Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vaš link …[/url]

kakav best buy, tope se portfelji turbo brzinom, ispari lova na malim prometima, e pa dobro, moj sljedeci best buy bit ce novi auto, a burza sto se mene tice se stavlja lagano ad acta do 2016-te.

Slažem se za burzu.Sada ne treba kupovati!!
Ali kupovati novi auto sada???
Čim ga izvezete iz salona izgubili ste 30%!!!
Na nekim dionicama bi sigurno izgubili manje.
Pozdrav

Zaba dobra kupnja?

Izvještaj od 16 strana za najveću financijsku instituciju u zemlji? Si vidio izvještaj BAC-a?

Zaba nema pojma koliko im vrijede nekretnine na bilanci i dakada budu morali njih proci kroz rezervacije a rezervacije prije dizati – mogli bi napraviti gubitak od milijarde kuna.

Zabu bi zadnju kupovao.

Što za ZABU predstavlja gubitak od 1 mlrd.km jednokratno.
To je ispod 1% aktive,i 6% vlastitog kapitala.Ćak da to otpišu i sutra
adekvatnost kapitala je dostatna da mogu to pokriti iz dobiti iz ranijih razdoblja i isplatiti dividendu od preko dvije kn po dionici samo iz dobiti iz prošle godine.Prošle godine dividenda je isplaćena u studenom,a odluka o isplati
dividende je donesena na izvanrednoj Glavnoj skupštini.
Zar niste primjetili da u ovom potopu nakon izvještaja ZABA stoji stabilno.
Zašto?Pa valjda dobit od 292 mil kn,i P/E 7,7 ako nastave istim poslovanjem
vrijede.
ADPL je u prvom kvartalu ostvario cca 1 kn zgubitka po dionici u prvom kvartalu,
A ZABA toliko dobiti.
I da je ZABA 103,a ADPL 28 bilo bi logičnije.
Naravno da je ovo provokacija.A možda i nije ako se trend nastavi.Trend is
my friend.

Med i mlijeko malo zagorča u mom portfelju.

Gledaj, 1 milijarda gubitka za ZAbu bi bila jako potencirana medijima i dala bi dobru sansu za sistemski rizik i izvlacenje kostura iz ormara.

Nije niti Zaba jedina a i ostale banke imaju takve probleme.

Kad su judi nesigurni, povlace novac… znas kako to ide.

Tako da jedan takav gubitak moze pokrenuti lavinu.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Dakle ,počmimo sa abecedom.
ADPL-katastrofalno izvješće u prvom kvartalu,promjena smjera jer firma koja zarađuje već desetak kvartala u nizu,odjednom gubitak.Nije dobro,za čvrste ruke
dovoljan razlog za bijeg.Mudri su pobjegli kada je počela ukrajunska kriza.

ATGR_na ovoj temi se ATGR prikazuje kao zvijezda.
Za mene je to bila zvjezda u usponu prije godinu dana.Za mene je to zvijezda koja se gasi.Bruto dobit prošle godine u prvom kvartalu 42.062 a ove godine 40.345
što predstavlja pad od 4%.
Sveobuhatna dobit u prvom kvartalu prošle godine 69.835
Sveobuhatna dobit ovog kvartala 35.814.
Pad od vjerovali ili ne 46,72%.
Da li vi bolujete od sljepila ili ja gledam sa krivim naočalama.

ADRIS-i dalje stabilno,ali on uvijek kaska za balonima.Zapravo on nikako da postane balon,slabo leti i mislim da na ovim cijenama i nije skup.

ERNT=sa P/E 16/32 mil kn kvartalno/ i vjerovatnim BV nakon isplate dividende
od 3xx tj na cca P/E=4
P/E X P/BV=1300/ 4×32 mil/:1.331 tis x 1300:325= 1300/96 x 1300:325
1300:96 x 4=13,54 x 4 =54 struka kaže da ne treba biti više od 22,5
nije li 54 previše,tj. nije li ERNT preskup,a ukrajinska kriza će uzeti svoj danak,

HT_pad dobiti od 16_17 % dobiti,dodatni porezi će dodatno potkresati dobit
Nije dobro,a trebalo bi biti i lošije,pa bi HT tebao sletjeti ispod 150,možda
čak i prije diovidend day.

INA_s obzirom na poslovne rezultate i gubitke istina manje nego lani u prvom kvartalu,ali s obzirom na realizirane gubitke iz plinskog biznisa drugi kvartal
bi trebao biti lošiji nego lani.Jedina nada su mirovinci koji će možda braniti cijenu,a s obzirom na ukrajinsku krizu manja vjerovatnost da dođu spasitelji
tj RUSI_nije dobro

KORF_to je napucano ,vrijednost se otključala možda i previše,za rast realno
prostora nema,ali s obzizom na loše rezultate crobex smeča možda se i napuca.
O tome nećemo odlučiti mi nego oni gore_nedostižni.

LEDO-prvi kvartal loše,puno lošije nego lani.Da li ulazak u EU otvara prostor
za dolazak konkurencije pa LEDO bude puno manje zarađivao.Već će drugi kvartal
pokatati da li je pad prihoda i dobiti trajni trejd.Ipak,mali free float omogućava mirovincima,da lako brane cijenu na ovim razinama.Sve u svemu i za LEDO jedva prolazna ocijena.

PODR_loše,jedno od neugodnih iznenađenja

PTKM-potvrđena stabilna pušika,totalna šteta i katastrofa.

Prvih deset,CRobex deset,po rezultatima,zaslužuje naziv zadnjih deset.
Jedino ADRS i ATGR,ocjena 2 do 3,svi ostali asa.

Ovo se zove totalna katastrofa,kada elita koja inače dobro kotira po funamentalnim pokazateljima,zaista postaju fondovsko smeće i na žalost sam bio u
pravu.Lopina postaje Nostradamus na ZSE.

Med i mlijeko teče mojim portfeljom iako mi izgleda da će i moja peta liga
krenuti prema dnu.I to brže od prve lige.A ful sam u dionicama,valja je to jasno!!!!!!!

upravo sada treba kupovati novi auto. a ove seljačke priče o gubitku vrijednosti okačite mačku o rep. pa zar bi čovjek čitav život trebao živjeti kao asketa i paziti na svaku kunu? takvi koji paze najskuplje plaćaju i sve popuše, a sreća mazi one rastrošne. zato kolega fradusoje svaka čast, samo nemojte dizelaša i nemojte da ima ispod 200 konja jer sve ispod jednostavno ne pričinja zadovoljstvo za volanom nego je mučenje vozača, putnika i motora. da sam ja kupio auto 2008, manje bi popušio nego na ovoj učmaloj burzi zato palac gore i ako možete, preporučujem kupnju broda.

...povijest se ponavlja...

Evo pošto mnogi ovdje sami ne mogu pronaći dionice u koje ulagati tu je lista sto dionica za koje se vjeruje da će postojati i za 100 godina. Moj Novo Nordisk je 7, prošle godine je bio 6, a pretprošle 1. Sve u svemu dobro.

http://global100.org/global-100-index/#download

u ovim trenucima svjetskih kriza ne postoji niti jedan razlog da itko bude zao prema nedužnim bićima koja smo potlačili. time što smo ih pokorili imamo obvezu da im osiguramo lijep i ugodan život.
zato zanemarimo sada materijalno i pomozite ovim bićima jer si sama ne mogu pomoći.

http://www.index.hr/ljubimci/clanak/sve-su-im-to-napravili-ljudi-a-sada-trebaju-vasu-pomoc/743373.aspx

sve ovo su im napravili ljudi, a ne životinje. to upamtite.

...povijest se ponavlja...

da, ljudi moji, tako sam se ja smijao kolegi koji je 2008 kupio novi auto, pa prodao pa kupio 2013 novi novi, jos bolji, a ekipa na burzi trenutno ne moze prodati nista, jer gledam sebe, ulozio sam u najbolje hrvatske firme i u 2/10 sam zaradio, ostalo puska, tako da sad ide novi auto ili neki bolji rabljeni 3-5 godina star. A na burzi stignem zaraditi jos do 2020, jer sad sam unutra vec podugo i mislim na kraju sigurno profitirati: jednom burza uvijek burza. drzte se

No, napravio sam dva charta za chartljupce.

Prvi je prikaz odnosa volatilnosti dionice naspram prinosa u istom razdoblju.

Dakle, ako zelim sto vise prinosa uz sto manje volatilnosti(rizika) onda gledamo sto sjevernije(gore) i sto zapadnije (desno). Crvena linija pokazuje kretanje stope prinosa od 1/1 tj za svaku dodanu stopu rizika(xos) dodanu stopu prinosa(y os). Ako je dionica u blizini ili iznad crte, super ako nije znaci da nam daje vise rizika nego prinosa(po jednoj stopi) – vise zivciranja nego dobiti.

Racunati ciklus je 5 godina i to je najveca mana ZSE – kratkorocnost podataka. Sama činjenica da sam krenuo od 5 mjeseca 2009 govori da se radi o razdoblju nakon najveceg pada. Kontrakritika je da je pad bio pad za sve pa se sve izjednači… itd.

Drugi graf je Sharpe ratio – odnos prinosa u 5 godina i rizika, po jednoj jedinici. Sto vise to bolje – sto vise dobijemo za svoj rizik to bolje i isplativije.

Primjetimo da je HT dosta “mrtav” ali ima negativan prinos od 2009.

Kada stignem, probati cu raditi MPT(modern portf. theory u praxi i PMPT) sa parovim i n-tupleovima pa cemo vidjeti kako kvadratirana volatilnost zapravo manje znaci nego covariance(sam rizik se moze neutralizirati i odnosi unutar portfelja nisu linearni).

Mozda mi Inverter moze pomoci u izračunima, povlacenje ravnih crta zna biti tesko.

Htio sam ubaciti Lopinine firme(Brin i ekipu) ali chart bi mi otisao u negativnu beskonačnost. Zato nisam.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Preskočio sam KOEI iz crbexa 10,jao,jao30% manja dobit-dobro dok je dobit,sve iznad pozitivne nule je dobro.Ali uz pad dobiti bilo bi nerealno očekivati rast
cijene,dakle slijedi dodatno klizanje

Za elitne investitore u Crobex 10 situacija izgleda jako loše,ali fondovi će
valjda braniti svoje promašene investicije.Petricu čak ne mogu ni braniti kada je ispod 67,60 jer je tada MCAP ispod minimalnih 300 mil kn.

Dakle,realno totalni crnjak,jako loše,ali ne baš toliko da ne može biti lošije.
I zaista bi trebalo biti lošije i kupovati kada bude najlošije.
I što napraviti.Prodati pa kupovati jeftinije ili možda u pada dokupljivati.
Samo oni koji su blizu informacijama mogu igrati na sigurno svi ostali mogu
tapkati kao slijepci u mraku.
Preporuke ne bih davao jer sam daleko od centara moći.A to su banke sa svojim
mirovinskih fondovima.Naša hrvatska lova u rukama stranih okupatora.
Dobili smo slobodu izvikivanja parola,ali i dužničko ropstvo i strane upravljače
preko banaka i njihovih satelita:mirovinaca,stambenih štedionica i osiguravajućih društava!!

A kada sve izgleda crno,depresivni i tužno treba biti na kupnji a ne na prodaji.
I zato sam 100% u dionicama,naravno kada ne mogu izaći po cijenama koje sam
složio u svojoj glavi.
Nakon rijeke pelina,slijedi rijeka meda i mlijeka.Možda je bolje reći da istovremeno teku i jedna i druga,pokoji put neka ima jači protok,i treba samo zagrabiti.Problem je što treba napraviti analizu,a ne nasjedati radio Milevi koja vas navodi na krivi put!!!!!!!

No, napravio sam dva charta za chartljupce.

Prvi je prikaz odnosa volatilnosti dionice naspram prinosa u istom razdoblju.

Dakle, ako zelim sto vise prinosa uz sto manje volatilnosti(rizika) onda gledamo sto sjevernije(gore) i sto zapadnije (desno). Crvena linija pokazuje kretanje stope prinosa od 1/1 tj za svaku dodanu stopu rizika(xos) dodanu stopu prinosa(y os). Ako je dionica u blizini ili iznad crte, super ako nije znaci da nam daje vise rizika nego prinosa(po jednoj stopi) – vise zivciranja nego dobiti.

Racunati ciklus je 5 godina i to je najveca mana ZSE – kratkorocnost podataka. Sama činjenica da sam krenuo od 5 mjeseca 2009 govori da se radi o razdoblju nakon najveceg pada. Kontrakritika je da je pad bio pad za sve pa se sve izjednači… itd.

Drugi graf je Sharpe ratio – odnos prinosa u 5 godina i rizika, po jednoj jedinici. Sto vise to bolje – sto vise dobijemo za svoj rizik to bolje i isplativije.

Primjetimo da je HT dosta "mrtav" ali ima negativan prinos od 2009.

Kada stignem, probati cu raditi MPT(modern portf. theory u praxi i PMPT) sa parovim i n-tupleovima pa cemo vidjeti kako kvadratirana volatilnost zapravo manje znaci nego covariance(sam rizik se moze neutralizirati i odnosi unutar portfelja nisu linearni).

Mozda mi Inverter moze pomoci u izračunima, povlacenje ravnih crta zna biti tesko.

Htio sam ubaciti Lopinine firme(Brin i ekipu) ali chart bi mi otisao u negativnu beskonačnost. Zato nisam.

Imaš nekoliko greškica u radu i jednu veliku grešku općenito. Velika greška je da nitko ne kuži o čemu pišeš pa mislim da se ne bi ni trebao truditi.

U radu ti je greška što si na grafu povukao liniju iz nule pod nagibom od 1. To je netočno jer CML linija ima ishodište u Rf – bezrizičnoj kamatnoj stopi, a linija mora biti povučena iz Rf-a prema križanju Rm – return on market (povrata na Crobex) y-os, i standardne devijacije (volatilnost) koja je na x-os-i. Isto je i sa Sharpe omjerom. On nije brojka. On je pravac. To mnogi krivo shvaćaju. Razlika (u postotcima) između povrata na dionicu ili portfelj (točke koja sjece Rp- return on portfolio y-os, i standardne devijacije x-os), a nalazi se na istom grafu kao i CML, i njezine točke na CML pravcu ti se računa s M2.

Razlika u CML-u i SML-u ti je samo u načinu računanja rizika. CML za rizik koristi kompletan rizik (standardna devijacija), dok SML kao rizik uzima samo sistemski rizik (B – betu). SML uzima samo sistemski rizik jer se nesistemski može ukloniti diversifikacijom. Zato bi primjerice kod S&P-a računao po SML-u, a u svom portfelju računaš po CML-u jer imaš recimo samo nekoliko dionica u svom portfelju iz kojih nije uklonjen nesistemski rizik pa moraš koristiti i njega tj. ukupni rizik. Kod SML-a zato kao pravac vuceš Treynor-ovu metodu (ista je formula kao za Sharpe ratio samo u nazivnik ide beta umjesto st. devijacije), a kao razliku između povrata na tvoju dionicu i istog rizika na SML liniji računaš iznos Jensenova alfu (u postotcima) umjesto M2.

I ne znam koje serije za volatilnost i povrat koristiš, ali moraš koristiti mjesečne povrate.

New Report

Close