njegove sastavnice, korf, ht, jdos, adpl,zaba itd, precijenjeni na ovim razinama, oni samo na ovoj cijenovnoj razini ne nude veliki diskont i time veliku marzu sigurnosti.
brodari zapravo nisu ni zapoceli s pravim rastom.
likvidnost na burzi se poveceva, zagrebacka burza u zadnjih godinu dana konacno pokazuje znakove zivote, a ne treba zaboraviti da sto bull bude jaci i blizio se fazi euforije, da ce sve manje fundamenti igrati ulogu i da neki prosjecni P/E ce vrlo vjerovatno biti izmedu 30-50,a do tada ima vremena i prostora za rast.
vi koji ste cijelo vrijeme na domacem trzistu kapitala, ovo vam je svakako vrijeme za biti u dionicama.

Ovo je definitivno vrijeme za kracenje pozicija i biti u kesu. To sto se na pojedinim dionicama da zaraditi 10-20% do sljedeceg ljeta, nije neka utjeha, jer postoji velika sansa i da se sve urusi. Po meni ova vlada ne vodi nigdje i to bi nas sve moglo kostati. Jedno od sigurnijih ulaganja ce biti privatizacijske dionice nakon objava ponuda i tu treba hvatat 2-3%

@kanabis

mozemo se sloziti da se ne slazemo, sustav ce se urusiti tek kod slijedece vleike krize, kada kapital postane skup.
RH da se sada vani zaduzi prosla bi s nikad manjom kamatom, uz nikad gori rejting,dok god se mogu refinancirati obveze, a vrijeme je takvo da nam to cak i predstavlja ustedu na kamatama, nema realne opasnosti od urusavanja sustava.
kamata na orocenu stednju nikad manja, vlada uvodi porez i na tu dobit, tek treba krenuti pojacana likvidnost na burzi.
i tko govori o prinosu od 10 do 20 %. dobar primjer ti je bcin, rast od 100 % i dalje fundamentalno jeftin i ici ce i preko 1000 kuna prije slijedećeg bear marketa,a takvih nelikvidnih s potencijalom rasta X2, X3 ima jos dosta.

kamate su trenutno jeftine jer se zeli postici ravnoteza u eu, tj inflacija od 2%. Kamate ce biti jeftine jos ovu godinu, a mozda i narednu, no sto onda kada se to vrati na normalu. Nas rejting je i onako u smecu i mi vise zaduzivanja necemo moci podnijeti. Idemo na monetizaciju cesta i njih cemo dati za to da bi ovako halapljivo mogli zivjeti narednih 15mj. Za mene je to katastrofa, jer se novac nece uloziti u nesto, vec spaliti u spalionici vlade

Trebao bi biti optimist, ali kesa se toliko namnozilo ovih zadnjih par godina, da sada preferiram sigurnost. Mene firma popit bcin-a ne zanima ni najmanje.

…vezano uz temu…
Najviše me brine kako će domaće tržište reagirati na potencijalni pad tržišta u SADu. Dok se mi tek lagano oporavljamo (što nije ni čudno s obzirom na stanje gospodarstva), S&P je debelo na ATH i mnogi veliki investitori kao da iščekuju pad tržišta. Padom tržišta bi ulaganje u SAD postalo atraktivnije što bi svakako privuklo kapital.
Gledajući u povijest, naše je tržište reagiralo u skladu sa američkim samo kod pada u 2008., no prije toga je raslo daleko jače kao što je i pad bio daleko izraženiji. Nije ga pratilo ni u rastu nakon 2009. kao ni tamo 2000. Stoga ostaje neizvjesno kakva bi bila reakcija danas…
Ovo za niske kamate, da, stvorena je No Risk situacija, bitno da se ulaže u bilo što, no svemu jednom dođe kraj.

Izneseni tekstovi nisu nagovor na prodaju ili kupnju dionica

Ne znam u cemu vi svi vidite oporavak. Vlada se populistickim metodama pokusava odrzat na vlasti. Jucer u jutarnjm pise da josipovic sigurno pobjedjuje kolindu, a ja ne znam ni jednu osobu koja ce glasat za njega. Na proslim izborima smo ga svi podrzali i normalno da je pobijedio, samo vrijeme mu je proslo. Mi jos mozemo dosta toga rasprodati, pa odglumiti da je sve u redu. No u stvari mi jedva vracamo kamate, a glavnice ostaju u nasljdje. Dobro je milanovic shvatio da nama jedino turizam radi, ali nije skuzio i zasto je to tako, a odgovor je vrlo jednostavan- zato sto ga drze stranci.

Do sada bitnija reorganizacija drzave nije radjena i vjerujem da je to todoric blokirao. On bi propao kada bi srezali place i drzavnu upravu. Covjek sada prije svih vas vidi da dolazi kraj i za debelu lovu prodaje umirovljenicima svoje tvrtke i sebi otvara vrata u siroj regiji. Na kraju ce on ispasti strucnjak, a vi koji jos uvijek vjerujete vladi ovce.

Turisti su dobro startali i u sljedece 3 god bi se ulozilo milijarde kuna u nove kapacitete i zaposlilo par tisuca ljudi, kooperanata i sl. No vlada je to pametno presjekla- digli pdv, naknadu za vode, spomenicku rentu, boravisnu taksu, porez na reinvestiranu dobit, zdravstveno i normalno da se sa ulaganjem stalo. Mozda ce biti i otpustanja, jer to ipak nisu socijalne tvrtke tipa hepa, cesta, sume, vode pa da se uhljeba ne mozes rijesiti.

Nas sada spasavaju niske kamate, koje mi nismo ni zasluzili. To moze jedno vrijeme trajati, a onda ce zbog kolapsa morati doci mmf. Mmf takodjer daje niske kamate, ali ja problem sto ce oni odmah uvjetovati 20% manje place i 20% manje uhljeba. Sdp je stranka kukavica kojima je lakse docekati da to mmf odradi. Zaboravip sam reci da su i oni sada kriminalna organizacija jer im je vise visokih clanova uhvaceno sa prstima u medu. Sam milanovic mi se cini najposteniji u stranci, ali on nije dorastao toj funkciji. Svi ga vrte oko malog prsta, jer svi oko njega u jednom mandatu zele postati rokfeleri.

Nisam jos to dno dodirnuo da novac ulazem u kladionicu. Moja zarada u ovoj godini je preko 100%, tako da sam zadovoljan. No nisam zadovoljan radom vlade i ne zelim da se neka buduca zarada od 20% pretvori u gubitak od 50%. Neke stvari ne naucite samo iskustvom i znanjem, vec i kolicinom novca na brokerskom. Ove godine ce se na 5 firmi kroz privatizaciju moci uhvatiti po 2-3 % i to u mjesec dana, sto je meni prihvatljivo. Osim drzave i todoric je nesto prodavao, pa se i tu mogla loviti sigurna zarada. 15% godisnje je za mene vrhunski prinos, ako rizik uopce ne postoji. Ako rizikujem 100% gubitak svega, onda mi je prinos od 30% izrazito mali.

Mene firma popit bcin-a ne zanima ni najmanje.

Mislim kako Vam ovo nije trebalo.
Kompanija koja bi nakon podmirenja svih obveza imala oko 900 kn po dionici (a cijena na burzi 540) zaslužuje ipak malo bolji tretman.
A govorimo samo o rezervama, ne i drugoj imovini…
EV/EBITDA oko 2, dug/kapital oko 16%, EPS 54,43 kn, BV 1.090 kn…a vas uopće ne zanima…
Pa zašto??
Ukoliko nije neka tajna…

Trolam, hejtam, vrijeđam, ponižavam, omaložavami - mućki Džubrarim.

Zanimljivo pitanje: Što sada kada gotovo ništa više nije jeftino?

Većina papira na zse je katastrofa. Ne bi ih ni štapom takao. Jedini sekor koji valja je turizam gdje su najkvalitetnije kompanije skupe ili barem realno vrednovane. Osim turista ok mi izgleda grupa KODT-KOTR-KOSN, te JDOS iako će osiguravateljima ići sve lošije. Kako su TUHO i PLAG skupi, pokušao sam akomulirati: HBRL, ILRA, ATLN, jedine preostale kvalitetne a donedavno povoljne turiste, ali više ni ovo nije jeftino.

Složio bih se sa svime što se rekli…osim za HBRL.
Mislim kako je on i dalje jako jeftin…većina turista se već trži iznad book-a. HBRL još ni blizu. Mislim kako je ovo trenutno najpodcjenjenija turistička dionica. A uz to daju i dividendu…
Ali kupiti je…to je već druga stvar. Treba dosta vremena, strpljenja i energije kupiti je a da cijena pri tomu ne odleti u nebesa…
Imam nešto manje od 2.000 komada HBRL. Trebalo mi je “samo” 20-ak radnih dana da ih kupim…

New Report

Close