losa strana rasta je da je vagani p/e portfelja 14,96, prosjecno gledano vise nema rasta u sadasnjem portfelju od toga sto cijena hvata fundamente.
– iz posta gospona Drevila sam izdvojila jednu zanimljivu rečenicu.
– I love this game.
Pozdrav !
– za ovaj post klikate plac gore !!!
– znači većina vas je u tome.
– a većina cca 90% gubi lovu na burzi.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
– ako je 90% ulagača u ingri i petrokemiji, onda će te dionice skočiti
čisti zakon ponude i potražnje.
[/quote]
Zanimljiva opservacija. [emo_smijesak] Samo ne znam zašto bi dionice u takvom slučaju skočile? Ako su ulagači već unutra znači da nema više potražnje. [emo_smijeh]
[/quote]
E sada ti ulagači što tamo čame traže veće optimiste da im uvaljaju svoje “jeftino” kupljene. Čekaju, čekaju, čekaju ali optimista nema. Tako se polako i sami pretvore u pesimiste pa te dionice dodatno zatuku prodajući ispod cijene po kojoj su kupili. To je zakon sile teže![emo_smijeh]
losa strana rasta je da je vagani p/e portfelja 14,96, prosjecno gledano vise nema rasta u sadasnjem portfelju od toga sto cijena hvata fundamente.
– iz posta gospona Drevila sam izdvojila jednu zanimljivu rečenicu.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Točno,dividendne dionice i fondovsko smeće su fundamentalno dobro valuirane.
Divim se sebi,počeo sam koristiti strane riječi kao domaći.
Ali Lopinex nema takvih problema,i pored rasta od 30 do 50% ne izlazim jer su moje dionice i dalje podcijenjene.
BRIN,SLPF,SNBA,ZABA….
med i mlijeko će poteći kao kiša u Dubrovniku
SAPN-R-A?
Izgledan izlazak prodavača koji je dugo držao vrijednost do 210 kn.
Fundamenti dobri – premda je to nebitno za ZSE. [emo_zloban]
– za ovaj post klikate plac gore !!!
– znači većina vas je u tome.
– a većina cca 90% gubi lovu na burzi.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
– ako je 90% ulagača u ingri i petrokemiji, onda će te dionice skočiti
čisti zakon ponude i potražnje.
Vi imate problem ako ste u dionicama koje kupuju samo 10 % ulagača, i to ne sve Vaše.
Znači da su Vaše dionice ekstremno nelikvidne.
Znači imate još veći problem nego prije, jer uopće nemate kupca za svoje dionice.
Mislim, ne vidim smisao kupovine dionica koje nitko neće.
Lp
[/quote]
A vi imate problema jer ne razumijete kako burza funkcionira.
upravo je obrnuto.
Ivana je za sve vas space shuttle i to novije generacije..
lp
[/quote]
Kao prvo mislim da gospođa Ivana 7 počinje od krive premise.
Da je 90 % ulagača u Ingri i Petrokemiji.
Znači baš joj analiza i nije nekaj.
Ali recimo da je u pravu.
Da je 90 ulagača na ZSE u te dvije dionice.
Kako prometi na te dvije dionice više nisu veliki, pretpostavimo da se radi o malim dioničarima kojima je portfelj do 100.000 kn.
Znači čine 10 % novčane aktive na ZSE.
Ostatak drže 10 % ulagača na koje otpada 90 % novčanih sredstava na ZSE.
Znači cijeli promet na ZSE čini tih 10 % ulagača koji ulaže u dionice kaj imaju (ili nemaju) super poslovne rezultate.
De fakto oni moraju međusobno trgovati, jer inače ne mogu prodati nikome svoje dionice.
Te su dionice izuzetno slabo (ekstremno) nelikvidne pa godišnje narastu 5%-15%.
Pri tome ulagači da bi prodali te dionice, moraju zainteresirati onaj ostatak od 90 % u Ingri i Ptkm.
Pa onda i tamo kupuju dionice, da bi mali ulagači (ovih 90%) mogli stići na vlakić.
Sam uspjeh ovisi o količini reklame (PR) za određenu dionicu.
Pri tome mali dioničari (90%) prodaju dionice ingre i ptkm da bi stigli na vlakić.
Nakon vlakića i unovčenje 10-15% na dionici se isti vraćaju u dvije navedene dionice, pri čemu dižu cijene dionice (koju im prodaju isti koji su kupili kad su izlazili van; takozvani optimisti).
Ovo je samo mišljenje kako funkcionira burza na ZSE (po obrascima), njezin model i ne može se primjeniti na druge burze.
Lp
ps.
Ivana je za sve vas space stthule i to novije generacije..
Program Space SHUTle je prekinut zbog zastarjelosti istog i zadnja dva su završila u muzejima.[emo_smijesak]
Muzejski primjerak.[emo_smijeh]
Ali jednostavno volim osobe kojima svaka rečenica počinje sa JA…i koji su najpametniji na svjetu…A takve volim čitati i citirati…
– evo konačno nešto pametno i od gospona GearBeara.
– stvarno je dobro pratriti što rade i kako rade najpametniji, najbogatiji i najsposobniji na svijetu.
– pročitajte i koju knjigu na tu temu, ima ih.
– I love this game.
Pozdrav !
SAPN-R-A?
Fundamenti dobri – premda je to nebitno za ZSE. [emo_zloban]
SAPN.
– dug/kapital 221.34%
– p/e 58.08
– dividende nema.
– fundamenti dobri ???
– I love this game.
Pozdrav !
Pri tome ulagači da bi prodali te dionice, moraju zainteresirati onaj ostatak od 90 % u Ingri i Ptkm.
INGR i PTKM.
– INGR sa 400kn na 2kn, dobro je da nitko s ovog foruma na toj dionici nije pogubio lovu.
– građevina je i dalje kod nas u velikoj banani.
– a PTKM ća sa 30kn ići na 20kn pa 10kn i na cca 2-5kn će otići u stečaj.
– stvarno nema smisla na ovoj temi pisati o INGR i PTKM.
– možda se INGR i spasi pa ode na 20-30kn, a na tim cijenama to bi bio prinos od 1000-1500%.
– samo to je igra za kockare koji su već pogubili dosta love pa na tom tipu investicije vide kako bi se mogli izvući i još zaraditi.
– ali mogućnost za tako nešto je jako mala, ali postoji.
– svi ljubitelji investicija tog tipa na kraju će ostati bez love, isto kao i kod gospon Lopine, što vam znači prinos od 50% ako je vaš portfelj pao 95%.
– evo kako to izgleda u brojkama:
– gospon Lopina je krenuo sa 100.
– padom portfelja od 95% taj porfelj je sada na 5.
– rastom od 50% taj portfelj dolazi na broj 7.5 .
– domaći zadatak !
– ako ste krenuli na burzu s svojih 100.000kn.
– izgubili ste 90.000kn ili 90%, (dobro je jedino to što na burzi nećete izgubiti preko 100%).
– ali je zanimljivo znati, odnosno pitanje je:
– koliko ovaj investitor mora zaraditi u % da bi ponovno došao na svoj početni ulog.
– I love this game.
Pozdrav !
ingru nikad nisam imao a ptkm jednom davno prodao sa nekom sitnom zaradicom. toliko o tome da 90% ulagača kupuje to smeće.
INGR i PTKM.
– INGR sa 400kn na 2kn, dobro je da nitko s ovog foruma na toj dionici nije pogubio lovu.
– građevina je i dalje kod nas u velikoj banani.
– a PTKM ća sa 30kn ići na 20kn pa 10kn i na cca 2-5kn će otići u stečaj.
– stvarno nema smisla na ovoj temi pisati o INGR i PTKM.
– možda se INGR i spasi pa ode na 20-30kn, a na tim cijenama to bi bio prinos od 1000-1500%.
– samo to je igra za kockare koji su već pogubili dosta love pa na tom tipu investicije vide kako bi se mogli izvući i još zaraditi.
– ali mogućnost za tako nešto je jako mala, ali postoji.
– svi ljubitelji investicija tog tipa na kraju će ostati bez love, isto kao i kod gospon Lopine, što vam znači prinos od 50% ako je vaš portfelj pao 95%.
– evo kako to izgleda u brojkama:
– gospon Lopina je krenuo sa 100.
– padom portfelja od 95% taj porfelj je sada na 5.
– rastom od 50% taj portfelj dolazi na broj 7.5 .
– domaći zadatak !
– ako ste krenuli na burzu s svojih 100.000kn.
– izgubili ste 90.000kn ili 90%, (dobro je jedino to što na burzi nećete izgubiti preko 100%).
– ali je zanimljivo znati, odnosno pitanje je:
– koliko ovaj investitor mora zaraditi u % da bi ponovno došao na svoj početni ulog.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
1000%
Koliko lamentiranja.
Best buy – milju kuna rascjepkano staviti na kupnju dionice u kojoj vec jesi i sa druge strane platiti 500 kn novinaru Poslovnog za jeftini senzacionalisticki naslov.
10% dnevno easy.
SAPN.
– dug/kapital 221.34%
– p/e 58.08
– dividende nema.
– fundamenti dobri ???
– I love this game.
Pozdrav !
I na koje vas firme podsjeća odnos dug/kapital i p/e?
Možda upravo na one koje ste i vi nekoć predstavljali kao best buy (ADPL, ATGR)…
Imam dionice sva 3 Društva.
P/E ADPL i SAPN je dosta sličan, premda zanemariv jer je to trenutni pokazatelj, a ne budućeg poslovanja. Bit će mnogo manji već idući kvartal, pa još manji… EBITDA je mnogo zanimljivija…
Dug/kapital…pa naravno kad su velike investicije upravo završene. I kod ADPL, SAPN i ATGR… kod SAPN prvi dioničar može prodati bilo kada 30-ak% dionica i doći do svježeg kapitala da mu je dug problem.
Nema dividende. Pa to i nije neki problem. Kod ATGR imam dividendu, a kao da je i nemam. Nije mi dividenda prioritet.
Mislim da griješite glede SAPN. A jednom kad se imovina amortizira, vrijednosno uskladi, dug prema bankama već pada… i “odjednom” pojavi nekoliko stotina % veća dobit, bit će vam jasnije. A tada je i vjerojatnost dividende izglednija. Nije da je SAPN nije i ranije isplaćivala.
Kupovinom dionica kupujete njezino buduće poslovanje, ne prošlo i sadašnje.
Imam ADPL, SAPN i ATGR. ADPL i ATGR kupovao na mnogo nižim razinama (što se može vidjeti i na istim temema) zbog budućeg poslovanja. SAPN kupovao nadavno od 190-204 zbog budućeg poslovanja.
I držim kako su sve 3 dionice i dalje odlična prilika.
lp