Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@alias
Opet si pokazao da ne znas. A ne znas jer ili ne citas ili jednostavno ne zelis ucit. Ja sam od najboljih investitora tj investitora sa poslovnog naucio
pod 1. da je najbolje kupovati firme koje su visoko zaduzene i koje konstantno rade gubitak. Visoko zaduzene firme nikada nece vratiti posudjeno jer je novac dug pa su krediti kao takvi neotplativi(molim pogledati linkove grupe Zivi zid i jednog od najvecih ekonomista s ovog podrucja dr. Ivana Pernara). Nadalje gubitak je ono najbolje kod svake prave i zdrave firme i kad kupis firmu sa prenesenim gubicima(sto vecim to bolje) tada si siguran da u buducnosti neces placati porez na dobit.
pod.2 Koga briga za poslovanje firme? To gledaju neuki investitori pocetnici oni uvik racunaju te neke koeficijente. Pa najbolje svjetske firme pod koje spadaju i staklenici uopce ne posluju ili ako posluju uvijek i obavezno s gubitkom. Tu koeficijenti ne znace nista. Sam stecaj ili makar predstecajna nagodba su strong buy signal za prave investitore.Pogledati DIOKi,VLDS,TNSA…
E sad kad prvo usvojis znanje iz ove dvije tocke onda mozemo dalje.

Moram priznati da se u potpunosti slažem s vašom konstatacijom. Pa evo jučer PTKM kaže da će ukoliko ne dobije novce za mj dana morati u stečaj i dionica odmah +10%. Čini se da joj se opet počinje otključavati vrijednost.

@exceed
Ja sam odmah izašao iz jadranke jer sam znao da će se to vrtiti na ovim razinama iako dionica vrijedi puno više. od onda sam kupio HIMR, ATGR i Novo Nordisk. O tome sam već pisao. Iz svega sam kod nas izašao prije mj dana osim iz Novo Nordiska vani. Si ti još u igh-u od 1000kn? Iako sam vam 100 puta “pametovao” da prodate

@ alias
Nemaš niti jednu hrvatsku dionicu? Reci mi da ama baš niti jedna nije vrijedna za posjedovati ovog trena. Baš niti jedna? E znalče! Da, da, lako je pisati. Malo teže je ulagati. Za to treba imati malo više od tipkovnice.
Naravno da imam IGH. Doduše ne baš po tisuću kuna jer se kupovalo puno niže i dokupljivalo puno više još punoo niže. Sačekajmo vrijeme koje trebamo sačekati, pa ćemo onda vidjeti što tko i kako.

The word God is for me nothing more than the expression and product of human naivete. The Bible is a collection of honorable, but still purely primitive legend which are nevertheless pretty childish.

Kako tko…,
Kako tko..

Inaće, ćini mi se da će burza gore, par blue chipova je jako napeto..ATGR,ADRS-P-A,KOEI… nastavite niz..

lp

napeto za što?

Da puknu?

[b]black magic[/b]

@ROOkie
na navedenim traži poguranac.JDPL više nije aktualan.

Bez straha, pohlepe i sentimenta.

@Exceed

Ne. Nego sam imao neke druge investicije koje se ne ticu burze pa sam morao izvaditi novce. Kako je ovaj period na našem tržištu uvijek suh do kraja ljeta nemam ni razloga ulaziti u neku poziciju. Tamo negdje u 8 mj ću početi tražiti prilike. Iz ATGR-a sam najkasnije izašao jer je kava poskupila 85%, a kako oni koriste prosječne troškove prodane robe to će na kraju utjecati i na bruto dobit, a posljedično i na neto. No to bi mogao popraviti prihod od unilevera pa tek treba vidjeti. Ali kava igra puno važniju ulogu jer donosi 21% prihoda.

@ROOkie

na navedenim traži poguranac.JDPL više nije aktualan.

Ja sam JDPL-a ostavio nešto, ali sam veći dio prodao.
Relly od 67-75 kada sam ulazio do ovih razina meni je sasvim dovoljan.

Po meni realno je očekivati ca. 200 kuna u konačnici, naravno sve ovisi još o nekim drugim činjenicama..

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

@ alias

Tako ti pišeš za ATGR, jer ti tako i odgovara, da ne ode predaleko kada se vratiš na burzu.
Međutim nisi spomenuo slijedeće činjenice:

– kava – istina je da je trošak najveći, ali je napravljen hedging dok je bila nisko, da li na najnižim cijenama ili ne, manje je bitno, bitno je da je Uprava napravila pametan dugoročan korak i zaštitila se od promijene cijena.

– obavijest od prošlog tjedna na burzi – trezor kupuje do 17. lipnja 2015. do 11 000 dionica

– 1. kvartal 2013. imali su manje prihode zbog toga što su obustavili plasman robe prema dijelu velikih kupaca, zbog redefiniranja ugovora ( čitaj tražili su veće marže vjerojatno ili sl. ). Sada toga u 1. kvartalu nema.

– Unilever si sam spomenuo + najava 8 % većih prihoda ove godine ( na njihovih preko 5 milijardi kuna prihoda to je velika brojka )

– čekamo odluku o dividendi, nastavno na veliku dobit prošle godine, možda bude ugodnih iznenađenja..prošle godine je dividenda bila 9 kuna na zarađenih 16 kuna po dionici, 2013. je zarada po dionici bila 58 kuna

Inaće ATGR se trži na P/E 13 uz tendenciju daljnjeg smanjenja, uz ROE 12 %, P/Ebitda 4,4..

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

@ plavi
Ne pišem ja to jer mi odgovara. Nemam ja nikakve skrivene namjere. Sve šta si nabrojao ja znam. Ali za hedge ne znam i to je problem. On nigdje ne piše. Ja sam ga samo bio spomenuo kao mogućeg u analizi na ATGR-u. Bojim se da nisu uzeli futurese kave i nemam pojma kako će to utjecati na rezultat. Pa da sam imao nekakve skrivene namjere onda bi drukao valjda na grupi ATGR, a ne ovdje. I mene zanima kako će sve to s kavom ispasti i jedva čekam izvještaj. Navedi mi jednu stvar iz analize koju sam napravio koja nije bila potpuno točna i ispravna. Fulao sam EPS za 10 lipa i prihod koji su oni naveli za sljedeću godinu u svojoj analizi za manje od 1%. O čemu ti pričaš. Pa nisam ja neki balavac

@ alias

Ne znam o kakvim analizama govoriš, što se tiće forward ugovora tj zaštite od rasta cijene kave, nazovi u ATGR i pitaj, uostalom piše ti u jednom od izvješća za prošlu godinu.

Inaće tvrtka ima politiku isplačivati minimalno 25 % zarade u dividendu, to bi znaćilo minimalno 14,5 HRK po dionici. Prijedlog o dividendi očekujem kroz koji tjedan.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

šta je kava poskupila 100 posto u par mjeseci? pa ko bi to očekivao…

postoji rekordna short pozicija među non-comercial traderima koja će u jednom trenutku izazvat face-ripping short covering rally, kako bi se reklo u mom kraju. isto vrijedi i za kavu, s tim da kava ove godine ima onu ciklički lošiju godinu.

@plavi
idi na temu ATGR na stranicu 243. prvi komentar je moja analiza pa usporedi s njihovom prezentacijom i za 2013 i za 2014 g. i o kavi, i o tečaju dinara i o dobiti i ostalome. iako je napravljena u 12 mj mogao sam je staviti na forum tek tada. Pogledaj koju sam poštenu cijenu tad naveo i šta sam pisao. I zašto bi onda drukao drugačije. Samo kažem da ne znam dal su hedgirali kavu i to je sad jedina istina. Jedino je sad fulano što sam napisao veću dividendu, ali su otkupili vlastite dionice što na kraju dođe skoro isto.

New Report

Close