zadnjim cijenama plag i tuho na 15-tak % od toga da postanu moje prve duplace kako bi se izrazio Lynch (cijena dupla prema prosjeku ulaska s troskovima). ne znam kad ce ovo stati, ali ipak se postavio s malim dijelom za van s ove dvije na koti duplo, podsisavanje, samo da spustim udio u portfelju unutar sigurnosne granice.
Informanka.
– prošli tjedan +0.68% iako mi je SMNS prouzročio gubitak.
– u ovoj godini još sam u minusu -0.44% .
– a ni ovaj tjedan mi nije dobro otvorio, pad ADPL, danas sam ga dokupila i još sam nešto dokupila…
– većina toga pada zbog Ukrajine i Rusije.
– prošli tjedan sam razmišljala, da li prodati još pola portfelja.
– na žalost u velikom sam poslu te naprosto nemam vremena za piskaranje na forumu a imam u glavi puno toga za napisati ali ponavljam nemam vremena za to.
– I love this game.
Pozdrav !
Informanka.
– prošli tjedan +0.68% iako mi je SMNS prouzročio gubitak.
– u ovoj godini još sam u minusu -0.44% .
– a ni ovaj tjedan mi nije dobro otvorio, pad ADPL, danas sam ga dokupila i još sam nešto dokupila…
– većina toga pada zbog Ukrajine i Rusije.
– prošli tjedan sam razmišljala, da li prodati još pola portfelja.
– na žalost u velikom sam poslu te naprosto nemam vremena za piskaranje na forumu a imam u glavi puno toga za napisati ali ponavljam nemam vremena za to.
– I love this game.
Pozdrav !
Koleginice Ivana , neznam samo kako uopče išta prodate na ovom plitkom tržišu? Po meni je naše tržište mrtvo več par godina. Prodati 0.5 portfelja???? A kolki vam je to portfelj? Malo neozbiljno! Moje skromno mišljene. Lp
Hvala Bogu na tome. [emo_smijeh]
adpl predujam prva lasta ove godine[emo_palacg], istina ove godine u mom dividendnom jatu laste nesto kasne. necu dokupljivati koristeci postojeci pad cijene ove dionice, postotno popunjen s adplom i osim jednog naloga na drugoj dionici potrosio sve trenutne pare za burzu.
Kako nema ivane7, da nam tema ne zjapi prazna, malo besplatne školice.
Kako je investiranuje u stvari jednostavno, samo kupuješ danas one dionice koje će fondovi i većina ulagača kupovati sutra zbog određenih razloga.
Tražite npr. dividendne dionice koje imaju solidne prinose danas a isplatiti će više dividende sutra. Riješavate se onih dionica koje imaju solidne dividende danas ali će imati manje sutra.Riješavate se i onih koje smanjuju kapital tj. posluju sa gubitkom. Mali gotovo nikada ne zarade na takvima, samo oni najsretniji i najspretniji ali ćemu riskirati.
Kupujete i dionice gdje je Upravi i radnicima u interesu kapitalna dobit ( i dividenda ako ju isplačuju ), a izbjegavate one gdje vlasnici i ili Uprava ne mare za male dioničare.Zato pogledate strukturu dioničara i objave na burzi ( kupnja uprave, trezora.. )
Uvijek slušajte što kažu analitičari, ali ih nikada nemojte poslušati, oni pišu i govore što je njima u interesu,odluka mora biti vaša.
Usput izbjegavate stečajuše i nelikviduše.
Uvijek kontra g. Tržišta, uvijek ( kaže plavi, ali što je važnije kaže i g. Graham i g. Buffet ).
Par rečenica koje zvuće toliko jednostavno, ali malo ih se pridržava istih, zato mnogi gube umjesto da zarađuju.
lp
kontra tržišta kaže kostolany a ne graham i buffet. oni kažu da im je nebitno kamo ide tržište jer mogu čekati. no sve to ovdje ne vrijedi jer ovo je zse a ne nyse ili ftse.
Delboy, ako sam napisao da kaže Buffet i Graham, onda valjda oni to kažu, pa nisam valjda napisao glupost ne sugeriraš li valjda to?
Kaže to i Kostolany, istina.
Vrijedi i na ZSE, samo ne uvijek.
lp
ne, kažem da buffetu i grahamu trend nije presudan. oni kupuju ako im se nešto učini povoljnim bez obzira na krizu, trend, tržište i slično, dok kostolany kupuje dok drugi prodaju. ova 2 pristupaju fundamentalno, a kostolany prati psihologiju ulagača. to su 2 različita stila ulaganja, no valja reći da je kostolany popušio par puta sve novce na burzi i opet se oporavio. njega to nije smetalo, a ova dvojica baš ne vole pušiti.
što se zse tiče, ovdje zadnjih godina gotovo nikakva pravila ne vrijede, osim čekanja,a neki nemaju vremena za čekanje.
Kako nema ivane7, da nam tema ne zjapi prazna, malo besplatne školice.
Kako je investiranuje u stvari jednostavno, samo kupuješ danas one dionice koje će fondovi i većina ulagača kupovati sutra zbog određenih razloga.
Tražite npr. dividendne dionice koje imaju solidne prinose danas a isplatiti će više dividende sutra. Riješavate se onih dionica koje imaju solidne dividende danas ali će imati manje sutra.Riješavate se i onih koje smanjuju kapital tj. posluju sa gubitkom. Mali gotovo nikada ne zarade na takvima, samo oni najsretniji i najspretniji ali ćemu riskirati.
Kupujete i dionice gdje je Upravi i radnicima u interesu kapitalna dobit ( i dividenda ako ju isplačuju ), a izbjegavate one gdje vlasnici i ili Uprava ne mare za male dioničare.Zato pogledate strukturu dioničara i objave na burzi ( kupnja uprave, trezora.. )
Uvijek slušajte što kažu analitičari, ali ih nikada nemojte poslušati, oni pišu i govore što je njima u interesu,odluka mora biti vaša.
Usput izbjegavate stečajuše i nelikviduše.
Uvijek kontra g. Tržišta, uvijek ( kaže plavi, ali što je važnije kaže i g. Graham i g. Buffet ).
Par rečenica koje zvuće toliko jednostavno, ali malo ih se pridržava istih, zato mnogi gube umjesto da zarađuju.
lp
Napokon glas razuma.
Prije mjesec,dva sam pisao (ne tako detaljno)da se isplati uzeti i margin ako se čovjek pridržava upravo ovih pravila.
Naravno da ti par ruskih kaćuša može razbiti koncepciju ali i za to postoje stop loss nalozi 🙂
Zato ljudi ovo gore napisano vam mora bit mantra.
kontra tržišta bi u slučaju TNPL bilo kupovati ili prodavati?