Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

MIVA (mesna industrija vajda čakovec) – 1/2

ok, možda i nije best buy… ali, po mojem mišljenju je svakako excellent buy… a kako teme excellent buy nema, poslužit će ova. 😉

dionicom je ponovo (nakon 2008-2009) moguće trgovati na burzi od 10. ožujka ove godine, kad je sama burza uvrstila u mtp fortis nekoliko dionica, a među njima i MIVA.

iako je likvidnost još uvijek relativno slaba (nešto manje od 200 tisuća kuna prometa u zadnjih mjesec i pol), s obzirom da se dionicom trgovalo svaki od zadnja tri trgovinska dana, to mi je bio nekakav “okidač” da napišem par redova, jer je dionica (i firma) svakako manje poznata prosječnom ulagaču, a – mislim – prilično zanimljiva i podcijenjena.

od povratka na burzu trgovalo se po cijenama od 220 do 300 kuna (koliko je meni poznato, unutar firme se u zadnjih godinu-dvije trgovalo u rasponu od 300 do 400 kuna, a ranijih godina i po 500-600 kuna – i interno i na burzi u onom ranijem razdoblju).

zadnja danas postignuta cijena je 230 kuna, što za ukupan broj od 64.930 dionica daje tržišnu kapitalizaciju od 14 milijuna i 934 tisuće kuna.

da vidimo što vajda nudi za tih 15-ak milijuna kuna…

(napomena: vajda nije obavezna burzi podnositi tromjesečne izvještaje pa su svi podaci iz FI za 2013. – revizorski izvještaj dostupan je na zse, a godišnje izvješće uprave na fininom servisu RGFI)

1. imovina

dugotrajna imovina – 62,4 milijuna kuna, gotovo u potpunosti se sastoji od materijalne imovine (18,5m zemljišta, 27,4m građevinski objekti, 12,6m postrojenja i oprema)

malo detaljnije: poslovna zgrada i pogoni u čakovcu, zgrada u zagrebu (skladište savica šanci), zgrada u šibeniku (skladište i prodavaonica), pršutana povrh šibenika (mislim zajedničko vlasništvo), vlastite mesnice (uz još neke u najmu).

kratkotrajna imovina – 80,6 milijuna kuna (uglavnom zalihe 15,7m i potraživanja 63,7m)
UKUPAN dug – 45,2 milijuna (dugotrajnih obveza gotovo da i nema – ispod 5,5 milijuna kuna)

dakle, iz ovih brojki (zaokruženih na sto tisuća kuna), ispada samo kratkotrajna imovina minus SVE obveze 35,4 milijuna kuna, odnosno 545 kuna po dionici.

graham je tražio dionice koje se trže ispod 2/3 net current assets (s tim da je također oduzimao sav dug)… vajda se trži značajno ispod 2/3, točnije po 0,42.

kapital i rezerve su 88,8 milijuna (25,3m temeljni kapital, 12,1m rezerve iz dobiti, 13,3m revalorizacijske rezerve, 37,5m zadržana dobit).
dakle, “book” je 1367 kuna po dionici, odnosno P/B = 0,17

na 221,1 milijun ukupnih prihoda, P/S = 0,07, što daje iznimno zanimljiv P/B * P/S od 0,01.

2. dobit

firma koja se trži na ispod jedne petine booka sigurno nije zaradila nijednu kunu već barem deset godina, zar ne?

ne… vajda u zadnjih X godina (mislim niti jednu nakon privatizacije) nije bila u minusu.
isto tako samo dvije od zadnjih 15-ak godina, vajda nije isplaćivala dividendu.
zadnja dividenda (ovogodišnja) je bila 10 kuna po dionici (div.Y 4,35%), a sjećam se da su uglavnom znale biti od 25 do 34 kune po dionici.

s krizom je neto dobit pala i za 2013. je iznosila 500k kuna, što daje P/E 30.
no, profitabilnost vajde je znala biti i 6-7 milijuna kuna, a iako nemam precizne podatke za godine unatrag, na mojedionice je vidljivo da je 2008. i 2009. neto dobit bila nešto ispod 2 milijuna kuna što bi već davalo iznimno zanimljivi P/E od oko 8.
(u zadnjem godišnjem izvješću sam našao da je i za već debelo kriznu 2010. bila 1,8 milijun što je, mislim, realno i opet dostižno)

MIVA (mesna industrija vajda čakovec) – 2/2

3. izgledi

vajda ima relativno stabilno poslovanje, koje se oslanja na vlastite mesnice, vlastitu pokretnu prodaju, kao i na ugovore s velikim trgovačkim lancima.
naravno, imaju određenih problema s naplatom i muče ih predstečajne nagodbe njihovih kupaca/dužnika gdje ostaju bez dijela potraživanja.

ulaskom u EU, vajda više nije ovisna o uvoznim kvotama koje su bile rezervirane za druge, pa se više ne može dogoditi da ostanu bez sirovine, iako se koliko god je to moguće i dalje oslanjaju na domaće kooperante (nekad je to iznosilo praktično 100%).

isto tako EU otvara i neke nove izvozne šanse: “Za 2014. Uprava najavljuje rast svih pokazatelja poslovanja te povećanje izvoza u Sloveniju, Italiju i Njemačku.” (izvor: kolega forumaš s glavne skupštine, možete pogledati u temi MIVA na forumu)

4. (pr)ocjene

ova burza je puna firmi koje se trže na pola booka, a nisu zaradile ni kune zadnjih 10 godina… vajda nije izgubila ni kune (odnosno bila u minusu nijednom) u zadnjih 20 godina, a trži se po puno nižim cijenama.

već spomenuti kolega forumaš (na MIVA temi pretežno nas dvojica pišemo ;)) ima jako dobre teorije zašto je tome tako pa možete to tamo pogledati… a jaki razlog je sigurno i to što vajda ne šalje izvješća u excel formatu pa servis mojedionice.com ne ažurira podatke i parametre… mnogim investitorima to je znak da se radi o nekoj bezveznoj firmi i dionici pa im ostaje “van radara”.

po mojem mišljenju radi se o jednoj iznimno dobroj firmi, koja za hrvatsku realnost jako dobro stoji i predstavlja dobru priliku za investiranje.

napomena: imam dionice vajde od samih početaka i ovaj pregled/osvrt je napravljen u najboljoj vjeri i ne predstavlja nagovor na kupnju, a bogami ni prodaju dionica MIVA.

Kolega Mikan, hvala na zanimljivom osvrtu!

Zanimljivo- jedino je likvidnost problem

Tko je u pravu:
Bukvani ili tikvani!!!!
AMDN kao tipićni bukvan našao kupca.Naravno,da je po rezultatima poslovanja/tikvani/
i 10 kn bi bilo skupo.
Ali BV od 220/NAV je možda i veći/Njemac je spreman platiti 125,40.
Dakle, kupnja AMDN od 110 /14%/do 120/4,5%/ za otprilike šest mjeseci i nije loša.
Naravno,da će neki oročiti na banci za cca 2%.Što bi se reklo,bolje sigurnih 2%
nego nesugurnih desetak posto u kupnji dionica.Ja im dajem za pravo,jer kako bi ja
kupio po 110,ako poklekne čekam,kada bi svi bili zadovoljni i sa 3%.
Dakle,i za ziheraše ima povoljnih prilika,za špekulante u AMDN nema mjesta,preskupo je.
Za Ivanu 7 i Drevila ovo je briljantna prilika!!!!!!!!

MIVA (mesna industrija vajda čakovec) – 1/2

ok, možda i nije best buy… ali, po mojem mišljenju je svakako excellent buy… a kako teme excellent buy nema, poslužit će ova. 😉

dionicom je ponovo (nakon 2008-2009) moguće trgovati na burzi od 10. ožujka ove godine, kad je sama burza uvrstila u mtp fortis nekoliko dionica, a među njima i MIVA.

iako je likvidnost još uvijek relativno slaba (nešto manje od 200 tisuća kuna prometa u zadnjih mjesec i pol), s obzirom da se dionicom trgovalo svaki od zadnja tri trgovinska dana, to mi je bio nekakav "okidač" da napišem par redova, jer je dionica (i firma) svakako manje poznata prosječnom ulagaču, a – mislim – prilično zanimljiva i podcijenjena.

od povratka na burzu trgovalo se po cijenama od 220 do 300 kuna (koliko je meni poznato, unutar firme se u zadnjih godinu-dvije trgovalo u rasponu od 300 do 400 kuna, a ranijih godina i po 500-600 kuna – i interno i na burzi u onom ranijem razdoblju).

zadnja danas postignuta cijena je 230 kuna, što za ukupan broj od 64.930 dionica daje tržišnu kapitalizaciju od 14 milijuna i 934 tisuće kuna.

da vidimo što vajda nudi za tih 15-ak milijuna kuna…

……………..

Kolega, svaka čast! Odličan pregled i definitivno za temu best buy.
I sam tražim ovakav tip dionica u vjeri da će ih tržište u doglednoj budućnosti prepoznati.

(Mala digresija: ako se uskoro uvede porez na nekretnine – što je prema mom mišljenju žalosno – a u HR se situacija konačno poboljša, siguran sam da će to utjecati i na ZSE. Dominantno ulaganje u nekretnine i štednju u čarapi moglo bi zamijeniti investiranje u dionice, pa dnevno trgovanje neće biti nekih 10ak mil. kuna, već puno više. Tada će mnoge dionice pokazati svoju pravu vrijednost)

Uglavnom, situacija oko MIVA-e podsjeća me na onu vezanu uz ELKP i CHAG, a djelomično i uz BCIN i AUHR.

Na potonje dvije dionice moglo se fino utržiti od početka godine. Nije fundamentalna analiza bezveze, već je djelovanje tromog i plitkog tržišta razočaravajuće, pa i danas postoje prilike koje bi na stranim burzama eksplodirale u kratkom roku.

Kratko sam bacio oko na posljednje izvješće – pored onoga što ste vi naveli, zanimljivo je i da top10 drži tek 20ak% ukupnog broja dionica. Također, prihodi od prodaje povećani su za više od 10 mil. kuna u odnosu na prošlu godinu, a time je rasla i dobit. Novčani tok je čist kao suza, te nije bilo dodatnog zaduživanja što je odlično. Obveze se podmiruju tempom naplate potraživanja. Sasvim OK.

Drvel, odgovor c/ više ribariti

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Nekako se čini da je od prije nekoliko dana, pa još do daljnjega, najbolje imati ATPL. Dionica uredno prati BDI index, a njemu je sada godišnje vrijeme rasta. Turisti su defitivno zapeli nakon zaista brutalnog i očito bezrazložnog rasta. Čak se i na Eclectici dade osjetiti neki oblik panikice zbog osjetno lošijeg srpnja od inaće. LPLH narasla bez opipljivog razloga. Već dosta dana stoji bez prometa. Vidjet ćemo što će tu biti. Ako ne bude umjetno gurnuta, sigurno joj prijeti pad. Koliki? Vidjet ćemo.

The word God is for me nothing more than the expression and product of human naivete. The Bible is a collection of honorable, but still purely primitive legend which are nevertheless pretty childish.

snho-r-a ?

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

snho-r-a ?

Jer se dijeli na tri dionice.tkz.difuzija i većinci se međusobno ne trpe.
A KORF jer se spaja_tkz.fuzija,udružuju se i većinci se međusobno obožavaju i poštuju.
Pa ti budi pametan.
Ipak radije SNHO,_tri puta je više od jedan.

gledam portfelj u cudu, trebalo je samo dva dana, sada sam na 22,2% ovogodisnjeg rasta porastom vrijednoscu dionica i sitno dividenda. zaradio auto, rekla bi Ivana. dok su se turisti korigirali, druge dionice su to nadoknadile rastom, a sad krenuli turisti, i eto mene opet na ath 2-3% iznad ranijeg. prema cijeni ulaska s troskovima tuho na 211%, plag 183%, ledo 140%, auhr 135%, korf 131%, atgr 129% …[emo_zacudjen][emo_vrtimise][emo_beztona].

Moj portfelj ove godine u plusu skromnih 9,54 %, ali očekujem znatni porast do kraja godine na brodarima…

Po sadašnjim cijenama automobila..dobar auto je oko 100.000 kuna ili 200.000

MOram znati odgovor da mogu izračunati koliko para u portfelju ima Drevil…
No ..?

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

New Report

Close