stvar je racunice. Netko racuna da sada zaradjuje 10% na onaj ulog iz 2007 god, a netko zbroji sve uloge i dobit, pa formalno ne zarađuje toliko.
gledam portfelj u cudu, trebalo je samo dva dana, sada sam na 22,2% ovogodisnjeg rasta porastom vrijednoscu dionica i sitno dividenda. zaradio auto, rekla bi Ivana. dok su se turisti korigirali, druge dionice su to nadoknadile rastom, a sad krenuli turisti, i eto mene opet na ath 2-3% iznad ranijeg. prema cijeni ulaska s troskovima tuho na 211%, plag 183%, ledo 140%, auhr 135%, korf 131%, atgr 129% …[emo_zacudjen][emo_vrtimise][emo_beztona].
nisam htio vise o porastu portfelja, na moju samonevjericu rezultatom javljaju se cudaci s postovima. mogao bih npr. kako sam jucer dovrsio dremana contrarian bla bla, u njemu nista sto nisam vec procitao, a njegova verzija contrarian pristupa samo je jednostavan value pristup, danas zapoceo jedan klasik, fischerov common stocks… osim toga danas mi je sve izgledalo mirno na burzi i da portfelj stoji na mjestu ali – odem na investor kad tamo portfelj preskocio preko pet nula, i to je brojac po prvi put preskocio stotisucice dvaput u istoj godini, wtf, vezite se polijecemo? losa strana rasta je da je vagani p/e portfelja 14,96, prosjecno gledano vise nema rasta u sadasnjem portfelju od toga sto cijena hvata fundamente.
drevil, Fischer je dosta težak… čak i njegov sin kaže da treba čitati više puta. pročitao sam sve te 3-4 stvari od njega (hvala Amazonu i bundleu kindle verziji) i dosta mi je sporije išlo nego neke druge stvari. vjerojatno ima i veze s tim što je pisano prije 50+ godina, makar recimo s Grahamom nemaš probleme tog tipa.
moje zadnje je od Howarda marksa… a ono, fine pametne stvari ali vjerojatno se može dati komentar kao i vi za dremana. makar ima nekih vječnih mudrosti… kao i klarman, recimo.
mene jako veseli to čitanje, ali mi je jako teško (pr)ocijeniti da li i koliko mi je koristilo u svemu ovome. 😉
stvar je racunice. Netko racuna da sada zaradjuje 10% na onaj ulog iz 2007 god, a netko zbroji sve uloge i dobit, pa formalno ne zarađuje toliko.
Ja sam prošli mjesec digao 20 000 kn. To je na 195 000 kn skoro pa 10%. Baš sam čudak kaže drevil.
drevil, Fischer je dosta težak… čak i njegov sin kaže da treba čitati više puta. pročitao sam sve te 3-4 stvari od njega (hvala Amazonu i bundleu kindle verziji) i dosta mi je sporije išlo nego neke druge stvari. vjerojatno ima i veze s tim što je pisano prije 50+ godina, makar recimo s Grahamom nemaš probleme tog tipa.
moje zadnje je od Howarda marksa… a ono, fine pametne stvari ali vjerojatno se može dati komentar kao i vi za dremana. makar ima nekih vječnih mudrosti… kao i klarman, recimo.
mene jako veseli to čitanje, ali mi je jako teško (pr)ocijeniti da li i koliko mi je koristilo u svemu ovome. 😉
hvala na komentaru, procitao predgovor koji je napisao sin, dosta osobno, stari je bio cudak i pred kraj otisao na kvasinu. svidja mi se kako je bio cudan, razlog vise da mu procitam zabiljezene misli. vrlo cesto cijela knjiga bude procitana uzalud, bez i jedne poucne novosti. s druge strane taj osjecaj nedovoljnog znanja, u ovom slucaju o dionicama, pa jos ono konkretno cega sam svjestan da ne znam i trazim odgovore, citanje smanjuje nelagodu neznanja cak i ako ne daje trazene odgovore. ne da se dobra knjiga cita vise puta, nego knjigu radje ako mogu prvo nabavim na bilo koji nacin i procitam, a ako vrijedi onda je kupim u papirnatom izdanju i citam vise puta, da ne skupljam papirusinu po policama. klarmana nasao, samo nekakva cijena knjige od par tisuca dolara na amazonu? a guglanje za howard marksa daje van samo nekog trgovca drogom.
Da se podsjetimo malo, školice od prije 2 mjeseca:
http://www.poslovni.hr/forum/tema/best-buy-komentari-i-analize-499?page=1647#forum-comment
Vidite kako se od investitora u HR uvijek može nešto naučiti, naravno ako bolje pročitate što piše, pa to provjerite možda ponekad ustanovite da je upravo suprotno.
Primjer 1.
ATGR " puno je povuka " , " skup je " kaže lopina.
A pogledajmo da li je tako:
2011. godina P/E 57
2012. godina P/E 48
2013. godina P/E 13
Da li je 48 manje od 57?
JE
Da li je 13 puno manje od 48?
JE
Da li je dionica svake godine sve jeftinija a sada najjeftinija?
JE..
Da li je konzervatina procijena Uprave porast prihoda ove godine 8 % , porast dobiti?
JE
Da li će onda dionica biti još jeftnija ako ne poraste?
HOĆE
2011. ROE 3,2%
2012. ROE 3,9%
2013. ROE 12%
Da li je 3,9 više od 3,2?
JE
Da li je 12 u bitnome više od 3,9?
JE
Da li je profitabilnost u bitnome povećana?
JE
Da li je zaključak da je po sadašnjoj cijeni dionice, dionica jeftinija, dok je profitailnost u istome trenutku u bitnome veća?
TO ĆE SAMO NEKI SHVATITI
Moga bih i dalje, pa o pokazateljima zaduženosti itd. ali neda mi se.
Da li je sve ovo jasno?
VJEROJATNO SAMO NEKIMA
lp
U 2 mjeseca, mogli ste mirno spavati kupivši " fondovsko smeće "i zaraditi oko 17 % na ATGR.
Jesmo li naučili nešto?
NISMO.
lp
[/quote]
Uspješni burzovni strateg ( UBS ) se ne bio smio povoditi za svakakvim drukanjima na ovome forumu, ali bi trebao pročitati što tko piše i na temelju vlastite prosudbe donijeti odluku o kupnji / prodaji neke dionice.
Pri tome uvijek valja imati na umu poznatu staru izreku:
” Nije bitno što piše, nego tko piše. “
UBS je mogao na ATGR zaraditi 50 % u samo 8 mjeseci, pri tome mirno spavajući, a ne imati nemirne snove kao u lopinex fondu, samo da je pozorno proučio i provjerio sve što piše.Znamo ( onaj tko pozorno prati forum ) da je lopinex fond upozoravao da je ATGR skup još dok je bio ispod 700 kuna. Evo ga danas preko 1 000.
Sindikat uvijek bira fundamentalno jeftine dionice koje su jeftinije što više rastu, sa dobrim managmentom i intrinzičnom podcjenjenošću.
Sindikat ponekad i upozori na vrlo rizične inesticije sa velikom vjerojatnošču gubitka velikog iznosa novaca kao što je to napravio na temama PTKM i DDJH. Nažalost obistinilo se ono na što se upozoravalo.
Naravno da će ATGR rasti i dalje, osim ako se nešto fundamentalno ne promijeni oko tvrtke ili dionice, kao što veliku perspektivu ima i ADPL za koju sam dobio upit pa umjesto odgovora ovdje, da ne zatrpavam temu, upučujem na temu ADPL. Veliku perspektivu ima još samo mali broj dionica koje će također biti jeftinije što više rastu.
Ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica, vlastitu investicijsku odluku morate donijeti sami.
lp
Ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica, vlastitu investicijsku odluku morate donijeti sami.
lp
Ovo je IPAK više nagovor na kupnju nego na prodaju… [emo_smijesak]
na ovoj temi se vrte 6,7 znamenkaste cifre a država propada. onda molim bez nekih pesimističnih tonova i slobodno daj te otkaz jer nema nikakvog smisla raditi za nekih par tisućica kn. to znam iz vlastitog iskustva. nije valjda da čekate onu crkavicu od mirovine poslije xy godina? btw to radno mjesto bi nekom ne zaposlenom značilo jako puno. pozzz.
verdi,
Zasto mislis da ti korisnici uopce zive u RH ? puno nas je vec davno otislo van RH i svakim danom odlazi sve vise ljudi. Oosbno sam se odavno pokupio i “ostavio radno mjesto za nekog nezaposlenog”. Raditi za par tisuca kuna slazem se da se ne isplati ukoiko imas financijsku pozadinu da se sam mozes uzdrzavati, no za par tisuca eura se itekako isplati raditi pogotovo ako radis ono sto volis.
verdi,
Zasto mislis da ti korisnici uopce zive u RH ? puno nas je vec davno otislo van RH i svakim danom odlazi sve vise ljudi. Oosbno sam se odavno pokupio i "ostavio radno mjesto za nekog nezaposlenog". Raditi za par tisuca kuna slazem se da se ne isplati ukoiko imas financijsku pozadinu da se sam mozes uzdrzavati, no za par tisuca eura se itekako isplati raditi pogotovo ako radis ono sto volis.
Slažem se s HaoRenom.
Za razliku od njega ja sam ostao u Hrvatskoj zbog dvije stvari.
Radim u struci što volim (pa novac i nije toliko važan) i mislio sam da mogu u ovoj zemlji nešto promjeniti nabolje.
Ništa od toga, tako da ću i ja dignuti sidro, makar sam već u godinama.
Jedino mi nije jasan altruizam ovih koji su otišli van i njihovo ulaganje na ZSE.
Da živim vani ulagao bi na neku svjetsku burzu, a ne na ZSE.
Jel to ono: “možeš otići iz Hrvatske, ali Hrvatska ne može izaći iz tebe?”
lp
ps. slažem se sa Verdijem u dijelu da su na ovoj temi sve sami hebeni bogataši.
Ja zivim u RH ali sam dugo radio vani. I ulazem iskljucivo u RH. Moj savjet mladjima od 30: Bjezite vani! Ja sam 40+, ozenjen sam i imam djecu. Stambeno sam vrlo kvalitetno zbrinut (bez nasljedstva, sam sam si kupio nekretninu) i bez kredita sam. Zasto ulazem u RH? Pa zar cu ulagati kada jednom ono sto zaista vrijedi bude na cijenama koje su X3 od danasnjih? No, tema je best buy pa cu i ja nesto naisati o onome sto ja smatram best buy-om u RH. Po meni to su sljedece dionice: KODT, CKML, JDOS, ADRS, PBZ. Sve ih za koju godinu vidim na visestruko vecim vrijednostima.