Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dobar dan!

Prije nekoliko godina sam prvi post napisao na ovoj temi.

Pa bi bilo da i zadnji post napišem na ovoj temi.

Nažalost Hrvatskoj pomogao nisam, a na burzi sam izgubio 80.000 eura.

i ne radi se o virtualnom novcu.

Sve što sam pisao o dionicama i ulaganju, i dalje iza toga stojim.

Nažalost u Hrvatskoj rezultati ulaganja ovise i o drugim parametrima.
Čitaj politici i nedorečenim zakonima koji omogućuje razne makinacije većinskom vlasnicima i Upravama na račun malih dioničara.

Sve bi Vas lijepo pozdravio, sumnjam da ću se vratiti.
Očito ulaganje dionica nije pametna investicija za starost.

možda bolje da sam kao drugi kupio bijesni auto i razbacivao se lovom.

Bem ti poduzetničku crtu da nekaj napraviš u životu sa svojom pameti i rukama.

Da i dalje sam ponosni Hrvat, ali samo zbog svojeg odgoja, ne i Hrvatske.

Jer ovo nije zemlja o kojoj sam sanjao.

Lp, hasanfefer ,dipl. inž.[emo_cool]

ps. Još imam jednu obavezu.

Izgubio sam opkladu od g. Domaćeg, pa moram kolegi/ici IVANI 7 čuvati ovce mjesec dana.

Cijeli 8. mjesec sam na godišnjem (napokon) pa javite na p.p. gdje i kada.

Možda i napišem koji post, ali samo što se tiče INE i Diokija.
Neću Vas gnjaviti na drugim dionicama.

[b]black magic[/b]

@LULA
Vjeruj mi da najveći problem ulaganja u HR dionice nisu ni zakoni ni likvidnost ni politika ni uprave. Najveći je problem neznanje investitora koji misle da sve znaju i razumiju iako pojma nemaju. Ali to je problem kompletne nacije. Koliko sam puta čio kako su amerikanci g.l.u.p.i jer ne znaju gdje je europa itd. Pa šta njih briga gdje je europa. Imaju oni vaznijih problema. Samo mi kao narod mislimo da smo bogom dani i da svi ostali pojma nemaju. A tako se ponašamo i u svakodnevnom životu. Ovdje na forumu se može upravo to vidjeti. Napišeš nešto protiv dionice (bilo koje) i hrpa njih će vam reći da pojma nemate (oni koji posjeduju te dionice). Jer kao samo oni znaju šta je točno. Nit ne žele ćuti drukčije mišljenje. I odmah ste druker. To je po meni žalosno i jadno, a ne kad napišeš loše o nekoj dionici oni kažu da si jalan. Katastrofa.

Lopina , mgma-r-a? je li tebi na ovim cijenama teče med i mlijeko (b.b.) ili ipak čaša gorke žuči?(bježanija ) [emo_smijeh]

Moguće da sklizne i ispod 1 kn.Sigurno je da neće ispod nule,ne može.
Ali ako printeri prorade,ako MAGMA izađe iz žmigavac zone/sada sam blokirana sada
nisam/ i tako već mjesecima,možda se zaradi više stotina posto.Ovakva magma je interesantna za trejdanje.veliki je zub,ali može se i puno izgubiti i cijelo zubalo!!!!!!!
Med i mlijeko,ili čaša ne žući nego otrova.Sredine nema ili..ili..
[/quote]

hvala. ja ću malo ipak zalomiti na ovoj ,ovo je jedna od onih na glasu da je loša itd. a takve se u pravilu kupuju .uvijek kontra većine .

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

Splico, steta sto odlazite forum vise nece biti isti 🙂

Po meni vas je problem sto ste uvijek ulagali u dionice koje su bile na rubu propasti i u njih ste ulazili s velikim dijelom portfelja nadajuci se nekom velikom preokretu koji se nikad nije dogodio.

Pogledajte forume par losih dionica kao sto su DDJH, PTKM, BLJE i bio je DIOKi. Primjetit ce te da se na tim forumima stalno vrti ista ekipa, i isti nikovi pisu na svim takvim temama. E sada shvatio bih da je jedna od tih recimo “neotkriveni dijamant” no kolika je sansa da su takve bas sve, i da su ih otkrili isti likovi?

To je zato sto vecina ulagaca razmislja u apsolutnom, a ne u relativnom iznosu. Koliko sam puta cuo da je “veca sansa da cijena dionice naraste s 4 na 8kn nego s 50 na 100 ili nedaj Boze s 500 na 1000 ! ” bez da ti ljudi shvacaju kako u sva 3 scenarija se radi o porastu od 100%. Ili “ova dionica je skupa jer kosta 150kn/komad, a ova druga je jeftina jer kosta 30kn/komad” kao da se kupuju jabuke a ne dionice.

Hrvatsko trziste je jako nelikvidno i nerazvijeno no prilika ima, samo ne treba biti pohlepan i treba znati kada reci “dosta popusio sam idem dalje”, a ne samo “uprosjecivati” cijenu. Ljudi se tu ismijavaju s nama koji kazemo da je 10% prinosa godisnje i vise nego dobar , bez da shvacaju koliko bedasti ispadaju

...

@alias
Za one koji o investiranju pojma nemaju je tocno ovo sto si napisao,ali za one koji nesto kuze,a istovremeno su spremni i preuzeti rizik najveci problem su zakoni odnosno nepostivanje zakona,utjecaj politike,lopovske uprave… Zato ZSE i izgleda kako izgleda,a bolje nece biti. Strance mozete zaboravit jos dugo vremena,a kako vidim poceli su se povlacit i to solidno i iz nekretnina. Ovdje ce jedino ulagat lopovi i bjelosvjetski hostapleri.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Lula
Kažeš da di popušio svoju lulu.Pa kako je to moguće poslije 2009.IQ kada je crobex
bio na 1250.Očito ste forsirali rizične investicije,dokupljivali jer ste očekivali veliki odbijanac ,a bez pokriča u poslovanju.Potpuna kriva strategija.
Ako sam kupovao recimo IGH na 800,a onda je došlo FI gdje je BV strmopi…. na sa 1700 na cca 400,uz mogućnost daljnjeg lošeg poslovanja nije bilo vrijeme za dokup
nego za RiZ/reži i bježi.Rizična investicija je majka pobjedničke strategije
na ovoj tromoj burzi,jer kada nešto krene loše uglavnom imamo vremena za bijeg.
PSN su bile hit,dokapitalizacije su bile hit,denominacije su bile hit,ali je trebalo koristiti četiri računske operacije.
Moje je mišljenje da jedan dobar matematičar,koji ne treba znati ni drugi korijen,ni logatitme,već samo četiri osnovne računske operacije može biti jako uspješan.Ali mora biti i jake psihe kada ta osnovna matematika ne funkcionira.
Na trulom zapadu je nemoguće u dužem razdoblju postići nadprosječne rezultate,ali na ZSE relativno lako.
I zato imate krivu strategiju i sada kada nas napuštate.Ja sam 100 % u dionicama,to je jasno i vrapcima na krovovima,ima jako puno dionica koje su jako podcijenjene,fundamentalno.Kupiti i čekati je puno bolja strategija od
bijega.Pukli ste,predali ste se,materijalno uništeni.Ne krivi pristup.
Ono što me ne ubije,to me jača.To je moje geslo!!!!!

Ne napuštajte ovu baru,ovdje ima puno mesa!!!!!!!!

Kako je propao? Pa ulazio je u dionice koje ti zagovaraš. samo on nije utekao na vrijeme. I kada su mu drugi govorili da ne ulazi u dioki on je znao bolje. A pljuvao je po ADPL-u koji je od onda napravio malih 5%, ali on je izgubio 80.000 eura. I tko je onda ispao pametniji? najlakše je onda tražiti krivnju u upravi i politici, a ne u sebi. ti nabrajaš da si ovu godinu zaradio 50%, a samo je toliki postotak dionica koje si zagovarao otisao u stecaj u zadnje dvije godine. i ti i dalje tvrdis da znas. ne vidis li ti tu paradosk? nije prinos samo oni što ti raste kolega moj

– danas sam radila od 09-24, na burzu sam svratila u 2 navrata po 30min, toliko da se odmorim od posla.
– još kada kažu kako u RH nema posla !!!
– jedino za one koji ne žele raditi.
– stvarno je iscrpljujuće ovoliko raditi, ali sam prisiljena kad sam ušla u to, a stvarno mi nije trebalo.

Daj kupi neku perilicu rublja, unistit ces zdravlje.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

– danas sam radila od 09-24, na burzu sam svratila u 2 navrata po 30min, toliko da se odmorim od posla.
– još kada kažu kako u RH nema posla !!!
– jedino za one koji ne žele raditi.
– stvarno je iscrpljujuće ovoliko raditi, ali sam prisiljena kad sam ušla u to, a stvarno mi nije trebalo.

Daj kupi neku perilicu rublja, unistit ces zdravlje.
[/quote]

[emo_palacg]

Nisam mislio više pisati, ali očito imate malo krivu predodžbu o mojim ulaganjima, pa ću ukratko pokušati svakom odgovoriti.

malo o ulaganjima

Dioki ćemo posebno.

Kao prvo sav sam novac sam zaradio

Prvo sam samo ulagao u INU. Imao sam mogućnost kupiti nekoliko paketa po niskoj cijeni, iz toga stvorio početni kapital, i opet kupio INA na 1.000 kn.
Tu sam zaradio 40.OOO eura čistih.

Onda kada sam vidio što Mađari rade INI prodao sam je našim mirovinskim fondovima.

Tu sam zaradio 40.OOO eura čistih.
Sad je bilo pitanje što da radim s tom lovom.
Dok ne odlučim uložio sam u HT na 280 kn (ne kao Ivana 7 na 307).
i nešto u ATPL.
svi su tada govorili da je HT sigurna luka.

Kako nisam imao vremena te godine, a napokon sam se dočekao i godišnjeg možete zamisliti moju facu kad sam se vratio s godišnjeg a HT na cca 140 kn.

Evo da Vam napišem u koje sam dionice ulagao iznad 50.000 kn.

HT, ERNT, ATPL, ADPL, KODT, KSST. i normalno Dioki

manje količine ULPL (zbog dividende), VDKT, BELJE,
INGRA jedno vrijeme više kad sam stvarno mislio da se mogu izvući, a bilo bi mi i drago.,IGH

Od HT se nisam oporavio Neke dividende i neki ulasci su kasnije vratili dio, ali ne sve.
ATPL na 700 kn, pa prodao na 500 kn. Poslije na nižim lokacijama se bolje snašao i završio na nuli.
ULPL mali gubitak.

ERNT, na njoj sam isto dosta izgubio.

Dosta kupovao na 1150 kn (sve uložio), prodao dio na 1270 kn, ostalo ostavio za dividendu.

I onda padne na 900 kn. I onda će te reći ds kupujem problematične dionice

Na KODTU ušao na 750-800 k izašao na 900-1000 kn.

ADPL ušao na 90 kn, izašao na 117 kn.

KSST sam čak bio među prvih deset. Bio je Božić pa sam malo ljude razveselio.

Na kraju sam prodao sve, čak sam bio u nekom maloom plusu od 1.000 kn.

VDKT sam prodao uz mali gubitak jer sam kupovao ERNT na 900 kn.

belje sam nešto kupio zbog Baakice, ali naprosto nisam imao dobar osjećaj s njim i dobro da sam prodao uz mali gubitak.

Na Ingri sam izgubio 2-3000 kn, a na IGH sam čak zaradio.
Jedno i drugo sam više kupovao zbog učenja trendanja i da osjetim kako se krdo ponaša.

obrasce ponašanja sam poslije uspješno primjenio na Diokiju.

Da zaključim, da sam ostao u INI sad bi imao oko 100000 eura u plusu.

Toliko o ulaganju na ZSE.

[b]black magic[/b]

Kako je propao? Pa ulazio je u dionice koje ti zagovaraš. samo on nije utekao na vrijeme. I kada su mu drugi govorili da ne ulazi u dioki on je znao bolje. A pljuvao je po ADPL-u koji je od onda napravio malih 5%, ali on je izgubio 80.000 eura. I tko je onda ispao pametniji? najlakše je onda tražiti krivnju u upravi i politici, a ne u sebi. ti nabrajaš da si ovu godinu zaradio 50%, a samo je toliki postotak dionica koje si zagovarao otisao u stecaj u zadnje dvije godine. i ti i dalje tvrdis da znas. ne vidis li ti tu paradosk? nije prinos samo oni što ti raste kolega moj

alias ja nikoga ne krivim što se tiče Diokija.

I još jedna stvar. Mogao sam izaći na 30 kn s 100000 kn dobiti.

nisam i to je bila moja odluka.

Dioki je mogao raditi i zarađivati da su mu dali šansu.
Ja naprosto nisam htio izaći jer bi stvarno ispao druker.

Gle u ulaganjima treba imati i sreće.

Uostalom uvijek sam napisao kad sam nešto kupio.

E sada kaj se tiče pljuvanja po ADPL.
Ako ste vidjeli po mome pisanju da ja uvažavam i suprotna mišljenja.

Na diokiju tko je želi samo trejdati mogao je puno više zaraditi nego na Vašem ADPL.

Ja znam ADPL kad je bila na 20-30 kn. Onda se isto nije znalo što će biti s njom. Isto tako je bila dobra kupnja. Isto je moglo biti s ADPL kao s DIOKIJEM.

Kažete da Vas nitko ne sluša kad govorite protiv nekih dionica, a istu bolest pokazujete na ADPL.

Još jednom na 90 kn je bila dobra kupnja, sada na 100 kn je bila dobra kupnja.

Ali na 117 do 130 nije, bez obzira na dividendu. a govorili su da će na 200 kn.

U svakom slučaju ako niste trejdali bilo je teško da ste i tih 5 % skinuli.

ja stvarno nijednu dionicu nisam pljuvao, a najmanje ADPL.
DDJH, PTKM, nikad nisam kupovao, niti neću, ali na onim razinama Vam je ulaz bio dobar,30 kn

Ali Vam je mogućnost ponavljanja Diokija veća.

[b]black magic[/b]

@ HaoRen

kad sam ja rekao da 10% godišnje na nekoj dionici nije dobro.

Pa to je u pet godina 50 %.

Ja inače gledam svaku dionicu 5 godina unaprijed. Dalje se ne može.

Tako bi i rezultate ulaganja u jednu dionicu trebali gledati.

A ne na jednogodišnjoj bazi.

[b]black magic[/b]

New Report

Close