@ alias
Nekada se na ovome forumu moglo pretraživati po svim postovima autora, više nažalost ne ( neka me netko ispravi ako griješim ), tako da ne mogu ući u bit onoga ćime se ne hvalite kako kažete ( iako je u zadnjih par postova sve puno hvalospjeva vas sebe samih, kako ste nekima na vrijeme pisali o određenim dionicama, ali vas nitko nije slušao i sad je majko mila i tako dalje i tako bliže ).. u neka stara vremena to bih vrlo elegantno i na sebi svojstven naćin proučio..i dao svoj osvrt,no dobro…što je tu je..vremena se mjenjaju ( pa tako možda više stvarno omjer P?B apsolutno ništa ne znaći, možda starim i ne uviđam promjene na obzoru )
Nisam čitao vaše analize, a pogled u moj private u porukama koje ste mi poslali ove godine mi govori da ste neozbilji dečkić, željan slave koji spominje izraze poput tresle vam se gaće ( prvo su se vama tresle gaće,kako ste napisali pa ste mene upitali da li mi se tresu gaće – komunikacija koja nije vrijedna srednje škole a kamoli rasprave na forumu o tržištu kapitala ).
Uglavnom da ne ostanem dužan .. napisali ste da ste imali nick još 2005. – niste mi to potkrijepili, očito ste mlađe dobi, ali nekako vam ne vjerujem, ne uklapa mi se to sve u priču. A pogotovo da ste imali nick po kojem bi se zaključilo vaše ime i prezime, pa ste ga morali promijeniti baš 2013. tada ( u početku foruma ) sam bio puno aktivniji na forumu i sigurno bih zamjetio nekoga takvoga…to smo riješili, što se mene tiče pišete na forumu od 2013., nemate prakse, ne uzimate P/B uopće kao relevantan pokazatelj, ne volite se hvaliti, učite 380 stranica za ispit iz teorije.. po tome ću vas upamtiti..
Što se tiče ostalih vaših postova danas, koji se tiču diskusije sa mnom i vezano za to… ROIC i WACC kažete to je sve i to je to za uspjeh na burzi?
Dobro, ajde… onda ste vi svima nama otkrili sveti gral dioničarstva. Ubuduće vas budem pažljivije pratio onda… .Povodom ovoga ima jedna stara koja kaže otprilike ovako:
ima ih koji idu u školu, ali škola ne ide u njih
Mislim da je iz srednje Amerike, provjerite još..
Da… no dobro, što se tiče te knjigovodstvene vrijednosti tvrtke, ako je vama nebitna knjigovodstvena vrijednost neke tvrtke i odnosni omjer cijene dionice, treba to poštovati, nebitno nebitno, što ćete…
Treba ovim starim liscima wall streeta reći tko vas hebe, sada sam ja došao, pročitao sam 380 stranica i ako ne piše ništa o P/B onda to ništa ne znaći.. ok .. kužim ja vaš sklop razmišljanja..sve je u teoriji i 380 stranica jedne skripte..još ako položite ispit..DA sam barem to znao 2005…2008. sigurno ne bih imao onakav push – ing..
Što se tiče vaših procjena dobrih dionica, moram priznati da se slažem ( što ugodno iznenađuje ), ali budimo fer i korektni,ako smijemo to biti.. stvarno ne treba biti vrač ili imati kristalnu kuglu, da će navedene dionice u neko naredno vrijeme vrijediti više nego danas ( onda kada budu vrijedile opet izvadite ovaj današnji post da dokažete kako ste još jednom bili u pravu, ali prethodno napišite da vam nije u interesu da se hvalite, pazite na redosljed da vas ne daj bože po vaš ugled, renome i karijeru krivo ne shvate), ..naravno dodajte da ste upozorili na smeća na našoj burzi ( za koja je samo pitanje koliko će a ne da li pasti ) i to je to… put prema slavi otvoren…
lp
@plavi
Krivo ste pročitali. CFA level 1 ima 3.800 stranica za naučiti. 6 knjiga. Ali kao što ste rekli; koga briga. Da 380 [emo_smijeh]
@plavi
I da ja ne ostanem dužan. Vi ste očito neki dedek čim zaboravljate da ste vi meni govorili da mi se tresu gaće. “Stručnjacima se ne tresu gaće čim kupe neku dionicu.” – to ste mi napisali. Ali vi očito sve zaboravljate. Mene još uvijek memorija dobro služi
Nikada nisam obračao pažnju na p/b, za mene potpuno nebitan pokazatelj.
tvrtka na 5 xBV meni može biti jeftina a na 0,01xBV skupa
Uvijek su mi se sviđale “buffettovske” tvrtke,
koje imaju biznis a ne hrpu nekorisne imovine,
koje iz postojeće materijalne imovine razvijaju sve više,
koje rastu bez capexa,
koje imaju veću amortizaciju od investicija u materijalnu imovinu
kojima raste financijska imovina
o njima sam pisao prije par godina ( Tuho, Jmnc, Ledo, Atgr, Zapi, ), pa ih pogledajte gdje su sada.
Neke od njih i dalje posjedujem, neke ne
Post nije nagovor na trgovanje gore spomenutim vrijednosnim papirima.
Lp svima
@plavi, može se pogledati postove unazad ali ne više od 100 st. evo ti vlastiti primjer jer su mi ovi tvoji sugovornici na ignore pa me ni ne zanimaju.
http://www.poslovni.hr/forum/trazi?query_username=plavi&query=&action=Pretra%C5%BEi
p.s. koristi po nekad opciju ignore jer je ljekovita za mnoge pojave na ovom forumu.
twixer,domach,alias,james itd su jedni od rijetkih koji pisu objektivno i smisleno…takve treba podrzavat,a ne vikat na njih cim nam ne pohvale dionicu.
alias sto mislis o dionici ADRS-R? Ja usao po 277
Cijela duhanska industrija(ok nisu samo proizvođači duhana diverzificirali su se) ima problem da bježi iz zemlaja gdje im se smanjuju margine i smanjuje elastičnost prodaje rastom cijena.
To se događa u zemljama koje imaju siroko zdravstven osiguranje pokriveno kroz poreze i drzava pokusava cijenom koju dize smanjiti broj pusaca i broj oboljelih od raka pluca i čak napraviti plus na tom dijelu.
Dakle, gdje god se duhan prodaje a zdravstvo je uglavnom socijalno, financirano od poreza, treba paziti. MArgine se smanjuju. Kina on the other hand kao trziste ili Iran:)….
+ često se spominjala beta, u raznoraznim okvirima.
Beta= cov(RiRm)/Var(Rm)
Cov je kovarijanca ili umnožak kretanja povrata jedne dionice(kojeg god sredstva) i povrata cijelog trzista tj benchmarka poput SP 500 ili sl. podijeljena sa varijancom kretanja povrata trzista tj benchmarka.
Intuicija: ako je odnos 1 tj cov(RiRm) podijeljen sa Var(Rm) ide prema jedan to znaci da Ri ide prema Rm tj ta dionica je trziste ili bechmark i onda se cijeli termin deducira…..
Dakle beta se koristi da bi se izrazila trenutna diskontna stopa za neko sredstvo ili ulaganje jer se računa bezrizična stopaxbetax(razlika povrata benchmarka – rizične stope).
Tako dakle, ako je beta visoka i sve ostaje isto, diskontna stopa je visoka.
Ako je beta 1 a trziste ubija nad bezrizičnom stopom opet imamo visoku diskontnu stopu.
Bitna je dakle za diskontiranje projekata i slično… ili za Invertera koji voli “visoku Beta”:)
@ domach1984
Svakako,duhanski segment poslovanja im je u opadanju (iako i tu bi mogli solidno poslovat u buducnosti zbog Irana),lani su im prihodi TDR-a pali za 16% (govorim napamet) ali mene je ovdje privukla akvizicija CO i rukovodstvo koje su tamo doveli. Takodjer imaju i preko 10% save re koja se brani od neprijateljskog preuzimanja,a i helios ce u prodaju. To su sve potencijalno lijepe price.
@plavi, može se pogledati postove unazad ali ne više od 100 st. evo ti vlastiti primjer jer su mi ovi tvoji sugovornici na ignore pa me ni ne zanimaju.
http://www.poslovni.hr/forum/trazi?query_username=plavi&query=&action=Pretra%C5%BEi
p.s. koristi po nekad opciju ignore jer je ljekovita za mnoge pojave na ovom forumu.
[emo_palacg]Tnx i na pomoći i na savjetu.
lp
Nikada nisam obračao pažnju na p/b, za mene potpuno nebitan pokazatelj.
tvrtka na 5 xBV meni može biti jeftina a na 0,01xBV skupa
Uvijek su mi se sviđale "buffettovske" tvrtke,
koje imaju biznis a ne hrpu nekorisne imovine,
koje iz postojeće materijalne imovine razvijaju sve više,
koje rastu bez capexa,
Veličina imovine nema ništa sa omjerom cijene i imovine. Imovina može biti 2 cijena dionice 2, isto kao da je imovina 100 i cijena dionice 100, omjeri su isti. OK, ti bi kupio ovu prvu, ali nismo o tome uopće raspravljali već o P/B omjeru.Ne slažem se sa ocjenom da je imovina nebitna ( pretpostavljam da si mislio na dugotrajnu imovinu ), već samo business iz barem 2 razloga koja mi ovako nabrzaka padaju na pamet.
1. Bez imovine ili sa malom imovinom neozbiljni ste kao tvrtka pred financijskim institucijama, da ne kažem kreditno nesposobni
2. Ukoliko business propadne, a velika je vjerojatnost da kad tad hoće, bez imovine vjerojatno u tom slućaju propada i tvrtka. Sa imovinom s druge strane veća je mogućnost i lakši put do okretanja nekom drugom profitabilnom businessu, restrukturiranju prodaji ili sl.
Možemo sada spomenuti primjer tvrtke sa malom imovinom a dobrim businessom kao primjer odlićne dionice ( recimo Coca Cola ), ali to samo dokazuje kako je svijet dioničarstva zanimljiv i da je sigurno jedino to da ništa nije sigurno.To je ćar svega.
Kada smo već kod Buffeta i njegovi fanovi, baš Buffet kao i otac fundamentalne analize B. Gtraham vole taj omjer :
http://www.wikihow.com/Use-a-Formula-to-Think-Like-Warren-Buffet
” How to Use a Formula to Think Like Warren Buffet ”
.. 4 . Look for companies with low price-to-book. This concept Warren calls the “Margin of Safety” and he learned it from Benjamin Graham. It means that the value of the assets is not reflected in the stock price and you need to look at the company’s balance sheet to discern this. ..
http://www.cbsnews.com/news/how-warren-buffett-beats-the-market/
“Buffett buys stocks that are “safe” (have low beta and low volatility), “cheap” (value stocks with low price-to-book ratios)..,”
Što se tiče P/B da pojasnim da me se krivo ne shvati, daleko od toga da bih kupio svaku dionicu sa niskim P/B omjerom, samo sam na početku rasprave referirao da je i to JEDAN OD pokazatelja koje bi se po mojem mišljenju trebalo gledati. Nikako jedini, nikako najvažniji.
lp
@plavi
Krivo ste pročitali. CFA level 1 ima 3.800 stranica za naučiti. 6 knjiga. Ali kao što ste rekli; koga briga. Da 380 [emo_smijeh]
Da, 3800 [emo_smijeh]…
lako je ove mlade napaliti samo izostaviš jednu 0 iz skripte za ispit i gotovi su. A tko se lako napali, brzo i splasne.
Zato smo mi u srednjim godinama traženiji na tržištu.[emo_smijesak]
lp