postoji objektivan razlog zašto je to tako
– zahvaljujem vam na inf.
– na toj inf. se vidi sva tuga, jad i bijeda ove burze koja se naziva ZSE.
– umjesto da se mirovincima zabrani investiranje u dionice: INGR, MGMA, OPTE, DLKV, VART, PTKM, DDJH, KORF… oni skidaju s burze dionicu koja nosi sigurnih 10%.
– I love this game.
Pozdrav !
postoji objektivan razlog zašto je to tako
[/quote]
Naravno. Bio je stock-split.
Ima tema ove dionice na ovom forumu gdje je sve već objavljeno i objašnjeno.
– zahvaljujem vam na inf.
– na toj inf. se vidi sva tuga, jad i bijeda ove burze koja se naziva ZSE.
– umjesto da se mirovincima zabrani investiranje u dionice: INGR, MGMA, OPTE, DLKV, VART, PTKM, DDJH, KORF… oni skidaju s burze dionicu koja nosi sigurnih 10%.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Ali, što te to uzrujava? Držiš i ubireš svake godine 10 posto dividende. Bolje nego da držiš lovu u banci. Pa ti si glavni zagovornik grčevitog držanja dividendnih dionica.
Da nema dividendnih dionica, ova ZSE bi bila još veća rupa nego li je sada. Ovako barem dobijete neku lovu koja se kasnije investira.
HBRL – čini se sasvim OK. Ali kako i ja imam nešto JDOS, tako ne vidim nekog smisla imati i HBRL. Vlasnik HBRL-a Sunce, a Sunca među većim dioničarima upravo JDOS.
Inače, danas najveći rast: BD62, PTKM, OPTE, INGR…
Među većim gubitašima dana: LRH, HUPZ, SAPN…
Toliko o racionalnosti naših investitora.
U HBRL je sve što se tiče same firme i poslovanja OK. Problem je u vlasničkim odnosima i ponašanju većinskog vlasnika. U toj dionici očito nije dobro biti manjinski dioničar.
– sada ste točno na 50% koliko sam prognozirala za taj tip portfelja za ovu godinu.
– prognoza je bila prije pet mjeseci.
– sada će taj portfelj zbog dividendi malo pasti, pa ako se te dividende reinvestiraju tokom ljeta do kraja godine ste na cca 15% prinosa.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Ivana, zahvaljujem na dobrom misljenju nekoga tko zna. 15% u ovoj godini bilo bi sasvim dosta, i za moj put prema fym a i gledano kao apsolutni iznos to su fini novci. najvaznije novce ne pogubit, zgubitak bi srusio projekcije koje se sada fino ispunjavaju. dividenda ove godine slaba, biti ce 3% ili manje na iznos portfelja. prve 3,5 godine gubio na burzi, iduce 2,5 zaradjujem, rast vrijednosti dionica portfelja 2012. potrosen na pokrivanje dotadasnjeg gubitka, zadnjih 1,5 plus koji raste. jos uvijek nisam siguran je li zadnje 2,5 godine rezultat slucaja ili metode investiranja, a ako je pravilo da li ce vrijediti i u svim buducim okolnostima.
[/quote]
Ja primjenjujem slučnu metodu cost averaginga i nadam se da ću za jedno 5 godina steći taj isti FYM. Dakle svaki mjesec bez iznimke ide neka lova u dionice i to uglavnom nešto slično vašem portdelju. Ali ja sam napravio nekoliko promašaja s turističkim dijeom portfelja – nisam kupio PLAG po 1500 jer sam ga smatrao preskupim, iz TUHO-a sam izišao po 1700, jer sam smatrao da je precijenjen, isto kao i KORF kojeg sam se riješio na 70-ak (sa zaradom od čak 100 posto), a one sve redom odoše još gore…
Ali zanimljiv mi je ovaj vaš povrat od dividendi. Kod mene je već godinama taj povrat točno 5 posto na vrijednost portfelja. Ni manje ni više.
U HBRL je sve što se tiče same firme i poslovanja OK. Problem je u vlasničkim odnosima i ponašanju većinskog vlasnika. U toj dionici očito nije dobro biti manjinski dioničar.
Pojasni nam te probleme ako si od volje.
Meni je najčudnije da lopina još uvijek buba o tome kako kuži dionice, a 100% onih koje je zagovarao su u gubitku od 90% u zadnjih 7 godina ili su izlistane s burze. Evo BRIN je bio 2007. 150kn sad je 15kn. JAKT je bio 100kn sad je 20kn i potpuno nelikvidan. Da ne spominjem Centar banku, Đakovštinu, Dioki itd. Znači od kad su krenule dionice dole ti si još u gubitku oko 80 do 90%. A recimo Drevil ulaže u "sigurne" dionice i kaže da je nedavno ušao u plus nakon svog tog pada od 2008 godine. Znači on je ipak vratio novac od uloženog. A ti lopina? Meni je najsmješnije da lopina ni nakon 7 godina ne shvaća da piše glup_sti i još se uvijek nije pokušao promjeniti. Spominje kako ERNT ne valja a oni samo od dividende isplatili ukupnu cijenu dionice u zadnjih 7 godina. E moj lopina. Tebi dati neki fond da ga vodiš; pa to bi bio masakr
Da bio bi masakr drugih fondmenađera,kao što su sada masakrirani Ivava7ex,drevilex, smatram i aliaex koji je bio u prednosti jer je bio na svjetskom bull tržištu,a ne u ovoj našoj bari.Ali tu se ja snalazim,to je moj teritorij.Cipal se najbolje lovi u mutnome!
Med i mlijeko i danas kapa kroz Badel,već sam izaša,njuškam JDPL i VART.
Vart kratkoročno do jedne sedmice,JDPL dugoročno tj.dvije sedmice da bi
skupio za dokapitalizaciju DLKV.
Lagani rast,uz pad crobexa.Tako posluje Lopinex.Pobjeđuje tržište,kao i svi oni koji su me slijedili,a tako će biti dalje.
Ali radio Mileva mi slabi,velika cenzura na forumu!!!!!!!
Kolega lopina još nam uvijek niste napisali koliko ste Vi to u kunama u plusu(spominjete 50% plusa),ali na pisanju svaka čast ,već je jedan kolega spomenuo Vi pišete o dionicama za koje nisam ni znao da postoje.
DLKV da li može postati blue ship.
Može?
– DLKV vam ne može postati blue ship.
– ali glavno pitanje je,
– LOPINEX da li može postati blue shit ???
– odgovor je: može !!!
– I love this game.
Pozdrav !
Pojasni nam te probleme ako si od volje.
[/quote]
Ovo je post sa teme koji donekle objašnjava tvoj upit
“Evo još jednog “bisera” zagrebačke burze (zadnjih par dana česte visoke oscilacije u cijeni) s kojim valja biti vrlo oprezan, pa sam to malo istražio..
Za početak, valja uočiti da je gazda ovih hotela jedan od najvećih “majstora” kuponske “privatizacije” na naš “hrvatski način”, a bogme i većinski suvlasnik Hajduka…
Za sada mu je bogatstvo neupitno, no što donosi sutra to nitko ne zna jer institucije sistema odnedavno rade u 3 smjene.
Dalje, proučimo li malo ovaj “vrijednosni” papir, doći ćemo do zanimljivih činjenica:
– prije koji mjesec cijena dionice je bila oko 1 kune i to na većim prometima (naravno, uzevši u obzir stock-split koji su u međuvremenu proveli), a prije mjesec dana oko 2 kune
– danas se cijena napucava na 7 kuna, po dobro znanom te višestruko oprobanom sistemu mešetara Zg-burze “pump & dump”, ne bi li se preprodalo ovu “vrijednosnicu” neupućenim naivcima (a golemu razliku u cijeni pospremilo u svoj pohlepni džep)
– sve ako vas “majstori” ovdje i uvjere da cijena ove “vrijednosnice” nije visoka (a naravno da je, jer je višestruko viša od njihove nabavne cijene), i da biste trebali zanemariti recesiju, depresiju, povećanje PDV-a u turizmu, a bogme i raspad sistema – kolaps u državi, te uložiti svoj teško zarađeni novac baš ovdje (tj. u njihove “mešetarske” džepove), razmislite dobro još jednom !!
Jer njihova je zarada te pohlepa nevjerojatno visoka, i vjerovatno proporcionalna vašem gubitku.
A trenutni odnos kupnje i prodaje naravno naštimava se prema potrebi (još jedno pravilo ZeGe-burze), u ovom slučaju potrebi za prodaju većih količina “vrijednosnica” po vrlo visokoj cijeni, u što kraćem vremenskom periodu.”