mene p/b kao varijabla uglavnom ne zanima.
A) koju prednost on moze imati kad je dobar tj. mali:
-book kao likvidacijska vrijednost, ne zanima me.
-natjecanje ljepote tj. trziste ce prepoznati podcjenjenost pa cu ja zaraditi na izravnavanju do “fer” vrijednosti p/b – ne zanima me rizik/vjerojantost moguceg jednokratnog ispravka vrijednosti u poduzecu cija dionica ne moze kontinuirano rast temeljem uspjesnog poslovanja.
-book kao potencijal poslovanja tj. da poduzece moze ostvarivati vecu dobit od sadasnje ako je na niskom p/b zapela zbog loseg poslovanja, pa ce sa rastom dobiti rasti i cijena dionice – vecina koja posluje lose tu ce i ostati, ako su dovoljno losi pojest ce vlastiti kapital.
B) kupujem i poduzeca s visokim p/b, ali lampice na uzbunu i kod kupnje i kod drzanja mi se upale kad to odleti na 4 ili 5 bez eksplozije dobiti, postajem bookvan.
ako je na niskom p/b zapela zbog loseg poslovanja, pa ce sa rastom dobiti rasti i cijena dionice – vecina koja posluje lose tu ce i ostati, ako su dovoljno losi pojest ce vlastiti kapital.
B) kupujem i poduzeca s visokim p/b, ali lampice na uzbunu i kod kupnje i kod drzanja mi se upale kad to odleti na 4 ili 5 bez eksplozije dobiti, postajem bookvan.
Upravo ovo + marža sigurnosti.
Kupio sam Jadroplov između ostalog, da ne kažem ponajviše zbog izrazito niskog omjera P/B na cijenama 68-73 , porastom vozarina za suhe terete ( čitaj očekivanim preokretom trenda poslovanja ) + najavom privatizacije vijednost dionice je porasla + 100 % u samo par mjeseci.
Kupnja Jadroplova po tim cijenama a da je bio na omjeru P/B od recimo 1 me ne bi zanimala, ili bi me zanimala manje nego na omjerima od 0,2 gdje se tada nalazio.
lp
mgma-r-a.
dionica o kojoj se gotovo nimalo ne može pročitati ovdje.da li uskoro postaje hit,tj.b.b.,ili ipak suprotni smjer?
izgubila je interes zbog ove blokade racuna..na pocetku 6. mjeseca ce krenuti s proizvodnjom pa cemo vidjeti je li best buy [emo_namigusa]
visoko rizicna dionica sigurno ali uz visoki rizik idu i visoki prinosi..
Jadroplov nije otišao up radi P/B već radi najavama o privatizaciji,isto tako ste rezonirali na LKPL pa je neslavno završilo.Ćemu demagogija kad su stvari puno jednostavnije
Prije bih novce stavio na crveno na ruletu, nego li u MGMA.
Tamo imam mogućnost dobitka 100% sa vjerojatnošću 48,7%.
Dok kod MGMA imam mogućnost pušinga sa vjerojatnošću mnogo većom od 48,7%.
Naravno, ne preporučam nijedno napisano.
Jadroplov nije otišao up radi P/B već radi najavama o privatizaciji,
Nije točno.
Kod Jadroplova je u privatizaciji bitan NAV, koji je posredno povezan sa omjerom P/B.Pa što će kupiti novi vlasnik?
Da je cijena na 70-tak kuna bila recimo oko knjigovodstvene vrijednosti ( posredno blizu NAVA ) samim time bi po najavi privatizacije cijena porasla u bitnome manje.
Ne mogu shvatiti kako to nekome nije jasno.
Uglavnom, ovime zakljućujem raspravu,
lp
Prije bih novce stavio na crveno na ruletu, nego li u MGMA.
Tamo imam mogućnost dobitka 100% sa vjerojatnošću 48,7%.
Dok kod MGMA imam mogućnost pušinga sa vjerojatnošću mnogo većom od 48,7%.
Naravno, ne preporučam nijedno napisano.
Imate i zeleno [0], nije sve baš samo crno ili crveno [emo_plazi]
Nije točno.
Kod Jadroplova je u privatizaciji bitan NAV, koji je posredno povezan sa omjerom P/B.Pa što će kupiti novi vlasnik?
Da je cijena na 70-tak kuna bila recimo oko knjigovodstvene vrijednosti ( posredno blizu NAVA ) samim time bi po najavi privatizacije cijena porasla u bitnome manje.
Ne mogu shvatiti kako to nekome nije jasno.
Uglavnom, ovime zakljućujem raspravu,
lp
[/quote]
Da li brodari trebaju brodove.
Da li industrija treba strojeve.
A to vam je BV ili NAV ako nema duga.I kada su vozarine visoke P/S je nizak,
dobit velika i cijena dionice raste.
Kada stroj radii,ima dobro organiziranu proizvodnju i prodaju,dolazi i dobit
pa cijena dionice raste pa probije i BV.
A sada u Hrvatskoj,Bosni ,Srbiji ima niz dioničkih društava koji loše posluju,a prije krize su bili solidni,sada rade sa gubitkom i cijena dionica ide u bezdan.
Mi trebamo nanjušiti,što neće propasti,što će netko plačati skuplje i to na temelju vlsastitih predviđanja.Prije godinu dvije sam se uglavnom orijentirao
na kupnju ZIF nekretninskih i otvorenih jer su se tržili na o,25 i niže od BV.
To su bili ziceri,uz uvijet da nisu zaduženi.
QUNE je isplatio dividendu i 20 kn po dionici iz temeljnog kapitala.
SLPG je isplatio 10 kn po dionici iz temeljnog kapitala i već drugu godinu za redom isplačuje i dividendu i očekujemo da nam država isplati 100 mil kn ili
40 kn po dionici,a traži se i zatezna kamata veća od glavnici i to bi trebao biti ekstra profit.I zaista nije bila mudrost kupovati po 20 i niže,prije bih rekao da je bila glupost tko to nije radio.Sada to treba platiti 100% više tj.
gotovo pa 40.
JAKT je odličan primjer promjene smjera.Gubitaš počima zarađivati.
Tipičan bukvan,postaje tikvanKako je to moguće.Ranije je sa nekretninama u JAKT kao zatvorenom fondu ,kao i sa financijskom imovinom upravlja Jadraninvest.Ništa nisu radili,naplaćivali 2,5 %
provizije,malo depozitna banka,malo ostali troškovi.malo gubici zbog pada vrijednosti financijske imovine.Glavni problem.Nisu radili ništa.I izgubili
cca 30% vrijednodti,ali cijena dionice pala pet puta.Velika alfa,pardon beta što bi rekli i alias i domaći.Došli novi
vlasnici,izbacili Jadraninvest iz ZIF prešli u d.d.plasirali novac u dionice,
i u godinu dana zaradili oko 7 kn po dionici,a cijena dionice 20 pa sve prema 12.A ja pametan pa kupujem.Ne ja smatram da nisam pametan nego da su drugi
manje pametni,za ne reći da su bud…
Priča će se nastaviti i sa BRIN i Sa FMPS,možda i sa Proficio i VLBT,ali sve te dionice treba imati u portfelju.I opet ćete se uvjeriti da sam ne pametniji od vas nego samo manje blesav!!!!
Posljedica:MED i mlijeko teče u mom porfelju,usprkos ovakvog urušavanja tržišta.
[/quote]
Informanka.
– u ovoj godini plus od +2.30%.
– nije nešto, ali nije minus.
– na početku godine sam vam o ovome i pisala, ovu godinu što se tiče burze slobodno možete zaboraviti.
– teško je zaraditi na burzi u zemlji koja je trenutno u Top10 najgorih i najbjednijih ekonomija svijeta.
– I love this game.
Pozdrav !
Evo jedna pozitivna statistika. Izvoz RH je u prvom tromjesecju porastao 13% u odnosu na isto tromjesecje prosle godine. Izvor http://www.dzs.hr
– nisam mogla ni sanjati kako će moja mala firmica imati tako velik utjecaj na rast izvoza u RH.
– I love this game.
Pozdrav !
Evo jedna pozitivna statistika. Izvoz RH je u prvom tromjesecju porastao 13% u odnosu na isto tromjesecje prosle godine. Izvor http://www.dzs.hr
– nisam mogla ni sanjati kako će moja mala firmica imati tako velik utjecaj na rast izvoza u RH.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
U maloj firmici ce teci med i mlijeko. 🙂